Milyen követelményeknek kell megfelelnie a CSOK-os ház konyhájának?

Tisztelt Hitelnet!

CSOK + önerővel vásárolnánk házat. A kinézett ingatlanban van egy helyiség, melyen ablak és ajtó csak a beépített verandából létrehozott folyosóra nyílik, de ez utóbbinak természetes szellőzése megoldott, mert a folyosó végig ablakozott. A helyiség alapterülete meghaladja a 12 m2-t, cserépkályhával fűtött.
Kérdésem arra irányul, hogy ez a helyiség beleszámít-e a hasznos alapterületbe? Jelenthet-e gondot, hogy csak cserépkályha van ebben a helyiségben (a lakószobákban gázkonvektor biztosítja a fűtést, csak itt van kályha)?

Továbbá, a beépített verandából létrehozott folyosón helyezkedik el a konyha, mely külön nincs leválasztva fallal a folyosó egészéből, tulajdonképpen abban egy főzősarok került kialakításra, így a végig ablakozott folyosó (kb. 16 m2) saját szellőzéssel rendelkezik, ellenben pillanatnyilag nincs fűtőtest felszerelve, mert a kiállásra a gáztűzhelyet szerelte a tulajdonos.
Ilyen körülményekkel tekinthető-e konyhának, illetve főzésre alkalmas térnek a ház ezen része? Megfelel-e a CSOK feltételeinek?

És engedjen meg még egy kérdést: a fürdőszobában jelenleg nincs kád, csak zuhanykabin, és nincs fűtés.
Kizárja-e valamelyik tényező a CSOK jogosultságot?

Segítő válaszát tisztelettel köszönöm!
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A vonatkozó kormányrendelet a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt, lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlant érintően az alábbi követelményeket támasztja: a lakóingatlannak rendelkeznie kell:
– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
– közműves villamos energia szolgáltatással,
– egyedi fűtési móddal,
– közműves szennyvízelvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatással, ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Az egyedi fűtési mód elfogadható, tehát a cserépkályha is megfelelő, mint fűtési mód. Ami a konyha, illetve főzőfülke elfogadására vonatkozó kérdést illeti, megkérdeztünk ingatlanszakértőt, aki csak a leírás alapján, helyszíni szemle nélkül sajnos nem tud pontos választ adni kérdésére. Véleményünk szerint célszerű lenne előzetes értékbecslést kérni, mielőtt lefoglalóznák a lakást. A helyszíni szemlét követően már a pontos információk birtokában dönthetnek az esetleges vétel mellett.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Beatrix szerint:

2020-02-12 - 10:22

Szép napot.
Én vásárolni szeretnék egy ingatlant.
Egy gyermekem van.
A ház vályog.
60,65négyzetméter.
Fürdőszoba, wc, konyha 2 szoba van benne.
Milyen kritériumoknak kell meg felelni a háznak a csokhoz?

Hitelnet szerint:

2020-03-16 - 14:10

Kedves Beatrix,
Használt lakás vásárlásra igényelhető CSOK esetében a vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.
Hasznos alapterület a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 m. A vásárolandó lakás hasznos alapterülete legalább el kell, hogy érje egy gyermek esetén 40 m2-t, viszont a számítás során nem lehet figyelembe venni a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét. CSOK igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Irodáinkban kollégáink teljes körű ügyintézéssel állnak a rendelkezésére.

Anita szerint:

2019-07-11 - 16:39

Üdvözlöm!
Használt családi háznál 90 m2 vagy 60 m2 hasznos alapterületnek kell megfelelnie a 3 gyerekes csok hitelhez?
Köszönöm a választ!
Szép napot!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 13:10

Kedves Anita!
Fenti esetben elegendő a 60 m2 hasznos alapterület.

István szerint:

2019-03-01 - 14:47

Tisztelt Hitelnet,
Azzal kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 10+15 CSOK igénybe vehető-e az alábbi ingatlanra:
Újépítésű ingatlan, kivitelezőtől, az épület egy domboldali ingatlan, így a földszint összesen 79,9 nm hasznos alapterületű 3 háló szoba + nappali, konyha, étkező közlekedő és egy fűrdőszobából áll, + körben fedett terasz 25 nm. A lenti szint belülről nem, csak külső lépcsőn megközelíthető, pinceszintként van feltüntetve, a helységek 14-18 nm + kazánház. Tárolóként és hobby sszobaként van feltüntetve, 2 helység kivételével ablakkal rendelkeznek, mindenhol padlófűtés és egyedi fűtés van kialakítva (akár külön lakható részként is funkcionálhatna, mert WC és fűrdő van külön).
A kérdés, hogy így megfelel-e a 3 gyerekes CSOK feltételnek az ingatlan teljes hasznos alapterülete 190 nm? Ha nem, akkor egy belső lejáró kialakításával már megfelelne a feltételeknek?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 10:17

Kedves István!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hasznos alapterületbe a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiség nem vehető figyelembe.

Dorina szerint:

2019-02-03 - 09:27

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy igényelhető-e úgy a Csok, hogy a konyhában csak gázpalackról üzemeltetett gáztűzhely van?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 14:55

Kedves Dorina!
A CSOK jogosultságot nem zárja ki a gázpalackról üzemeltetett gáztűzhely. CSOK igénybevételének nem feltétele, hogy be legyen vezetve a gáz a házba.

Ricsi szerint:

2018-12-27 - 12:19

Tisztelt hitelnet!
Én azt szeretném megtudni, hogy mivel lehet fűteni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-29 - 16:52

Kedves Ricsi!
CSOK igénylésnél egyedi fűtési mód elfogadható. Minderről bővebb információt IDE és IDE kattintva tájékozódhat.

Brigitta szerint:

2018-11-21 - 11:08

CSOK értékbecslés előtt állunk. Olyan használt házra szeretnénk megigényelni a CSOK-ot, amelyben a vezetékes víz a fürdőszobában van kiépítve (hideg-meleg víz, WC, szennyvíz), viszont a konyhai részre nincs tovább kiépítve.
Így megfelel-e a ház az elvárásoknak?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 11:27

Kedves Brigitta!
CSOK igénylésnél a konyhában is feltétel a vízvételi (és főzési) lehetőség.

Szilvia szerint:

2018-09-12 - 16:21

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárláshoz igényelnénk CSOK-ot. A kérdésem az, hogy a főzésre feltétel-e a vízvételezési és szennyvíz elvezetési lehetőség? Egy régebben használt házat vennénk meg, azonban a csap nem működik. Teljesen szét kellene bontanunk a csövet és újat tenni be helyette! A szennyvíz elvezető bent van, csak rá kellene köttetni a csatornát! Az egyik szobában nincs fűtés, azt is meg kellene csináltatnunk! A vásárlást követően teljes átalakítást tervezünk.
Kérem adjanak tanácsot, hogy véleményük szerint az ingatlan így megfelel-e a lakhatási feltételeknek.
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-14 - 05:42

Kedves Szilvia!
A konyhában vízvételi lehetőségnek kell lenni és főzésre alkalmasnak kell lennie. A szennyvízhálózatra rá kell kötni. A fűtés szintén feltétel. Fenti ingatlanra a CSOK abban az esetben igényelhető, ha az előbbi feltételek mindegyike teljesül már a vásárláskor.

Viktória szerint:

2018-08-19 - 07:17

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárláshoz igényelnénk CSOK-ot. A kérdésem az, hogy a főzésre alkalmas helyiségben feltétel-e a vízvételezési és szennyvízelvezetési lehetőség? Egy régebben használt házat vennénk meg, ami minden egyéb feltételnek megfelel, azonban a csap nem működik és a mosogatóvíz elvezetése sincs megoldva, az előző tulajdonos egy vödröt tett a mosogató alá. A vásárlást követően teljes átalakítást tervezünk.
Kérem adjanak tanácsot, hogy véleményük szerint az ingatlan így megfelel-e a lakhatási feltételeknek.
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-19 - 15:49

Kedves Viktória!
Vízvételezési lehetőségnek kell lennie a konyhában. Ami a szennyvízelvezetést illeti, akkor nem kötelező az összközműves szennyvízelvezetés, ha az adott településrészen nincsen közműves szennyvízelvezetés. Ha van, akkor rá kell kötni.

Aranka szerint:

2018-06-27 - 23:50

Jó estét!
Érdekelne, hogy gázfűtéssel rendelkezik a ház, amit szeretnénk megvásárolni, de a veranda vagy folyosó ott nincs beszerelve, de a veranda végén van a konyha és ez tudna fűteni és a másik végén a nappali is két helyről is menne a meleg.
Így jó vagy csináljunk kéménylyukat, hogy kályhával fűtsünk vagy a hősugárzó is megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-28 - 05:21

Kedves Aranka!
Kérdésére pontos választ az értékbecslő tud adni helyszíni szemlét követően.

Péter szerint:

2018-05-08 - 04:58

Üdvözlöm Önöket!
Az érdekelne, hogy az Önök által többször említett vízvételi lehetőség mit takar pontosan? Az általunk kiválasztott ingatlan konyhájában csak hideg víz van, a fürdőszobában pedig fatüzelésű bojler biztosít meleg vizet. A meleg víz biztosítását mi akarjuk kialakítani. Az ingatlan más kritériumnak megfelel, csak ezt érzem kérdésesnek.
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-09 - 04:25

Kedves Péter!
A meleg víz nem feltétel a konyhában, csak a vízvételi lehetőség.

Klaudia szerint:

2018-03-28 - 14:14

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekre sikerült csak CSOKért, azaz 2.200.000 Ft-ért találnunk egy ingatlant! Volt kint az értékbecslő és azt mondta, hogy gond, hogy a konyhában nincs vízvételi lehetőség! Az ingatlanban van vízvételi lehetőség, csak a fürdőszobában! Nem sejtettem, hogy probléma, ha a konyharészben nincs, mivel azt írják ugye a feltételeknél, hogy a megvásárolni kívánt ingatlannak rendelkeznie kell főzőhelységre alkalmas önálló szellőzéssel bíró helységnek és ugye ez megvan… csak nincs abban a helységben víz!
A kérdésem az lenne, hogy akkor most mire számíthatunk? Elutasítják a CSOK kérelmünket ez miatt?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-28 - 14:25

Kedves Klaudia!
A CSOK igénybevételével vásárolt ingatlan konyhájában előírás a vízvételi lehetőség is. Ennek hiányában nem felel meg az ingatlan a CSOK feltételeknek, így a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Nikoletta szerint:

2018-03-25 - 07:19

Üdvözlöm.
Egy használt családi házat szeretnénk venni, ahol nem vagyunk biztosak abban, hogy CSOK-ra jogosultak vagyunk-e. A ház 87 nm2 és úgy néz ki, hogy van 3 helyiség (szoba) egy fürdő, wc és a konyha része hiányzik, mert a főzést a ház melletti nyári konyhában oldják meg. Viszont van egy tároló, amit mi majd konyhának szeretnénk kialakítani. Jogszabály szerint:
12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel, – ez értelmezésem szerint azt is jelentheti, hogy a 3 szoba egyike pótolná a konyhát (mert vagy a tárolóból vagy szobából lenne a konyha később)?
Ön szerint is így van?
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel: Nikoletta

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 15:29

Kedves Nikoletta!
Az értékbecslő helyszíni szemléjekor az ingatlannak már kell rendelkeznie a lakáson belül közvetlenül megközelíthető konyhával. A konyhában vízvételi és főzési lehetőségnek kell lenni. Ha csak később kerülne kialakításra a konyha, akkor sajnos nem tudják igénybe venni a támogatást.

Adrienn szerint:

2018-02-15 - 12:42

Családi házat szeretnénk vásárolni. Az értékbecslő szerint, ha a konyha nem a lakótérben van kialakítva, nem jár a Csok. A házból kilépve, egy másik ajtón keresztül lehet bemenni a jelenlegi konyhába. Természetesen, ha megvennénk az ingatlant, fent alakítanánk ki a konyhát. De most egy idegen házára miért kellene pénzt költenem?
A kérdésem az lenne, hogy jogos-e ez a követelés?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-15 - 12:49

Kedves Adrienn!
Egyetértünk az értékbecslő véleményével. A vonatkozó CSOK rendelet ugyanis kimondja, hogy a konyhának is a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül kell elhelyezkednie. A szóban forgó lakóházra sajnos valóban nem jár a CSOK, mivel a konyha a házból kilépve, egy másik ajtón át közelíthető meg.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések