Milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK-kal vásárolt használt lakásnak?

Mint ismeretes a CSOK használt lakás esetén vásárláshoz, lakáscseréhez és bővítéshez igényelhető. Az igénylés általános feltételein túl számos gyakorlati kérdés merül fel a használt lakáshoz kapcsoló CSOK igényléssel kapcsolatban: vajon tanya vásárlásához igényelhető-e a kedvezmény, milyen fokú közművesítettséggel kell rendelkeznie az ingatlannak, stb. Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi összefoglaló.

Tanyára igényelhető a CSOK?

A CSOK rendelet értelmében használt lakás esetében a kedvezmény lakásvásárláshoz, lakáscseréhez és lakásbővítéshez igényelhető. Lakásnak az az ingatlan minősül a hozzá tartozó földrészlettel együtt, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként tartanak nyilván. Ebből következően a tulajdoni lapon tanyaként, zártkertként, gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására nincs lehetőség.

Lakáscsere fogalma: csereszerződéssel vásárolt lakás, ha egyidejűleg két adásvétel történik, melynek során az egyik lakás eladója a másik lakás vevőjévé válik, és ugyanez történik a másik lakás tekintetében is.

Milyen követelményeknek kell eleget tennie a CSOK-kal finanszírozott lakásnak?

Azon túl, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van feltüntetve, az alábbiakkal kell rendelkeznie:

  • 12 m2-nél nagyobb alapterületű szobával és főzőhelyiséggel – főzőhelyiség hiányában további legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia-szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel – ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik,
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással – ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

FONTOS!

A fűtés szempontjából a központi fűtéssel vagy távfűtéssel rendelkező lakóingatlanok is megfelelőek.

Milyen további feltételeket ír elő a CSOK rendelet a lakásra vonatkozóan?

  • A vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Az adásvételi szerződésben szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
  • A hasznos alapterületnek el kell érnie:

1 gyermek esetén a 40 m2-t,

2 gyermek esetén az 50 m2-t,

3 gyermek esetén a 60 m2-t,

4 vagy több gyermek esetén a 70 m2-t.

Hasznos alapterület: a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyben a belmagasság legalább 1,90 méter: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konya, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiség alapterületét.

  • A lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Hogyan kell igazolni, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas?

A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot a hitelintézetek helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálják. Az alkalmasságot az értékbecslési szakvéleményben rögzítik. Ha azonban a helyszíni szemle alapján a lakás nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.

FONTOS!

Amennyiben a CSOK-kal finanszírozni kívánt lakást a vevő szeretné felújítani, s az eladó hozzájárulásával a felújítást a kérelem hitelintézethez történő benyújtását követően, de még a tulajdonba kerülés előtt megkezdi, ügyelni kell arra, hogy az értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. A lakásnak ekkor is rendelkeznie kell például ivóvízellátással, egyedi fűtési móddal, stb. Ha a felújítási munkálatok miatt éppen a helyszíni szemle időpontjában – átmenetileg ugyan, de – nincs ivóvíz, akkor a lakás nem felel meg a CSOK követelményeknek. Ebből következően tehát a felújítást a helyszíni szemle előtt nem javasolt elkezdeni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Orka szerint:

2020-05-28 - 09:40

Az alábbi paraméterekkel rendelkező ingatlanra kérhető 2 gyerekre a CSOK?
nappali-étkező-konyha 25 nm
1. szoba 11,53 nm
2. szoba 11,53 nm
3. szoba 11.05 nm
előtér 10,96 nm
fürdő 8, 04 nm
wc 1,44 nm
kamra 0,88 nm
összesen 80,42 nm

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 11:15

Kedves Orka!
Ha a 25 m2-es nappali-étkező-konyha helyiségből a nappali hasznos alapterülete eléri legalább a 12 m2-t, akkor megfelelő.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Gábor szerint:

2020-05-14 - 15:27

Energetikai tanúsítvány készült az ingatlanról. Ott 80,4 négyzetmétert állapítottak meg hasznos fűtési területnek az eladó elmondása szerint. A fürdőben egy fatüzeléses bojler található. Megfelelő így is? Mert én 2 meglévő és egy vállalt gyermekre szeretném igényelni a falusi csokot.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 10:51

Kedves Gábor!
A fatüzeléses bojler információink szerint megfelelő fűtési mód. 3 gyerek esetén elegendő, ha a vásárolt használt lakóingatlan hasznos alapterülete eléri legalább a 60 m2-t. Vállalt gyermek után akkor igényelhető a támogatás, ha házasok és legalább egyikük életkora nem haladja meg a 40. életévet. A további falusi CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. A falusi CSOK keretében van lehetőség, kedvező kamatú, támogatott lakáshitel felvételére is. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Judit szerint:

2020-05-11 - 09:58

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy olyan házra amire a lakhatáshoz szükséges felújításra nincs szükség egyáltalán. (2001-ben épült könnyűszerkezetes amerikai stílusú faház).
Igényelhető a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 16:06

Kedves Judit!
Amennyiben az ingatlant megfelel a CSOK feltételeknek, úgy fenti esetben igényelhető a támogatás.

Zoltán szerint:

2020-04-21 - 06:33

Üdvözlöm!
A megvásárolni kívánt ingatlanban a konyhában nincs konyhaszekrény. A csaptelep meg van, valamint a szennyvíz elvezetése is. Ezt így elfogadják a helyszíni szemlén? Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-21 - 15:07

Kedves Zoltán!
CSOK igénylésnél nem feltétel, hogy a konyhában legyen konyhabútor, a főzési- és vízvételi lehetőség a követelmény.

József szerint:

2020-04-01 - 22:21

Üdvözlöm!
A megvásárolni kívánt ingatlan gáz konvektoros fűtésű, és a fürdőszobába nincs fűtés beépítve. Ez akadály lehet a hitelhez?
Ettől még összkomfortosnak számít?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet szerint:

2020-04-03 - 17:53

Kedves József,
A gázkonvektor az elfogadható fűtésmódok közé tartozik használt lakás vásárláshoz igényelt CSOK feltételeknél azonban, ha a fürdőszoba nem rendelkezik megfelelő fűtéssel, akkor a lakóingatlan nem teljesíti a fűtésre vonatkozó feltételt és a kedvezmény nem vehető igénybe.

Ágoston szerint:

2020-02-22 - 01:51

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok igénylésénél minden lakóhelységnek rendelkezni kell fűtéssel, hogy megfeleljen a lakhatási feltételeknek? Mert nálunk a ház egyik felében kályhák vannak, másik felében központi fűtés, és még egy kisegítő kályha. A gond ott van, hogy a kazánház külön épületben van, és sajnos az nem lett bejegyezve a földhivatalnál, így a központi fűtést az értékbecslő nem veszi figyelembe, így az emeleti szobákban elméletben nincsen fűtés. A kérdésem az, hogy nem elég az ahol van fűtés kályhával?
Válaszát előre is köszönöm!

Ágoston

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 11:55

Kedves Ágoston!
A falusi CSOK kérelem benyújtásakor nem probléma, ha a fűtésre vonatkozó feltételek nem adottak. Ha a kályhával fűthető helyiségek hasznos alapterülete eléri a gyermekek száma alapján minimálisan előírt négyzetmétert, akkor az is megfelelő lehet. A további falusi CSOK feltételeket IDE kattintva tekintheti meg. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Géza szerint:

2020-02-11 - 18:51

Jó napot!
Ha nincs meg 70 négyzetméter az ingatlan és 4 gyerekre szeretném igénybe venni, mit tehetek?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 15:53

Kedves Géza!
Ha az ingatlan hasznos alapterülete nem éri el a 70 m2-t 4 gyermek után igényelt CSOK esetén, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra. Másik, megfelelő hasznos alapterületű ingatlant kellene keresniük.

Ábri szerint:

2020-02-08 - 15:48

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy csokra lehet-e intézni olyan lakást, amin jelzálog vagy tartozás van a jelenlegi tulajdonosnak?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:50

Kedves Ábri!
Jelzáloghitellel terhetl ingatlan vásárlásához is igényelhető CSOK.

Tamás szerint:

2019-10-07 - 16:52

Üdvözlöm!
Olyan ingatlan megfelel csokra, amiben a világítás le van szerelve pár helyiségben, a házban van áram csak, a fürdőben, konyhában, folyosón újra kell húzatni a vezetékeket?! Ezen bukhat a csok vagy nem feltétel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 13:59

Kedves Tamás!
Az értékbecslő helyszíni szemléjekor működő hálózat szükséges információink szerint.

Anna szerint:

2019-10-06 - 20:34

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, ha adott egy ház, amelynek a földszintje nem lakóterületként van nyilvantartva, de megoldható a külön bejárat és lakóterület kialalkítása, amely akár 2×60 m2-es is lehet, akkor így felfogható két külön lakás kialakításának, építésének, mint a tetőtér, vagy emeletráépítés esetében, így igényelhető rá a teljes Csok összege? Köszönöm a választ előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 13:02

Kedves Anna!
Csak az alapoktól vagy a meglévő alap felhasználásával újonnan épített lakás minősülhet új építésnek. A fenti átalakításra a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Anna szerint:

2019-10-04 - 19:34

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, ha vennénk egy olyan ingatlant, amiben biztosítható a kert felől a független bejárás és adott a 190 cm-es belmagasságú lakás, akár két független is 145 m2 alapterületen, ami jelenleg nem lakótérként szerepel, erre a részre felvehető az új lakásra felvehető teljes CSOK? Gyereklétszám adott.
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 14:21

Kedves Anna!
CSOK kizárólag lakóház vagy lakás megnevezésű ingatlanra vehető fel.

Dia szerint:

2019-10-03 - 16:08

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy szerkezetkész ingatlanra lehet-e CSOK-ot igénybe venni? Az ingatlan felújítás alatt áll, új tetőszerkezet, új nyílaszárók, 100 nm alapterületű, a víz be van vezetve, de a csaptelepek nincsenek felszerelve, valamint szennyvíz nincs bevezetve. A fűtés is szerkezetkész, a befejezés az új tilajdonosra vár.
Előre is köszönöm válaszát

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 12:36

Kedves Dia!
Szerkezetkész ingatlanra abban az esetben igényelhető CSOK, ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Kriszti szerint:

2019-09-25 - 10:40

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan jogszabály, ami a (benapozásról) szól? Csokra szeretnék venni házat + hitel, és a konyha a két szoba között van, így nincs a konyhán ablak.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 12:19

Kedves Kriszti!
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
Benapozás
86. § (1) A lakás legalább egy lakószobája napfény által benapozott legyen, kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé. Benapozottnak tekinthető az a helyiség, ahol a benapozás lehetősége február 15-én legalább 60 percen át biztosított.
(2) A helyhez kötött munkahelyet, továbbá a csecsemők és a gyermekek nevelő-oktató helyiségeit, amelyeket DNY-NY-i irányból látást zavaró napfénybesugárzás érhet, árnyékolóval kell ellátni.
(3) Új épületek tervezése és megvalósítása során építészeti eszközökkel (pl. külső árnyékoló), illetve növényzettel kell biztosítani a túlzott nyári felmelegedés elleni védelmet.

József szerint:

2019-09-23 - 10:14

Üdvözlöm!
Ha van egy ingatlanom, ami gázfűtéses, konvektoros. De csak a két szobában van konvektor fürdőszobában, konyhában, nappaliban nincs! Megvehetik CSOKra? Fix fűtőtestet (falra szerelt elektromos fűtést) felszerelhetek a fürdőszobában? Vagy tovább kell vezetni a gázt oda csak vagy minden helységben kell a konvektor?
Üdvözlet és köszönet a válaszért.
József

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 11:33

Kedves József!
A konyhában nem feltétel a közvetlen hőleadó berendezés, a fürdőszobában, nappaliban igen. Fali hősugárzó megfelelő lehet. Az elfogadható, illetve nem megfelelő fűtési módokról IDE kattintva talál bővebb információt!

Szabolcs szerint:

2019-09-20 - 13:38

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fűrdőszobába csak falra szerelt hősúgárzó van feltéve, az elfogadható a csoknál?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 08:10

Kedves Szabolcs!
Az elfogadható fűtési módokról IDE kattintva tájékozódhat.

Bea szerint:

2019-09-13 - 12:33

Statikus vélemény alapján, ami hozáteszem, hogy jó lakható állapotú az ingatlan, elutasíthatják még egyszer a csok KÉRELMÜNKET?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-16 - 09:30

Kedves Bea!
Ha a statikai szakvélemény alapján az ingatlan alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Krisztina szerint:

2019-09-06 - 22:11

Üdvözlöm!
Ha falusi Csokot szeretnénk igényelni, de nincs vízóra a választott ingatlanban (volt, de levették), értékbecslésnél kizáró ok lehet? Esetleg ha a költségvetésbe beírjuk és vállaljuk a visszakötést, az megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:50

Kedves Krisztina!
Vízvételi lehetőségnek kell lenni legalább a konyhában már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor is. Vízóra szintén szükséges. Nem elegendő, ha a költségvetésbe írják be és vállalják a visszakötést.

Szilvia szerint:

2019-09-04 - 22:12

Kedves Válaszadók
Szeretnénk venni egy házat csok + önerő + hitelből. Eddig teljesen boldogok voltunk, de szembe jött egy állítás, miszerint a konyhában csak szabadtérre néző ablak elfogadott. Amit mi kinéztünk, teljes összkomfortos, nagy, abszolút lakható azonnal, annyi csak, hogy a konyha az előszobába nyílik.
Ez okozhat gondot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-05 - 08:54

Kedves Szilvia!
Ha a rendeltetésének megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlás (légcsere) a hozzákapcsolódó közvetítő téren keresztül a természetes szellőzéssel azonos mértékben biztosítható, akkor információink szerint nem probléma, ha a konyhában nincs ablak. Ezzel kapcsolatban további pontos tájékoztatást a banki értékbecslő tudna adni.

P-né szerint:

2019-08-30 - 00:09

Kérdésem az lenne, hogy falusi csok esetében úgy, hogy csokot igényeljük csak, hitelt nem, mert azt önerőből fizetjük, ilyen esetben a házfelértékelő azt nézi, hogy a csok összegét eléri-e a házérték, vagy az adásvételi vételárának kell, hogy megfeleljen a ház értéke?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:20

Kedves Asszonyom!
Az értékbecslő az adásvételi szerződésben szereplő vételárat és az aktuális piaci összehasonlító értékeket veszi alapul a ház értékének megállapítása során. A CSOK rendelet azonban rögzíti, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Zsuzsa szerint:

2019-08-26 - 20:41

Üdvözlet.
A hasznos m2 alapterület a lakásokra volt írva, az önálló házaknál mennyinek kell lennie?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-27 - 11:07

Kedves Zsuzsa!
Használt ingatlanok esetében nincsen különbség az elvárt hasznos alapterületet illetően lakás és családi ház között.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések