Mit jelent az életvitelszerű tartózkodás a CSOK-os lakásban?

Tisztelt Szakértő,

Nekünk van egy kis lakásunk Budapesten, ahol élünk, ahonnan a gyerekek iskolába és mi dolgozni járunk. Két gyerekünk van és 10 éve vagyunk házasok. Soha semmiféle szocpolt vagy hasonlót nem vettünk igénybe.

Szeretnénk venni egy kis házat, ahol kifújhatjuk magunkat Budapesttől nem messze, ahova akár hét közben is ki tudunk menni.

A kérdésem az lenne, ha valaki "kétlaki" életet szeretne élni, akár úgy, hogy minden hétvégén biztosan ott vagyunk a házban és iskolai szünetekben is, sőt akár hetente hétfő-csütörtökig Budapesten és csütörtök-péntektől szombatig, akkor igényelhetjük-e a CSOK-ot. Tudom kitétel, hogy életvitelszerűen ott kell élnünk a vásárolandó ingatlanban, de ez annak tekinthető-e?

Én egy használt ház ingatlant szeretnék vásárolni Pest megyében. 12M Ft készpénzzel és 4db 4 évig fizetett OTP Lakás Takarékpénztári megtakarítással rendelkezem (eddig felhalmozódott összeg 4,8M Ft, amit mostantól akár megszüntetve őket ki is vehetek, ha akarok). A Lakás Takarék Pénztárt 10 évre köttetem, ha azt szeretném tovább is fizethetem. Hitelként 20M Ft-ot szeretnék felvenni.

A kérdésem az, hogy mikor járok jobban, ha megszüntetem mindegyik Lakás Takarék Pénztáramat, így 17M Ft-om lesz és erre veszek fel hitelt, vagy bent hagyom őket vagy csak 1-2-öt hagyok bent, fizetem tovább, jön rá az állami támogatás évekig és amikor egy nagyobb összeg összegyűlt a Lakás Takarék Pénztárban, akkor fogok betörleszteni. Sajnos a mögötte lévő matematikát nem látom át, illetve a pénzügyi tanácsadó nagyon szeretné, ha minél tovább bent tartanám az OTP LTP összegeket.
Ez tényleg jó vagy érdeke fűződik hozzá?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Zoltán

Kedves Zoltán!

A CSOK igénybevételével vásárolt lakásban kell lenni az állandó lakcímüknek. Ezt a támogatás folyósításától számított 90 napon belül igazolni is szükséges a hitelintézet részére. Ha ez a lakcímbejelentés meg is történik, véleményünk szerint nem minősül életvitelszerű bentlakásnak a heti 2-3 napos ottlét. Mivel azonban ennek megítélésében irodánk nem illetékes, feltétlenül javasoljuk az ügyben a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztály állásfoglalásának kérését.

Szakértőink – összehasonlító hitelkonstrukciók bemutatásával – készséggel tájékoztatják Önöket arról, hogy a lakástakarék felhasználásával vagy továbbfizetésével járhatnak jobban. Ehhez azonban bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Előzetesen online lakáshitel kalkulátorunkkal is tájékozódhatnak az aktuális lakáshitel törlesztő részletekről.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. június 10. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések