Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy kapjak szocpolt (CSOK) lakásvásárláshoz?

Tisztelt Hitelnet!

A szocpollal kapcsolatban lennének kérdéseim, hogy milyen feltételek szükségesek hozzá.

A feleségemmel van egy közös gyermekünk, és mivel nevelőszülők vagyunk, így kettő nevelt gyermek van nálunk, és még tervezünk egy saját gyermeket. Így mekkora összeget adnak? Hol lehet ezt pontosan igényelni?

Olvastam, hogy az egyik fő feltétele az, hogy fél éven keresztül vonják a tb-t és a nyugdíjat. Nekem speciel van egy egy órás, hivatalos takarítói munkám, ami után vonják ezeket a járulékokat. Ez is megfelel hozzá?

És az utolsó kérdésem az lenne, hogy a szocpolt mennyi idő alatt szokták folyósítani? Mi használt lakást szeretnénk venni, de ugye nekik nem mondhatom azt, hogy várjanak x hónapig, mert még nem folyósították az összeget.

Várom tisztelt válaszukat.
Üdvözlettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

A vonatkozó kormányrendelet – mely a használt lakás vásárlása esetén is elérhető szocpol, egész pontosan Családok otthonteremtési kedvezménye nyújtását szabályozza – 2015. július elsején válik hatályossá. Ezt követően lesz benyújtható a szocpolkérelem azokhoz a hitelintézetekhez, amelyek a támogatás nyújtására vonatkozó szerződést a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral megkötik.

A kormányrendelet kimondja, hogy szocpol 2015. július 1. után igényelhető:
– a 24. terhességi hetet betöltött magzat vagy ikermagzat után
– az után a gyermek után, aki az igénylő eltartottja és
a) a 16. életévét még nem töltötte be,
b) a 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el, vagy
c) a 16. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

További feltétel, hogy a gyermek az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott és vele együtt beköltöző
– vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke, vagy
– gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együtt élő és általa eltartott gyermeke, s az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a családok otthonteremtési kedvezményét visszafizeti,
– 40. év alatti házaspároknak van lehetőségük – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két születendő gyermek vállalására is.

A támogatási összegről – fentiek figyelembevételével – IDE kattintva tájékozódhatnak. A jogosultság további feltételeit is megtalálja oldalunkon. Többek között azt, hogy legalább az igénylők egyikének minimum 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Arról, hogy az Ön bejelentett munkaviszonya alapján az OEP ezt az igazolást ki tudja-e állítani, a területileg illetékes Egészségbiztosítási Pénztárat kellene megkérdeznie.

A szocpol folyósítása a hiánytalan szocpolkérelem benyújtásától számítva körülbelül 1 hónap. Használt lakás esetén azonban – mint, ahogy fent is írtuk – csak július 1. után lesz lehetőség a kérelem benyújtására.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

János szerint:

2015-09-30 - 15:19

Tisztelt Szakértő!
Hitelintézeti hitel + CSOK igénylésénél a hitelt nem a CSOK-ot adó hitelintézet adja. A CSOK bírálatánál fedezethiány miatt (fedezet: célingatlan + pótfedezet, fedezethiány oka: hitelt folyósító hitelintézet egyetemlegesen terhel a két ingatlanra) hiánypótlást vagy elutasítást adhat a CSOK-ot bíráló hitelintézet? Hiánypótlás esetén mennyi idő áll rendelkezésemre a hiány pótlására? Elegendőnek kell-e lennie egy igazolásnak a követő bejegyzésről a hitelt folyósító hitelintézettől?

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-01 - 09:24

Kedves János!
A plusz ingatlanfedezettel történő vásárlás miatt véleményünk szerint nem utasítja el a bank a CSOK kérelmet. Ha szükséges bármilyen hiánypótlás, annak határidejéről az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni.

János szerint:

2015-10-02 - 10:53

Sajnos elutasították, a FÉ 80%-ba nem férünk bele indokkal. A hitelt nyújtó intézet egyetemlegesen terhel mindkét ingatlanra, ezért a CSOK-os bank úgy számol, hogy a CSOK-nak már nem jut fedezet. Ami kérdéses számomra, hogy nem a Magyar Állam által adott CSOK-ot kellene először az ingatlanra bejegyezni és azt követően a hitelintézeti hitelt? (így bőven beleférünk(a hitel+CSOK és a két ingatlan becsült értéke között több mint 10 millió Ft különbség van a fedezet javára))

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-05 - 08:35

Kedves János!
Vannak olyan hitelintézetek, amelyek a CSOK összegét nem számítják bele az ingatlan forgalmi értékének 80%-ába, mivel a gyermekek után járó összeg vissza nem térítendő támogatás. Esetleg másik hitelintézetnél kellene megpróbálni az igénylést.

BERKINÉ PUPORKA SZABINA szerint:

2015-06-28 - 17:30

Üdv!
Érdeklődnék, hogy mi 2015.07.02.-án adjuk be a kérelmet, akkor mikor tudjuk meg, hogy sikerült vagy nem? Mennyi idő ez a bírálat?
Válaszát várom minél hamarabb.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-29 - 15:17

Kedves Szabina!
A CSOK kérelem bírálata információnk szerint maximum 30 nap. Hiánypótlás esetén a bírálati idő meghosszabbodhat.

Jutka szerint:

2015-06-01 - 11:37

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne, milyen dokumentumokat kell új ház építése esetén benyújtani a banknál igényléskor?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-02 - 09:50

Kedves Jutka!
Az igényléshez szükséges dokumentumok listája a hitelintézetek honlapján vagy a hitelintézeteknél személyesen is elérhető.

Jutka szerint:

2015-05-28 - 14:52

Tisztelt Hitelnet!
Az után érdeklődöm, hogy új családi ház építésnél a CSOK igénylése ugye nincs hitelhez kötve? Mi vettünk fel szabad felhasználású hitelt, amiből el kezdtünk építkezni pár hete. Házasok vagyunk és bevállalnánk egy gyereket. Mikortól lehet a kérelmet beadni? Nyilván használatbavételi engedélyünk nem egy hónap múlva lesz a házon, tehát akkor jogosultak vagyunk az igénylésre? Persze a többi feltétel mellett.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-31 - 07:21

Kedves Jutka4
Új ház építéséhez a szocpol jelenleg is igényelhető, tehát szocpolkérelem jelenleg is benyújtható a hitelintézetekhez. A jogosultság nincs hitelfelvételhez kötve. Ha azonban nincs gyermekük és csak egy gyermeket szeretnének vállalni, akkor az igényléssel meg kell várni a július elsejét, mert a kedvezmény ettől az időponttól kezdve lesz igényelhető egy gyermek után. (Jelenleg 1 gyermek után nem vehető igénybe.)

Kovács Ilona szerint:

2015-03-05 - 10:47

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy tavaly vásároltunk a férjemmel egy ingatlant (amin hitelünk is van) és most átalakítást szeretnénk végezni és a kertet szeretnénk megcsináltatni. Augusztusra várjuk a kisbabánkat és így igényelhetünk mi is CSOK-ot? Július 1-től lehet majd megigényelni az önkormányzatnál? Milyen iratokat kell összeszedni az igényléshez?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ilona

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-05 - 11:15

Kedves Ilona!
A CSOK meglévő lakóingatlan átalakításához, kertrendezéshez nem lesz igénybe vehető. CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha a meglévő házukat bővítik oly módon, hogy legalább egy lakószobát hozzáépítenek a házhoz vagy beépítik a tetőteret. A bővítés esetén előírt követelményeket IDE kattintva ismerheti meg.
A kedvezmény 2015. július 1. után a hitelintézeteknél (nem önkormányzat!) lesz elérhető.

Kolarovszki Márk szerint:

2015-02-24 - 07:14

Tisztelt Hitelnet!
Az új támogatási formával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy elő van-e az írva, hogy mindkét félnek (házastársnak vagy élettársnak) valamekkora tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a vásárolandó vagy építendő lakóingatlanban? Ha elő van írva, akkor meg van-e határozva, hogy minimum vagy maximum hány %-ot kell elérnie a tulajdoni hányadnak. Számunkra ez a későbbi illeték miatt lényeges.
Várom megtisztelő válaszukat!
Köszönettel:
Koma

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-24 - 09:23

Kedves Koma!
A vonatkozó rendelet kimondja, hogy a szocpol/CSOK igénybevételével épített, vásárolt ingatlanban – élettársak és házastársak esetén – mindkét félnek kell rendelkeznie az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal, együttesen legalább 50%-kal. Az igénylőkön kívül csak az általuk eltartott gyermekek szerezhetnek tulajdonjogot az ingatlanban.

NAGYNÉ OROSZ MÁRIA szerint:

2015-03-11 - 18:13

Szeretnék érdeklődni. Mi június 25-én vettünk egy házat. Most szeretnénk a második gyereket. Mindketten dolgozunk. Mi megkaphatjuk lakásbővítésre is?

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-13 - 10:50

Kedves Mária!
Amennyiben megfelelnek a bővítés esetén előírt CSOK szabályoknak, jogosultak lehetnek a kedvezményre. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mészáros Borbála szerint:

2015-02-21 - 14:25

Tisztelt szakértő!
Használt lakásra vennék igénybe az új szocpolt, de már most tavasszal kötnénk a lakásvételi szerződést (július 1-ét megelőző 120 napon belül a törvény szerint). Kérdésem, hogy még az újabb lakás vásárlását megelőzően, vagy csak a szocpol kérelmet megelőzően (július 1. előtt) kell eladnunk a korábbi meglévő lakástulajdonunkat – hogy megfeleljünk a feltéteknek (mármint annak, hogy nincs más lakástulajdonunk).
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-22 - 13:33

Kedves Borbála!
A CSOK kérelem benyújtásának időpontjában nem lehet lakástulajdonuk. Az nem kizáró ok, ha az adásvételi szerződés megkötésekor még a tulajdonukban van a korábbi lakás.

beáta szerint:

2015-02-20 - 18:25

Üdvözlöm!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a szüleimtől örököltem a házat, ami csak az én nevemen van. Valamikor szocpolra épült kb. 20 éve. Nekem van 1 gyerekem, de a párommal szeretnénk még egyet, így kettőre szeretném igényelni a szocpolt. Mi a feltétel ahhoz, hogy igénybe tudjam venni és mikor vehetem igénybe?
Köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-21 - 15:10

Kedves Beáta!
Arról nem ír, hogy milyen lakáscélra szeretné igénybe venni a szocpolt. Amennyiben az örökölt ház bővítéséhez, akkor a jogosultsághoz a párjának is tulajdonosnak kell lenni az adott ingatlanban. A bővítés esetén támasztott további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. A bővítéshez igényelhető CSOK 2015. július 1. után lesz elérhető.

Gabriella szerint:

2015-02-08 - 20:03

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogyha férjemnek van lakástulajdona, az kizár minket a CSOK-ból?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 21:37

Kedves Gabriella!
A kérdés az, hogy milyen jogcímen került a lakás a férje tulajdonába. A kivételt képező lakástulajdonokról IDE kattintva tájékozódhat.

Mészáros Borbála szerint:

2015-02-05 - 08:56

Tisztelt szakértő!
Férjem nevén két (több mint 2 éve) örökölt lakóingatlan van: egyik 1/18, másik 1/6 arányban, mindkét ingatlant másik tulajdonos lakja. Ezen kívül van a nevén egy (nem örökölt) külterületi (zártkerti) telek harmada (faházzal). Ugye ezek nem kizáró körülmények CSOK igénybevételénél?
Köszönöm:
B.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-05 - 13:34

Kedves Borbála!
Az 1/18-ad és 1/6-os arányban örökölt lakóingatlan nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, mint ahogy a külterületi telek sem, mivel az nem is lakóingatlan.

Kitti szerint:

2015-02-04 - 00:56

Mit jelentenek az alábbiak: Alapösszeg, A energiamin., A+ energiamin., Alacsony fogy.? Ezekben a "kategóriákban" lévő használt lakás vásárlása esetén, mik a feltételek? Mi a feltétele annak, hogy az Alapösszeget kapja meg az ember? Ugyanígy a többinek is? Milyennek kell lennie a lakásnak? Én egy olyan tájékoztatást szeretnék kérni, amiben szerepelnek ezek jelentései, és, hogy mi szükséges ahhoz, hogy bármelyik "kategóriába" is belesorolható legyen az a ház, amit szeretnénk vásárolni.
Remélem elég érthetően tudtam fogalmazni.
Előre is köszönöm a tájékoztatást és várom válaszukat!
Tisztelettel: Kitti

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-04 - 21:15

Kedves Kitti!
Az energetikai minősítési osztályokról a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

László szerint:

2015-02-04 - 00:46

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a 2015.-től egy gyermekre is igényelhető CSOK-ot fel lehet-e használni üdülőövezetben elhelyezkedő használt lakás vásárlására úgy, hogy a család mindhárom tagjának állandó lakcíme azon az ingatlanon lenne? Illetve mekkora lehetne a támogatás összege Bács-Kiskun Megye területén lévő városban,ha az ingatlan 145.000 Ft/nm ár körül lenne?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-04 - 21:12

Kedves László!
A CSOK akkor lesz igényelhető, ha a megvásárolni kívánt ingatlan a földhivatali nyilvántartásban lakásként van feltüntetve. A támogatás összege – a hasznos alapterülettől függően – 1 gyermek után 500.000 vagy 600.000 Ft.

István szerint:

2015-02-04 - 00:38

Tisztelt szakértő!
Szeretném tudni, hogy 4 gyermekere, használt lakás vásárlásra falún mekkora összegből vásárolhatnék családi házat kb. 80 m2 felett? Kötelező banki hitel, s ha igen, akadálya-e a BAR lista?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-04 - 21:07

Kedves István!
CSOK igénylésnél nem fogják vizsgálni a hitelintézetek a BAR listát, de amennyiben a követelményeknek megfelelő használt lakóingatlan vételárának kifizetéséhez szükséges önerő nem áll rendelkezésre, akkor a támogatást sem tudják kihasználni.

Borbála szerint:

2015-02-03 - 23:21

Olvastam igen hasznos írásukat a július 1-től bevezetendő CSOK-kal kapcsolatban. (https://hitelnet.hu/szocpol/hasznalt-lakas/)
Érdeklődnénk, hogy milyen hivatalos közlemények alapján dolgozott a cikkszerző – röviden hol olvashatok a használt lakásra bevezetendő újfajta támogatás részletes szabályairól.
A legfontosabb kérdésem az lenne, hogy a támogatást az eladónak utalja a bank vagy a CSOK-ot igénybe vevő vevőnek.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-04 - 14:19

Kedves Borbála!
A CSOK támogatást a hitelintézet az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utalja. Lakásvásárlási hitel folyósítása szintén így történik.
A július 1-től hatályos CSOK rendelet 2014. december 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Rita szerint:

2015-02-03 - 15:09

Szeretnék családi házat venni, de nem tudom, hogy mik a feltételek és megkapnám-e. Van egy 4 éves kislányom és 4 hónapos várandós vagyok. Mennyi összegre számíthatunk 2 gyerekre?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-03 - 21:14

Kedves Rita!
A várható igénylési feltételekről és a két gyermek után kapható kedvezmény összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

Erzsébet szerint:

2015-02-03 - 14:38

Jó reggelt!
Én egy olyat szeretnék kérdezni, hogy van 3 gyerekem és még nem vettem igénybe a szocpolt, hogyan lehetne elintézni, mert albérletben lakunk és jobb lenne a saját lakásunkat fizetni! Ha tud valaki segíteni, megköszönném.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-03 - 20:45

Kedves Erzsébet!
Használt lakás vásárlásához 2015. július 1. után lesz igényelhető a szocpol, melynek eddig ismert feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Anita szerint:

2015-02-03 - 14:01

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy volt férjemmel 2006-ban vettük fel a szocpolt 2 gyermekre. Mi elváltunk és a volt férjem maradt a házban, mi költöztünk el a gyerekekkel. Azóta nekem is lett egy élettársam és most fog születni babánk. Most mi albérletben lakunk, de szeretnénk házat vásárolni és az lenne a kérdésem, hogy a most születendő baba után igényelhető-e szocpol? A meglévő szocpol 2016 novemberben jár le. Hitel nincs mellé. A volt férjemtől kérhető-e a szocpol, hogy lakást biztosíthassak a gyermekeimnek?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-03 - 20:11

Kedves Anita!
Használt lakás vásárlásához a szocpol 2015. július 1. után lesz igényelhető. Azonban, ha a volt férjével közös házban Ön jelenleg is tulajdonos, akkor a vonatkozó kormányrendelet értelmében nem jogosult szocpol igénybevételére, hiszen van lakástulajdona. Ebben az esetben először ezt a közös tulajdont kellene megszüntetni.

Anita szerint:

2015-02-04 - 20:57

Jelenleg a volt férjem lakik a házban és csak neki van tulajdonában (1/1). Visszakérhetem-e tőle az akkor igényelt összeget, illetve én 3. gyermek után vehetem ezt igénybe, mert anno 2 után kértük meg. Páromnak első gyermeke lesz. Hogyan járhatnánk jobban esetleg?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-05 - 13:41

Kedves Anita!
Házasság felbontása esetén – amennyiben arra a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom időszakában kerül sor – és az egyik fél megszerzi a másik tulajdonrészét, akkor ezt a Kincstárnak be kell jelenteni és a Kincstár intézkedik a támogatással kapcsolatban.
Önök a 3. gyermekük után 2015. július 1. után igényelhetik a családok otthonteremtési kedvezményét.

Bea szerint:

2015-02-02 - 14:01

Üdvözlöm,
első lakásunkat szeretnénk megvásárolni a férjemmel, amelyre igénybe vennénk a CSOK-ot. 2 gyermekünk van, akiket saját háztartásban nevelünk. Jelenleg szülői ingatlanban élünk. A szerződéskötés 2015 áprilisában lenne, az ingatlan vételára 15 millió Ft és Budapest agglomerációjában található. Kizáró ok-e, ha nekem van egy építési telkem, máshol az országban? Vagyoni helyzettől is függ a jogosultság? Hitellel vennénk az ingatlant, (amely 70 nm) emiatt kérdésem az is, hogy hogyan zajlana a CSOK igénylés? Melyik lenne a legkorábbi dátum, amikor elindíthatnánk az igénylést? Férjem 40, én 36 éves vagyok. Jól tudom, hogy nincs korhoz kötve a jogosultság?
Válaszát előre köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-02 - 21:46

Kedves Bea!
Az építési telek tulajdon nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. A vagyoni helyzetet nem vizsgálják a hitelintézetek. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen felső korhatár, tehát 40 és 36 évesen is igénybe vehetik.
A CSOK rendelet július elsején válik hatályossá, de hogy a hitelintézetek július elsejétől befogadnak-e már CSOK kérelmet, azt egyelőre nem tudjuk megmondani. Ahhoz, hogy a kedvezmény iránti kérelem benyújtható legyen az egyes hitelintézeteknek, a hitelintézeteknek külön-külön meg kell kötni az erre vonatkozó szerződést a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral. Arról jelenleg nincs információnk, hogy melyik bank mikor köti meg ezt a szerződést. Az adásvételi szerződés megkötése után 120 nap áll a lakásvásárlók rendelkezésére, hogy benyújtsák a CSOK iránti kérelmüket, s a kedvezményt felhasználják a vételár kiegyenlítéséhez. Ha 2015 áprilisában kötik meg az adásvételi szerződést, akkor elvileg beleférhetnek a 120 napba, de gyakorlatilag csak akkor, ha lesz olyan hitelintézet, amely ezen időszakban befogad már CSOK kérelmet.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések