Mit tehetünk, ha a bank szerint lakhatatlan a CSOK-kal vásárolandó ház?

Jó estét!

Olyan kérdésem volna, hogy beadtuk az Erste Bankhoz a kérelmet 2 gyerek után a csokra és hozzá lakáshitelre. Megfeleltek a kért papírok, mondták, hogy mehetünk az ügyvédhez adásvételi szerződést csináltatni. Meg is történt, kifizettük a becsüst is és vártuk, hogy utalják az eladónak a pénzt.

Tegnap jött egy e-mailünk, hogy nem kaptuk meg se a csokot, se a hitelt, elbuktuk a pénzünket. Tudni kell, hogy a ház 4 millióért eladó, 5 és félre van a becsüs papíron írva, de van rajta egy repedés, ami nem veszélyes. Kőművessel nézettük. Arra fogták, hogy lakhatatlan, de akkor hogy ér 5.500.000 Ft-ot? Villany, gázkazán, vegyes kazán, csatorna, víz benn van, gyönyörű hibátlan fürdőszoba villanybojlerral, 3 szoba, gardrób, előtér, hátsó épületek, stb., laminált padló és kerámialap mindenhol. 77 m2 1079 m2 telken, de nem kaptunk róla papírt, hogy az állam tényleg nem adta meg a csokot, csak egy becsüs papírt.

A leírtak alapján tényleg nem vagyunk rá jogosultak? Képeket is tudnék küldeni, ha kell.

Kérem mihamarabbi válaszát.
Előre is köszönöm.
Judit

Kedves Judit!

A használt lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nyújtását a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet rögzíti, hogy használt lakás vásárlásához a támogatás abban az esetben igényelhető, ha a lakóingatlan – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmas.

Ezt a követelményt a bank a CSOK iránti kérelem elbírálása során helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a helyszíni szemle során a pénzintézet azt állapítja meg – mint az Önök esetében is – hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, akkor az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. Ennek a statikai szakvéleménynek a megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a CSOK kérelmet.

Fentiek alapján tehát egy statikai szakvéleményt kellene kérniük, s amennyiben az alátámasztja a lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot, úgy ezt a dokumentumot kellene benyújtaniuk az Erste Bankhoz. Ha valóban csak emiatt utasították el kérelmüket, jogosulttá válhatnak a kedvezményre.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Péter szerint:

2019-02-28 - 10:31

Jó napot!
A Csok rendelet 7. paragrafus 5. pont alapján a címben szereplő indoklás miatt elutasított beadvány fellebbezésekor statikai szakvéleménnyel lehet fellebbezni. A statikus szerint nem egyértelmű, hogy mire gondoltak a rendelet alkotói, mivel ez nem (csak) műszaki kérdés. Sem a bank, sem a megyei kormányhivatal illetékes osztálya nem tudta elmondani mi kell szerepeljen a szakvéleményben. A repedések, fal szerkezet állékonysága, szigetelés vizsgálható, mérhető dolgok. Viszont a “lakhatási igény kielégítésére való alkalmasság” elég szubjektív, így ha az értékbecslő eleve fenntartásokkal megy egy vályog épülethez, nehéz objektív eszközökkel ellenérvelni.
Kérdésem: mi kell mindenképp szerepeljen egy ilyen statikus szakvéleményben, illetve ki tudja megmondani ezt konkrétan.
Három statikussal beszéltem, de a szerkezet és állékonyság vizsgálaton kívül nem tudják mire gondolhatott a rendelet megfogalmazója, ugyanígy a bizottság sem tudja.
Lehet az a lényeg, hogy szó szerint szerepeljen a rendeletben lévő ” a lakás lakhatási igény kielégítésére alkalmas” kifejezés?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-28 - 13:27

Kedves Péter!
A szakvéleményben véleményünk szerint mindenképpen kellene szerepelnie annak, hogy adott lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas. A továbbiakban a rendelet megalkotásában illetékes minisztérium állásfoglalását lehetne esetleg kérni.

F-né szerint:

2018-12-01 - 10:56

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, használt lakást szeretnénk vásárolni csok igénybevételével. Egyetlen gond az, nincs bent wc, fürdőszoba van gázkonvektor stb.
Megkaphatom így a támogatást?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 11:22

Kedves Asszonyom!
A CSOK igénybevételével vásárolnadó lakásnak rendelkeznie kell WC-vel, fürdőhelyiséggel. Bármelyik hiánya esetén a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Niki szerint:

2017-07-24 - 11:06

Üdvözlet!
Én ugyanígy jártam a múlt héten, csak a K&H banknál. Mi is 4 millióért szeretnénk egy részben felújított házat megvenni, ami egy tisztasági festés után költözhető és lakható is lenne, szintén összkomfortos. A felújítás csak a lakórészen történt meg, a mögötte lévő helység elmaradt, mert elköltöztek és azon helyenként vizesedés nyomai láthatóak. A bank szerint emiatt az egész lakhatatlan. Mi nem kértünk mellé hitelt, csak a csokot igényeltük, a többi önerő.
Mit tanácsolnak, mit tegyek, mert ezzel a döntéssel nem értünk egyet. Benyújtottunk a Mák-hoz egy felülvizsgálati kérelmet, mert a bankba azt mondták, ők nem foglalkoznak vele innen tovább.
Köszönöm a segítséget, ha tudnak.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-24 - 15:21

Kedves Niki!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések