Mitől függ a babaváró támogatás összege? - Hitelnet.hu

Mitől függ a babaváró támogatás összege?

Tiszrelt Hitelnet!

Több kérdésem is lenne a családtámogatási hitellel kapcsolatban:

1. Mitől függ a felvehető összeg mértéke? Maximálisan 10 millió van meghatározva, de ki mondja meg, hogy adott pár ebből mekkora összegre lehet jogosult, és ez mitől függ?

2. Előzőhöz kapcsolódva, ha 10 millióra nincs lehetőség, azonnal kiderül, hogy mekkora az az összeg amit viszont fel lehet venni?

3. A házastársi viszonynak mikor kell életbe lépnie. Úgy értem, túlzó példával élve, hogy ha július 1-én folyamodok igényléshez, akkor június 30-ai a házasságkötés végső határideje? (Idén házasodnánk, és így lehet ez is befolyásolná az időpontját.)

Köszönöm: Réka

Kedves Réka!

1. A felvehető hitel összege a alapján határozható meg. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít. A jövedelemvizsgálat a JTM (Jövedelemarámnyos törlesztőrészlet mutató) előírásainak megfelelően történik. Ezt azt jelenti, hogy az igénylők igazolt nettó jövedelmének 50%-ába bele kell férnie a felvenni kívánt és esetlegesen meglévő egyéb hitelek havi törlesztő részletének. Amennyiben ennek a feltételnek megfelelnek, úgy igénybe vehető a maximum 10 milliós hitelösszeg.

2. A hitelbírálat elvégzését követően derül ki, hogy ténylegesen mekkora összeg vehető fel. A kölcsönkérelmet a bank a szükséges dokumentumok hiánytalan benyújtását követően 10 napon belül bírálja el. Ha a kölcsönkérelem elbírálásához szükséges, a hitelintézet az igénylőtől – legfeljebb 10 napos határidő tűzésével – a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérheti.

3. Nincsen arra vonatkozó megkötés, hogy mióta kell fennállnia a házasságnak. A jogosultság szempontjából csak az a feltétel, hogy a kérelem benyújtásakor házasok legyenek. A házassággal kapcsolatban további előírás, ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában kell, hogy éljen. (Az özvegyülés miatt megszűnt házasságot e feltétel érvényesülése szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.) Ha tehát július elsején szeretnék benyújtani a kölcsönkérelmet, akkor az a feltétel, hogy ekkor már házasok legyenek. E tényről az igénylők a kérelemben nyilatkoznak.

A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További kérdés esetén készségggel állunk rendelkezésére!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. március 14. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések