Milyen készültségnél nyújtható be az ÁFA-visszatérítési kérelem?

Tisztelt Hitelnet!

1.) Egy éve eladtuk a családi házunkat 52 millió Ft-ért, ebből és megtakarításból építkezünk. Az építkezés bekerülése költsége 58 millió Ft. Ha tudjuk igazolni az 58 millió Ft 70 %-át számlával, megkapjuk-e az 5 millió Ft áfa-visszatérítést, vagy csak a ház eladási árát meghaladó rész tekintetében merülhet fel az áfa visszatérítés?

2.) Az áfa-visszatérítési kérelem benyújtásának csak akkor van helye, amikor már összegyűlt a bekerülési költség 70%-áról kiállított számla, vagy előtte is benyújtható a kérelem?

3.) Szükséges-e az, hogy az 5 millió Ft összegű áfa visszatérítése iránti kérelem benyújtásakor még olyan mennyiségű (18.500.000 Ft értékű) munka legyen hátra, amelynek áfa-tartalma 5 millió Ft. Ha igen, ennek igazolása hogyan történik?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

1.) Új lakás építéséhez igényelt adó-visszatérítési támogatás esetén nincsen beforgatási kötelezettség az 5 éven belül eladott lakástulajdon vonatkozásában. Így az ÁFA visszatérítés nemcsak a ház eladási árát meghaladó rész tekintetében merülhet fel. Amennyiben a hitelintézet által is elfogadott 58 millió forintos költségvetés legalább 70%-át megfelelő számlákkal igazolni tudják, úgy jogosultak lehetnek a maximum 5 millió forint összegű ÁFA visszatérítésre. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os és az általános forgalmi adó mentesen kiállított, támogatott személy nevére szóló számlák fogadhatók el. 5%-os ÁFA tartalmú számla nem fogadható el. Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

2.) Maga a támogatás iránti kérelem már korábban is benyújtható. Nem szükséges tehát megvárni, míg összegyűlik a bekerülési költség 70%-áról kiállított számla.

3.) Feltétel azonban, hogy az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor még legalább a támogatás öszsegének megfelelő értékű munkálat hátra legyen. Ha a teljes 5 millió forintot vissza szeretnék igényelni, akkor még legalább 5 millió forint értékű munkálatnak hátra kell lenni. Ezt a műszaki szakértő helyszíni szemle keretében ellenőrzi. Nem olyan értékű munkálatnak kell tehát még elvégzésre várni, aminek az ÁFA tartalma 5 millió forint.

Az adó-visszatérítési támogatás további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

A támogatás iránti kérelem bármelyik hitelintézethez benyújtható. Amennyiben további kérdése merül fel, készséggel állunk rendelkezésére.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések