Nem igényelhet megelőlegező CSOK-ot az, aki a korábbi gyermekvállalás nem teljesítette!

Ismét egy olyan téma került előtérbe, mellyel kapcsolatban számos megkeresés érkezik hozzánk. A kérdés az, hogy van-e lehetősége CSOK igénylésre annak, akinek volt korábban egy nem teljesült gyermekvállalása, ám most meglévő gyermekek után szeretne CSOK-ot kapni. Mutatjuk a vonatkozó előírásokat és azt, hogy mekkora összegű kedvezmény igényelhető ebben az esetben!

Nem teljesített megelőlegező kölcsön

Az érdeklődő ügyfelek többsége mintegy 10-15 évvel ezelőtt korábbi házassága során megelőlegező kölcsön igénybevételével vásárolt vagy épített új lakóingatlant, ám a gyermekvállalás teljesítésére – leggyakrabban válás miatt – nem került sor. Ennek következtében a támogatott személyeknek a megelőlegező kölcsön vonatkozásában visszafizetési kötelezettségük keletkezett, így a korábban folyósított támogatást visszafizették.

Jelenleg ismét otthonteremtés előtt állnak és szeretnék kihasználni az emelt összegű CSOK nyújtotta kedvezményt az azóta született gyermekeik után.

Kérdés, hogy megtehetik-e, hiszen a vonatkozó kormányrendeletnek van egy olyan pontja, miszerint:

„(3) A gyermekvállalásra tekintettel az (1) bekezdés szerinti korábban igénybe vett támogatás esetén az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezményre – a 17. §-ban foglaltakat is figyelembe véve, – akkor köthető támogatási szerződés, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.”

A fenti rendelkezés értelmében valóban csak akkor vehető igénybe újabb megelőlegező támogatás, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült, ám ha a támogatott személy nem újabb gyermekvállalással, hanem már meglévő gyermekei után kívánja igényelni a CSOK-ot, úgy őt ez az előírás nem érinti.

Példa

Ügyfelünk korábbi házasságban 2 gyermek után 2,4M Ft megelőlegező kölcsönt kapott. amit vissza is fizetett akkori házastársával együtt, mert a gyermekvállalást nem teljesítették. A válást követő években született 3 gyermeke, akik után új párjával most szeretné igénybe venni a 10M Ft-os CSOK-ot.

Jogosultak lehetnek-e rá?

Mivel a fenti rendelkezés csak azon újabb gyermek vállalásával, vagyis megelőlegezetten támogatást igénylőnek írja elő azt a feltételt, hogy a korábbi gyermekvállalásnak már teljesülnie kellett, ezért jelen esetben – amennyiben a rendelet egyéb feltételei is teljesülnek – nincs akadálya a meglévő gyermekek utáni CSOK igénylésének.

Mekkora összegű CSOK igényelhető, ha korábban megelőlegező támogatás került visszafizetésre?

A vonatkozó, 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 12. §. (2) bekezdése azt is kimondja, hogy ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a korábban folyósított támogatással csökkentett összeg igényelhető.

A CSOK összegét akkor is csökkenteni kell, ha a korábban kapott megelőlegező támogatást a gyermekvállalás nem teljesítése miatt visszafizették. Korábbi házasság során kapott támogatás esetén azonban az újabb igénylés során csak az érintett támogatott személyre vonatkozó támogatási összeget kell levonni, vagyis az akkori támogatás 50%-át!

Mindezek értelmében ügyfelünk esetében a 10M Ft-os CSOK-ot 1,2M Ft-tal, vagyis a korábban kapott 2,4M Ft felével kell csökkenteni. Így új igénylés során kapható CSOK összege 8,8M Ft. 

Újabb megelőlegező CSOK igénylése

Ha fenti példában szereplő ügyfelünknek az új kapcsolatában csak 2 meglévő gyermeke lenne, akkor nem tudná igénybe venni az emelt összegű CSOK különbözetet, mivel a korábbi gyermekvállalás nem teljesítése miatt már nem lenne lehetősége újabb megelőlegező támogatás igénylésére. Ekkor a kedvezményre várandósság esetén lehetnének jogosultak, ha a magzat betölti a 12. hetet, a CSOK rendelet értelmében ugyanis már ős is meglévő gyermeknek számítana.

További kérdése van?

CSOK témában felmerülő további kérdés esetén forduljon bizalommal online Szakértőinkhez!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések