Milyen címre kell szólnia a számlának adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén?

Tisztelt Szakértő,

a legfeljebb 5 millió Ft összegű adó-visszatérítéssel kapcsolatosan szeretnék érdeklődni. Építkezésünket nyár végén kezdjük meg, s a gyűjteni kívánt számla adataira szeretnék rákérdezni, következésképp, hogy mely címre kell kiállítani is azokat:
– a megrendelő jelenlegi állandó lakhelyére (s értelemszerűen akkor az összes többit is erre) vagy
– a megrendelő építkezési helyére, ahol a beruházás megvalósul (itt is adott a pontos cím, helyrajzi szám is, de mivel itt még nincs lakhatási engedély, ezért kérdéses ez nekem)
Jelen pénzintézetünk, az Erste Bank sajnos nem tud még most sem pontos választ adni ezen kérdésünkre.

Továbbá kérdezném, hogy adó-visszaigénylés esetén érdemes egy ember neve alatt futtatni az egész projektet (szerződéseket, számlákat), hogy a visszaigénylés átlátható legyen, vagy házastársak megoszthatják ezen dolgokat?

Köszönöm válaszukat, üdvözlettel, Judit

Kedves Judit!

A vonatkozó kormányrendelet a számlabemutatással kapcsolatban az alábbiak szerint rendelkezik:
“Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.”
Azt nem írja elő tehát a rendelet, hogy a számláknak az építkezés helyszínére kellene szólni, így véleményünk szerint a számlán szereplő cím a támogatott személy állandó lakcíme.

Szintén nem előírás, hogy két igénylő esetén csak az egyik támogatott személy nevére szólhat az építkezés során kiállított számla. Így az igénylő házastársak ezt meg is oszthatják egymás között, tehát lehetnek olyan számlák, amelyek az Ön nevére szólnak és azok a számlák is elfogadhatóak, melyek a házastársa nevére lesznek kiállítva.

Az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultság további feltételeiről, követelményeiről IDE kattintva tájékozódhat bővebben.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések