Miért nem jár a CSOK, ha 2015-ben kiadott továbbépítési engedélyünk van?

Tisztelt Hitelnet!

A CSOK-kal kapcsolatos esetünket szeretnénk megosztani.

2015. év elején, mint fiatal házasok vásároltunk egy ingatlant, melyen egy 50%-os készültségi fokot el nem érő építmény volt. Az előző tulajdonos az építményére 1995-ben kapta meg az építési engedélyt, majd 2000-ben azt módosította. Ezek után semmilyen munkálatokat nem végzett. Az építményt koszorúig építette meg, melyre egy ideiglenes védőtetőt helyezett fel. A vételkor az előző tulajdonos az építési engedélyét és annak módisítását nem tudta átadni. Vélhetőleg az elveszett.

A vételt követően mi teljesen új tervrajzot készítettünk. Az építésügyön 2015. év közepén kaptunk egy fennmaradási- és továbbépítési engedélyt, melyben fentiek rögzítve vannak. A mi tervrajzunk szerint az épületből csak a főfalak maradtak meg. A válaszfalak, ablak méretek teljes egészében változtak és kb. még 50 m2-nyit hozzáépültünk, illetve teljesen új tető került rá.

2017. évben felkerestünk egy pénzintézetet érdeklődés szintem, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK támogatásra új ház építésre. Az ügyintéző az általunk vitt iratok áttanulmányozása után közölte, hogy jogosultak vagyunk. A szükséges iratokat, igazolásokat beszereztük, mely kb. 2 hétbe telt. Ezt követően visszamentünk a pénzintézetbe, ahova vittük az összes szükséges igazolást. Az ügyintéző közölte, hogy hagyjunk ott minden iratot és ismét átnéz mindent és aláirtja az intézet vezetőivel. Pár óra múlva telefonon tájékoztatott, hogy mégsem vagyunk jogosultak a CSOK-ra, mert az általunk vásárolt ingatlanon lévő épületre 1995-ben már kértek egy építési engedélyt és azt veszik figyelembe. A CSOK igénylés egyik feltétele pedig, hogy 2008. július 1. után kiadott építési engedélyek után vehető csak igénybe.

Felkerestem az építésügyet ahol tájékoztattak, hogy az előző tulajdonos által kért építési engedélyek hatályukat vesztették. Részünkre meg csak fennmaradási- és továbbépítési engedélyt tudtak kiadni, de elmondásuk szerint ez azonos az építési engedéllyel.

Fentiek miatt nem tudtuk igénybe venni a CSOK-ot. Csak azt tartjuk érdekesnek, hogy ugye amit hatályon kívül helyeznek az elvileg már nem is létezik, nem kell figyelembe venni. A mi esetünkben pedig még a hatályát vesztett iratra hivatkoznak és nem az új határozatot veszik figyelembe.

Véleményeket, tanácsokat szívesen fogadunk, hogy jogos-e az elutasítás a pénzintézet részéről, vagy érdemes lenne még próbálkozni.

Előre is köszönöm!
Barbara

Kedves Barbara!

Több, az Önökéhez hasonló ügyletünk volt, ahol az eredeti építési engedélyt 2008. július 1. előtt adták ki, majd ezt követően fennmaradási- és továbbépítési engedély került kiadásra, ami alapján sajnos valóban nem nyújtható a CSOK. A vonatkozó kormányrendelet értelmében újnak ugyanis az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített lakás minősül.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések