Nem jár a 10 milliós CSOK külföldi munkaviszony esetén!

Az új CSOK törvény hatályba lépésével – számos kedvező változás mellett – azok is jogosulttá válhatnak a kedvezményre, akik nem Magyarországon, hanem külföldön végeznek keresőtevékenységet. A külföldi biztosítási jogviszony azonban nem minden esetben biztosít jogosultságot a CSOK-ra! Mutatjuk az ezzel kapcsolatos szabályozást!

CSOK jogosultság külföldi munkaviszonnyal

Azoknak az igénylőknek, akik nem a 3 vagy több meglévő, illetve vállalt gyermekek után új lakásszerzéshez adható 10 milliós CSOK-ot kívánják igénybe venni, azoknak az alábbi – CSOK rendeletben – szereplő előírásnak kell megfelelniük:

Az igénylő 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van

Biztosítottnak minősül az igénylő, ha a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem

  1. a) benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerinti biztosított és
  2. b) benyújtásának időpontját közvetlenül megelőzően összesen 180 napig
  3. ba) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, illetve
  4. bb) kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával igazolja.”

Milyen módon fogadható el a külföldi munkaviszony a 10 milliós CSOK esetén?

„Az igénylő a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtásának időpontjában 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga − házastársak esetén legalább az egyik fél − legalább 2 éve folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel − ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van. A 2 éves biztosítotti időszak számítása során a benyújtás napját megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.

A Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b), és e)-i) pontja szerinti jogviszonyok az alábbiak: (1) a) munkaviszony, b) szövetkezeti tagság, e), f) egyéni vagy társas vállalkozás, g) megbízási szerződés, i) mezőgazdasági őstermelő vagy h) egyházi személyek)

OTP tájékoztatója:

Az OTP Bank tájékoztatása szerint CSOK 10 igénylése esetén az igénylőnek az elmúlt két évben rendelkeznie kellett TB jogviszonnyal, maximum 15 nap megszakítással. De ezen felül az elmúlt 180 napban kell rendelkeznie folyamatos biztosított jogviszonnyal, de ez már megkötésekkel, például csak magyar jogviszony lehet, külföldi nem.

Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatója:

Hogyan kell igazolni a 10 millió forint összegű CSOK és kamattámogatott kölcsön együttes igénybevételénél, hogy az igénylő legalább 2 éves, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezik?

„A legalább 2 év biztosítási jogviszony fennállása a magyar és külföldi társadalombiztosítási rendszer által kiállított igazolás alapján, együttesen is teljesíthető, de csak ha az említett kormányhivatalhoz benyújtott kérelem időpontjában az igénylő a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottként van nyilvántartva.

Ebben az esetben a biztosítási jogviszony megléte a kormányhivatal által kiállított magyar biztosítotti jogviszonyról szóló igazoláson túl az illetékes külföldi hatóság által kiállított dokumentum hiteles magyar nyelvű fordításával igazolható. A benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben, de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő.

Házaspárok esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolni tudja a szükséges folyamatos TB jogviszonyt.

Mentesül a TB jogviszony fennállásának igazolása alól az igénylő, ha a fővárosi és megyei kormányhivatal jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.”


Utolsó módosítás: 2016. február 09. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

T szerint:

2020-02-04 - 22:40

Tudnának esetleg abban segiteni, hogy hogyan hívják azt a nyomtatványt, ami az ausztriai 3 éves munkaviszonyom igazolására szolgal? És hogy esetleg Ausztriában milyen szervezetnél tudom ezt kikérni? Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 13:02

Kedves T!
Az Ausztriában fennálló TB jogviszony az úgynevezett Versicherungsdatanauszug nevű dokumentummal, illetve annak hiteles fordításával igazolható. Az ausztriai TB-nél (Socialversicherung) kérhető ki.

Niki szerint:

2020-01-19 - 21:45

Kedves Hitelnet Csapata!
Szeretnék segítséget kérni,hogy van-e Önöknek vagy valakinek információja arról, hogy milyen form-ot kell Angliából az HMRC-tôl kérni, ami igazolja, hogy itt van TB-m és elfogadnak a bankok a csokhoz illetve hitelhez. 10+15 millió.
A Statement of National Insurance Contribution, ami az E104 azt csak akkor lehet kérni, ha 14 nap múlva elhagynám az országot, szóval az nem jó. Az E106 meg arról szól, hogy kaphassak ellátást Magyarországon is, anennyiben úgy ítélik meg, hogy jogosult vagyok rá.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, aki tud előre is.
Niki

András szerint:

2019-10-14 - 13:12

Tisztelt Hitelnet csapata!
Azt válaszolták a hozzászólásomra, hogy a szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt kell létesítenem. Mivel most is van egyéni vállalkozó tevékenységem, csak átalányadózós, ezért ez nem felel meg.
Ha átváltok Katás vállalkozóira, és mellette megmarad a külföldi munkaviszonyom, akkor milyen sokáig kell a Katás bejelentésemet megtartanom?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
András

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-15 - 08:29

Kedves András!
A vonatkozó rendelet nem tartalmaz arra vonatkozó előírást, hogy a létesített magyar TB jogviszonyt mennyi ideig szükséges fenntartani.
Javasoljuk azonban, hogy előzetesen egyeztesse a területileg illétékes OEP hivatallal, hogy teljesülni fog-e a fentiek alapján a magyarországi TB jogviszony.

András szerint:

2019-10-13 - 09:27

Tisztelt Hitelnet csapata!
Több mint hat éve Ausztriában dolgozom, feleségemnek sajnos most szakadt meg a munkaviszonya. Három gyerekre szeretnénk felvenni a csok-ot, csak nem vagyunk biztosak benne, hogy az én munkaviszonyomra megkapjuk. Mik az aktuális szabályok erre vonatkozóan?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: András

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 12:35

Kedves András!
Igénybe vehető a 10 milliós CSOK akkor is, ha az igénylő külföldi TB jogviszonyt igazol, de ebben az esetben vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A folyamatos jogviszonyban összesen 30 nap megszakítás megengedett.

Balázs szerint:

2019-07-27 - 11:56

Jó napot kívánok!
Jelenleg 3 gyermekünkkel Magyarországon élünk, mindkettőnknek van magyar TB jogviszonya, és jön a negyedik gyermek éppen. Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, viszont előreláthatólag 2-3 év múlva munkahelyem változása miatt ismét külfödre (Ausztriába) kell majd költöznünk, lehet, hogy szintén csak 2-3-4 évre.
Vissza kell akkor fizetnünk a CSOK-ot majd, mivel megszűnik majd a magyarországi tb-jogviszonyunk, illetve a gyermekeink akkor nyilván csak ott, tehát külföldön tudják majd folytatni az iskoláikat?
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 14:01

Kedves Balázs!
Információink szerint a külföldi munkavállalás és a gyermekek külföldi tanulmányai miatti kint tartózkodás nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének. Erről bővebb információ IDE kattintva olvasható. Javasoljuk azonban a területileg illetékes járási hivatallal történő előzetes egyeztetést is.

Dávid szerint:

2019-07-22 - 20:20

Jó napot kívanok!
Érdeklődni szeretnék, hogy Angliában egyéni vállalkozóként, feleségem pedig bejelentve a munkáltatójához, jogosultak lennénk-e a CSOK kedvezményre 2 gyermek vállalása esetén?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 14:11

Kedves Dávid!
Ha legalább egyikük tud a minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonyáról igazolást benyújtani és vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyar TB jogviszonyt létesít, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra, amennyiben a többi feltétel is teljesül.

József szerint:

2019-07-22 - 17:40

Üdvözlöm!
Több mint 2 évet dolgoztam Magyarországon. Ezt követően jelenleg, 8 hónapja dolgozom külföldön megszakítás nélkűl.
A tb-jogviszonyt külföldön kell kikérnem, vagy kikérik a külföldit Magyarországon is?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 14:16

Kedves József!
A külföldi TB jogviszony igazolást az illetékes külföldi hatóság adja ki, amit hivatalosan magyarra szükséges fordíttatni.

Anita szerint:

2019-03-31 - 22:33

Ez év szeptemberében szeretnénk haza költözni a párommal Angliából. Nő vagyok; 33 éves és 6 éve van munkám, itteni tb-t fizetek. Párom pedig 12 éve van itt, szintén van munkája és tb biztosítása. Nem vagyunk házasok, de szeretnénk valamilyen támogatást igényelni, vagy a Csok-ot vagy a babaváró hitelt. 2 gyermeket vállalnánk, és használt lakást szeretnénk vásárolni.
Önök szerint melyikre vagyunk jogosultak?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-02 - 14:49

Kedves Anita!
Vállalt gyermek utáni CSOK, illetve babaváró támogatás igénylésénél egyaránt feltétel a házastársi kapcsolat. A CSOK-ról bővebb információt IDE, a babaváró támogatásról további részleteket IDE kattintva olvashat.

Emőke szerint:

2019-03-13 - 05:23

Jó napot kívánok.
Érdeklődnék, hogy Erdélyből igényelhető-e a CSOK program? 4 gyereket nevelünk, itt is dolgozunk, biztosításunk, munkaviszonyuk nem volt megszakítva, és az otthont is itt vásárolnánk.
Válaszát előre köszönöm, tisztelettel, Emőke

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 00:11

Kedves Emőke!
A CSOK csak Magyarország területén található lakásra vehető igénybe.

Anikó szerint:

2018-06-25 - 20:32

Üdvözlöm!
Németországban élünk és szerethetnénk haza költözni. 3 gyermekünk van és igénybe szeretnénk venni a Csokot 10+10 millió összegben. Igényelni most augusztusban szeretnénk, de haza költözni csak jövő augusztusban. 2018-tól már igényelhetjük úgy olvastam, ha bizonyos időn belül haza költözünk. Erről szeretnék egy picit többet megtudni.
Köszönettel.
Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 05:49

Kedves Anikó!
2018. március 15-től már EGT állambeli TB jogviszonnyal is igényelhető a CSOK (a 10 milliós támogatás esetén minimum 2 éves TB jogviszony szükséges legalább az egyikük részéről) azzal a feltétellel, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül legalább egyiküknek magyarországi TB jogviszonyt szükséges igazolni. Erről a témáról bővebben ITT olvashat.

Zsófi szerint:

2017-09-02 - 15:35

Üdvözlöm!
Kérdeznék én is a témához kapcsolódóan.
Tehát ha három gyerekre szeretném felvenni a csokot és az elmúlt 3 évben külföldön dolgoztam, de megszakítás nélkül a mai naptól magyar munkahelyem van, akkor megkaphatom a támogatást, vagy előbb 180 napig kell magyar munkahelyen dolgoznom, hogy jogosulttá váljak?
Tehát a kérdés, hogy 3 gyerekre felvett 10 milliós csok estén elegendő 1 nap magyar tb jogviszony, vagy 180 napot kell leigazolni?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-04 - 06:09

Kedves Zsófi!
Az NGM-től kapott korábbi tájékoztatás alapján elegendő, ha a kérelem benyújtásakor (akár 1 napja) fennáll a magyar TB jogviszony. Olyan banki tájékoztatásról is tudunk azonban, ahol fenti esetben elvárás a legalább 180 napos magyarországi TB jogviszony. Célszerű volna a területileg illetékes OEP-et felkeresni, ahol pontos tájékoztatást kaphat arról, hogy mely esetben tudják kiadni Önnek a 10 milliós CSOK jogosultsághoz szükséges igazolást.

Erika szerint:

2017-05-12 - 13:40

Tisztelt szakértő!
Egy éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, előtte gyesen voltam, valamint egyéni vállalkozó, de a gyes alatt az egyéni vállalkozásom szüneteltetve volt, ez beleszámít a két évbe?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-13 - 05:39

Kedves Erika!
Ebben a kérdésben az OEP illetékes, kérjük, keresse fel az OEP területileg illetékes hivatalát!

Mária szerint:

2017-03-13 - 08:38

Tisztelt Szerkesztőség!
Férjemmel 2 gyermek után szeretnénk használt lakás vásárlására felvenni a CSOK támogatást. Ő jelenleg Németországban dolgozik, ugye így leigazolhatja a 180 napot, de kell minimum egy nap magyar tb jogviszony is. Ez működhet úgy, hogy Németországban főállásban dolgozik, és itthon részmunkaidőben be van jelentve?
Köszönöm a segítségét!

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-13 - 09:04

Kedves Mária!
Információink szerint a két munkaviszony között nem lehet átfedés. Erről bővebben ITT olvashat. Konkrét tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP-től kérhet.

Mária szerint:

2017-03-13 - 11:56

Köszönöm!
Úgy nem lehet, hogy férjem a külföldi munkával leigazolja a 180 napot én pedig GYES mellett részmunkaidőben visszamegyek dolgozni és én igazolom az itthoni biztosítást? Vagy ebben az esetben nekem kell a 180 napot is igazolni?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-14 - 08:38

Kedves Mária!
A TB jogviszonyra vonatkozó feltétel nem teljesíthető megosztva. Az igénylők egyikének maradéktalanul teljesíteni kell ezt a feltételt. Ha Ön elhelyezkedik itthon, akkor Önnek kell a teljes 180 napot igazolni.

Éva szerint:

2017-02-06 - 11:55

Tisztelt Szakértő!
Ausztriában élünk párommal és 4 gyermekünkkel. Férjem aktív munkaviszonnyal és TB támogatással, én pedig GYED-en vagyok.
Érdeklődni szeretnék, hogy a 10+10CSOK-ot fel tudjuk-e venni?

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-06 - 13:54

Kedves Éva!
A jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, aminek a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonynak kell lenni. Így férje részére nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges igazolás, ha osztrák munkaviszonnyal rendelkezik. Arról, hogy az Ön részére ez kiadható-e, a területileg illetékes OEP tud tájékoztatást adni a munkahelyi adatok ismeretében.

Marcsi szerint:

2016-09-22 - 08:15

Tisztelt Szakértőség!
Férjem külföldön dolgozik, én pedig gyesen vagyok itthon egy meglévő gyermekünkkel. Még egy gyermeket bevállalnánk. Így szeretnénk igényelni hasznát lakásra a csok-ot. Külföldi tb-vel ez ugye nem lehetséges, de ha én megszüntetem a gyest és elmegyek dolgozni, akkor csak 180 nap múlva tudjuk igénybe venni a támogatást vagy hamarabb is? És ez a munka lehet közmunka?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-22 - 08:33

Kedves Marcsi!
A 180 nap folyamatos munkaviszonyt követően tudják igényelni majd a támogatást. Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a közfoglalkoztatotti jogviszony is elfogadható.

Edina szerint:

2016-06-26 - 09:30

Tisztelt Szerkesztőség!
Számomra sem teljesen világos a 2 gyerek vállalása esetén felvehető CSOK-hoz szükséges igazolások esetén a magyar TB kérdése. Az Ön által is említett paragrafus elolvasása után én nem találtam benne azt a részt, ami kimondja, hogy legalább 1 napnak magyar TB jogviszonynak kellene lennie.
Ha azonban ez mégis így van, de a biztosított jogviszony igazolható külföldivel is, akkor elég-e csak 1 napra bejelentkeznem otthon a TB-hez vagy kötelező a munkaviszony is? Ha kell a munkaviszony, akkor szerintem többen is (beleértve magamat is) fognak mégis inkább külföldön maradni és inkább ott letelepedni.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-28 - 14:05

Kedves Edina!
A CSOK kérelem benyújtásakor – a vonatkozó kormányrendelet szerint – az igénylők egyikének a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottnak kell lenni. Aki külföldön biztosított, az nem felel meg előbbi előírásnak, tehát a kérelem benyújtásakor mindenképpen a magyar társadalombiztosítási rendszerben kell, hogy nyilvántartott legyen. A fennmaradó időszak EGT állambeli TB jogviszonnyal is igazolható.
Csak úgy nem tud bejelentkezni a TB-hez, ahhoz társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonnyal (például: alkalmazott, egyéni vagy társas vállalkozó, stb.) kell rendelkeznie. Ezek köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké. Minderről bővebb felvilágosítást az OEP tud adni Önnek.

Rahel szerint:

2016-05-03 - 22:27

Üdvözletem!
Rokkantsági ellátással igényelhető CSOK? Ma folyósították volna a lakáshitelünket az eladó felé, amihez CSOK-ot is igényeltünk (1 meglévő és 1 vállalt gyermekre: 1.430.000 Ft).
Erre tegnap hívtak a bankból, hogy mivel férjem Ausztriába dolgozik (vitte a Versicherungsdatenauszug-ot + a hiteles fordítást is saját költségén, ami tegnapelőtt még jó volt), ma már nem jogosult rá.
Én rokkantsági ellátásban részesülök. Így igénybe vehető a CSOK használt lakásvásárlásra? Van egy 4 órás foglalkoztatói jogviszonyom, ahol fizetés nélküli szabadságon vagyok jelenleg.
Várom SOS válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-04 - 08:16

Kedves Rahel!
Ausztriai munkaviszonyra valóban nem igényelhető a CSOK, hiszen a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a kérelem benyújtásakor kizárólag a magyar társadalombiztosítási jogviszony fogadható el. Arról, hogy az Ön részére kiadható-e a szükséges igazolás, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni.

József szerint:

2016-04-25 - 12:34

Tisztelt Szerkesztőség!

Azt esetleg meg tudják mondani, hogy milyen megfontolásból zárhatták ki a külföldön dolgozó, de hazaköltözni akaró gyerekes vagy gyermekeket vállaló családokat az összes lakástámogatásból?
Némi ügyeskedéssel nyilván be lehet szerezni az igénylés pillanatára a legalább egy napos magyar TB jogviszonyt, de normális ügymenetet feltételezve egy külföldön dolgozó magyarnak nincs magyar TB jogviszonya.

Aki külföldön dolgozva akar venni vagy építeni egy új lakást és abba hazaköltözni, annak egészen egyszerűen el kell felejteni a lakástámogatások összes formáját és nem értem az emögött rejlő megfontolásokat.

A támogatott ingatlanba mindenképp be kell költözni az elkészülte vagy megvétele után és abban életvitelszerűen kell tartózkodni, a bevállalt gyerekszám alól nincs felmentés, az építőipart minden egyes felépült új lakás előreviszi.

Jelen állás szerint – teljesen legális ügymenetet feltételezve – előbb haza kellene költözni egy átmeneti szállásra, mondjuk családostul, odahaza munkába állni legalább 30 napon belül, majd utána megigényelni a lakástámogatásokat, megvenni az ingatlant vagy megvárni míg elkészül, majd átköltözni a támogatott ingatlanba.
A plusz költségek és a legalább több hónapos hercehurca miatt talán még a 10 M-s CSOK és az adóvisszatérítés megéri, de attól eltekintve a többi valószínűleg már nem.

Köszönöm a válaszukat előre is!

Tisztelettel:

József

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 13:16

Kedves József!
A jogalkotói szándékkal kapcsolatban sajnos nem tudunk tájékoztatást adni. Ebben a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes.

Zoltán szerint:

2016-04-18 - 17:38

Tisztelt Hitelnet!
5 év után február elején költöztünk haza feleségemmel és két gyerekkel külföldről, bőven 30 napon belül lett újra magyar biztosítási jogviszonyom.
Jogosult leszek-e 180 nap letelte után a CSOK 10+10-re? A 180 nap magyar + a külföldi biztosítási jogviszony elegendő?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 08:55

Kedves Zoltán!
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján a kérelem benyújtásakor magyar TB jogviszony szükséges, de a benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége (Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontjában részletezett kereső tevékenység) alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben, ami magyar vagy külföldi is lehet.

Erika szerint:

2016-04-17 - 20:51

Jó napot!
Külföldről kapott ápolási díj is mentesít a tb jogviszony alól, ha magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezek?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-18 - 15:10

A vonatkozó kormányrendelet szerint akkor mentesül a TB jogviszony igazolása alól az igénylő, ha a fővárosi és megyei kormányhivatal jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.

József szerint:

2016-04-04 - 18:56

Tisztelt Szerkesztőség!
Ha jól értem, az új lakás vásárlására/építésére vonatkozó CSOK igénybevételéhez 3 gyerek esetén legalább 180 nap magyar TB jogviszony szükséges, míg 1-2 gyerek esetén csak az igénylés pillanatában kell legalább egy nap magyar TB jogviszony.
Kérdésem: az adó-visszatérítési támogatás esetében is elegendő az igénylés pillanatában a legalább egy nap magyar TB jogviszony, vagy ott is legalább 180 napos kell?
Köszönöm a válaszukat előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-05 - 09:43

Kedves József!
A 2016. február 11-től hatályos CSOK rendelet értelmében a CSOK valamennyi típusánál elegendő a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló magyar TB jogviszony, s a fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható. Így az adó-visszatérítési támogatás igénybevételénél is elegendő, ha az igénylés pillanatában már magyar TB jogviszony igazolással rendelkezik, akár egy napja.

József szerint:

2016-04-05 - 11:39

Tisztelt Szerkesztőség!
Köszönöm a válaszukat az adó-visszatérítést illetően.
A CSOK-ra visszatérve: biztos, hogy a CSOK összes formájánál elég a beadás pillanatában fennálló magyar TB jogviszony?
A legújabb 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 31. § (2)-t én továbbra is úgy értelmezem, hogy az igénylést megelőzően legalább 180 napos magyar TB jogviszonyt ír elő, bár sem jogász, sem TB szakértő nem vagyok, ezért is kérdezek vissza, mivel ez lényeges könnyebbség lenne.
Köszönöm újbóli válaszukat előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-05 - 12:41

Kedves József!
Az Ön által most feltett kérdést szintén feltettük a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ahol ezt a választ többször is megerősítették: “A benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége (Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontjában részletezett kereső tevékenység) alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben (magyar vagy külföldi), de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő.”

József szerint:

2016-04-05 - 13:08

Tisztelt Szerkesztőség!
Valóban, alaposabban végigolvasva a rendelet itt csak azt írja elő, hogy milyen jogviszonynak kell fennállni, azt már nem, hogy annak magyarnak is kell lenni.
Köszönöm a segítségüket a pontos értelmezésben!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-05 - 13:23

Örülünk, hogy segíthettünk. A jövőben is készséggel állunk rendelkezésére!

János szerint:

2016-03-31 - 21:04

Üdvözlöm!
Van 2 gyerekünk. Van egy házunk. Bővíteni szeretnénk. 1.460.000 Ft fel tudjuk venni, ha külföldön dolgozom és megvan az igazolt TB jogviszonyom? (Svájc)
Ha nem, biztos nem megyek soha haza 🙂
Ide csak 180 nap igazolás kell és elég ha külföldi, nem kell magyar, úgy olvastam.
Így van?
Tehát nem 10 milliós és nem vásárlás, hanem bővítés.
Köszönöm
János

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-01 - 10:41

Kedves János!
A CSOK kérelem benyújtásakor – a CSOK valamennyi típusánál – a kérelem benyújtásakor magyar TB jogviszonnyal kell rendelkezni, s a 180 napból fennmaradó időszak igazolható a külföldi hatóság által kiállított igazolással.

István szerint:

2016-04-05 - 13:05

A CSOK-rendelet szerint csak az Európai Gazdasági Térségbe tartozó államok hatóságai fogadhatóak el külföldi biztosítotti jogviszony igazolásakor. Svájc viszont nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek (talán egyedüli államként egész Európában), azonban ugyanúgy hozzávetőlegesen 120 bilaterális szerződéssel kapcsolódik az EGT-hez, hasonló jogokat biztosítva, mint a többi EGT államnak.
Én úgy érzem, hogy Svájc kérdése a “szürke zónában” mozog.
Látnak-e arra lehetőséget, hogy Svájc mégis az elfogadott országok közé tartozzon? Van-e reális esély hivatalos állásfoglalást kapni a megfelelő Minisztériumtól? És ha igen, kit kellene megkeresni?
Köszönettel,
István

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-05 - 13:27

Kedves István!
Fenti kérdésben a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalását kérheti.

Gustin szerint:

2016-03-23 - 22:37

Világos, egyértelmű összefoglaló. Köszönet érte!

Ami számomra mindezzel kapcsolatban mégsem világos, az már a fentieken túlmutató, mondhatni, eggyel magasabb/absztraktabb szint: a törvényhozói szándék.

Rétvári Bence (Emberi Erőforrások Minisztériuma) több hivatalos sajtótájékoztatón is kinyilvánította a Kormány azon szándékát, miszerint a CSOK segítségével – többek közt – a külföldön dolgozók hazatelepedését is elő kívánják segíteni. Ezzel kapcsolatban én, laikus létemre (semmiféle jogi/törvényhozói képzettségem nincs) több dolgot nem értek:

1) Most végülis melyik minisztérium az illetékes a CSOK-törvényhozással kapcsolatos kérdésekben? Ha szeretném megérteni a mögöttes törvényhozói szándékot – különösen a fenti, hazatelepedést érintő kérdéskörben, – és ezáltal némi perspektívát nyerni a még kidolgozás alatt álló, közeljövőbeni CSOK-törvényekre vonatkozólag, akkor pontosan kit kellene ez ügyben megkérdeznem?

2) A törvényhozói szándék szerint milyen módon kellene a CSOK 10+10 segítségével hazatelepednie egy 5-fős (2 szülő + 3 gyermek) családnak? Várhatók-e a közeljövőben további paragrafusok erre vonatkozólag?

Amennyire én értem, a jelenlegi CSOK-tövény még nem segíti elő a külföldön dolgozó nagycsaládok hazatérését, hiszen az előírt magyarországi TB-biztosítás miatt ez gyakorlatilag lehetetlen. Hogy egy 5-fős család ideiglenesen kettészakadjon, és az egyik szülő hónapokkal előbb költözzön Magyarországra, ez nyilvánvalóan nem lehet a mögöttes szándék. Ezért is gondolom/remélem, hogy a megoldás a még kidolgozás alatt lévő, az elkövetkező hónapokban várható további paragrafusokban keresendő.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-24 - 15:14

Kedves Gustin!
1. A CSOK rendelet megalkotásában a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes.
2. Az erre vonatkozó rendelet közeljövőben várható módosításáról sajnos nincs információnk.

Zoltán szerint:

2016-03-04 - 18:41

Tisztelt Szerkesztőség!
2 év külföldi (EU) munkaviszonnyal, 3 meglévő gyermek után szeretnénk igénybe venni a 10 millió Ft-os támogatást.
Kérdésem, hogy az igénylést megelőző 180 napnak magyarországi munkaviszonynak kell lennie, vagy elfogadott ott is a külföldi?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-04 - 21:34

Kedves Zoltán!
A 10 milliós CSOK igényléséhez az igénylést megelőző 180 napnak magyarországi TB jogviszonynak kell lenni. Házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek meg kell felelni ennek a feltételnek.

Péter szerint:

2016-02-25 - 16:29

Tisztelt Hitelnet.hu,
Németországban, Münchenben dolgozom a BMW-nél, “rendes” alkalmazotti jogviszonyban immár ötödik éve. Feleségem három gyermekünkkel otthon van (Magyarországon 🙂 A legkisebb gyermek 1,5 éves, így a feleségem egy ideje “csak” GYES-t kap, fizetést már nem.
Kérdéseim:
CSOK (10+10) igényléséhez érvényes-e az én külföldi biztosítotti jogviszonyom?
A feleségemnek folyamatos a TB jogviszonya, vagy ez a GYES miatt módosult valamiféle “betegbiztosítotti”jogviszonyra?
Válaszukat előre is köszönöm!
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-15 - 14:40

Kedves Péter!
A CSOK jogosultsághoz a CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges. A fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható.
Ha feleségének korábbi munkaviszonya fennáll a gyes ideje alatt is, akkor elvileg kiadható a TB jogviszony igazolás, de erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni.

Mónika szerint:

2016-02-16 - 15:07

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk hazaköltözni Magyarországra. 3 kiskorú gyermekünk van. Nincs büntetett előéletünk, nem szerepelünk az adósok listáján, nincs köztartozásunk. Férjemnek folyamatos munkaviszonya van az elmúlt 7 évben, de külföldi. Én szinten külföldi biztosítással rendelkezem és itt is élek, főállású anyaként.
Egy letétbe helyezett szocpolunk van kincstárban, most adtuk el a lakásunkat. Ezek alapján milyen feltétellel tudnánk igénybe venni a 10+10 et? Természetesen ha sikerülne, hazamennénk.
Köszönöm szépen válaszukat!
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-15 - 14:25

Kedves Mónika!
A CSOK jogosultsághoz legalább az egyiküknek a CSOK kérelem benyújtásakor már magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, a fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható.

Zoltan szerint:

2016-01-20 - 13:37

Tisztelt Szerkesztőség!
Idén (2016) szeretnék építkezni a már meglévő telkünkre! Nem vagyunk összeházasodva, de már ez is tervben van. Nincs meg gyerekünk, de szeretnénk 2-t vállalni. Jelenleg külföldön (Anglia) dolgozunk, és van folyamatos 180 napos munkaviszonyunk.
A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e az előre vállalt 2 gyerekkel a 2,6 millió Ft-ra új családi ház építése esetén?
Továbbá milyen igazolást kell kérnünk az angol államtól, amit Magyarországon is elfogadnak?
Köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-04 - 13:39

Kedves Zoltán!
A jogosultsághoz a CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges. Az előtte lévő – 180 napból fennmaradó – időszak a külföldi adóhatóság igazolásával is elfogadható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések