Milyen tulajdoni aránnyal kell rendelkeznünk a bővítendő házban, ha CSOK-ot igényelnénk?

Üdvözlet!

Párommal szocpolt vagyis az új csok-ot szeretnénk felvenni lakásbővítéshez! Több kérdésem is kenne ezzel kapcsolatban!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen tulajdoni hányaddal kell rendelkeznünk a házban, amit bővíteni szeretnénk?
Hol tudom igényelni a CSOK-ot? Milyen feltételekkel?

Azt röviden leírnám, hogy párommal élettársak vagyunk és 4 gyermeket nevelünk, ebből csak kettő közös, a másik kettő az én előző kapcsolatomból van. Tudjuk mind a 4 gyermekre kérni? Valamint, hogy ahol építkezni szeretnénk, ott jelenleg párom 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, a másik 50% a nagymamáé, de a későbbiekben páromé lesz az egész!

Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel: Adrienn

Kedves Adrienn!

A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt házban az igénylőknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek kell, hogy legyen az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoga. Az igénylőkön/támogatott személyeken kívül csak az általuk eltartott gyermekeknek lehet tulajdonrésze az ingatlanban. A jelenlegi tulajdonviszonyok mellett – párja 50%-os tulajdoni hányad, nagymama 50%-os tulajdoni hányad – sajnos nem jogosultak a kedvezményre. Ahhoz, hogy jogosultak lehessenek a támogatásra, a tulajdonviszonyoknak a fent leírtak szerint kellene lennie. Ugyancsak feltétel, hogy a bővítendő ingatlan a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye legyen, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult, vagyis Önök a bővítendő ingatlanban kell, hogy lakjanak.

Arról, hogy a tulajdonviszonyra vonatkozó feltételek mellett milyen egyéb követelményeknek kell eleget tenni, IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben az előírások teljesülnek, mind a 4 gyermek után jogosultak lehetnének a támogatásra, mivel az Ön előző kapcsolatából született gyermekek is az Önök eltartottjai. A 4 gyermek után felvehető CSOK összegét befolyásolja a ház bővítést követő hasznos alapterülete és energetikai minősítése. Továbbá a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Számlával a költségvetésnek legalább a 70%-át kell igazolni. A konkrét támogatási összegeket a fent jelölt oldalon szintén megtalálja.

A CSOK július elsejétől lesz elérhető azoknál a hitelintézeteknél, amelyek a CSOK nyújtására vonatkozóan szerződést kötnek a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral. Arról egyelőre nincs konkrét információnk, hogy melyek lesznek ezek a hitelintézetek.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szabó László szerint:

2015-07-27 - 12:37

Tisztelt Hitelnet!
Mi bővítésre szeretnénk igényelni a CSOK-ot. A kérdésem az lenne, hogy a feleségemmel mindkettőnknek külön-külön vagy ketten együtt kell rendelkeznünk az 50%-os tulajdonrésszel a bővítendő ingatlanban? Az OTP-nél azt az információt adták, hogy külön mindkettőnknek 50%-os tulajdonjog szükséges, de a törvény szövegéből nekem ez nem ennyire egyértelmű. A feleségem és köztem 5/8-3/8 arányban oszlik meg a tulajdonjog a házunk vonatkozásában. Az OTP erre azt mondja, hogy a feleségemnek 1/8-ot át kell adnia a részemre, hogy teljesüljön az 50%-os tulajdonrészt előíró jogszabályi feltétel.
Segítő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-02 - 15:34

Kedves László!
A bővítendő ingatlanban együttesen kell legalább 50%-os tulajdonrésszel rendelkezniük, mint ahogy ezt a vonatkozó kormányrendelet kimondja. Nem szükséges tehát az 50-50%-os tulajdoni arány, így – ha minden egyéb feltételnek megfelelnek – akkor az 1/8 tulajdoni arány átadása nélkül is jogosultak lehetnek a támogatásra.

Éva szerint:

2015-06-02 - 10:32

Jó napot kívánok!
A fentiekben olvastam, ha valaki gyesen van és a munkahelyről ment gyesre, akkor igényelhető a "csok". Azt szeretnem kérdezni, ha esetleg úgy döntök, hogy a 2 kisgyerekemmel visszaköltözök a szüleim házába és az ő házukat bővíteném ki, hogy kényelmesen elférjünk, akkor igénybe tudom venni úgy, ha gyesen vagyok? Vagy tulajdonnal kell rendelkeznem a házból? Egyedülállóként igazolnom kell, hogy az vagyok? Ha ezek mellett megkapnám a "csok"ot és 2 gyerek után 1.300.000 Ft-ot tudnék igénybe venni a lakásra, ahhoz, hogy ennyi pénzt kifizessenek, számlával mennyit kéne igazolnom? Olvastam valahol, hogy például 2.000000 Ft-ról kell számlát adni ahhoz, hogy 1.000.000 Ft-ot kifizessenek.vagy hogy van ez, levezetné nekem? Mert nem világos ez a százalékos dolog.
Válaszát köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-02 - 11:14

Kedves Éva!
Adott esetben a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony-igazolás kiadásáról pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud Önnek adni.
Emellett a kedvezményre csak akkor lehet jogosult, ha a bővítendő lakóingatlan az Ön tulajdonában van. A szülei házának bővítéséhez sajnos nem tudja igénybe venni a kedvezményt.
Egyedülállóként a családi állapotáról büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik.
1,3 millió Ft összegű CSOK igénybevétele akkor lehetséges, ha a bővítési költségvetés legalább 2,6 millió Ft-ról szó, amit teljes egészében számlával igazol. A CSOK összegét akkor folyósítja a hitelintézet, ha a 2,6 millió Ft-os költségvetésből 1,3 millió Ft-ot már önerőként felhasznált a bővítésre.

Szilvi szerint:

2015-05-06 - 14:00

Tisztelt Hitelnet!
Igénybe vehető lesz-e a CSOK, ha jelenlegi házunk 100%-ban a férjem tulajdonában van, valamint nem éri el a B energiaosztályt és felújítani, bővíteni szeretnénk? Ha nem, milyen formában lenne igényelhető?
Válaszukat köszönöm!
Üdvözlettel: Szilvi

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-07 - 08:34

Kedves Szilvi!
Felújításhoz nem, de bővítéshez július 1. után igényelhető lesz a CSOK. A jogosultsághoz Önnek is tulajdonjogot kellene szereznie a bővítendő ingatlanban még a CSOK kérelem benyújtása előtt. Az nem akadály, hogy az épület energetikai minősítése nem éri el a “B” energiaosztályt. A további részleteket fenti bejegyzésünkből, illetve IDE kattintva ismerheti meg.

miklós szerint:

2015-04-21 - 20:21

Tisztelt szakértő.
Ha a párom eladja nekem az ingatlan 50%-os hányad részét, majd házasságot kötünk, megkapható-e használt lakásvásárlásra a szocpol?
Illetve, ha bővítésre szeretnénk igényelni, mekkora helyiséggel kell bővíteni? Ha a lakást toldanánk egy épülettel, ami közvetlenül csatlakozna egymáshoz, de külön bejáratú, az megfelelő lenne?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-22 - 22:12

Kedves Miklós!
Tulajdonrész megvásárlásához nem igényelhető a szocpol.
Bővítés esetén akkor lehetnek jogosultak a kedvezményre, ha a kettejük tulajdonában lévő ingatlant legalább egy lakószobával (8 m2) bővítik. Külön bejáratú házrész hozzáépítése véleményünk szerint nem minősül a meglévő lakás bővítésének.

Szabó László szerint:

2015-04-20 - 22:23

Tisztelt Szakértő!
Használt ikerházrészt szeretnénk vásárolni, osztatlan közös elrendezésben, tehát az egész 50/100-ad részét vennénk meg. Élettársakként, két kiskorú gyermekkel, hitel nélkül vennénk, és minden egyébben is megfelelünk a követelményeknek. Ebben az esetben igénybe tudjuk venni a CSOK-ot, vagy osztatlan közös esetén eleve kizárt? Az ikerház mindkét fele egy helyrajzi számon van.
Esetleg társasházzá alakítás után, igénybe vehető lenne a CSOK ugyanerre az ingatlanra?
Ha egyedülállóként igényelné valamelyikünk a CSOK-ot, kell valahogy bizonyítani az egyedülállóságot?
Köszönöm:
László

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-21 - 09:14

Kedves László!
Osztatlan közös tulajdon esetén közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megosztási megállapodással igényelhető a CSOK. A megállapodásból ugyanis megállapítható a támogatott személy tulajdonszerzésének mértéke.
A családi állapotról büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik az igénylő.

Gyuriczáné Kozma Anita szerint:

2015-04-18 - 16:29

Tisztelt szakértő!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni, amely az én tulajdonom lenne. A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudjuk-e venni a 16 éves gyermekem után a csok-ot? Milyen papírok kellenek a csok igényléséhez?
Köszönöm!
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 21:43

Kedves Anita!
Házaspárok, élettársak esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban. Ha a házaspárok, élettársak egyike nem szerez tulajdonjogot, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a CSOK-ra.

sanyika szerint:

2015-04-17 - 22:10

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném kérdezni, meglévő házon a párom a tulajdonos, én pedig holtodiglani haszonélvező vagyok. Egy gyerekünk van és a meglévőt szeretnénk bővíteni. Igényelni tudjuk a CSOK-ot? Egy gyerekre mennyit fizet a CSOK használt lakás bővítésére?
Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel.
Sanyika

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 15:03

Kedves Sanyika!
Meglévő ház bővítése esetén Önnek és párjának egyaránt tulajdonosnak kell lenni a bővítendő házban és az ingatlant nem terhelheti haszonélvezeti jog, tehát a jelenlegi tulajdonviszonyok mellett nem lesznek jogosultak a kedvezményre. Ha Ön is tulajdonjogot szerez az ingatlanban, a haszonélvezeti jog pedig törlésre kerül, akkor a tulajdonviszonyokra vonatkozó feltétel teljesül. A CSOK alapösszege 1 gyermek után, 40-55 m2 hasznos alapterület esetén 500.000 Ft, 55,01-160 m2 hasznos alapterület esetén 600.000 Ft.

Bakonyi Adrienn szerint:

2015-04-16 - 12:10

Üdvözlöm!
Két gyermekünk van. Az ingatlant szeretnénk bővíteni ahol lakunk. Férjem apukája is ezen a telken, de külön házban él. A férjem, a testvére és az apjuk a tulajdonos. Így, hogy 2 ház van a telken, milyen feltételekkel kaphatunk támogatást, illetve az alapterület a bővített alapterület méretre vonatkozik? A miénk most 40 nm, szeretnénk bőviteni 80 nm-re. Ebben az esetben a 80 nm-hez írt összeggel kell számolni?
Köszönöm!
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-17 - 12:39

Kedves Adrienn!
A bővítendő ingatlannak az Ön és férje tulajdonában kell lenni. Osztatlan közös tulajdon esetén úgynevezett Használati megosztási szerződéssel igazolhatók a tulajdonviszonyok.
A támogatás összegének meghatározásánál a ház teljes, bővítést követő hasznos alapterülete számít.

Móni szerint:

2015-04-15 - 12:46

Tisztelt Szakértő,
abban szeretném a segítségét kérni, hogy jelenleg édesanyám házában lakunk férjemmel és két gyerekemmel. Édesanyám a tulajdonosa a háznak. Milyen módon tudnám igénybe venni a CSOK-ot? Ha nekünk ajándékozná a házat? Férjemmel 50-50%-ban kell tulajdonosnak lennünk? És csak mi lehetünk a tulajdonosok? Vagy közösen 3-an édesanyámmal, Ő 50 %-ban, mi meg 25-25%-ban. Lakásbővítésre szeretnénk felvenni.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-15 - 12:49

Kedves Móni!
Az ajándékozás megfelelő megoldás lehet. A bővítendő házban Önnek és férjének együttesen legalább 50%-os tulajdoni aránnyal kell rendelkezniük. Önökön kívül csak az eltartott gyermekeknek lehet tulajdonjoga, édesanyja nem lehet tulajdonos.

Anita szerint:

2015-04-14 - 14:15

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jár-e a szocpol házbővítésre, ha a ház csak az én nevemen van? Házasok vagyunk. Van 3 gyerekünk. Jelenlegi házunk kb. 70 nm. Szeretném megkérdezni, hogy ezek mellett mekkora összegű szocpol igényelhető, ha jár?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-15 - 12:19

Kedves Anita!
A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt háznak házastársak esetén mindkét félnek tulajdonosnak kell lenni a jogosultsághoz. Amennyiben csak az Ön nevén van a ház, sajnos nem lesz igényelhető a kedvezmény.

Lívia szerint:

2015-04-14 - 10:05

Tisztelt Hitelnet!
Mi is bővíteni/felújítani szeretnénk már meglévő családi házunkat. Jelenleg a férjemnek 65% tulajdonrésze van, és a testvérének 35%-a. Nekem nincs tulajdonrészem a házban. Ebben az esetben jogosultak lehetünk a CSOK-ra? Ha nem, akkor mi a teendő, vagy jogosultak legyünk rá?
Valahol azt olvastam, hogy egyáltalán nem lehet tulajdonrésze az igénylőnek, akkor most hogy is van valójában?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-14 - 12:06

Kedves Lívia!
A bővíteni kívánt házban az igénylőknek – férj, feleség esetén mindkét félnek – együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük, s rajtuk kívül csak az eltartott gyermekeknek lehet tulajdonrésze. Úgy, hogy a férje testvére is tulajdonos a házban, sajnos nem jogosultak a támogatásra. Jogosultak lehetnének, ha a testvér része az Ön tulajdonába kerülne, s így ketten a férjével – akár 65-35%-os arányban – lennének tulajdonosok.
CSOK igénylése esetén – néhány kivételtől eltekintve – valóban nem lehet lakástulajdona az igénylőknek, kivéve a bővítés esetét, amikor is a bővítendő ingatlannak az ő tulajdonukban kell lennie.

Lívia szerint:

2015-04-14 - 13:38

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm gyors válaszukat.
Akkor ezek szerint ha a sógornőm 35%-os tulajdonrésze a nevemre kerülne, onnantól nincs akadálya, hogy jogosultak legyünk a CSOK-ra? Vagy más ilyen jellegű feltétele is van? És akkor ezek szerint a férjemnek és nekem 100%-os tulajdonrészünk lehet? Bármilyen arányban?
Köszönöm a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-14 - 14:11

Kedves Lívia!
Amennyiben az ingatlannak férjével ketten lesznek tulajdonosai, igényelhetik a CSOK-ot lakásbővítéshez. Azt nem írja elő a kormányrendelet, hogy milyen arányú tulajdoni hányadnak kell lenni.

Gál Szilvia szerint:

2015-04-14 - 09:45

Üdvözlet!
A CSOK-kal kapcsolatosan érdeklődnék:
Élettársammal 3 gyermeket nevelünk az Ő 100%-os tulajdonában lévő házban (melyen a ház vásárlásakor jelzáloghitel keletkezett). Tetőtér beépítésre szeretnénk felvenni – 3 szoba kialakítására.
Kérdésem:
1.) Felveheti-e csak az élettársam a CSOK-ot – mivel a ház is az Ő teljes tulajdonában van? (vagy 1%-os tulajdonnal kell rendelkeznem és akkor viszont a banknál is módosítani kell a szerződést – viszont azt mondták, hogy egy ilyen szerződésmódosítási idő 90 nap – és főleg mennyi plusz költség…)
2.) Sehol nem találom, hogy lenne műszaki kitétele – mikor épült a ház stb. Amit találtam az csak a komfort fokozatra és m2-re vonatkozik. Van-e valamilyen más műszaki kitétel??
3.) Hol tudom a komfortfokozatát megkérni, “minősíttetni”?
Köszönöm a válaszukat!
Üdv,
Szilvia

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-14 - 11:59

Kedves Szilvia!
1. A bővítendő ingatlanban Önnek is kell rendelkeznie tulajdonjoggal (akár 1%), ugyanis – mint ahogy az a fenti bejegyzésünkben is olvasható – a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy élettársak, házastársak esetén mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdoni hányaddal a bővítendő ingatlanban.
2. Amennyiben a bővítendő ház energetikai minősítése “C” kategóriánál kedvezőtlenebb, akkor a CSOK igényléséhez az építési hatóságnak 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolni kell, hogy az épület állapota közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot. A ház korára, egyéb műszaki állapotra vonatkozó előírás nincsen.
3. A CSOK igényléshez energiatanúsítványt kell készíttetni, amely tartalmazza a komfortfokozatot is.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések