Milyen keltezésű számlák fogadhatók el bővítéshez?

Tisztelt Cím!

A 2018. március 15-i törvénymódosításnak köszönhetően jogosultak lettünk CSOK-ra. Már meglévő ingatlanunk bővítéséhez vennénk igénybe, a benyújtás időpontjában (2018 májusa) nagyjából 50%-os volt a készültsége (2017 novemberében kezdtük meg a bővítést), a teljes addig kiadott összegről van számlánk.

Bővítés alatt álló házunkra az építkezés idején felvettük a szocpolt négy gyerek után, most csak az ötödik gyerekre való tekintettel szeretnénk kérni a támogatást. A teljes bővítési költségvetés 10M Ft, még 5M Ft-nyi bővítési munka van hátra, és 600.000 Ft-nyi támogatást igényeltünk.

Az OTP befogadta a kérelmünket, meg is ítélték a támogatást, most mégis azt mondják, hogy nem vagyunk rá jogosultak, mert azt várnák el, hogy a teljes 10M Ft-os költségvetésnek a 70%-át, azaz 7M Ft-ot igazoljunk le olyan számlákkal, melyeknek a dátuma a CSOK kérelem benyújtása utáni.

Ezt értelemszerűen nem tudjuk teljesíteni, hiszen már a kérelem benyújtásakor volt 5M Ft-nyi számlánk, erről az intézménynek tudomása is volt, bele is írtuk az igénylőlapon a megfelelő helyre.

Tudnak segíteni, hogy ilyenkor mi a teendő? Ha az OTP értelmezése helyes, akkor csak abban az esetben igényelhető a CSOK megkezdett bővítésre, ha legfeljebb 30%-nyi számlafizetés történt meg az igénylés benyújtásáig, miközben sok helyen az az értelmezés volt olvasható, hogy akár a teljes fennmaradó bővítési költség finanszírozható CSOK-ból, ha a költség maga nagyobb, mint az igényelendő CSOK.

Segítségüket előre is köszönöm!
Katalin

Kedves Katalin!

A hatályos CSOK rendelet rögzíti, hogy a hitelintézet kizárólag olyan számlát fogadhat el, amelynek kiállítására a támogatási kérelem benyújtását követően került sor. Emiatt kérheti Önöktől a bank a CSOK kérelem benyújtása után kiállított számlákat.

Fenti előírás azonban – a CSOK rendelet március 15.-ei módosítása alapján, miszerint a támogatás folyamatban lévő bővítés esetén is igénybe vehető – nem életszerű. Éppen ezért – úgy tudjuk – a fenti rendelkezés javításával egyidejűleg a hitelintézetek tájékoztatást kaptak arról, hogy bővítés esetén a bővítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően kiállított, kizárólag a bővítéshez kapcsolódó számlák is elfogadhatók.

Javasoljuk, hogy a fent leírtakra hivatkozással keressék meg ez ügyben az érintett bankfiókot.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések