Nem jár a 10M CSOK családi ház tetőterében létrejövő új lakás építéséhez?

Számos érdeklődés érkezett azzal kapcsolatban, hogy igényelhető-e az új lakásépítésre vonatkozó CSOK akkor, ha meglévő családi ház tetőtér-beépítése révén keletkező új lakást építünk. A CSOK rendelet februári módosítása próbálta egyértelművé tenni az erre vonatkozó szabályozást, de az, hogy valójában mikor minősül új lakásépítésnek a tetőtér-beépítés, a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása után vált teljesen egyértelművé.

Új lakás fogalma a hatályos CSOK rendelet alapján:

a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével

a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is, és amely legalább az alábbi feltételeknek megfelel:

  • aa) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
  • ab) közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
  • ac) egyedi fűtési móddal rendelkezik,
  • ad) közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • ae) közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van; vagy
  • b) tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az a) pont aa)-ae) alpontja szerinti feltételnek megfelelő újabb lakás.

A tetőtér-beépítés esetén alkalmazandó előírás a b) pontban olvasható. Ez alapján feltétel, hogy legalább két új albetét jöjjön létre. Azt azonban nem rögzíti a rendelet, hogy két új albetétnek minősül-e a korábbi, alsó szinten lévő lakás és a tetőtérben kialakított új lakás, vagy sem.

Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása

E kérdésre a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása adja meg a pontos választ, mely szerint:

A b) pont szó szerinti értelmezése alapján a két új! utalás azon esetre vonatkozik a gyakorlatban, ha egy társasház tetőterét építik be új lakások kialakításával. Azaz ezek alapján az egylakásos lakóház tetőtér beépítése, illetve emeletráépítése – amennyiben külön külső bejáratot hoznak is létre, teljes külön lakóegységként társasházzá alakítva is, mindenféle kapcsolat nélküliség ellenére, mivel ott nem jön létre két új lakás, csak egy! – nem minősül új lakás építésének, csak legfeljebb a meglévő lakás bővítésének.

Fenti állásfoglalás alapján az új lakásépítés esetén járó magasabb összegű CSOK-tól elesnek azok, akik saját meglévő, vagy szülők tulajdonában lévő családi ház tetőtér-beépítésével, vagy emeletráépítéssel szerettek volna új lakát létrehozni.

Amennyiben tehát a tetőtérben egy új lakás kerül kialakításra, akkor a bővítés esetén elérhető támogatási összegre lehetnek jogosultak az igénylők, mely:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 1.430.000 Ft
  • 3 gyermek után: 2.200.000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után: 2.750.000 Ft

Fontos!

Bővítés esetén azonban a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-t! A számlabemutatási kötelezettség a költségvetés 70%-a.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2016-06-29 - 09:38

Tisztelt Hitelnet!
Következőben kérem a segítségüket. Férjemmel 2005-ben kezdtünk el építkezni, 2 gyerekre vettünk fel szocpolt és lakásépítési kölcsönt, amit még mai napig fizettünk. Szeretnénk harmadik gyereket és szeretnék érdeklődni, hogy milyen feltételek kellenek ahhoz hogyha a tetőteret szeretnénk megcsinálni és jogosultak legyünk a 10 milliós csokra, persze levonva azt amit mi már igénybe vettünk. Ha én jól értelmezem, akkor járna, ha a tetőtér külön bejárattal, mérőórával és helyrajzi számmal lenne ellátva? Magyarán külön lakrészként lenne megcsinálva. Ebben az esetben lehet, hogy jogosultak lennénk rá? Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel: Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-29 - 09:47

Kedves Andrea!
AZ NGM február 24.-ei állásfoglalása alapján fenti esetben sajnos nem vehető igénybe a 10 milliós CSOK. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Tetőtér-beépítés esetén legfeljebb a bővítés esetén adható összegre lehetnek jogosultak (3 gyermek esetén 2,2M Ft), de ha a korábban kapott támogatás ennél magasabb összeg volt, akkor sajnos nem tudják kihasználni a kedvezményt.

Paula szerint:

2016-06-16 - 15:44

Három gyermekünk közül a legnagyobb nappali tagozaton tanul, hallgatói jogviszonya aktív. (A másik kettő is diák). 1992. június 25-én született, tehát 24. születésnapját tölti. A megkezdett 25. életévben, tehát még egy évig jogosultak vagyunk a támogatás felvételére?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-17 - 09:30

Kedves Paula!
Amíg a felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanuló gyermek nem tölti be a 25. életévét (2017. július 25.), addig jogosultak a támogatásra.

Györgyi szerint:

2016-05-20 - 13:20

Jó napot!
A következő lenne a kérdésem:
Anyukámnak a házra szeretnénk új házként építkezni még egy szintet. Az anyukám háza nincs a nevünkön. 3 gyermekünk van, én gyesen vagyok, férjem dolgozik, 13 éves folyamatos munkaviszonya van.
Így fel lehet venni a 10 milliós csokot? Vagy az anyukám háza a nevükön kell, hogy legyen?
Válaszukat Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-20 - 14:10

Kedves Györgyi!
Tetőtér-beépítéssel létrejövő új lakás építéséhez a 10 milliós CSOK sajnos nem igényelhető. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

János szerint:

2016-05-11 - 13:57

Tisztelt Hitelnet!
A 10 millió forintos CSOK támogatás 3 gyerekre úgy jár-e, ha egy 40 éves családi házat vásárolunk rajta és a tetőteret beépítjük, egy új lakószintet készítünk?
Ha a faluban van szennyvíz hálózat, de még nincs rákötve az ingatlan, az nem számít?
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 14:02

Kedves János!
Fenti esetben a 10 milliós CSOK igénybevételére sajnos nincs lehetőség. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat. A tetőtér beépítéséhez 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak.

Katalin szerint:

2016-05-11 - 13:06

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekünk van, még nem vettünk igénybe állami támogatást egyik gyerekre sem. Családi házunk tetőterében szeretnénk 10+10 milliós CSOK-ból önálló lakás feltételeinek megfelelő lakást kialakítani.
1. kérdés: Maradhat-e a tulajdonunkban az alsó szint – azaz a jelenlegi házunk.
2. kérdés: Ha a tetőtérben önálló lakást alakítottunk ki, van-e annak a későbbiekben (használatbavételi engedély után – tehát nem a CSOK-ból) bármilyen jogi akadálya, hogy egybenyissuk a két szintet, természetesen meghagyva a külön bejáratot az emeleti lakásnak?
Válaszukat köszönöm!
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 13:09

Kedves Katalin!
Fenti esetben sajnos nem vehető igénybe a 10+10 milliós támogatás. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Andrea szerint:

2016-05-10 - 13:01

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy mi új lakást szeretnénk építeni egy már meglévő családi házra. Minden feltételnek megfelelően. Alá szeretnénk írni három gyermekre. Hogy tudunk neki állni az építkezésnek önerő nélkül? Mi alapján bírálják el, hogy megkaphatjuk-e a 10+10 milliót új lakás építésére? Vagy ilyen esetben mi az eljárás? Mert gondolom a kezembe nem kapom meg hogy tessék, ebből építkezhetsz.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 13:17

Kedves Andrea!
Az emeletráépítéssel létrejövő új lakásra csak akkor igényelhető a 10+10 milliós támogatás, ha az emeleten legalább két új lakás jön létre. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Amennyiben különálló családi házat szeretnének építeni, akkor legalább a teleknek rendelkezésre kell állni, az ugyanis nem finanszírozható a 10+10 milliós támogatással. Arról, hogy mekkora összegű lakáshitel felvételre lehetnek jogosultak, Szakértőink az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudják megmondani, melyhez első körben online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges.

Eszter szerint:

2016-05-08 - 22:38

Tisztelt Szakértő!
Egy családi ház tetőterét szeretnénk megvenni és beépíteni, amelyet a megvétel előtt fognak társasházzá nyilvánítani (nyilván csak ebben az esetben lehet megvenni). A családi ház 3 szintes, a földszint és az első emelet is eladó. Melyik CSOK lenne igényelhető? Az új lakás vagy a használtra vonatkozó?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-09 - 10:16

Kedves Eszter!
Véleményünk szerint a használt lakásra vonatkozó CSOK lenne elérhető fenti esetben.

Rita szerint:

2016-05-04 - 16:49

Amikor elmentünk érdeklődni a tetőtéri beépítésről, szó sem volt két lakásról. Kölcsönből kifizettük a tervezőt, az engedélyeket, és most mondják a bankban, hogy hiába. Köszönjük. 4 gyerekem van, eddig is nehezen éltünk, azt hittük most kapunk egy kis segítséget. Ez helyett most még rosszabb helyzetben vagyunk, mint voltunk.
Köszönjük.

Enikő szerint:

2016-05-03 - 16:01

Tisztelt Szakértő!
3 gyerekünk van, és a meglévő ingatlanunk emeltére szeretnénk egy új ingatlant építeni a 10+10M Ft-os CSOK-ból. Azt már megtudtuk, hogy ehhez saját magunkkal kellene társasházi szerződést kötnünk, hogy az emelet külön helyrajzi számra kerüljön.
A kérdésünk az lenne, hogy ehhez teljesen külön bejárat kell az emelethez a kertből, vagy az is elég, ha a lépcső végén van egy bejárati ajtó? A kivitelezési terv szempontjából lenne nagyon fontos számunkra.
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 16:19

Kedves Enikő!
Fenti esetben azonban a 10 milliós CSOK és a 10 milliós kamattámogatott hitel sajnos nem vehető igénybe. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
Tetőtér beépítéséhez a használt lakás esetén járó 2,2M Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak.

Eszter szerint:

2016-05-03 - 16:00

Tisztelt Szakértő!
3 kiskorú gyermekünk van. Jelenleg Anyósomékkal egy szinten élünk. A tetőtér alkalmas egy teljesen önálló lakás kialakítására. Igénybe szeretnénk venni a 10 millió forintos CSOK-ot. Hitelt nem szeretnénk igénybe venni. Ha csak a CSOK-ot vesszük igénybe, akkor is feltétel, hogy nem szerepelhet a KHR listán, illetve ha csak az egyik fél nem szerepel az elegendő?
Illetve ha a tetőteret akarjuk önálló lakásnak beépíteni, akkor 50-50 százalékba kell tulajdonosok legyünk?
Külön mérőórákkal kell az új lakrészt ellátni?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 16:17

Kedves Eszter!
A negatív KHR nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. Fenti esetben azonban a 10 milliós CSOK sajnos nem igényelhető. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
A tetőtér-beépítéshez a használt lakásra járó, 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető.

PC szerint:

2016-05-03 - 14:55

2011-ben használatba vett új építésű családi házunkra szocpolt vettünk fel 3 gyermekre. Erre a családi házra szeretnénk tetőtér beépítést (4 félszoba, nappali+étkező, fürdő, konyhafülke-kb 75 m2). Olvastam a rendeletben, hogy kell külön bejárat, külön mérőóra. A rendelet alapján jogosultak vagyunk a 10 millió és a felvett szocpol különbözetére, de azt nem tudtam kihámozni a rendeletből, hogy az ÁFA visszatérítésre is jogosultak lennénk-e.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 15:36

Kedves PC!
Fenti esetben sajnos sem a 10 milliós CSOK, sem az adó-visszatérítési támogatás nem vehető igénybe. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Marika szerint:

2016-04-25 - 15:05

Tisztelt Címzett
Meglévő 3 gyermek után igényelnénk, elméletileg megfelelünk a személyi feltételeknek. Rendelkezünk ingatlannal, egy régi parasztház formájában, melynek a tetőtér beépítése, vagyis a külön lakrész kialakítása lenne a cél. A 10 milliós támogatás érdekelne minket, de nem tudjuk milyen formában tudnánk igénybe venni.
Megoldató a külön bejárat, külön mérőórák,viszont a ház régi mivoltja miatt nem elég a “beépítés”, tetőszerkezet csere /gerinc emelés nélkül/ és födém megerősítés is szükséges.
Ez ügyben lenne szükségünk állásfoglalásra, hogy pontosan milyen feltételekkel vehetnénk igénybe a /10m/ támogatást.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 15:07

Kedves Marika!
Tetőtér-beépítéshez – még ha új lakást alakítanának is ki – a 10 milliós CSOK sajnos nem vehető igénybe. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
A tetőtér-beépítéssel történő bővítéshez 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak, melynek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

András szerint:

2016-04-20 - 15:31

Tisztelt Hitelnet!
Építkezésre, 3 gyerek után venném igénybe a CSOK-ot. Van már egy telkünk, rajta egy új, 2010. évben épült komolyabb “melléképület”. Ezt a melléképületet szeretném lakóépületté alakítani, oly módon, hogy a jelenlegi szintet is kibővítenénk, illetve ráhúznánk egy szintet, ez az új szint lenne a lakószint, alatta kazánház, garázs, műhely. Az új lakóegység létrejön az építkezéssel, ez biztos, de egy mondat zavar a rendelet lakás-fogalom meghatározásában:
új lakás: a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével :
a.) az alapozási munkáktól … stb.
Szóval a lakás fogalmában jelzett kivétel nem zárja ebben az esetben a CSOK igénybe vételét, ha egy már meglévő melléképület átalakításával, pontosabban arra emeletráépítéssel jönne létre az új lakóegység? Mire gondolt itt ezzel a kivétellel a jogalkotó?
Az építkezésre jogerős építési engedélyünk van már.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-20 - 15:34

Kedves András!
Emeletráépítéssel létrejövő új lakás építésére a 10 milliós CSOK sajnos nem igényelhető. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Ha az építési engedély átalakításra vagy továbbépítésre szól, akkor a támogatás szintén nem vehető igénybe.
Ahhoz, hogy a 10 milliós CSOK-ra jogosultak lehessenek az építési engedélynek új lakás építésére kell szólnia véleményünk szerint.

András szerint:

2016-04-20 - 15:16

Tisztelt Hitelnet!
Öt gyermekünk van, és önerőből vásároltunk egy régi házat. Szintén önerőből terveztük a felújítását és tetőtéri átépítését (jelenleg még a építészeti tervezési fázisban vagyunk), de nagy könnyebbség lenne, ha tudnánk élni az új lakás építéséhez a gyermekek után igénybe vehető 10 millió forintos CSOK lehetőségével.
Esetünkben a következő két speciális kérdés merül fel:
– Az újépítésű lakóegységre vonatkozó 90m2-es minimális hasznos lakóterületet a tetőtérhez csatlakozó újépítésű blokkal tudnánk létrehozni; itt lenne az új ingatlan külön bejárata (illetve a feljárat). Önök szerint kielégítheti a fenti megoldás a CSOK lakóterületre vonatkozó előírásait?
– Másik fontos kérdésünk arra vonatkozik, hogy hogyan, illetve van-e szabályozva a különálló (“a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények alapján megfelelő”) ingatlan összenyithatósága? Van rá mód, hogy különálló lakásként jegyeztessünk be egy beltéri lépcső-kapcsolattal is rendelkező tetőtér-építést? Gyakorlatilag az egész tetőszerkezetet újraépítenénk, de meg szeretnénk tartani a beltéri lépcső kapcsolatát is.
Válaszukat előre is köszönöm!
András

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-20 - 15:18

Kedves András!
A fentiekben részletezett tetőtér-beépítéshez a 10 milliós CSOK sajnos nem vehető igénybe. Ennek okáról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Ami elérhető lehet, az a használt lakás bővítéséhez igényelhető CSOK, melynek összege 4 vagy több gyermek esetén 2.750.000 Ft. Ennek feltételeiről bővebben ITT olvashat.

Rita szerint:

2016-04-20 - 14:54

Tisztelt Szakértő!
Meglévő saját tulajdonú házunk tetőterét szeretnénk beépíteni. Három gyermekünk van, két nagyobb után már 2002-ben felvettük az akkori SZOCPOLT 1.200.000,- Ft értékben. Kérdésem a következő: a most felvehető 10.000.000,- Ft-os CSOK-ot felvehetjük-e. Életkorunk a következő: férjem 49 én 47 éves vagyok. A tetőtérbe 2 szoba kerülne kialakításra fürdőszobával és nappali résszel, külön bejárattal építenénk meg a lépcsőházat, de minikonyhát is elhelyeznénk benne. Így elvileg új lakrésznek minősül, ahogy azt értelmeztem. Vonatkozik ez arra is, hogy így igényelhetjük? Gondolom a már felvett szocpolt összegét levonnák ebből a 10 millió forintból.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Rita

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-20 - 14:57

Kedves Rita!
Fenti tetőtér-beépítéshez a 10 milliós CSOK sajnos nem vehető igénybe. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
A tetőtér-beépítéssel történő bővítéshez a használt lakásra járó CSOK-ra, illetve a korábban kapott szocpol és a jelenlegi 2,2M Ft-os CSOK különbözetre lehetnek jogosultak.

Tibor szerint:

2016-04-14 - 14:47

Tisztelt Szakértő Úr!
Tibor vagyok és három gyermekünk van. Egy rövid kérdés erejéig kérném szíves segítségüket, válaszukat.
Egy családi ház – (ami egy barátunké, de gondolom ez mindegy) – tetőterébe építenénk egy új lakást. Sok mindennel már tisztában vagyunk, pl. hogy külön bejárat, külön fogyasztó mérők, meg hogy talán külön albetétként kell szerepelnie majd az új lakásnak stb.
Kérdésem: Ha külön albetéten lesz akkor egy tetőtéri lakás, ami ha jól értelmezem lakásként épül fel, tehát ebben az esetben lehet 90 m2 alatti (értelemszerűen 60 m2 felett). Nem kell, hogy elérje a 90 m2-t ami a családi házakra vonatkozik, jól tudom? És egyébként ez a m2 értékhatár nettó vagy bruttó?
Várom szíves válaszukat. Köszönöm.
Tisztelettel: Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-15 - 08:27

Kedves Tibor!
Fenti esetben sajnos nem vehető igénybe a 10 milliós CSOK. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tamás szerint:

2016-04-07 - 17:31

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel és 4 gyermekemmel egy családi házban élünk, melynek tetőterét be kívánjuk építeni. Ha a beépítést az új lakás építés feltételeinek megfelelően engedélyezzük és valósítjuk meg, azaz önmagában is alkalmassá tesszük lakhatásra, akkor jogosulttá válunk a 10 millió Ft-os CSOK-ra? (egyéb feltételekben jogosultnak számítunk) Mit jelent ez esetben, hogy az új lakásban kell lakóhelyet létesíteni? A meglévő alsó rész nem maradhat a nevünkön?
Köszönettel: Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-07 - 17:33

Kedves Tamás!
A tetőtér-beépítéssel létrehozott új lakásra csak abban az esetben vehető igénybe a 10 milliós CSOK, ha a tetőtérben legalább 2 új lakás jön létre. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Eszter szerint:

2016-04-06 - 13:38

Üdvözlöm!
Kérdésünk lenne a CSOK-kal kapcsolatban:
Van 3 gyerekünk. Ha a tulajdonunkban lévő családi házunkra szeretnénk tetőtér beépítéssel új lakást külön bejárattal, tető cserével akkor jár-e a 10 millió az építésre? Valamint a tetőcsere beleszámít-e a költségebe, ha a tervek szerint ez szükséges az új lakás kialakításához? A házunkra könnyűszerkezetes megoldással gondoltunk volna az építést!
Ez lenne az egyik, illetve elég nagy a területünk, lehetne-e arra építeni még egy házat (könnyűszerkezetes megoldással ezt is)
Köszönjük, várjuk megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: Eszter

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-06 - 13:41

Kedves Eszter!
A tetőtérben kialakítandó új lakásra a 10 milliós CSOK sajnos nem igényelhető. Erről részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben olvashat.
Különálló ház építéséhez a kedvezmény elvileg igénybe vehető, ha valamennyi feltétel teljesül. Erről IDE kattintva tájékozódhat.

József szerint:

2016-04-05 - 15:21

Tisztelt Hitelnet !
Tavaly 3 gyermek után használt lakás vásárlásra igénybe vettem 2.000.000 Ft támogatást ! Ha jól olvastam a rendeletet, akkor tetőtér beépítésre – amennyiben önálló lakhatás céljára szolgáló egységek (fürdő, konyha, étkező, szoba, illemhely, külön bejárat) jönnek létre, akkor a különbözetet vagyis még 8.000.000 Ft-ot e célra igénybe tudok venni. Amennyiben igénybe tudom venni, akkor a tetőtér beépítés esetemben csak úgy valósulhatna meg, ha a jelenlegi tetőszerkezetet komplett cserélik újra és új beton födémet kap, majd így kerülne kialakításra a tetőtéren az új lakó egység?
Ezekkel a feltételekkel megvalósulhat-e a tetőtér beépítés?
Köszönettel: József

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-05 - 15:26

Kedves József!
A Nemzetgazdasági Minisztérium február 24-én kiadott állásfoglalása alapján fenti esetben sajnos nem vehető igénybe a 8 milliós CSOK különbözet. Erről további részleteket fenti bejegyzésünkben olvashat.

Bea szerint:

2016-03-13 - 21:09

Tisztelt Hitelnet!
A kétszintes (+ tető) házunk tetőterében szeretnénk új lakást kialakítani úgy, hogy a 10 millióra lehessünk jogosultak. A tetőterünk viszont maximum 80 nm (ehhez is jelentősen meg kellene emelni a tetőt). Ebbe a kötelező 60 nm-en felül nem fér be egy másik “lakás” (szerintünk). Arra gondoltunk, hogy mivel amúgy is kell egy lépcső a fenti lakások külön bejárata érdekében, így a lépcsővel (újonnan épített lépcsőházzal) összeépítve a földszinten és az emeleten “kipótolnánk” a hiányzó nm-t, vagyis valamelyik lakásnak a földszinten lenne – mondjuk – a konyhája, az emeleten egy háló, a lakás többi része pedig a tetőtérben. Lehetséges ez? (Vagy csak az a járható út, hogy megpróbálunk a fent megmaradó 20 nm-ből egy “lakást” kihozni?)

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-16 - 10:18

Kedves Bea!
A vonatkozó rendelkezés szerint a 10 milliós CSOK jogosultsághoz a tetőtérben kell kialakítani legalább 2 külön lakást.

Tìmea szerint:

2016-03-09 - 14:58

Miért építsek két lakást? Kinek segítség így ez a támogatás? Nem a kiskeresetű nagycsaládosoknak az biztos. Felháborító. Elhúzzák a mézesmadzagot, utána meg leöntik egy vödör vízzel.

Sándor szerint:

2016-02-26 - 09:33

Tisztelt Hitelnet!
A megváltozott szabályok szerint ha a családi házam tetőterét szeretném beépíteni két teljesen különálló albetéttel (külön bejárat, mérőórák, konyha, fürdőszoba stb), akkor minimum nettó 60 m2-ert kell létrehoznom a két albetétre együtt vagy külön-külön 60-60 nettó m2-ért?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-26 - 13:14

Kedves Sándor!
A CSOK-kal finanszírozott lakás hasznos alapterületének el kell érnie a 60 m2-t. A másik albetét (lakás) hasznos alapterületére vonatkozó előírást a CSOK rendelet nem tartalmaz.

Ani szerint:

2016-02-26 - 00:30

Tehát akkor számít új lakásnak egy lakás, ha kettő van belőle…?!

Ani szerint:

2016-02-25 - 22:44

Az állásfoglalás értelmezése révén felmerül a következő kérdés, ha a társasház tetőterét építik be, akkor melyikre érvényesíthető a 10+10 csok, bármelyikre? És ha az egylakásos lakóház tetőterében épül kettő új “albetét” akkor sem érvényesíthető rá a 10+10 csok?

János szerint:

2016-02-24 - 16:44

T. Hitelnet!
A tetőtér-beépítés esetén alkalmazandó előírás a b) pontban olvasható. Ez alapján feltétel, hogy legalább két új albetét jöjjön létre. Azt azonban nem rögzíti a rendelet, hogy két új albetétnek minősül-e a korábbi, alsó szinten lévő lakás és a tetőtérben kialakított új lakás, vagy sem.
Ez mikorra derül ki pontosan?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 22:55

Kedves János!
A Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta ezzel kapcsolatos állásfoglalását, ami fenti cikkünkben olvasható, vagyis a két új albetétnek a tetőtérben kell létrejönnie.

Tímea szerint:

2016-06-10 - 11:13

Tisztelt Hitelnet!
A 2 új albetétként létrehozandó tetőtéri lakásoknak hány nm-eseknek kell lennie egyenként, hogy igénybe vehető legyen a 10+10 CSOK?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-11 - 07:01

Kedves Tímea!
A CSOK-kal finanszírozni kívánt lakásnak legalább 60 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések