Nem kaphatunk CSOK-ot meglévő gyermekünk után, ha korábban egyikünk megelőlegező szocpolt vett igénybe?

Tisztelt Szakértő!

2006 környékén 2 gyerek után megelőlegező szocpolt vettünk fel férjemmel. Azonban elváltunk és nem is született gyerek. A hitel vissza lett fizetve az államnak.
Tavasszal építkezni fogunk párommal. Jelenleg van egy 4 hónapos kislányunk és szeretnénk neki egy testvért is. Mire a hitelt intézni kell, sajnos még nem lehet bevállalni a következőt, császár miatt várni kell. A bankban még ősszel azt mondták, hogy nem vehetünk már igénybe megelőlegező csokot, csak az egy gyerek után kaphatunk 400.000 Ft-ot.

Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van? Az egyértelmű számomra, ahogy olvastam az oldalukat, hogy ha megvan a hitelszerződés, akkor utólag már nem vehetjük igénybe – majd ha meg lesz a 2. baba is – a csokot. Elég dühítő, mivel mi az előző szocpolt magas kamattal visszafizettük, tehát végül nem éltünk vele. Hirdetik itt, hogy milyen magas összeg jár 2-3 gyerek után, de ott van az a csak!

Köszönettel:
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet értelmében, amennyiben az igénylő gyermekvállalásra tekintettel a lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást megelőlegező kölcsönt vett igénybe korábban, az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezményre akkor köthet támogatási szerződést, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.
Továbbá a támogatott személyeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a CSOK kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre nem kötelezte.

Fentiek értelmében a 2006-ban történt megelőlegező szocpol felvétele, majd annak nem teljesülése miatt sajnos valóban nincs lehetőségük arra, hogy vállalt gyermek után igényeljenek kedvezményt. Ha a korábbi megelőlegező támogatás visszafizetésére nem az elmúlt 5 évben került sor, úgy a meglévő gyermekük után ugyan jogosultak lehetnének CSOK-ra, melynek összege 1 gyermek esetén 600.000 Ft, de további előírások alapján az adható CSOK összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett támogatás összegével még akkor is, ha az a későbbiekben visszafizetésre került. Erről bővebben ITT olvashat.

Továbbá pontosítani szükséges, hogy korábbi kapcsolatban igénybe vett támogatás esetén annak felével kell csökkenteni a CSOK összegét. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg adható 600.000 Ft összegű CSOK-ból le kell vonni a korábbi megelőlegező szocpol (2,4M Ft) felét, vagyis 1.200.000 Ft-ot, így sajnos nem marad igénybe vehető támogatási összeg. Erről további részletek ITT találhatók.

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére új lakás építése, vásárlása esetén nincs lehetőség.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések