Milyen dokumentummal kell igazolni a külföldi TB jogviszonyt?

Tisztelt Szakértő,

A kérdésem az lenne, hogy milyen dokumentummal kell igazolni a külföldi tb jogviszonyt, illetve milyen külföldi tb jogviszonyt fogadnak el a 10+10 milliós CSOK igényléséhez?

Hány nap megszakítás lehet a magyar és a külföldi jogviszony között? Esetünkben kb. egy éves időtartamot külföldi jogviszonyban töltöttünk, a két évből, tehát két megszakítás volt, kétszer kb. 10 nap. A külföldi jogviszony alatt egyéni hozzájárulásban itthon is fizettünk tb-t.

A CSOK igazolás kikérésekor szembesültünk azzal, hogy ez nem számít bele, ezért szeretnénk most az EGT-s jogviszonyt igazolni, mely nyomtatvány szükséges tehát?

Előre is köszönöm szíves válaszukat és segítségüket!
Tünde

Kedves Tünde!

A CSOK kérelem benyújtásakor az igénylőnek – a CSOK minden fajtájánál – a Tbj. 5§ szerinti társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ennek feltétele, hogy a munkavégzés Magyarországon történjen. Magyarországi társadalombiztosítási kötelezettség ugyanis csak akkor jöhet létre, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés.

A 10 milliós CSOK igényléséhez 2 éves TB jogviszony szükséges, továbbá feltétel, hogy a kérelem benyújtását megelőző 180 napnak az igénylő kereső tevékenysége (Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontjában részletezett kereső tevékenység) alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben (magyar vagy külföldi), de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő.

Ha tehát a kérelem benyújtásakor tudnak magyarországi TB jogviszonyt igazolni, s keresőtevékenységük megfelel a fent leírtaknak, akkor a fennmaradó időszak külföldi társadalombiztosító által kiállított dokumentummal is igazolható, az E 104 nyomtatvány hiteles fordításának csatolásával.

A 2 éves folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás lehet. A kétszer tíz napos megszakítás tehát elfogadható, nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot.

A magyar és külföldi TB jogviszony elfogadásáról, igazolásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.


Utolsó módosítás: 2016. augusztus 09. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Péter szerint:

2019-01-24 - 10:26

Köszönöm!!! Akkor ezek szerint az E 104 formanyomtatvány kikérése elég? Azt elfogadja az állam?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 10:56

Kedves Péter!
Az E 104 nyomtatványt elfogadják a hitelintézetek a TB jogviszony igazolására.

Péter szerint:

2019-01-23 - 14:06

Üdvözlöm!
Szeretném a segítségét kérni! Már vagy 3 fajta igazolást küldtem haza és nem fogadja az államkincstár! Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen igazolást fogadnak el és ha tud, honnan lehet kérni! Kértem a cégtől ahol dolgozom, amit az adóhivatal kiküld minden évben ez a p60-as, amin minden fajta kifizetés rajta van! Egyszerűen nem tudom, hogy mit fogadnak el! Itt dolgozom 14 éve! Nem is dolgozhatnánk, ha nem fizetnénk tb-t!
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 09:21

Kedves Péter!
Az EGT részes államokban teljesített társadalombiztosítási jogviszony igazolására az Európai Bizottság alábbi internetes oldalán szereplő intézmények által kiállított vagy ezen intézmények által felülhitelesített igazolások fogadhatók el:
https://ec.europa.eu/commission/index_en

István szerint:

2017-03-17 - 08:47

Ausztriában dolgozok részmunkaidőben és szeretnék Magyarországon is munkát vállalni 4 órában (a külföldi megtartása mellett). Azt szeretném kérdezni, hogy a háromgyermekes CSOK igényléséhez Ausztriából milyen nyomtatvány vagy “E” típusú dokumentum kell a biztosítási viszony igazoláshoz? Ezt az igazolást elfogadja mindegyik bank, vagy van választási lehetőségük? Hallottam olyat, hogy egy bizonyos bank csak magyar igazolást fogad el!?
Várom szíves válaszát!
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-17 - 11:56

Kedves István!
Ha Ön Ausztriában biztosított, akkor Magyarországon ugyan tud munkát vállalni, de magyarországi társadalombiztosítási jogviszonya ez által automatikusan nem keletkezik. Erről bővebben ITT olvashat.
Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések