Miről nyújtható be számla ÁFA-visszatérítés esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Segítségét szeretném kérni, mert mindenhonnan más információt hallok, ezért tisztázni szeretném a dolgokat. Úgyhogy előre elnézést a sok kérdésért.

2019 áprilisában kezdem az építkezést. A telek a nevemen van. Magánszemély vagyok. 2019 márciusában nyújtom be a kérelmet a bankba. A ház nem generál kivitelezéssel épül, hanem minden munkaszakaszt más vállalkozó teljesít. Most lettek kész a tervek (tervezés, statika, villamos-, gépész leírás, stb.). Ezekről mindről van számla.

Ezek is beleszámítanak a 70%-os számlabemutatási kötelezettségbe?
A számlákat a saját, lakcímkártyámon feltüntetett lakcímemre kell íratni, vagy a leendő ház címére?

Amennyiben én 2019.12.31.-ig hiánytalan igényt nyújtok be a bankban, abban az esetben meddig nyújthatok be számlát a bank részére? (Például 2020-ban íródott számlát is benyújthatok, vagy van valami végső határ?)

Milyen arányban lehet bemutatni a 0%-os és a 27%-os áfás számlákat? (Például én csak az építőanyagokról mutatok be 27%-os áfát, a munkadíjról pedig csak 0%-ost, ez így megfelelő?
Az utolsó benyújtott számla után mennyi időn beleül kell lakhatási engedélyt bemutatnom?

A bank mennyi időn belül utalja vissza az áfát? Például én májusban megveszem a falazáshoz használt anyagot, és azt rögtön beviszem, annak az áfáját mennyi időn belül kapom vissza?

A 70%-os számlabemutatást úgy kell venni, hogy a ház felépítési költéségnek a 70%-a? Egy ház viszonylatában (teljesen berendezve) milyen tételekről lehet számlát kérni, mi az ami elszámolható?

Előre is köszönöm a válaszát!
Ádám

Kedves Ádám!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az új lakásépítés bekerülési költsége tartalmazhatja a lebonyolítási költségeket, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés – ideértve a használatbavétel tudomásulvételét, illetve az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiállítását is – és a műszaki ellenőrzés költségeit. Ha tehát a költségvetés tartalmazza, az ezekről kiállított számlák is elfogadhatók. A támogatott személy bejelentett lakcímére szóló számlák megfelelőek.

2019. december 31-ig befogatott kérelem esetén – információink szerint – a 2020-ban kiállított számlák is elfogadhatók. A számlák tekintetében csak annyi megkötés van, hogy a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-a le legyen fedve számlával. ÁFA-visszatérítés pedig kizárólag a 27% ÁFA tartalmú számla után jár. A használatbavételi engedélyt a támogatási szerződésben meghatározott időn belül – általában 2 év – kell bemutatni.

Az ÁFA visszatérítési készültségi foknak megfelelően, utólagosan, az önerő beépítése után történhet.

Arról, hogy a bekerülési költésg milyen tételeket tartalmazhat, IDE kattintva tájékozódhat. Fontos, hogy a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyak számlája nem fogadható el.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések