Milyen műszaki állapotúnak kell lenni a CSOK-os új építésű lakásnak?

Tisztelt Hitelnet!

Hol van az pontosan leírva, hogy az ingatlannak milyen állapotúnak kell lennie, hogy alkalmas legyen a CSOK-ra? A 16/2016 (II.10.) korm. rendeletben nincs róla szó!

Azért keresem, mert szeretnénk megvásárolni egy majdnem kész házat, amiben a burkolatok hiányoznak, de van működő közmű, fűtés, (klíma is be van szerelve), de a konyhában sincs burkolat, sem csaptelep, a fürdőben van csaptelep, mosdó és zuhanyzótálca, de burkolat itt sincs a falon sem. A szobákban sincs parketta. A tulaj úgy gondolta, úgyis olyanra csinálja a vevő, amilyenre akarja, de viszont így valószínű, hogy nem lesz a banknak úgynevezett “lakhatásra alkalmas”.
Jól gondolom?
Ön szerint mit kell minimálisan megtennünk ahhoz, hogy igényelhessük a CSOK-ot?

Nagyon köszönöm a válaszát!
Roberta

Kedves Roberta!

A vonatkozó kormányrendelet valóban nem tartalmazza, hogy a CSOK igénybevételével vásárolandó új lakásnak milyen műszaki tartalommal kell rendelkeznie. Ebben a kérdésben a támogatást nyújtó hitelintézet értékbecslője lehet segítségére.

Információink szerint a burkolatok hiánya problémát jelenhet. Továbbá feltétel, hogy legyen vízvételi lehetőség a konyhában is, tehát a csaptelep hiányát is meg kellene oldani. Az egyes helyiségeknek funkciójuk betöltésére alkalmasnak kell lenniük. További pontosan tájékoztatáshoz az érintett bank értékbecslőjével kellene előzetesen egyeztetniük.

A műszaki tartalmon túl azt is hangsúlyozni kell, hogy a lakás CSOK szempontból akkor minősül újnak – azon túl, hogy 2018. június 30. után kapott használatbavételi engedélyt – ha a lakást gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára építi vagy építteti, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek. Leveléből nem egyértelmű számunkra, hogy a “tulaj” megnevezés gazdálkodó szervezetet takar-e, ezért fontos kiemelni, hogy az eladó nem lehet magánszemély. Magánszemély tulajdonában lévő új építésű lakás – a CSOK rendelet értelmében – nem minősül új lakásnak, vagyis arra az új lakásra vonatkozó emelt összegű támogatás nem, csak a használt lakásra vonatkozó támogatási összeg vehető igénybe.

Az új építési lakásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Amennyiben a lakásvásárláshoz kölcsönt is szeretnének igényelni, Szakértőink készséggel nyújtanak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást online adatlapunk kitöltése után! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések