Milyen állami támogatás igényelhető használt lakás vásárlásához?

Tisztelt Hitelnet!

3 gyermekünk van, 9 hónapos, 2,5 éves és 3 éves. Szeretnénk házat venni, mivel most örökölt résztulajdonú házunkban élünk, amely viszont túlzsúfolt.

A ház, amelyet venni szeretnénk, 3 900 000 Ft-ba kerülne 90 nm lakótérrel. Párom 25 éves, én pedig 20. Tehát a fő kérdésem az lenne, hogy kapnánk-e szocpolt és milyen állam által segített kölcsönt kaphatnánk, hogy meg tudjuk venni.

Válaszukat nagyon szépen megköszönném.
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A vonatkozó kormányrendelet alapján szocpol használt ház vásárlásához nem vehető igénybe, ezért a vásárlás során ezzel a támogatási formával nem kalkulálhatnak. Szocpol jelenleg akkor igényelhető, ha a támogatott személy új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol.

Használt ház vásárlása esetén a havi törlesztő részlet megfizetéséhez az állam kamattámogatást biztosít a futamidő első 5 évében. Jelenleg azonban a piaci kamatozású lakáshitelek is hasonló, sőt néhány esetben már alacsonyabb kamatláb mellett érhetők el, mint az államilag támogatott lakáshitelek.

Lakáshitelek fedezete általában a vásárolandó ingatlan, ha annak aktuális forgalmi értéke eléri az adott pénzintézet által előírt minimális értéket. 4-5 millió forint alatti lakás fedezetként történő elfogadására általában nincs lehetőség. Ilyenkor csak másik, megfelelő értékű ingatlan bevonásával valósulhat meg a lakásvásárlás.

Ha az ingatlan megfelelő értékű, a teljes vételár akkor sem vehető fel hitelként, tehát önerővel is rendelkezni kell. Mivel ebben az esetben a 3 gyermek utáni szocpollal nem lehet kalkulálni, ezért saját erőként a készpénz fogadható el, vagy plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást. Azt, hogy mennyi önerő szükséges a lakáshitel pozitív bírálatához Szakértőink a további részletek (ingatlan területi elhelyezkedése, állapota, az igénylők jövedelmi helyzete, stb.) alapján tudják meghatározni. Ezeket az információkat online űrlapunk kitöltésével adhatja meg.

Lakáshitel felvételéhez jövedelemigazolás is szükséges. Támogatott lakásvásárlási kölcsön igényléséhez házaspárok, élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni. A jelenlegi munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonynak kell meglenni és a munkavállaló nem lehet próbaidőn. Piaci kamatozású lakáshitel igényléséhez elég a 3 hónapos folyamatos munkaviszony.

A használt lakás vásárlásához nyújtott hitelek aktuális törlesztő részletéről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anikó szerint:

2020-06-02 - 10:43

Használt házat vásárolhatunk a vissza nem térítendő támogatással ha betöltöttük a 40- et? Három kiskorú gyerekünk van.

Hitelnet szerint:

2020-06-02 - 11:04

Kedves Anikó,
Meglévő gyermekek után igényelhetik a CSOK támogatást 40 éves kor felett is. A jogosultsági feltételekről használt lakás vásárláshoz IDE kattintva tájékozódhatnak bővebben. Amennyiben jogosultak a támogatásra, javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és további információk ismeretében szakértőnk díjmentes, személyre szabott tájékoztatást ad Önöknek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Mária szerint:

2016-04-25 - 13:54

Az új lakás, ház vásárlásához, építéséhez nyújtott segítség valóban rendkívüli és dicséretes, de a szerényebb jövedelműeknek bőven megfelelne a használt is.
Miért nem kaphatnak ők is legalább 4-5 millió Ft kedvezményes kamatozású hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 14:09

Kedves Mária!
Ebben a kérdésben nem irodánk, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes.

Szilvia szerint:

2014-11-08 - 14:14

Használt lakást szeretnék vásárolni szocpolra, de hitel nélkül 2 gyermekre. Az egyik gyermek saját, a másik gyermek állami gondozott. Mi lenne szükséges ahhoz, hogy az állami gyermekre is igényelni tudjam venni a támogatást? Hol tudom igényelni? Mik lennének a feltételek? Mennyi idő a korhatár? Egy gyermekre mennyi összeg jár?
Sürgős választ szeretnék!

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-08 - 14:17

Kedves Szilvia!
Használt lakás vásárlásához 2009. július 1. óta nem igényelhető félszocpol. A jelenleg elérhető szocpol csak újépítésű lakás vásárlásához és új ház építéséhez vehető igényebe. Elképzelhető, hogy jövő év júliusától ismét bevezetésre kerül a használt lakás vásárlásához igényelhető félszocpol, de mivel erre vonatkozó törvényjavaslat még nem került elfogadásra, sem ennek bevezetéséről, sem az igénylés feltételeiről nincs további információnk.

Henrietta szerint:

2014-09-23 - 12:31

Használt lakást szeretnék vásárolni. 600 ezer forint önerőm van és 5 kiskorú gyermekem, akikre még nem vettem igénybe a szocpolt. A lakás régi tömblakás. Mi szükséges, hogy igénybe tudjam venni a szocpolt? Kölcsönt nem szeretnék. 5 gyermekre milyen összeget kaphatok? Még soha nem volt lakásunk.
Kérem minden feltételt írjanak le.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-23 - 12:32

Kedves Henrietta!
Használt lakás vásárlásához a szocpolt nem tudja igénybe venni, mivel az csak újépítésű lakás vásárlásához vagy új ház építéséhez igényelhető. Arról, hogy milyen feltételekkel és mekkora összeg kérhető új lakásra, honlapunkon részletes leírást talál.

Mária szerint:

2014-09-12 - 12:18

Tisztelt ügyintéző!
Van 3 gyermekem. Fel tudnánk venni a szocpolt használt lakásra? Komfortos az ingatlan, amit szeretnénk megvenni.
Köszönöm válaszát.
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-12 - 12:40

Kedves Mária!
Szocpol használt lakás vásárlásához nem vehető fel, ellenben komfortos lakás vásárlásához igényelhető államilag támogatott lakáshitel. Ennek feltételeiről és a szükséges önerőről IDE kattintva olvashat részletes tájékoztatást.

István szerint:

2014-09-04 - 21:10

Vidéken lakom az élettársammal, második gyermekünk jön! Huszonévesek vagyunk! Szülőknél élünk! Volna lakás amit megvehetnénk, de sajnos önerővel sem rendelkezünk!
Az a kérdésem, hogyan tudnánk egy 1-2 millió forintos lakáshoz jutni a szocpol kihasználásával?

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-05 - 13:32

Kedves István!
A szocpolt használt lakás vásárlásához nem lehet igénybe venni. 1-2 millió forintos lakás vásárlásához lakáshitel sem igényelhető sajnos, mert a bankok ilyen alacsony értékű ingatlant nem fogadnak el fedezetként.

Cecília szerint:

2014-08-11 - 13:12

Jó napot kívánok.
Cecília vagyok. Én arra szeretnék rákérdezni, hogy igénybe vehetnem a szocpolt használt lakásra? 24 éves vagyok, két gyermekem van, egy 3 éves és 2 éves.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-11 - 13:14

Kedves Cecília!
Mint ahogy korábbi bejegyzéseinkben is írtunk róla, használt lakás vásárlásához jelenleg nem igényelhető gyermekek utáni támogatás, így a lakásvásárláshoz a szocpolt meglévő gyermekei után sajnos nem tudja felhasználni.

Balázs Albin szerint:

2014-08-07 - 20:45

Tisztelt úr, hölgy!
Érdeklődnék, hogy milyen feltételek szükségesek a szocpol igényléséhez, amit használt lakás vásárlásához szeretnék igénybe venni!
Előre is köszönöm!
Maradok sok tisztelettel!
Balázs Albin!

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-08 - 13:19

Kedves Balázs Albin!
Használt lakás vásárlásához szocpolt nem lehet igénybe venni. Ez a támogatás csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez igényelhető. Használt lakás vásárlásához lakáscélú jelzáloghitelt kérhet. Ennek feltételeiről honlapunkon részletes leírást talál, illetve online adatlapunk kitöltésével személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatot is kérhet.

Anna szerint:

2014-07-30 - 21:16

Ingatlant szeretnék venni, de sajnos nincs önerőm. Szocpolra, hitelátvállalással milyen lehetőségeim vannak?

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-30 - 21:30

Kedves Anna!
Használt ingatlan vásárlásához szocpol nem vehető igénybe. Önerő nélkül sajnos lakásvásárlási hitel felvételére sincs lehetőség.
A hitelátvállalás lehetőségéről a hitelnyújtó banknál érdeklődhet.

Irén szerint:

2014-07-22 - 13:32

Jelenleg albérletben lakunk a kislányommal és az édesapámmal. Nem volt még lakásunk, de szeretnénk saját házat. Sajnos önerővel nem rendelkezem és érdeklődnék, hogy szocpolt igényelhetnék-e, ugyanis 90.000 Ft az albérlet, amit fizetek és inkább a saját házamat fizetném, mint ezt, ami sosem lesz a miénk. A kislányom lenne a kedvezményezett és rá is szeretném majd íratni a házat. Mi – ahogy néztük – 3.900.000 Ft-ba kerülnek azok a házak amik lakhatók.
Válaszukat előre is köszönöm.
Irén

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-22 - 13:36

Kedves Irén!
Szocpol használt lakásra nem igényelhető. Új lakás vásárlása esetén is feltétel, hogy legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek után igényeljék a támogatott személyek a szocpolt. 1 gyermek után nem jár szocpol.
Önerő nélkül sajnos lakásvásárlási hitel felvételében sem tudunk Önöknek segíteni.

Zsuzsanna szerint:

2014-07-15 - 12:44

Szeretnék venni egy panel lakást Veszprémben. Van rá 4 millió forintom és még a szocpol összege hiányozna hozzá. Ilyenkor mit lehet tenni?

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-15 - 14:11

Kedves Zsuzsanna!
Használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe a szocpol, így a vételár hiányzó részét ebből a forrásból sajnos nem tudja pótolni. Esetleg plusz ingatlanfedezet bevonásával valósulhat meg a lakásvásárlás.

Róbert szerint:

2014-05-24 - 22:24

Tiszteletem.
2 meglévő gyermekem van. Mint önerő, egy 54 nm-es háznak az egyharmad része szeretném a szocpolt igénybe venni a harmadik gyermek bevállalásával.

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-25 - 22:18

Kedves Róbert!
Használt lakás vásárlásához sem szocpol, sem megelőlegező szocpol nem vehető igénybe, így a házvásárláshoz sajnos sem a meglévő 2, sem egy esetlegesen vállalt 3. gyermek után nem tudja a támogatást érvényesíteni.

Róbert szerint:

2014-05-08 - 12:06

Házat szeretnénk venni (én a és a házastársam), de csak abban az esetben, ha jár szocpol. Mind a ketten 36 évesek vagyunk, illetve 3 gyermekünk van:
egy 19 éves, aki folytatja a tanulmányait tovább az egyetemen, egy 7 éves és egy 3 éves.
Az ingatlanért 7 milliót kérnek. Falusi házról lenne szó.
A kérdésem az lenne, hogy használt lakásra ilyen feltételekkel (mármint a mi életkorunk) milyen támogatást kaphatunk?
Várom a mielőbbi választ.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-08 - 12:44

Kedves Róbert!
Használt ház vásárlásához nem az életkoruk miatt nem tudnak gyermekek utáni támogatást igénybe venni, hanem azért, mert erre a lakáscélra jelenleg nem jár. Szocpolt csak új ház építéséhez és új lakás vásárlásához lehet felvenni. A korábban használt lakás vásárlásakor elérhető félszocpolt 2009-ben megszüntették.

László szerint:

2014-03-10 - 21:39

Jogosult vagyok-e félszocpolra, ha én 34 éves, párom 27 éves és 3 éve közös háztartásban élünk, van egy gyerekünk, de ez évben (2014. 12. hó) tervezésben van a második, majd a harmadikat 4 éven belül. A problémám az, hogy van egy másfél szobás lakásom, amin még van hitel és így kicsi lenne a bővülő családnak. Kazincbarcikán hol kaphatok ezzel kapcsolatban felvilágosítást? Kérdésem második fele az, hogy használt lakás vásárlásra 2 év múlva is igénybe veheti a párom (amikor ő 29 éves lesz, én 36 és két gyerek, a harmadik pedig tervezésbe)?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2014-03-11 - 10:54

Kedves László!
Használt lakás vásárlására a hatályos kormányrendelet értelmében nem vehető igénybe félszocpol. Azt, hogy 2 év múlva ismét elérhető lesz-e a korábban használt lakás vásárlásához nyújtott támogatott, s ha igen, milyen feltételekkel, jelenleg sajnos nem tudjuk megmondani.

Zsuzsa szerint:

2014-02-17 - 21:24

1 gyerekem van és majd évek múlva szeretnénk még egyet. Mennyit tudnánk így felvenni használt ház vásárlásra és kell-e önerő?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-18 - 10:42

Kedves Zsuzsa!
Használt lakás vásárlásához nem igényelhető szocpol, illetve megelőlegező szocpol. Mivel a teljes vételár nem vehető fel hitelként, ezért önerőre is szükség van. Azt, hogy mennyi saját erővel kell rendelkezni, a vásárolandó lakás értéke, területi elhelyezkedés és az Ön jövedelmi helyzete határozza meg. Személyre szabott tájékoztatásunkhoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések