Mikor nyújtsuk be a CSOK kérelmet építkezés esetén?

Tisztelt Hitelnet!

CSOK hitel igénylés kellős közepén járunk, melyet új ház építésének finanszírozására veszünk fel. A kérdésünk az önerő felhasználásának igazolásával kapcsolatos, azaz mikor és hogyan kell igazolnunk az önerő felhasználásának tényét.

Az építkezés a napokban kezdődik, gyűjtjük a számlákat és egyszer majd elfogy az önerőnk. A kérdés, hogy ilyenkor pumpáljunk még pénzt az építkezésbe és egy későbbi időpontban menjünk be a bankba a számlákkal vagy rögtön, ahogy elfogyott az önerőnk?

Konkrét példával élve tegyük fel, hogy 35 milliós az építkezés és 8 millió forint az önerőnk. Elköltjük ezt a pénzt, de mi még családi kölcsönből kigazdálkodjuk, hogy a házon legyen tető is és elérje a készültség a körülbelüli 40%-ot. Ha jól értjük, ekkor besétálva a bankba és bemutatva számlákat (min. 70%ról számla) a bank kiküld egy értékbecslőt, aki felméri a készültségi szintet és eszerint a bank utalni fog és így tudjuk folytatni az építkezést.
Ez így jó vagy érdemes már korábban bemenni a bankba kevesebb számlával, alacsonyabb készültségi szint mellett?

Amit szeretnénk elkerülni, hogy a bank valamiért azt mondja, hogy az építkezésből nincs már annyi hátra, mint az igényelt támogatás + hitel együtt.

Segítségét előre is köszönjük.
Olivér

Kedves Olivér!

A CSOK – a hatályos kormányrendelet alapján – építkezés esetén az épület készültségi fokának megfelelő, a költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető. Így tehát semmiképpen sem célszerű családi kölcsönből előre haladni a munkálatokkal a támogatási kérelem benyújtása előtt.

Ha már hiánytalanul rendelkezésre áll az építkezéshez szükséges tervdokumentáció, úgy el lehet indítani az igénylést. Az sem gond, ha egy bizonyos készültséget elérnek, az a fontos, hogy legalább akkora értékű munkálat még hátra legyen, mint amennyi a CSOK és támogatott hitel együttes összege. Túlkészültség tehát nem lehet.

Ha már egy helyszíni szemlét végzett az értékbecslő, melynek során megállapításra került, hogy nincs túlkészültség, akkor ezt követően már akár családi kölcsönből is tovább folytatható az építkezés. Így a következő műszaki szakértésig nagyobb készültséget érhetnek el, s ez már nem fog túlkészültségnek minősülni. Az adott készültségnek megfelelően folyósít a bank, a megfelelő számlabenyújtási kötelezettség teljesítése mellett.

Az építkezéssel kapcsolatos további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések