Milyen tulajdonviszonyok szükségesek, hogy bővítéshez megkaphassuk a CSOK-ot?

Tisztelt Hitelnet!

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen tulajdonosi szerkezetet kell “előállítanunk” ahhoz, hogy az édesapám tulajdonában lévő ház tetőterének beépítéséhez igényelhessünk CSOK támogatást (a “bővítésest”)?

Lehetséges megoldás-e, ha ő ajándékozással átadja az ingatlan több, mint 50%-nak tulajdonjogát nekem, én pedig a rám eső rész (mondjuk 80%) 1/4-ét szintén ajándékozással átadom a feleségemnek, így biztosítva, hogy a kedvezménnyel érintett ingatlanban mindketten összesen legalább 50%-al rendelkezzünk? A két ajándékozásnak gondolom időben egymást követőnek kell lennie, azaz nem történhet meg egy szerződésen belül.

Amennyiben 100%-os az ajándékozás felém, akkor maradhat-e édesapámnak haszonélvezeti joga az ingatlanon?

Végül: ha a fentiek szerint működhet az igénylés, akkor a benyújtás előtt már mindannyiunknak (mi ketten+gyerekek) papír szerint az ingatlanban kell laknunk?

Előre is köszönöm válaszaikat!
Szabolcs

Kedves Szabolcs!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár, élettárs igénylők esetén kettejüknek együttesen szükséges legalább az 50% tulajdoni hányad. Megoldás lehet az Önök esetében, hogy édesapja ajándékozás jogcímén átadja Önnek az ingatlan legalább 50%-át, majd ezt követően – miután határozattal bejegyzésre került az Ön tulajdoni hányada – szintén ajándékozási szerződés keretében valamekkora tulajdoni hányadot feleségének ajándékoz. Az ajándékozás két külön szerződés keretében történhet.

A CSOK igénybevételével bővítendő lakóingatlant – a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt – haszonélvezeti jog nem terhelheti, tehát édesapja haszonélvezeti joga nem maradhat az ingatlanon 100%-os ajándékozás esetén sem.

További jogosultsági feltétel, hogy a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult, és a bővítést követően
a) lakhatási körülményeiknek javulnia kell, valamint
b) a kialakított lakásnak meg kell felelnie a hasznos alapterületre vonatkozó követelményeknek:
– egy gyermek esetén legalább 40 m2,
– két gyermek esetén legalább 50 m2,
– három gyermek esetén legalább 60 m2,
– négy vagy több gyermek esetén legalább 70 m2.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Virág szerint:

2019-10-06 - 15:24

Szigetelésre is lehet használni egy gyerek után járó csokot? Ez utófinanszírozású? Visszatérítendő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 11:05

Kedves Virág!
A normál CSOK meglévő lakóingatlan esetében kizárólag bővítésre vehető igénybe. A falusi CSOK preferált településeken korszerűsítésre, így szigetelésre is igénybe vehető, egy gyermek után maximum 300.000 Ft összegben. A vissza nem térítendő támogatás folyósítása utólagos. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Kata szerint:

2018-04-25 - 05:40

Tisztelt Hitelnet!
Lakásbővítés céljából szeretnénk felvenni a CSOK-ot két gyermekre. Fél éve házasodtunk össze. A lakás teljes egészében az én nevemen van, a haszonélvezeti jog viszont édesapám nevén.
Milyen feltételekkel kaphatjuk meg? Kellene, hogy a férjemnek is legyen tulajdoni joga az ingatlanban? Édesapámnak le kellene mondania a haszonélvezeti jogáról? Amennyiben igen, a banknak elegendő a széljegyzet, hogy megtörtént a földhivatalba az iratok benyújtása?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-25 - 05:43

Kedves Kata!
A CSOK igénybevételével bővítendő lakóingatlanban házastársak igénylése esetén mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdonrésszel. Kettejüknek együttesen legalább 50% tulajdoni hányad szükséges, külön-külön nincs meghatározva a minimálisan elvárt tulajdoni arány. Haszonélvezeti jog nem terhelheti az ingatlant. A kérelem benyújtásához már a haszonélvezeti jog végleges törlése szükséges.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések