Milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK-kal vásárolt használt lakásnak?

Mint ismeretes a CSOK használt lakás esetén vásárláshoz, lakáscseréhez és bővítéshez igényelhető. Az igénylés általános feltételein túl számos gyakorlati kérdés merül fel a használt lakáshoz kapcsoló CSOK igényléssel kapcsolatban: vajon tanya vásárlásához igényelhető-e a kedvezmény, milyen fokú közművesítettséggel kell rendelkeznie az ingatlannak, stb. Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi összefoglaló.

Tanyára igényelhető a CSOK?

A CSOK rendelet értelmében használt lakás esetében a kedvezmény lakásvásárláshoz, lakáscseréhez és lakásbővítéshez igényelhető. Lakásnak az az ingatlan minősül a hozzá tartozó földrészlettel együtt, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként tartanak nyilván. Ebből következően a tulajdoni lapon tanyaként, zártkertként, gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására nincs lehetőség.

Lakáscsere fogalma: csereszerződéssel vásárolt lakás, ha egyidejűleg két adásvétel történik, melynek során az egyik lakás eladója a másik lakás vevőjévé válik, és ugyanez történik a másik lakás tekintetében is.

Milyen követelményeknek kell eleget tennie a CSOK-kal finanszírozott lakásnak?

Azon túl, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van feltüntetve, az alábbiakkal kell rendelkeznie:

  • 12 m2-nél nagyobb alapterületű szobával és főzőhelyiséggel – főzőhelyiség hiányában további legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia-szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel – ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik,
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással – ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

FONTOS!

A fűtés szempontjából a központi fűtéssel vagy távfűtéssel rendelkező lakóingatlanok is megfelelőek.

Milyen további feltételeket ír elő a CSOK rendelet a lakásra vonatkozóan?

  • A vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Az adásvételi szerződésben szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
  • A hasznos alapterületnek el kell érnie:

1 gyermek esetén a 40 m2-t,

2 gyermek esetén az 50 m2-t,

3 gyermek esetén a 60 m2-t,

4 vagy több gyermek esetén a 70 m2-t.

Hasznos alapterület: a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyben a belmagasság legalább 1,90 méter: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konya, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiség alapterületét.

  • A lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Hogyan kell igazolni, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas?

A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot a hitelintézetek helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálják. Az alkalmasságot az értékbecslési szakvéleményben rögzítik. Ha azonban a helyszíni szemle alapján a lakás nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.

FONTOS!

Amennyiben a CSOK-kal finanszírozni kívánt lakást a vevő szeretné felújítani, s az eladó hozzájárulásával a felújítást a kérelem hitelintézethez történő benyújtását követően, de még a tulajdonba kerülés előtt megkezdi, ügyelni kell arra, hogy az értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. A lakásnak ekkor is rendelkeznie kell például ivóvízellátással, egyedi fűtési móddal, stb. Ha a felújítási munkálatok miatt éppen a helyszíni szemle időpontjában – átmenetileg ugyan, de – nincs ivóvíz, akkor a lakás nem felel meg a CSOK követelményeknek. Ebből következően tehát a felújítást a helyszíni szemle előtt nem javasolt elkezdeni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ábri szerint:

2020-02-08 - 15:48

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy csokra lehet-e intézni olyan lakást, amin jelzálog vagy tartozás van a jelenlegi tulajdonosnak?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:50

Kedves Ábri!
Jelzáloghitellel terhetl ingatlan vásárlásához is igényelhető CSOK.

Tamás szerint:

2019-10-07 - 16:52

Üdvözlöm!
Olyan ingatlan megfelel csokra, amiben a világítás le van szerelve pár helyiségben, a házban van áram csak, a fürdőben, konyhában, folyosón újra kell húzatni a vezetékeket?! Ezen bukhat a csok vagy nem feltétel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 13:59

Kedves Tamás!
Az értékbecslő helyszíni szemléjekor működő hálózat szükséges információink szerint.

Anna szerint:

2019-10-06 - 20:34

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, ha adott egy ház, amelynek a földszintje nem lakóterületként van nyilvantartva, de megoldható a külön bejárat és lakóterület kialalkítása, amely akár 2×60 m2-es is lehet, akkor így felfogható két külön lakás kialakításának, építésének, mint a tetőtér, vagy emeletráépítés esetében, így igényelhető rá a teljes Csok összege? Köszönöm a választ előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 13:02

Kedves Anna!
Csak az alapoktól vagy a meglévő alap felhasználásával újonnan épített lakás minősülhet új építésnek. A fenti átalakításra a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Anna szerint:

2019-10-04 - 19:34

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, ha vennénk egy olyan ingatlant, amiben biztosítható a kert felől a független bejárás és adott a 190 cm-es belmagasságú lakás, akár két független is 145 m2 alapterületen, ami jelenleg nem lakótérként szerepel, erre a részre felvehető az új lakásra felvehető teljes CSOK? Gyereklétszám adott.
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 14:21

Kedves Anna!
CSOK kizárólag lakóház vagy lakás megnevezésű ingatlanra vehető fel.

Dia szerint:

2019-10-03 - 16:08

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy szerkezetkész ingatlanra lehet-e CSOK-ot igénybe venni? Az ingatlan felújítás alatt áll, új tetőszerkezet, új nyílaszárók, 100 nm alapterületű, a víz be van vezetve, de a csaptelepek nincsenek felszerelve, valamint szennyvíz nincs bevezetve. A fűtés is szerkezetkész, a befejezés az új tilajdonosra vár.
Előre is köszönöm válaszát

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 12:36

Kedves Dia!
Szerkezetkész ingatlanra abban az esetben igényelhető CSOK, ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Kriszti szerint:

2019-09-25 - 10:40

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan jogszabály, ami a (benapozásról) szól? Csokra szeretnék venni házat + hitel, és a konyha a két szoba között van, így nincs a konyhán ablak.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 12:19

Kedves Kriszti!
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
Benapozás
86. § (1) A lakás legalább egy lakószobája napfény által benapozott legyen, kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé. Benapozottnak tekinthető az a helyiség, ahol a benapozás lehetősége február 15-én legalább 60 percen át biztosított.
(2) A helyhez kötött munkahelyet, továbbá a csecsemők és a gyermekek nevelő-oktató helyiségeit, amelyeket DNY-NY-i irányból látást zavaró napfénybesugárzás érhet, árnyékolóval kell ellátni.
(3) Új épületek tervezése és megvalósítása során építészeti eszközökkel (pl. külső árnyékoló), illetve növényzettel kell biztosítani a túlzott nyári felmelegedés elleni védelmet.

József szerint:

2019-09-23 - 10:14

Üdvözlöm!
Ha van egy ingatlanom, ami gázfűtéses, konvektoros. De csak a két szobában van konvektor fürdőszobában, konyhában, nappaliban nincs! Megvehetik CSOKra? Fix fűtőtestet (falra szerelt elektromos fűtést) felszerelhetek a fürdőszobában? Vagy tovább kell vezetni a gázt oda csak vagy minden helységben kell a konvektor?
Üdvözlet és köszönet a válaszért.
József

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 11:33

Kedves József!
A konyhában nem feltétel a közvetlen hőleadó berendezés, a fürdőszobában, nappaliban igen. Fali hősugárzó megfelelő lehet. Az elfogadható, illetve nem megfelelő fűtési módokról IDE kattintva talál bővebb információt!

Szabolcs szerint:

2019-09-20 - 13:38

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fűrdőszobába csak falra szerelt hősúgárzó van feltéve, az elfogadható a csoknál?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 08:10

Kedves Szabolcs!
Az elfogadható fűtési módokról IDE kattintva tájékozódhat.

Bea szerint:

2019-09-13 - 12:33

Statikus vélemény alapján, ami hozáteszem, hogy jó lakható állapotú az ingatlan, elutasíthatják még egyszer a csok KÉRELMÜNKET?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-16 - 09:30

Kedves Bea!
Ha a statikai szakvélemény alapján az ingatlan alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Krisztina szerint:

2019-09-06 - 22:11

Üdvözlöm!
Ha falusi Csokot szeretnénk igényelni, de nincs vízóra a választott ingatlanban (volt, de levették), értékbecslésnél kizáró ok lehet? Esetleg ha a költségvetésbe beírjuk és vállaljuk a visszakötést, az megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:50

Kedves Krisztina!
Vízvételi lehetőségnek kell lenni legalább a konyhában már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor is. Vízóra szintén szükséges. Nem elegendő, ha a költségvetésbe írják be és vállalják a visszakötést.

Szilvia szerint:

2019-09-04 - 22:12

Kedves Válaszadók
Szeretnénk venni egy házat csok + önerő + hitelből. Eddig teljesen boldogok voltunk, de szembe jött egy állítás, miszerint a konyhában csak szabadtérre néző ablak elfogadott. Amit mi kinéztünk, teljes összkomfortos, nagy, abszolút lakható azonnal, annyi csak, hogy a konyha az előszobába nyílik.
Ez okozhat gondot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-05 - 08:54

Kedves Szilvia!
Ha a rendeltetésének megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlás (légcsere) a hozzákapcsolódó közvetítő téren keresztül a természetes szellőzéssel azonos mértékben biztosítható, akkor információink szerint nem probléma, ha a konyhában nincs ablak. Ezzel kapcsolatban további pontos tájékoztatást a banki értékbecslő tudna adni.

P-né szerint:

2019-08-30 - 00:09

Kérdésem az lenne, hogy falusi csok esetében úgy, hogy csokot igényeljük csak, hitelt nem, mert azt önerőből fizetjük, ilyen esetben a házfelértékelő azt nézi, hogy a csok összegét eléri-e a házérték, vagy az adásvételi vételárának kell, hogy megfeleljen a ház értéke?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:20

Kedves Asszonyom!
Az értékbecslő az adásvételi szerződésben szereplő vételárat és az aktuális piaci összehasonlító értékeket veszi alapul a ház értékének megállapítása során. A CSOK rendelet azonban rögzíti, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Zsuzsa szerint:

2019-08-26 - 20:41

Üdvözlet.
A hasznos m2 alapterület a lakásokra volt írva, az önálló házaknál mennyinek kell lennie?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-27 - 11:07

Kedves Zsuzsa!
Használt ingatlanok esetében nincsen különbség az elvárt hasznos alapterületet illetően lakás és családi ház között.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések