Mi számít hasznos alapterületnek szocpol igénylésénél? - Hitelnet.hu

Mi számít hasznos alapterületnek szocpol igénylésénél?

Utolsó módosítás: 2014. február 18. kedd

Azt nem tudom, jelenleg mi minősül hasznos alapterületnek (milyen, helyiségek) illetve mi nem?
Folyamatban van a házam építése, ami 137 nm hasznos alapterületű, de ebben a spejz, a közlekedők benne vannak. Feleségemmel van egy 6 hónapos kisfiunk. Ő gyesen van, nekem állandó munkahelyem van. Használatbavételi engedélyünk még nincs, csak jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, illetve egy félkész házzal. Még egy babát szeretnénk a közeljövőben. Akkor mi pályázhatunk a szocpolra avagy nem?
Válaszát előre is köszönöm.
Norbi

Kedves Norbi!

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A HASZNOS alapterület a lakóingatlan fűthető alapterületének azon része, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterületbe a következő, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei számítanak bele: lakóhelyiségek (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségek (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.). A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.

A fent leírtak alapján jogosultak lehetnek a meglévő és “vállalt” gyermek után kérhető szocpolra, amennyiben az előírt további feltételek is teljesülnek: megelőlegező szocpol akkor igényelhető, ha a házastársak egyikének életkora sem haladja meg a 40. életévet a szocpolkérelem benyújtásakor.

Az építkezés akkor finanszírozható lakásépítési támogatással, ha 2010. január 01. után kiadott építési engedély alapján épül és az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Edina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  95 nm2-es egyszintes családi házunkat szeretnénk a tetőtér beépítésével bővíteni. A házon jelzáloghitel van. Három gyermekünk van (12, 17, 18 évesek), nappali tagozatos középiskolások. A tetőtér kb. 8-10 m2-en teszi lehetővé a 190 cm-es belmagasságot, a többi rész “csapott” lenne. Úgy gondoltuk, hogy 30 m2-rel bővülne így a házunk.
  Kérdéseim: kaphatunk-e CSOK-ot?
  Milyen szinten kell “engedélyeztetni” ezt az egészet a Bankkal?
  Köszönöm!
  Edina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edina!
   Ha legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szoba kialakításra kerül a tetőtérben, akkor már jogosultak lehetnek a CSOK-ra. A további feltételekről és az elérhető támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhatnak.
   A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK-ot biztosító jelzálogjog ranghelyét bővítés esetén kizárólag a CSOK-kal érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, lakástakarék-pénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg. Amennyiben nem ilyen jelzálogjog terheli ingatlanukat, úgy ranghelycsere lehet a megoldás, amit a hitelnyújtó bankkal előzetesen egyeztetni szükséges.

 • Attila szerint:

  Érdeklődnék, hogy hogyan van ez a csoknál a 60 nm alapterület, mert minket most utasítottak el. A csokot szerettük volna 3 gyerekre igénybe venni, de a banknak az értékbecslője 59,4 nm-re mérte a lakásunkat, de a földhivatal által kiadott papíron 63 nm szerepel. Egyik bank azt mondja, a lodzsa fele beleszámít, sőt a Budapesti csok hivatal is így tudja, de Debrecenben azt mondják, teljes egészébe ki kell venni a lodzsát.
  Akkor hogy is van ez?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hasznos alapterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet fogalommeghatározásának keretein belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyek a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül találhatók:
   a) előszoba, közlekedő,
   b) nappali,
   c) hálószoba,
   d) étkező,
   e) konyha, étkezőkonyha,
   f) fürdőszoba,
   g) WC,
   h) kamra, tároló,
   i) gardrób,
   j) mosókonyha,
   k) kazánhelyiség és
   l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.
   Fentiek alapján az erkély véleményünk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe. A bank elutasítása esetén a jogosultság megállapítása ügyében – 15 napon belül – a területileg illetékes kormányhivatalhoz fordulhat.

 • Tamás szerint:

  Azt szeretném megtudni, hogy a kazánházat beszámolják-e hasznos alapterületbe, ha nincs egy szintbe a házzal és külön féltető van rajta, de járható a házból?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tamás

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében a kazánház akkor számítható be a hasznos alapterület, be a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül található.

 • Attila szerint:

  Tisztelt hitelnet.hu!
  Az Otthon Melege program kapcsán van kérdésem. A házunk tetőtér beépítéses. A fűtött négyzetmétert hogyan kell számolnom, 1,9 méter belmagasság felett vagy alatta is? A nappali és a folyosó között boltív van, a folyosót ebben az esetben a fűtött négyzetméterbe bele kell-e számolnom?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   A hasznos alapterület számításával kapcsolatban az építési hatóság segítségét kérheti, irodánk a kiszámításban nem illetékes.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt hitelnet.hu!
  Csok pluszt szeretnénk felvenni, és a kérdésem az lenne, hogy ha a kamra, dolgozószoba, kazánház a pinceszinten helyezkedik el, beszámítható-e a hasznos alapterületbe?
  Ha nem, akkor szuterén építése megoldás lehet-e, mivel ez félig a föld felett van.
  Köszönöm: Andrea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A pinceszinti helyiségek a vonatkozó kormányrendelet alapján nem számítanak bele a hasznos alapterületbe. Információink szerint szuterénnel történő bővítéshez nem igényelhető a CSOK.

 • Jenő szerint:

  Tisztelt hitelnet.hu!
  Az Otthon Melege program kapcsán van kérdésem. A lakásom tetőtér beépítéses. Az alsó szinten középen van a kb. 2,5x5m alapterületű előszoba. Felette van egy ugyanekkora helyiség, de ennek két vége már beér a tető 1,9 m magasságú része alá. Eddig még nincs kérdés.
  A két szint közötti vízszintes elválasztó síkon (az alsó szint mennyezetén) van egy 2×2 méteres nyílás, ahol a lépcső felmegy. Gyakorlatilag a felső szint egy galéria, jórészt egy légtér az alsó szinttel, ahol a nyílás fakorláttal van körbekerítve.
  Kérdésem: hogyan kell kiszámítani a felső szint jogszabály szerint figyelembe veendő alapterületét?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Jenő!
   Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Javasoljuk, hogy az ügyben az építési hatóság szakembereihez forduljon!

 • Regina szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnénk megvásárolni egy nyaralót! 2 gyerek után igénybe szeretnénk venni a csok-ot, aminél azt olvastam 2 gyerek esetén minimum 50 m2, arra adnának 1.430.000 Ft-ot! A nyaralót előtte átminősíttetnénk!
  A kérdésem, hogy a tetőteret is beleszámolják az 50 m2-be?
  Várom válaszát!
  Üdvözlettel!
  Regina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Regina!
   A teljes ingatlan hasznos alapterületét veszik figyelembe, így a tetőtér hasznos alapterülete is beleszámít.

 • Heni szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Találtunk egy számunkra megfelelő ingatlant, amire igénybe szeretnénk venni a csokot 4 gyerekre. 79 nm, van villany, csatorna, víz, 3 szoba, konyha, fürdőszoba. De a wc az nincs bent.
  Így is megkaphatjuk a csokot?
  Heni

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Heni!
   Ha nincs WC az ingatlanban, akkor sajnos nem vehető igénybe a vásárláshoz a CSOK.

 • Renáta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A kazánhelyiség és a kamra beleszámít-e a hasznos alapterületbe?
  Köszönöm előre is válaszát!
  Tisztelettel: Renáta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   A hasznos alapterületbe a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül található, alábbi helyisége számítható bele:
   a) előszoba, közlekedő,
   b) nappali,
   c) hálószoba,
   d) étkező,
   e) konyha, étkezőkonyha,
   f) fürdőszoba,
   g) WC,
   h) kamra, tároló,
   i) gardrób,
   j) mosókonyha,
   k) kazánhelyiség és
   l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

 • Zsolt szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Meg szeretném kérdezni, hogy beleszámít-e a hasznos alapterületbe a melléképület, amelyet a fő épületből is meg lehet közelíteni, mert egybenyitották és ebbe a részbe van a konyha, kamra, kazánhelyiség és mind fűtött helyiség és rajta van a térképmásolaton is. Ezt a melléképületet hozzáépítették a fő épület mellé. Ezzel a melléképülettel lenne meg 70 nm az ingatlan és ez lenne jó nekem, de ha nem tartozik hozzá, akkor csak 55 nm, ami már nem jó.
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Zsolt

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsolt!
   Amennyiben a térképmásolaton is egy lakásként szerepelnek az említett épületrészek, akkor véleményünk szerint együttesen vehető figyelembe az alapterület. Ha azonban a térképmásolaton melléképületként és nem lakóépületként szerepelnek az említett helyiségek, akkor tartozik bele a hasznos alapterületbe.

 • Renáta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Meg szeretném kérdezni, hogy a lakóingatlan mellett van egy melléképület, amibe a konyha, kazán, kamra van, de a fő épülettel egy a hátsó fala és a fő épületből van a bejárata megközelíthető belülről is, de van külön bejárata is. Ez így bele tartozik-e a hasznos alapterületbe? Ha a térképmásolaton ez a melléképület nincs rajta, akkor ez gond-e?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Renáta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   Első kérdését tegnap már megválaszoltuk. Ha a konyha, kazán, kamra nincs rejt a térképmásolaton, akkor sajnos nem vehetők figyelembe ezek a helyiségek. Szükséges lenne ezen épületrész feltüntetése.

 • Heni szerint:

  Tisztelt hitelnet!
  Négy gyermekünk van. Találtunk egy olyan használt lakást, ami csak 65 nm hasznos alapterülettel rendelkezik.
  Megtehetjük-e, hogy csak 3 gyerekre igényeljük a csokot?
  Köszönöm válaszukat.
  Heni

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Heni!
   Erre sajnos nincs lehetőség. A minimális hasznos alapterület az összes, háztartásban lévő gyermek száma alapján kell kiszámolni.

 • Schvarczne kinga szerint:

  Szép napot! Használt lakást vennénk alapterülete 55 négyzetméter ez van a tulajdon lapon. Van egy terasz ami fedett ezen at lehet bejutni a házba amolyan “folyosó” és ebből nyílik a kazán is . Egy építési hatóságnál dolgozó embertől azt az információt kaptam hogy az 55negyzetmeterbe a terasz nem számít bele mivel csak az van alapterületnek számítva ami falakkal van kőrbe véve. Ha ez igaz akkor megvan az 55 négyzetméterünk. Viszont ha a teraszt is oda számolják akkor nincsen. DE az akkor sem számít bele a sokba ha például onnan van a bejárat? Illetve a kazán is onnan nyílik? 2 gyerek után igényelnénk…

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kinga!

   A terasz alapterülete nem vehető figyelembe a lakás alapterületének megállapítása során. 2 gyermek esetén a hasznos nettó alapterület minimum 50 m2 CSOK igénylés esetén.

 • Marianna szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  CSOK-ot szeretnénk igényelni. A kinézett ház 89,64 m2 + 13 m2 terasz (tetővel fedett). Ez megfelel a hasznos alapterület feltételnek?
  Várom mielőbb válaszát!
  Előre is köszönöm
  Marianna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mariann!
   Amennyiben használt lakást vásárolnak, akkor a CSOK összege a 89,64 m2 hasznos alapterület alapján állapítható meg. A tetővel fedett terasz alapterülete nem számít bele a hasznos alapterületbe.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2015 augusztusában vásároltunk egy házat Nógrád megyében az alábbiak alapján:
  Az ingatlan vételára 3.500.000 Ft. 1.900.000 Ft-ot saját erőből kifizettünk, a fent maradó összeget a Csok-ból szerettük volna. Négy gyermekünk van, ami szerint 1.600.000 Ft járt volna, ami kiegészíti az önerőt, és így a Csok-al a vételár teljes egészében kiegyenlítésre kerülhetett volna. Beleütköztünk egy olyan problémába miszerint a hasznos alapterületnek a rendelet szerint 4 gyermek esetében minimum 70 m2-nek kell lenni. Az értékbecslő a hasznos alapterületet 69,47 m2-re állapította meg, ami által a hitelintézet elutasította a Csok iránti kérelmünket. Az ingatlanhoz tartozik egy nyári konyha ami 15 m2-es, egyben van a lakóépülettel, de külön bejárata van. Ezt nem számolták bele, mert szerintük mivel külön bejárattal rendelkezik, nem számítható be hasznos alapterületként. Az önerőt már kifizettük, benne lakunk a tulajdonos jóindulatából az ingatlanban.
  Kérném a segítségét, hogy ebben az esetben mi lehet a teendő? Valóban nem számítható bele a nyári konyha még ha az ingatlannal egybefüggően van is, csak azért mert külön bejárattal rendelkezik? A határozat elleni fellebbezés már megtörtént méltányosságra hivatkozva, de elutasították.
  Várom megtisztelő válaszát.
  Tisztelettel: Andi

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andi!
   A CSOK rendelet értelmében a hasznos alapterületbe a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül tálalható, meghatározott helyiségek alapterülete számítható be. Mivel a nyári konyha nem a lakáson belül található (külön bejárata van), ezért véleményünk szerint annak alapterülete sajnos nem vehető figyelembe CSOK igénylésnél.

 • Kornél szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Legújabb CSOK szerint a kazánház is beletartozik a hasznos alapterületbe. Az értékbecslő és a bank szakértője szerint viszont nem számolják bele, mert nem a házból nyílik, hanem a szabadból.
  Szerintük ki kell vernünk a falat, hogy legyen összeköttetés a ház és a kazánház között, akkor beleszámolják.
  Csak hát nem értem, nem adtak semmi referenciát (törvény, rendelet) amire hivatkoznak!
  Ennyire nagy szakemberek ők, ha azt mondják a kazánház összeköttetésben kell legyen házzal, akkor az úgy van?
  Nem tudok semmit csinálni?
  Köszönöm válaszukat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kornél!
   A CSOK nyújtását szabályozó 256/2011. (XII.6.) kormányrendelet pontosan rögzíti, hogy mely helyiségek számítanak bele a hasznos alapterületbe. A kazánház valóban szerepel a helyiségek között, de a rendelet kimondja, amit az értékbecslő és a bank szakértője is mondott Önnek, hogy az adott helyiségeknek a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül kell lenniük:
   “Hasznos alapterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) fogalom-meghatározásának keretein belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyek a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül tálalhatók:
   a) előszoba, közlekedő,
   b) nappali,
   c) hálószoba,
   d) étkező,
   e) konyha, étkezőkonyha,
   f) fürdőszoba,
   g) WC,
   h) kamra, tároló,
   i) gardrób,
   j) mosókonyha,
   k) kazánhelyiség és
   l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget”
   Fentiek értelmében tehát, ha a kazánház nem a lakásból, hanem a szabadból nyílik, akkor sajnos nem számít bele a hasznos alapterületbe.

 • Csaba szerint:

  CSOK esetében: Hasznos alapterület kiszámításakor miképpen számolják a 1,9 m magasság alatti lakóterületet? (nem találok erre iránymutatást)
  A sok tetőtér beépítéses lakótér esetében, hogyan is alakulnak a beszámítható, hasznos alapterületek? (sürgős)
  Köszönöm, Csaba

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   A hasznos alapterületbe információink szerint a nettó alapterületnek csak azon része számít bele, amelyen a belmagasság 1,9 méter.

 • Renáta szerint:

  Tiszteletem!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ha 1 a hátsó fal és egy tető alatt fut az ingatlan és a melléképületrész, de csak a házból nincs bejárat a melléképületrészbe csak kívülről, de egybe épült és fűthető is, hogy ez beleszámít-e a hasznos alapterületbe? Nyári konyhának nevezték el az energetikai tanúsítvány alaprajzán.
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Renáta.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   A leírtak alapján a nyári konyha megnevezésű helyiség alapterülete véleményünk szerint nem számít bele a hasznos alapterületbe.

 • Jószef86 szerint:

  Tiszteletem!
  Lakásvásárlás előtt állok. 3 meglévő gyermekre szeretném beadni a CSOK kérelmemet. Az ingatlan belső hasznos alapterülete 64 m2. Mekkora összeget tudok igényelni októbertől 1-től?!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv: József

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves József86!
   A CSOK összegében nem lesz változás októbertől. 3 gyermek, 64 m2 hasznos alapterületű lakásra továbbra is 1.200.000 Ft alapösszeg vehető fel.

 • Anna81 szerint:

  Üdvözlöm!
  Csok kérelem beadása előtt állok és a minap vettem észre, hogy az energetikai tanúsítványon az alapterület 76 m2, de a fűtött alapterület 72,5 m2. A CSOK kérelemnél most melyik adatot fogják figyelembe venni? Az nagyon fontos kérdés, ugyanis 300.000 Ft a különbség!
  Nagyon várom válaszát!
  Köszönettel: Anna81

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna81!
   A CSOK összegének meghatározásánál a hasznos alapterület a meghatározó, ami a fűtött alapterületet jelenti, így a 72,5 m2 vehető figyelembe.

 • Turzó Balázs szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Ezt a kérdést, ha jól látom még senki sem tette fel ezelőtt:
  – A konyha hozzátartozik a hasznos alapterülethez, de abban az esetben is ha ez nyári konyha, azaz különálló épület (belmagasság nagyobb mint 1,9m és fűtött közművesített helyiség)?
  Köszönöm a választ.
  Üdvözlettel,
  Balázs

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Balázs!
   A nyári konyha alapterülete véleményünk szerint nem tartozik a hasznos alapterülethez, mivel különálló épületben található.

 • Zsuzsi szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A hasznos alapterületbe beletartoznak a falak alapterületei is, vagy csak a helyiségek alapterületei?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsi!
   A hasznos alapterületbe véleményünk szerint csak a helyiségek alapterülete számít bele.

 • Rika szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődnék, hogy a konyha külön van az étkezővel a háztól, bele számít-e a hasznos alapterületbe?
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Rita!
   A térképmásolatot, illetve alaprajzot látva tudnánk pontos választ adni kérdésére.

 • Áron szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Úgy tűnik, a megvásárolni kívánt családi ház hasznos alapterülete probléma lehet a CSOK jogosultságnál, ezzel kapcsolatban szeretnék pár dolgot tisztázni.
  Azt szeretném tudni, hogy az elbírálás során milyen hivatalos dokumentum alapján állapítják meg (ellenőrzik) az ingatlan hasznos alapterületét? A tulajdoni lapon csak a telek nagysága látható.
  Ha a tetőteret kiiktatjuk a fűtési rendszerből, akkor az már nem számít hasznos alapterületnek?
  Amennyiben ez járható út kit és mikor szükséges tájékoztatni a fűtési rendszer illetve a hasznos alapterület változásról hivatalosan?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Áron!
   Lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződéshez szükséges energiatanúsítvány. Az energiatanúsítvány véleményünk szerint tartalmazza a lakás hasznos alapterületét. Erről pontos tájékoztatást az ebben illetékes szakértő tud adni Önnek.

 • andi92 szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A hasznos alapterület számításánál akkor sem számít bele a garázs, ha egybe van építve a házzal?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andi!
   Információink szerint nem számít bele a garázs a hasznos alapterületbe ebben az esetben sem.

 • Ágota szerint:

  Újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén a szocpol támogatás egyik feltétele, hogy a lakás teljes nettó alapterületére számított vételár ne haladja meg a 300ezer/nm árat (A+ kategória).
  Esetünkben a lakás 95 nm, hozzátartozó 70 nm-es terasszal, 40 nm-es kertrésszel és kb. 25 nm-es zárt parkolóhelyiséggel. Én úgy értelmezném a törvényt, hogy a lakás teljes nettó alapterülete ebben az esetben a 95+70+40+25. Jól értelmezem ezt?
  Valahol olvastam viszont (nem a törvényben), hogy a nem hasznos alapterületek csak 50%-ban számolnak bele a teljes nettó alapterületbe. Ez így van? Mi lenne a helyes számítás?
  A számítási képlet ez lenne?
  pl. (40millio-áfa-telekhányad)/230?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ágota!
   A teljes nettó alapterület kiszámításának módjáról IDE kattintva olvashat.

 • György szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Abba a nehézségbe ütköztem a házépítés során, hogy költségvetési megfontolásból a garázs megépítését későbbre kell halasztanom. A ház egy része egybe lenne nyitva a garázzsal és tárolóként funkcionálna. A problémám az, hogy bár a garázs most nem épülne meg, de a hozzátartozó tároló rész, amely a ház emelete alatt helyezkedik el igen, így viszont túllépem a 160 m2-es hasznos területi küszöböt.
  Tudna esetleg olyan megoldással szolgálni, hogy a tároló megépítésével is jogosult legyek a szocpolra?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  György

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves György!
   A hasznos alapterületbe a lakóingatlan fűthető alapterületének azon részeit kell beleszámítani, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. Ha a tároló nem fűthető, akkor véleményünk szerint nem számít bele a hasznos alapterületbe.

 • Nagy Ferenc szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A szocpolnál beszámítandó alapterületbe az Önök tájékoztatása alapján beleszámít a kamra, ha a belmagasság legalább 1.90. Épülő házunk 88 nm lakóterületű és a szuterénben a garázstól teljesen elfalazva van még egy 4 nm-es, 2.30 belmagasságú kamra. Az OTP banknál rákérdeztem arra, hogy ez is beleszámítható-e az alapterületbe (hiszen akkor átugraná a 90 nm-t), ahol azt a válasz kaptam, hogy nem számítható bele. A kérdésem az volna kihez fordulhatok ilyenkor?
  Üdvözlettel: Ferenc

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott és általunk közzétett tájékoztatás szerint a hasznos alapterületbe a lakás fűthető alapterületének azon része számít bele, ahol a belmagasság eléri az 1,90 métert. Ha a kamra megfelel ennek a feltételnek, akkor véleményünk szerint beleszámít a hasznos alapterületbe. Ez ügyben a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának állásfoglalását kérheti.

 • Tisztelt Hitelnet! szerint:

  Érdeklődnék, hogy egy földszinti 147 m2 nettó alapterületű és fölötte egy nettó 36 m2 tetőtér beépítésű lakóingatlannak mennyi a hasznos alapterülete?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Érdeklődő!
   A hasznos alapterületbe a lakóingatlan azon részei tartoznak, ahol a belmagasság eléri az 1,90 m-t. Arról, hogy mely helyiségek vehetők bele, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Király György szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy mi a pontos belmagasság?
  Pontosabban, hogy az álmennyezet és a padlószint, vagy a födém és a padlószint?
  Köszönettel,
  György

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves György!
   A belmagasság pontos meghatározását illetően az építésügyi hatósághoz fordulhat. Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes.

 • Annamária szerint:

  Tisztelt Címzett!

  2014 során építkezni szeretnénk, az engedélyeket most szeretnénk megszerezni. Tervezett házunk tartalmaz egy 20 nm-es fedett teraszt is. Ezzel együtt a hasznos alapterület 168 nm, enélkül 148 nm. Az a kérdésem, hogy a szocpol szempontjából ez a fedett terasz hasznos alapterületnek számít-e?
  Válaszukat köszönve, tisztelettel:
  A

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Annamária!
   A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a terasz alapterülete nem számítandó be.

 • Barna szerint:

  Nagyon köszönöm válaszát! Próbálkozom a Nemzetgazdasági Minisztériumnál is.

 • Barna szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Tudna abban segíteni, hogy hol kaphatnék az alábbi mondatára vonatkozó HIVATALOS, bank által is elfogadható állásfoglalást?
  “A pince véleményünk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe.”

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Barna!
   A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. április 14-től érvényes hivatalos tájékoztatója a következőképpen rendelkezik a hasznos alapterület számításáról:
   ” A hasznos alapterület a lakás alapterületének azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterület számításánál a lakás alábbi, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei vehetők figyelembe: lakóhelyiségek (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségek (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.).
   A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.”
   Az Ön által idézett véleményt fentiek alapján alkottuk. Ezzel kapcsolatban további felvilágosítást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kérhet.

 • Gábor szerint:

  Üdvözlöm!
  Új lakás vásárlása előtt állunk és szocpolt szeretnénk igényelni. A lakás alapterülete 55 m2, de terasz is tartozik hozzá. Úgy tudom, hogy szocpolt csak 60 m2-től lehet igényelni. A kérdésem az lenne, hogy a teraszt nem lehet beszámítani? Vagy egyáltalán van valami, ami beszámítható a lakás alapterületébe?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gábor!
   55 négyzetméter alapterületű lakásra sajnos nem jár szocpol. A terasz alapterülete nem vehető figyelembe ez esetben.
   Ebben a témában feltett kérdésekre további válaszokat fenti bejegyzéseinkben talál.

 • Kitti szerint:

  A maximális hasznos alapterület, amire támogatást adnak az 160 m2. A mi családi házunk hasznos alapterület 163,37 m2, mely a fedett teraszt is tartalmazza. A terasz hivatalosan nem tartozik a hasznos alapterületbe és annak levonás után 160, 67 m2 marad a hasznos alapterület. Kérdésem az lenne, hogy így van-e esélyünk megkapni a szocpolt vagy át kell terveztetnünk a házat?
  A választ előre is köszönöm!
  Kitti

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kitti!
   A jogosultság feltétele, hogy az építendő ház alapterülete nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

 • Zsuzsanna szerint:

  140 nm-es hasznos alapterületű a házunk, építési terv szerint. Félig alápincézett, vagyis a pince 70 nm. Új építésre járó szocpol jár-e nekünk? A többi feltételnek eleget teszünk, de a pénzintézetnél a pincét nem tudják, hogy beleszámít-e a hasznos alapterületbe. A bekerülési költségbe beleszámít azt tudom.
  Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   A pince véleményünk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe.

 • Vivien szerint:

  Iroda, gépház hasznos alapterületbe tartozik? Muszáj csökkentenünk valahogy a hasznos alapterületet. Milyen helyiség ami nem tartozik bele, de lehet a házban (a pincén kivül)?
  Köszönettel.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Vivien!
   E témában feltett kérdésekre adott válaszainkat a fenti bejegyzésben olvashatja.

 • Adrienn szerint:

  A 2012. január 23-i kérdésre adott válasz szerint “A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be”. Az lenne a kérdésem, hogy pontosan melyik jogszabály az, amely ezt így, ebben a formában kimondja, honnan származik ez az információ?
  Üdvözlettel:
  Adrienn

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Adrienn!
   Fenti információnk a Nemzetgazdasági Minisztérium által – A lakás építéséhez igényelhető állami támogatásokról- kiadott tájékoztatójából származik.

 • Attila szerint:

  A kérdésem az lenne, – mint gyakorló építésztervező – hogy a rendeletben 160 m2-ben maximált hasznos alapterület az építési jogban definiált fogalommal egyezik-e meg? A szerint a hasznos alapterület: az alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 190 cm. Ha itt is ezt a definíciót kell használni, akkor egy családi házba kétállásos garázs építése nem túl kifizetődő, mert gyakorlatilag lakni nagyjából 125 m2 marad.
  A rendelet fogalom magyarázattal kezdődik, de valahogy pont ez a definíció hiányzik!
  Válaszukat előre is köszönve: Attila

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Attila!
   A hasznos alapterület fogalmát fenti bejegyzésünkben feltett kérdésre adott válaszunkban olvashatja. Ez szerint a lakóingatlan alapterületének valóban azon része, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterületbe azonban csak a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei számítanak bele: lakóhelyiségek, főzőhelyiségek, egészségügyi helyiségek, közlekedő helyiségek, tároló helyiségek. A garázst nem kell ebbe beleszámítani.

 • Anita szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy 60 nm2-nél kisebb lakásra nem is jár szocpol? Egy 2 gyerekes családnak bőven elég esetleg 50-55 nm2 is. A minimum 60 nm2-es új lakások minimum 20-22 millióba kerülnek Budapesten, akkor a 300 ezer/nm2 ár sem jön ki sehogy. De még a 350 ezer sem. Mit nem tudok jól? Milyen lehetőségek vannak és hol épültek egyáltalán szocpolnak megfelelő lakások? Amennyiben így van, akkor ez kinek segítség, mert egy átlagbérrel rendelkező családnak nem igazán vannak lehetőségei…(önerő, hitelfelvétel, nagy hitelt nem is adnak, de ha igen, akkor a törlesztőrészletek hatalmasak…
  Ne haragudjon, de nem értem akkor a segítség fogalmát.
  Válaszukat előre is köszönöm !

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Anita!
   A lakásépítési támogatás 2 gyermek esetén 60 négyzetméter alapterületnél kisebb lakóingatlanra sajnos valóban nem jár.

 • Márta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szeretnék érdeklődni, hogy mi számít bele a hasznos alapterületbe, mert nekünk az alsó szinten van egy 2 beállós garázs, fatároló, kazánház, és így már az összes nettó alapterületünk a 160 m2-t meghaladja.
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Márta

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Márta!
   Kérdésére korábbi bejegyzésünkből választ kaphat. Kérjük tekintse meg fenti hozzászólásunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket