Milyen dokumentumok szükségesek CSOK-os bővítéshez?

Tisztelt CSOK Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy van egy családi házunk, melyen hitel van, de rendben fizetve, 1 gyermekünk van, aki 15 éves – igénybevhető-e az új CSOK. Vissza nem térítendő összegre lennék kíváncsi, illetve milyen papírokra van szükség az igényléshez. Tetőtér beépítése lehetséges-e esetleg a gyermek számára? Házasságban élek 17 éve, munkahely mindkét részről rendben.

Válaszát előre is köszönöm.
M-né

Kedves Asszonyom!

Meglévő lakóház esetében annak legalább egy szobával történő bővítéséhez igényelhető a támogatás, melynek összege egy gyermek után 600.000 Ft. A CSOK tetőtér-beépítéssel történő bővítéshez is felhasználható. A CSOK-ot biztosító jelzálogjogot – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – az érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg. Ha ilyen kölcsön van bejegyezve az ingatlanra, az nem jelent problémát. Más esetben a ranghely-csere jelenthet megoldást.

Építési engedély köteles bővítés esetén az egyszerű bejelentéshez kötött bővítési tevékenységgel összefüggésben az alábbi dokumentumokat szükséges benyújtani:

– Egyszerű bejelentés visszaigazolása: az építési napló PDF formátumú „Készenlétbe helyezés adatai” című dokumentuma
– Kivitelezési dokumentáció, e-naplóból letöltött, PDF formátumban, tartalma:
o Aláírólap tervjegyzékkel
o Helyszínrajz
o Kitűzési helyszínrajz
o Utcakép
o Eltérő szintek alaprajzai
o Metszetek
o Homlokzatok
o Tartószerkezeti tervek
o Épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás
o Műszaki leírás
o Költségvetési kiírás
– E-napló PDF formátumban – ha a bővítés megkezdődött
– E-napló nyilatkozat összesítő lap PDF formátumban – ha a bővítés megkezdődött
– Tervezői művezetés igazolása, amennyiben a bővítés már megkezdődött és már legalább az alapozási munkálatokkal végeztek – E-naplóból PDF formátumban
– Kivitelezői finanszírozás esetén vállalkozói, kivitelezői szerződés, kivitelező aláírási címpéldánya

Az igényléshez szükséges személyes és jogosultságot igazoló dokumentumokról részletesen IDE kattintva tájékozódhat. A jogosultságot igazoló dokumentumok közül a legalább 180 napos TB jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítványt papír alapon továbbra is szükséges benyújtani. A további esetekben a jogosultsági feltételnek való megfelelésről nyilatkozni is elegendő. A nyilatkozatok a CSOK kérelem részét képezik.

A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések