Milyen TB jogviszony fogadható el a 10M-s CSOK igényléshez?

Számos kérdést kapunk jelenleg külföldön élő, de hazatelepülni szándékozó ügyfelektől az új lakás építéséhez és vásárlásához igényelhető 10 milliós CSOK jogosultság ügyében, ezen belül is a TB jogviszonnyal kapcsolatban előírt követelményeket illetően. Cikkünk ezt a kérdést hivatott tisztázni.

TB jogviszonyra vonatkozó rendelkezés a legalább 3 gyermekesek új lakásszerzésekor

Három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor igényelhető, ha az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában

a) a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat,

b) 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás van

ba) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,

bb) a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy

bc) kereső tevékenysége alapján valamely más Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi igazolja.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti 2 éves időszak számítása során a családi otthonteremtési kedvezmény igénylését megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakat nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.”

A külföldi munkaviszony a Tbj. 5. §-ában foglalt biztosítási jogviszonynak minősül?

A Tbj. 5.§ (1) bekezdés a) pontja szerint a munkaviszonyban álló személy Magyarországon biztosított. Ehhez ugyanakkor az szükséges, hogy a munkavégzés Magyarországon történjen (Tbj. 2. § (1) bekezdés). Ugyanis csak abban az esetben jöhet létre Magyarországon biztosítási kötelezettség, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés. E rendelkezés kiegészül azzal az esettel, amikor külföldi foglalkoztató részére végez munkát a magánszemély, de a 883/2004/EK rendelet alapján a magyar társadalombiztosítási rendszer hatálya alá tartozik (az alkalmazandó jogra vonatkozó szabályok alapján, pl.: kiküldetés).

Fentiekből következően a Tbj.5.§ alapján az biztosított, aki a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, vagyis aki a CSOK kérelem benyújtásakor külföldi társadalombiztosítási rendszerben biztosított, az nem lehet jogosult a kedvezményre. A biztosított jogviszonyt a kérelem benyújtásakor Magyarországi TB rendszerből kell igazolni.

A legalább 2 éves folyamatos TB jogviszony igazolása

A benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben (magyar vagy külföldi), de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő. A magyar és külföldi biztosított jogviszonyban átfedés nem lehet, viszont a 180 nap együtt igazolható külföldi és magyarországi tb rendszerből beszerzett igazolással.


Utolsó módosítás: 2016. március 19. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csilla szerint:

2020-02-08 - 12:40

Tisztelt szakértő.
3 éve közfoglalkoztatáson vagyok gyed mellett 8 órában. Szeretném tudni, hogy a meglévő ingatlanhoz tudom-e igénybe venni az 5 milliós felújításra. 3 kiskorú gyermekem van.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 13:09

Kedves Csilla!
Az 5 milliós korszerűsítési falusi CSOK jogosultsághoz elfogadható a közfoglalkoztatotti jogviszonyból származó TB jogviszony is.

Benedek szerint:

2020-01-06 - 12:44

Jó napot kívánok!
Spanyolországban élünk, de szeretnénk hazaköltözni. Építkeznénk vidéken (elérhető ott a falusi csok).
Kaphatunk-e hitelt?
3 gyermekünk van (6,3,1 évesek). 6 éve fix munkahelyem van. Azt tudom, hogy vállalni kell, hogy 180 napon belül haza kell költözni, és otthon fizetni a TB-t.
10 Millió csok+ 10 millió hitelt szeretnénk igényelni.
Köszönöm szépen!
Tisztelettel:
Benedek

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-06 - 13:29

Kedves Benedek!
A támogatási kérelem benyújtásakor legalább 2 éves – akár külföldi – TB jogviszony fennállása szükséges, valamint ahogy Ön is írja, vállalnia kell a megfelelő jogviszonyt igazoló támogatott személynek, hogy a CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. (Az egészségbiztosítási járulék fizetése még nem keletkeztet TB jogviszonyt.)
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is.

Zsuzsa szerint:

2019-07-11 - 08:02

Tisztelt Szakértő!
2015-2017-ig folyamatos munkaviszonyban álltam egy magyar céggel. Miután leszámoltam, igénybe vettem a 3 hónap munkanélkülit. A munkanélkülim megkezdése után egy hónappal kiskönyvvel kezdtem el dolgozni 2 hónapot, majd ugyanennél a cégnél bejelentve dolgozom már 2017 óta. Gyakorlatilag a munkaviszonyom ugye 2015 óta egy hónapnál rövidebb ideig tartott, viszont 2 hónapot kiskönyvvel dolgoztam!
Érdeklődni szeretnék, hogy így jogosult vagyok-e a babaváró kölcsönre!
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-17 - 07:39

Kedves Zsuzsa!
A leírtak alapján véleményünk szerint meglehet a 3 éves folyamatos TB jogviszonya, de mindenképpen javasoljuk, hogy ezzel kapcsolatban a területileg illetékes OEP-nél érdeklődjön, ahol a nyilvántartás alapján pontos tájékoztatást tudnak adni Önnek.

Laura szerint:

2019-07-09 - 22:04

Tisztelt címzett!
Szeretnénk érdeklődni, hogy a falusi csokot szeretnénk igénybe venni. Van három gyermekünk. A férjemnek hiányzik 36 nap, mivel tanfolyamon vett részt, így közfoglalkoztatott lett.
Van valami lehetőségünk így a csokra?
Üdv.
Laura

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-09 - 22:42

Kedves Laura!
A jogosultsághoz szükséges TB jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás lehet.

Erzsébet szerint:

2019-06-13 - 18:48

Érdeklödnék.
Mi a babaváró támogatást szeretnénk igénybe venni. Van magyar bejelentett lakcímünk, volt Magyarországon tb biztosításunk, de 3 éve külföldön dolgozunk. A külföldi tb igazolást elfogadják? Sokan vagyunk így, akik hazamennénk, ha jogosultak lennének rá. Ez hatalmas segítség a fiataloknak, már aki tud vele élni.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-14 - 13:48

Kedves Erzsébet!
A babaváró hitel jogosultsági feltétele, hogy a kérelem benyújtását megelőző fél évben csak magyarországi TB jogviszony fogadható el. A 3 évből fennmaradó időszakba a külföldi TB jogviszony is beleszámít.

GD szerint:

2019-05-06 - 17:19

A TB jogviszonyba a részmunkaidős állás is beleszámít?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-07 - 09:43

Kedves GD!
A részmunkaidős állás is keletkeztet TB jogviszonyt.

István szerint:

2019-04-01 - 09:17

Érdeklődni szeretnék, hogy elég-e a mostani csokhoz a 6 hónapos munka, hogy fel tudjam venni a 10 plusz 10 milliót vagy két éves munka kell?
Kérem a válaszokat.
Köszönöm.
Pisti

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 13:18

Kedves István!
A mostani – 3 gyermek után, új építésű lakásra felvehető – 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges.

Júlia szerint:

2018-04-13 - 04:37

Férjemnek hosszú évek óta folyamatos munkaviszonya volt 2017. augusztus 31-ig. 2017.09.01-től 2017.09.07-ig (6 nap) nappali tagozatos iskolába járt, ami gyorsan meg is szakadt. 2017.10.03-tól pedig ismét folyamatos a munkaviszonya.
A kérdésem az, hogy az iskola is beleszámít-e a tb igazolásba vagy nem? Mert ha nem, akkor ugye a 30 napot meghaladja pár nappal, ami akadálya lehet a 10+10 igénylésének.
Köszönöm szépen válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 06:08

Kedves Júlia!
Információink szerint az előírt 2 éves folyamatos jogviszonyba beleszámít az az idő is, mely alatt az igénylő a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési-oktatási intézményben, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat.

Ildikó szerint:

2018-04-10 - 05:50

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a férjemnek Bt. vállalkozása van és KATA-s adózó, akkor igénybe tudjuk-e venni a CSOK 10+10 kedvezményt?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 06:11

Kedves Ildikó!
Ha rendelkezik egyikük legalább két éves TB jogviszonnyal, akkor a 10 milliós CSOK igényelhető. Ahhoz, hogy a 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel is igényelhető legyen, meg kell felelni a jövedelemvizsgálaton. Erre vonatkozóan bővebb információk ismeretében tudunk pontos tájékoztatást adni. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ferenc szerint:

2018-04-05 - 05:27

Ápolásival igényelhető a csok, de csak a 10-millió Ft állami támogatás. Mert úgy hallottam, hogy a kormányhivatalból kell kikérnem hozzá a papírt, TB ennél nem számít, mert TB nincs, de 3 éve ápolásin vagyok.
Így is jár?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-05 - 07:32

Kedves Ferenc!
Igen, ha ápolási díjban részesül, akkor jogosult lehet a 10 millió forintos CSOK-ra, de a hitelfelvételhez meg kell felelni a jövedelemvizsgálaton, ahhoz nem elengedő az ápolási díj összege.

Marianna szerint:

2018-03-30 - 05:58

Tisztelt Cîm!
Kérdésem az lenne, hogy lehet-e megszakítás TB jogviszonyban építkezés esetén? Illetve ha lehet, maximum hány nap megengedett?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 06:17

Kedves Mariann!
A legfeljebb két gyermek után igényelt CSOK esetén legalább 180 napos, a 10 milliós CSOK igénylése esetén legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. Mindkét esetben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet a jogviszonyban.

Éva szerint:

2018-03-10 - 15:11

Munkahelyről mentem el gyedre. Egyedülállóként igénybe vehetem a csok10+10 milliót? Most várom 3. gyermekem.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:28

Kedves Éva!
Arról, hogy jelenleg gyeden lévő, ám munkaviszonyban álló személyként – legalább két éves jogviszony fennállása esetén – kiadható-e az Ön részére a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás, a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Norbert szerint:

2018-03-08 - 09:29

Tiszteletem.
Abban kérnem a segítséget, mi egy új építkezésben vagyunk benne és szeretnénk a 2 meglévő gyerekre felvenni a 2.6 M Ft-ot, viszont OEP-nél csak másfél évet tudunk leigazolni. Úgy tudom, hogy legalább 2 év kell legalább egyikünk részére. Esetleg ez a jogszabály változott most?
Köszönöm a segítséget.
Norbert

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 10:40

Kedves Norbert!
Új lakóház építéséhez két gyermek után igényelt CSOK esetén (2,6M Ft) jelenleg is és a változások hatálybalépését követően (március 15. után) is elegendő a 180 napos TB jogviszony igazolása.

Pamela szerint:

2018-02-21 - 08:33

Elnézést, de még annyit hadd kérdezzek, mert nekem érvényben van a TB-m és ha lecseréltetem az aktuális nevemre, akkor ugyanúgy érvényben lesz a 180 napom. És még emellett egyedülálló vagyok.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 14:14

Kedves Pamela!
A megfelelő TB jogviszony igazolásához kizárólag a területileg illetékes OEP által kiadott hatósági igazolás fogadható el. (TB kártyája alapján az egészségügyi ellátásokra lehet jogosult, de a CSOK jogosultsághoz az nem elegendő.)

Pamela szerint:

2018-02-21 - 03:15

Tisztelt szakértő!
Csak annyit szeretnék megtudni, hogy nekem van TB-m és a régebbi fajta néven szerepel és a többi iratom új néven szerepel. Így is elfogadják-e.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 05:42

Kedves Pamela!
A CSOK igényléshez szükséges személyes okmányoknak az igénylő aktuális nevére kiállítottnak kell lenni.

Melinda szerint:

2018-02-09 - 05:22

Jó napot kívánok.
Egyedülállóként van-e lehetőségem a 10+10-es csok felvételére? 260 ezer Ft a jövedelmem, vissza mennék dolgozni, de jelenleg gyesen vagyok 1 éves babával, így 150.000 Ft, amit kapok. Van egy cégünk, amiben tulajdonostárs vagyok.
A kérdésem az, van-e esélyem a csokra?
Köszönöm.
Üdv, Melinda

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 05:48

Kedves Melinda!
A területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni arról, hogy kiadható-e Önnek a 10+10 támogatás igényléséhez szükséges TB jogviszony igazolás. A gyes azonban önálló jövedelemként nem fogadható el hitelfelvételnél.

Zoltán szerint:

2018-01-23 - 04:04

Csokkal kapcsolatos válaszukat köszönöm. Annyit szeretnék megtudni, hogy az nem baj, hogy meg csak 4 hónapja vagyok ápolásin? Ott nem kérik a 2 évet vagy a 180 napot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-23 - 04:07

Kedves Zoltán!
A vonatkozó kormányrendelet nem ír elő minimális időtartamot, ha ápolási díjban részesül a támogatott személy.

Zoltán szerint:

2018-01-21 - 05:39

3 gyermekem van. A 2 év tb jogviszony érdekelne. 3 évig voltam közfoglalkoztatott, most már kb. 4 hónapja ápolásin vagyok a középső gyerekkel. Csak csokot szeretnék igényelni, új lakás építésre.
Van rá lehetőségem?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-21 - 05:43

Kedves Zoltán!
A vonatkozó kormányrendelet alapján úgy véljük, van lehetősége CSOK igénylésre, mivel a rendelet kimondja, hogy nem kell a TB jogviszonyra vonatkozó előírásokat figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül. Ebben az esetben a TB jogviszony igazolás helyett az említett határozat benyújtása szükséges.

Lilla szerint:

2017-11-02 - 03:58

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy őstermelőként milyen feltételei vannak a 10+10 milliós csok hitelnek abban az esetben, ha már van 3 gyermek és új ház építéséről lenne szó! Illetve ha például külterületen (határban egy tanya) építkeznénk, ez akadálya lenne annak, hogy igényeljük a csokkot?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-02 - 04:28

Kedves Lilla!
Mezőgazdasági őstermelő is biztosítottnak minősülhet meghatározott feltételek esetén. Erről az OEP területileg illetékes hivatala tud Önnek pontos felvilágosítást adni. A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges.
Tanyán megvalósuló lakásépítéshez is igényelhető a CSOK akkor, ha az ingatlan elkészültét követően lakóházként kerül feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásban.

Móni szerint:

2017-05-11 - 10:46

Helló!
Aki álláskeresőként van regisztrálva és a munkanélküli segélyben részesül, annak kiadható az igazolás?
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-12 - 05:20

Kedves Móni!
Az álláskeresési támogatásban részesülők rendelkeznek társadalombiztosítási jogviszonnyal, így információink szerint ez esetben kiadható a CSOK igényléshez szükséges igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Gabriella szerint:

2017-04-01 - 22:00

Üdvözlöm!
Ha önkéntesen fizetem évek óta a Tb-t, de nincs bejelentett munkahelyem, 40 feletti vagyok, akkor igénybe vehetem-e új ház építésére az 1.430.000 forintos támogatást?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-03 - 08:53

Kedves Gabriella!
A saját maga után fizetett egészségbiztosítással még nem szerez társadalombiztosítási jogviszonyt, ami a CSOK igénylés egyik alapfeltétele, így sajnos nem lehet jogosult a támogatásra.

Szilvia szerint:

2017-01-25 - 18:03

A férjemmel elindítottunk egy 10+10-es CSOK igénylést, december 6-án. Minden igazolást beszereztünk, minden rendben, a 10+10-es CSOKra a bank szerint jogosultak vagyunk, viszont úgy néz ki, hogy a bank az elbírálási határidőből kicsúszik, és minden igazolást ismételten be kell szereznünk. Eközben én veszélyeztetett terhességgel táppénzre kerültem, az lenne a kérdésünk, hogy táppénz (munkaviszonyom továbbra is fennáll) mellett jogosultak vagyunk-e a CSOKra.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-26 - 17:31

Kedves Szilvia!
Információink szerint a TB jogviszony ez esetben is fennáll, de pontos tájékoztatásért javasoljuk, forduljon a területileg illetékes OEP-hez.

Norbert szerint:

2017-01-10 - 13:58

Tisztelt cím.
Érdeklődnék a Csok 10+10-el kapcsolatban. Nálunk az a helyzet, hogy van 3 gyerkőcünk. A feleségem gyesen van per pillanat a kisebbikkel. Előtte nem volt munkahelye, tehát neki a 2 év tb kilőve. Jómagam 3. évet töltöttem el közfoglalkoztatottként, de már jelenleg 7. hónapja egy logisztikai cégnél dolgozom tehergépkocsi vezetőként.
Kérdésem az lenne, hogy a 2. év tb-be a közfoglalkoztatási jogviszonyom megfelel-e? Igénybe tudjuk úgy venni a csok-ot?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv: Norbert

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-26 - 15:44

Kedves Norbert!
Az OEP-től kapott tájékoztatás alapján jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK-ra, ha a 2 éves TB jogviszonyon belül az elmúlt 180 napot megelőzően rendelkezett közfoglalkoztatotti munkaviszonnyal.

György szerint:

2017-01-04 - 14:30

Van három gyerkőcünk. Ausztriában dolgozom, a feleségem Ausztriából kapja a gyest, családi pótlékot utánam. A biztosítási jogviszonyunk Ausztriában van. Mi tényleg nem vagyunk jogosultak a tízmillió forintra a gyerekek után?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-04 - 15:13

Kedves György!
A CSOK jogosultsághoz a támogatás iránti kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonyt szükséges igazolni. A fent leírtak alapján sajnos valóban nem jogosultak a tízmilliós támogatásra.

Krisztina szerint:

2016-09-11 - 23:17

Az lenne a kérdésem, hogy én jelenleg egyedülálló vagyok, egy gyermekem van, így ha ki szeretném venni a csokot, vállalhatok-e még gyermeket (később még lehet élettársam), hogy tudjak házat venni? 2014. 03. 09.-től 2015. 02. 28-áig álltam munkaviszonyban, augusztus hónaptól táppénzen voltam, ezek alapján meglenne a 180 nap biztosított napom? Jelenleg is gyesen vagyok, az is annak számítana? 2012 májustól pályakezdő voltam.
Ügyvédfüggő az intézkedések papírmunkák díjai? Hol kaphatok rá lehetőséget, ahol jelenlegi helyzetemre tekintettel olcsóbban kezdhetek hozzá, esetleg valamilyen részlet mivel jelenleg albérletben lakom. Köszönöm előre is válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-12 - 13:28

Kedves Krisztina4
Vállalt gyermek után egyedülállók nem jogosultak CSOK igénylésre. Megelőlegező CSOK-ot kizárólag házastársak igényelhetnek, ha legalább egyikük 40 év alatti.
Amennyiben munkaviszonya 2015.02.28-án megszűnt, s jelenleg csak gyesen van, akkor információink szerint nem rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP-nél kérhet.

Lajos szerint:

2016-08-07 - 15:43

Üdvözlöm.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy a 180 napos jogviszonyt hányszor lehet megszakítani, mivel jelenleg álláskeresői támogatást kapok, előtte pedig munkaviszonyom volt, amit egyszer megszakítottam.

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-08 - 07:14

Kedves Lajos!
A vonatkozó kormányrendelet alapján legfeljebb 30 nap megszakítás lehet a TB jogviszonyban. Ha ennél hosszabb megszakítás nincs, akkor teljesül az erre vonatkozó előírás.

András szerint:

2016-06-02 - 21:20

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a CSOK beadásakor rendelkezem 180 nap tb. jogviszonnyal, abban a legfeljebb 30 nap megszakítást hogyan kell értelmezni, (lehet külön külön is 30 nap, vagy csak egyszeri megszakítás) hányszor szakíthatom meg, mit jelent a folyamatos.
Köszönettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-03 - 09:55

Kedves András!
A 180 napos TB jogviszony alatt lehet több megszakítás is, de ez összesen legfeljebb 30 nap lehet.

Adrienn szerint:

2016-05-11 - 13:22

Tisztelt Szakértő!
A férjemmel 3 gyermekünk van és szeretnénk építkezni a 10 milliós hitelt is felvéve. Nekem 7 éves munkaviszonyom van, de jelenleg gyeden vagyok otthon a fél éves babánkkal. A férjemnek 6 hónapos munkaviszonya van csak. Ha jól értelmeztem a feltételeket, akkor csak abban az esetben lennénk jogosultak felvenni a hitelt, ha én vissza megyek dolgozni, és akkor is csak fél év után?
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 13:44

Kedves Adrienn!
A CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás kiállításáról a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Ildikó szerint:

2016-05-09 - 13:52

Tisztelt Szakértő,
A 10 millió forintos csok igénylésével kapcsolatosan lenne részletkérdésem. Az oldalon található tájékoztatókban azt olvasom, hogy gyed, gyes mellett akkor adják ki a TB igazolást, ha a munkaviszony jelenleg is fennáll, csak a kismama fizetés nélküli szabadságon van. Jól értelmezem? Több helyen azt olvastam, hogy ez esetben nem?! Amennyiben igen, akkor a 2 év és ebből 180 napos jogviszonynak is megfelel? A főállású (biztosított) kisadózóval kapcsolatosan, aki nem csak ellátásra, hanem minden egyéb pénzbeli ellátásra jogosult mi van? Őket nem az OEP, hanem a NAV tartja nyilván?
Köszönettel:
Ildikó
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-09 - 13:54

Kedves Ildikó!
A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony kiadásával kapcsolatban pontos felvilágosítást a területileg illetékes OEP tud Önnek adni.

Líiva szerint:

2016-04-29 - 14:27

Tisztelt Szakértő!
Szükség van-e önerőre, ha az új építésű lakás belefér a CSOK összegébe 20 milllió? Meglévő 3 gyerekről lenne szó, apuka tehergépkocsi vezető, most kezdet Magyarországon dolgozni, így most várjuk a folyamatos 180 napot!
A kérdés a 2 év társadalom biztosítás, mert van ugyan 8 év munkaviszonya Szerbiában kisebb megszakításokkal, amire nyugdíjjárulék lett fizetve, az alatt és előtte is volt betegbiztosítása , most meg ugye 1 hónap megszakítással itt dolgozik Budapesten. A kérdés az, hogy ezt a szerbiai munkaviszonyt ő tudja hasznosítani a CSOK felvételére. S ebben az esetben miről kell igazolást kérnie, arról hogy ott már van 8 év befizetett munkaéve, nyugdíjalapja?
Köszönettel: Lívia

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 14:32

Kedves Lívia!
A 10 milliós CSOK feltétel, hogy legalább a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonya legyen legalább az igénylők egyikének. A fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható, de csak akkor, ha az adott ország EGT állam. Információink szerint Szerbia nem tartozik ide, így az ottani TB jogviszony sajnos nem fogadható el. Akkor lehetnek jogosultak tehát a 10 milliós CSOK-ra, ha egyikük részéről megvan a 2 éves TB jogviszony.

Tamás szerint:

2016-04-29 - 09:05

Tisztelt hitelszakértő!
Tehát akkor, ha házas vagyok és mondjuk több mint egy hónap megszakítás volt a munkahelyek között, az beleszámít a két évbe. Ha személyi kölcsönt felvettünk, attól lehet a csokot intézni?
Köszönöm előre is válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 09:09

Kedves Tamás!
Nem, a 30 napnál hosszabb megszakítás miatt sajnos nem folytonos felesége TB jogviszonya, tehát az ő részéről nincs meg a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony. Azonban házastársak, élettársak igénylése esetén a jogosultsághoz elegendő, ha legalább az egyikük rendelkezik a 2 éves TB jogviszonnyal. Ha tehát az Ön részéről ez a feltétel teljesül, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.
A meglévő személyi kölcsön nem befolyásolja a CSOK jogosultságot.

Boglárka szerint:

2016-04-28 - 14:58

Üdvözlöm!
3 meglevő gyermekünk van. Férjem Ausztriában dolgozik 4 éve. Én háztartásbeli vagyok. Magyar munkahelyem évek óta nekem sincs. Magyar állampolgárok vagyunk, magyar lakcímmel.
Jár-e nekünk a 10+10 millió? Ha nem, csak a 10 millió se? Vagy azt külön nem is lehet?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-28 - 15:01

Kedves Boglárka!
A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges. A 2 évből fennmaradó időszak igazolható külföldi TB jogviszonnyal is. Így a jelenlegi helyzetben sajnos nem jogosultak a 10+10 milliós támogatás igénybevételére.

Lajos szerint:

2016-04-28 - 14:54

Üdvözlöm.
A kérdésem a következő: Ausztriában dolgozom már 4 éve, és ott is vagyok biztosítva. A feleségemnek nincs munkaviszonya, de az én TB-m által Ő és a 2 gyerek is biztosítva van. Szeretnénk 3. gyereket bevállalni és ezáltal a CSOK-os 10 Milliós támogatást is felvennénk új lakás vásárlásra.
Ebben az esetben jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-28 - 14:56

Kedves Lajos!
A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony megléte szükséges. A 2 évből fennmaradó időszak igazolható külföldi TB jogviszonnyal is. Így, hogy jelenleg sem Ön, sem felesége nem rendelkezik társadalombiztosítási jogviszonnyal Magyarországon, sajnos nem lehetnek jogosultak a kedvezményre.

Tamás szerint:

2016-04-28 - 13:42

Tisztelt hitelszakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy most jelenleg a feleségem hat hónapja dolgozik a Samsungban és előtte egy hónapnál kicsivel többet nem volt munkája, de előtte egy évet dolgozott, akkor beleszámítódik a két év munkaviszonyba, hiába volt egy kis megszakítása?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-28 - 13:55

Kedves Tamás!
Amennyiben 30 napnál hosszabb volt a megszakítás, akkor sajnos megszakadt a folyamatos TB jogviszony. Házastársak igénylése esetén azonban elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal, így ha az Ön részéről megvan, akkor megfelelnek ennek a feltételnek.

Viktória szerint:

2016-04-25 - 14:11

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy egyedülállóként, három gyermekkel igényelhetem-e a Csokot új lakás vásárlásra, ha az igényléskor gyeden vagyok? A gyed maximális összegét kapom, munkaviszonyom fennáll. A gyeden kívül más bevételi forrásom is van, de az nem munkaviszonyból származik, 100000 Ft összegű gyermektartás. Nincs ingatlan tulajdonom, lakást bérelek. Két éve TB biztosított vagyok, nincs köztartozásom, és hitelszerződésem sem.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 14:12

Kedves Viktória!
Információink szerint kiadható gyed mellett a TB jogviszony igazolás, ha a munkaviszony fennáll. Célszerű lenne azonban ez ügyben személyesen a területileg illetékes OEP-nél érdeklődnie.

Ágnes szerint:

2016-04-06 - 14:19

GYES, illetve GYED alatt jogosult vagyok a 10+10 milliós támogatásra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-06 - 14:30

Kedves Ágnes!
Az OEP területileg illetékes hivatala tud pontos tájékoztatást adni arra vonatkozóan, hogy ilyen esetben kiadható-e a 10 milliós CSOK igényléséhez szükséges TB jogviszony igazolás.

János szerint:

2016-04-01 - 18:14

Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy a nappali tagozaton folytatott egyetemi tanulmányok befejezését követően igényelhető a 10 milliós vissza nem térítendő támogatás?
Üdvözlettel.
János

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-01 - 18:18

Kedves János!
A 10 milliós CSOK igénylésénél elfogadható, ha az igénylő a CSOK kérelem benyújtásának időpontjában a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat vagy amennyiben a tanulmányokat már befejezte, akkor jelenleg a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – és a megelőző 2 évben a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott.

Gustin szerint:

2016-03-23 - 22:02

A válaszok világosak, érthetőek. Egy dolog mégsem világos számomra.
Külföldön élünk és dolgozunk (immár 9 éve), és most – a kormány által kinyilvánított egyik szándéknak megfelelően – szeretnénk hazatelepedni a CSOK 10+10 segítségével.
Mi a helyes menete ennek? Vagyis a törvényalkotói szándék szerint pontosan hogyan kell “helyesen” végrehajtani egy ilyen hazatelepedést? (Legnagyobb talány természetesen a magyarországi TB-biztosítás.)

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-24 - 15:19

Kedves Gustin!
A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatója alapján a kérelem benyújtásakor magyar TB jogviszony szükséges az igénybevételhez, de ennek kivitelezése valóban nem egyszerű egy 3 gyermekes, jelenleg külföldön élő család esetében. Az ezzel kapcsolatos észrevételt esetleg a Nemzetgazdasági Minisztériumnál kellene jelezni.

Andras szerint:

2016-03-22 - 20:05

A feleségem gyesen van, én külföldön dolgozom. Jár nekünk a Csok, ha a feleségem munkaviszonya fennáll?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-23 - 12:20

Kedves András!
Információink szerint kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, ha a felesége munkaviszonya fennáll, de mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezt kérdezzék meg személyesen a területileg illetékes OEP-ben.

Zsolt szerint:

2016-03-16 - 11:32

Tisztelt Szakértő!

Feleségemmel 2 gyermeket nevelünk, és tervezünk még egyet a közeljövőben. Külföldön élünk(Németország) már 3 éve és itt is vagyunk biztosítva mindketten. Az előző; Kata levelét olvasva, számomra nem egyértelmű, hogy miért is nem jogosultak a csokra a Biztosítási jogviszony alapján. Mivel mi is csak a 10 milliós vissza nem térítendő összeget szeretnénk igénybe venni, nem a HITELT. Az alábbiakban azt írja az Önök honlapja, idézem : “AZOKNAK AZ IGÉNYLŐKNEK AKIK NEM A 3 GYERMEK UTÁN “veszik igénybe…azoknak az alábbiaknak kell megfelelniük:
Mi pedig NEM azok az igénylők vagyunk.

CSOK jogosultság külföldi munkaviszonnyal
Azoknak az igénylőknek, akik nem a 3 vagy több meglévő, illetve vállalt gyermekek után új lakásszerzéshez adható 10 milliós CSOK-ot kívánják igénybe venni, azoknak az alábbi – CSOK rendeletben – szereplő előírásnak kell megfelelniük:
„Az igénylő 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van”

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-16 - 11:34

Kedves Zsolt!
A 10M-s CSOK igénylése esetén előírt – 2016. február 11-től hatályos – TB jogviszonyra vonatkozó feltételeket fenti bejegyzésünkben olvashatja.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések