Mi minősül új lakásnak a 2016-os CSOK alapján? - Hitelnet.hu

Mi minősül új lakásnak a 2016-os CSOK alapján?

Utolsó módosítás: 2016. január 21. csütörtök

Üdvözlöm!

Teljesen eltérő információkat találok arról, hogy mi minősül új háznak/lakásnak.
Ezeket találtam eddig különböző forrásokból:
1. 2008.01.01. után készült építési terv alapján épült.
vagy
2. 2008.06.01. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező házak.
vagy
3. Használatba vételi engedéllyel NEM rendelkező házak.
Most akkor mi minősül a 2016-os CSOK szempontjából új építésűnek?

És egy másik kérdés. Úgy olvastam, hogy ha az igénylő rendelkezik már ingatlannal, akkor azt el kell adnia és a beérkező pénzt az új ingatlan vételárába kell tenni. Valamint, hogy a támogatás összege nem lehet nagyobb mint a két ingatlan vételárának különbsége. Mi van, ha a régi ingatlanom eladási szándékával benyújtom az igényt a CSOK-ra, de akár éveken keresztül nem tudom eladni azt? Előre el kell adnom egyáltalán? Hogy megy ez?

Köszönöm a válaszát előre is.
Csaba

Kedves Csaba!

A 2016-os CSOK alapján az a lakás minősül újnak, mely a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével:
a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles,
b) az a) pontban foglaltaknak megfelelő lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
ba) amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Vásárlás esetén a lakásnak 2008. június 30. után kiadott használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie. Fontos tehát az is, hogy az ingatlan korábban nem volt lakott és nem magánszemély az eladó.

Építés esetén a CSOK kérelem benyújtásakor a lakóingatlan még nem rendelkezhet használatbavételi engedéllyel, valamint az építési engedélynek 2008. június 30. után kiadottnak kell lenni.

A továbbforgatási kötelezettség akkor áll fenn, ha a CSOK kérelem benyújtásakor volt 5 éven belül eladott lakása. A 10 milliós CSOK igénylésénél nem akadály a meglévő lakástulajdon, egyéb esetben – néhány kivételtől eltekintve – nem lehet lakástulajdona a támogatott személynek a CSOK kérelem benyújtásakor. Ilyenkor tehát már a kérelem benyújtása előtt el kell adni vagy ajándékozni a lakást. (Továbbforgatási kötelezettség ajándékozás esetén nem áll fenn.) A támogatás összege valóban nem lehet nagyobb mint a kötelezően továbbforgatandó összeg és a vételár különbözete.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Tímea szerint:

  2000-ben épített társasház aljában lévő diszponibilis ingatlan lakássá történő átalakítása, átminősítése esetén, új építésű lakásnak számít-e és igénybe lehet-e venni rá a CSOKot?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A leírt lakás létrehozása a vonatkozó kormányrendelet értelmében CSOK szempontból sajnos nem minősül újnak.

 • Erika szerint:

  Üdvözlöm!
  Nekünk igen kacifántos az esetünk. Tavaly április óta próbálkozunk, ígérgettek a bankok így lehet, úgy lehet. Végül ráfordítottunk egy csomó pénzt és azt mondták mégsem lehet. Teszek még egy próbát, hátha van esély.
  Van egy telek, azon egy ház, jelenleg ebben lakunk, a telken használati megosztás van. 2000-ben egyik testvéremék elkezdtek rajta építkezni, az alap kész és a főfalak. Aztán pár éve a nevemre került ajándékozással. Ezt szeretnénk csok-ra befejezni. Számlák nincsenek meg, lehet bontott anyagnak minősíteni? Folytatólagos, fennmaradási építési engedélyt kaptunk rá, kész a tervrajz, e napló ilyesmik.
  Van rá valamilyen lehetőség, ötlet, hogy kaphassunk rá csok-ot?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   A 2008. július elsején vagy azt követően kiadott építési engedély alapján megkezdett építkezéshez igényelhető CSOK. Mivel adott esetben az eredeti építési engedély fenti időpont előtt került kiadásra, így véleményünk szerint CSOK igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

   • Erika szerint:

    Köszönöm a választ. Akkor az egyetlen esélyünk, ha lebontjuk és újra kezdjük. Esetleg ha hitelből befejeznénk a házat és megkapjuk rá a lakhatási engedélyt, akkor utólag felvehető rá a csok? Illetve csökkenthető vele a felvett hitel?
    Köszönöm.

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves Erika!
     A hatályos kormányrendelet értelmében visszamenőlegesen sajnos nem fognak tudni CSOK-ot felvenni még a fennálló hiteltartozás csökkentésére sem.

 • G.-né szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha két ház épül a telekre tűzfallal összekötve, az már sorháznak felel meg? Mert van telkünk nagy és igényelnénk a csokot, de mivel nagy telek, így más is akarna rá építeni ugyanígy csok felvételével, de nem tudjuk így jár-e.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   A területileg illetékes építési hatóság tud tájékoztatást adni arról, hogy adott telek milyen formában építhető be. Ha arra a fenti bejegyzésünkben olvasható feltételeknek megfelelő két lakásos lakóingatlant építenek és megfelelnek a további jogosultsági feltételeknek is, úgy igényelhető a CSOK.

 • Árpád szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy olyan családi ház esetében, ahol az ingatlant nem gazdálkodó szervezet építette (tehát magánszemély az eladó), igénybe vehető-e a legalább a használt lakásvásárláshoz a CSOK támogatás. Az egyértelmű, hogy új lakásnak nem minősülhet, mivel magánszemély építtette a házat.
  A ház egyébként teljesen új építésű, még használatbavételi engedélye sincs, de az rövid időn belül beszerezhető.
  Köszönöm a válaszát!
  Árpád

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Árpád!
   A leírt esetben a használt lakásra vásárlására adható CSOK igénybe vehető, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek.

 • Edit szerint:

  Kedves Szakértő!
  Olyan ingatlant vásárolnánk, aminek építésére 2006-ban adták ki az építési engedélyt. Az építkezés 2009-ben folyt, de nem fejeződött be. Az építő cég csődbe ment. Árverés útján 2015-ben egy másik cég tulajdonába került az ingatlan. Ez a cég kérte a használatbavételi engedély kiadását, amit 2016.10. hónapban megkapott az ingatlan és a társasház alapítás, albetétesítés is elkezdődött.
  Kérdésem, hogy a 16/2016 kormányrendelet alapján új lakásnak számít-e az ingatlan? A négyzetméter, közmű stb. rendben van.
  Köszönöm a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edit!
   A fent leírtak alapján úgy véljük, hogy az adott ingatlan új lakásnak minősül.

 • Beatrix szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy emelet ráépítést tervezünk egy meglévő ingatlanra a férjemmel. 3 gyermeket szeretnénk vállalni, ezért élni szeretnénk a CSOK 10 millió forintos támogatásával élni.
  A mai nap folyamán egy K&H Bankban kértünk pontosabb tájékoztatást, hogy hogyan vehetjük igénybe. A következő érdekes választ kaptuk:
  Ha emelet ráépítést szeretnénk abban az esetben 2 db új albetétet kell létrehoznunk, hogy a 10 millió forint állami támogatást megkapjuk (így a meglévő ingatlanra még +2 emeletet kell építenünk (ezáltal 3 önálló lakást kell létesíteni), és ezt az információt az ügyintéző főnöke telefonos egyeztetés után megerősítette).
  Az ő értelmezésük szerint az emelet ráépítés csak bővítésnek minősül, tehát csak a 2,2 millió forintot vehetjük igénybe.
  Az emeltre építendő lakás (100 m2) külön külső lépcsővel, bejárattal és külön villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtéssel, külön víz- és szennyvíz elvezetéssel rendelkezne.
  Emiatt fordultunk Önökhöz, és szeretnénk kérni az állásfoglalásukat.
  Köszönettel:

  Beatrix

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Beatrix!
   A bank által adott információkat megerősíteni tudjuk. Az emelet-ráépítés valóban akkor minősül új lakásépítésnek, ha legalább 2 albetét jön létre az emeleten. Az emelet-ráépítés, amennyiben nem jön létre 2 új albetét, csak bővítésnek minősül, amire 3 gyermek után 2,2M Ft CSOK igényelhető. Az NGM erről szóló állásfoglalását ITT olvashatják.

 • Tamás szerint:

  Kedves Szakértő!
  Szeretnék vásárolni egy lakást, amely 2011-ben kapott használatbavételi engedélyt. Az építtető nem értékesítette eddig, tőle vásárolnám, de az elmúlt években cégeknek irodaként bérbe adta. Így új lakásnak minősül-e? Három gyermekünk van, CSOK-kal szeretnénk vásárolni.
  Köszönöm előre is a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Mivel a lakás 2008. július 1-jét követően kapott használatbavételi engedélyt, azt gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára építette, és azt első ízben természetes személy részére értékesítenék, ezért véleményünk szerint új lakásnak minősülhet – amennyiben az új lakásra vonatkozó további feltételek is teljesülnek – annak ellenére, hogy az elmúlt években cégeknek irodaként bérbe adták.

 • Erika szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Házunkra 2008 januárjában adtak ki építési engedélyt, ami 2013-ban le is járt. Nem fejeztük be, 70%-os készültségben van a mai napig, így nyilván használatba vételi engedély sem volt rá még kiadva.
  Kissé eltértünk a tervtől és ezt aktualizálnánk idén a tervezővel, valamint szeretnénk megkérni rá a folytatáshoz és befejezéshez szükséges építési engedélyt.
  Ha ez az aktualizálás megtörténik, akkor eladhatóvá válik-e CSOK-ot igénybe vevők számára vagy az eredeti építési engedély kiadási dátuma a döntő ebben az esetben?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   A ház – a befejezést követően – a használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK-kal lesz finanszírozható vevői oldalról.

 • István szerint:

  A kérdésem az lenne, a gyerekeim egy telket vettek egy istállóval, a tervező áttervezte lakóházzá az alapot és néhány falat meghagyva gerendázat nélkül. Kizáró ok-e, mert tudtommal régi anyagot is fel lehet használni és majd lakóépületté kell nyilvánítani és lakhatásit kérni rá. Vagy ha az alap és néhány falmaradvány marad, akkor nem számít újnak?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Az új lakásra vonatkozó CSOK rendelet értelmében újnak csak akkor minősül a lakóház, ha az alapoktól kezdve teljesen egészében újonnan építik. Ha megmarad az alap és néhány fal, akkor az új lakásra adható CSOK sajnos nem vehető igénybe.

 • Gábor szerint:

  Érdeklődnék!
  Kertvárosban építendő kétlakásos épület minek minősül a CSOK szempontjából? Lakásnak avagy háznak a hasznos terület szempontjából? Mivelhogy nem mindegy, hogy 60 vagy 90 négyzetméter az alapterület 3 gyermek esetén. Akit eddig kérdeztem, mindenki másképp értelmezi.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében az egylakásos lakóépület hasznos alapterületének kell elérni a 90 m2-t. Ebből következően kétlakásos épület esetén információink szerint a 60 m2 hasznos alapterületnek kell meglenni.

 • Borcsi szerint:

  Arra lennénk kíváncsiak, hogy hány lakás lehet, amelynek a lakhatási engedélyét kiadták 2008.06.30. után és momentán 8 évig nem laktak benne, mert ha igen, akkor már nem új…

 • Melitta szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Számomra nem világos, hogy mit jelent a használt és az új lakás/ház abban az értelemben, hogy a törvény szerint a 2008 után épített ház – amelyben még nem lakott senki? – minősül új háznak. Igen ám, de az nem életszerű, hogy közel 8 éve üresen álljon egy ház? Mert ha jól értem, csak akkor számít újnak, ha még nem lakta senki sem. Miért nem 2016. után épített házat jelöli meg a törvény új építésű háznak? Ha meg tényleg 2008 után épült, de, már van/volt tulajdonosa, akkor meg nem számít új háznak?
  Kérem, legyen szíves értelmezni, hogy akkor most mi számít újnak és mi számít használtnak. Ha nem lenne ott a “2008. után épült” feltétel, akkor érteném.
  Köszönöm válaszát.
  Melitta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Melitta!
   Azon túl, hogy az új építésű lakásnak/háznak 2008. június 30. után kiadott használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie, további feltétel, hogy az adott ingatlant gazdálkodó szervezett építette értékesítés céljára (nem lehet tehát magánszemély az eladó) és első alkalommal természetes személy részére értékesítik (vagyis korábban még nem lakott benne senki.) Amelyik lakás ezen együttes feltételeknek nem felel meg, az CSOK szempontjából használtnak minősül.
   Kérdésére, hogy miért nem 2016. után épített házat jelöli meg a törvény új építésű háznak, sajnos nem tudunk válaszolni, mert irodánk a rendelet megalkotásában nem illetékes. A jogalkotói szándékot illetően a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes.

 • Ildikó szerint:

  1995-ben tervezett, 50%-ban elkészült, nem lakott és lakhatási engedéllyel nem rendelkező családi házat szeretnék eladni. CSOK szempontjából új építésűnek számít-e?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A fent leírtak alapján a félkész ingatlan sajnos nem minősül új építésűnek. A vásárlásához a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

 • M. szerint:

  Tisztelt Cím!
  A 16/2016 rendelet 18.§ 3 bekezdésben taglalja, hogy mikor vehető igénybe a csok:
  (1) 2008. július 1. után kiállított építési engedély új lakás építéséhez
  (2) 2008.július 1. után kiállított használatbavételi engedély új lakás vásárláshoz
  (3) 2008. után kiállított építési engedély, de még használatbavétel nélküli ház továbbépítéséhez
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha én új lakást vásárolok, lehet-e az építési engedély 2008. előtti, ha még a használatbavételi engedélyt az eladó csak most fogja megkérni?
  Vagyis elég a (2) bekezdésnek megfelelni?
  Üdvözlettel: M

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves M!
   Új építésű lakás vásárlásakor elegendő az erre vonatkozó feltétel teljesítése, vagyis a használatbavételi engedély kiállítása 2008. június 30. utáni legyen.

 • Judit szerint:

  Üdv!
  Szeretném megkérdezni, új lakásnak minősül-e 2008 előtt épült, de jelenleg is csak 95 %-ban kész családi ház, amire még nem kértek lakhatási (használatba vételi) engedélyt.
  Köszönettel, Judit

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   Építkezéshez akkor igényelhető a CSOK, ha az ingatlan építési engedélye 2008. június 30. után került kiadásra. Mivel jelen esetben 2008. előtt épült házról van szó, ezért annak befejezéséhez a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

 • Tamás szerint:

  Mi számít új lakásnak a CSOK rendelet szerint? 2008. után használatba vett, de már lakott ingatlanra is érvényes lehet az új lakásra vonatkozó kitétel? Hogy értelmezhető ez a pont: “melyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó”

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat az új lakás fogalmáról. A 2008. június 30. után használatbavételi engedélyt kapott, de azóta már lakott ingatlan nem minősül újnak.

 • Péter szerint:

  Tisztelt Címzett!
  Családi házat szeretnénk társasházzá nyilvánítani. Jelenleg a tetőtér részben beépített, 2 db szoba, mosdó. Ebben az esetben is lehetséges a 10 milliós csok-ot felvenni? A családi ház nincs a nevünkön.
  Üdvözlettel,
  Péter

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Péter!
   A fent leírtak alapján a 10 milliós CSOK igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • Róbert szerint:

  1,5 éve kapott a mostani lakásunk használatbavételi engedélyt (azzal egyenértékű tudomásul vételi értesítést). Ez új lakásnak minősül-e csok szempontjából? Jelenleg magánszemélyként lakjuk. A vevő, aki vállal 3 gyermeket, kaphat-e ezen ingatlan vásárlására Csok-ot?
  Tisztelettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Róbert!
   A fenti bejegyzésben leírtak alapján az adott ingatlan nem minősül újnak, ezért annak megvásárlásához egy 3 gyermek vállaló házaspár a 10 milliós CSOK-ot sajnos nem tudja igénybe venni.

 • Katalin szerint:

  Azt olvastam, hogy új építésűnek számít az az ingatlan, aminek az építési engedélyét 2008. 07.01 után adták ki. Én olyan társasházban néztem ki lakást, aminek az építési engedélye 2008. 01.10-én lett jogerős, azonban volt egy módosítás – átterveztek néhány lakást, így több lakásos lett a ház – és a módosított építési engedély már 2009-ben kelt.
  Ez akkor új vagy használt lakásnak számít?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy vásárlás esetén mely ingatlan számít új építésűnek. Amennyiben a szóban forgó lakás magánszemély tulajdona vagy nem Ön lenne az első természetes személy, akinek értékesíti a NEM magánszemély eladó, akkor az nem számít új építésűnek.

 • N.-né szerint:

  Fiamék tavaly nyáron vettek sorházban családi házat, 120 nm körüli. Az első lakásuk és fundamenta segítségével jutottak hozzá. Most 14 hetes kismama a menyem és még bevállalnának 2 gyermeket. 21 évesek, mindkettő munkahellyel rendelkezik. Ők megkaphatnák a 10 milliós csokot úgy, hogy leírnák a hitelükből amit a lakás megvételére felvettek 8.000.000 Ft-ot, amit 17 évre kértek és 13.000.000 Ft-ot kell visszafizetniük?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   A 10 milliós CSOK új ház építéséhez és új építésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe.
   A tavaly vásárolt használt családi ház hitelének csökkentésére a támogatás sajnos nem igényelhető.

 • Sanyi szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy az új CSOK-ot lehet-e egy Kaposvár külvárosában lévő zártkerti földterületre építendő kétszintes 2*45 nm-es ház építésére igénybe venni (itt egyébként az alapterület maximum 60 négyzetméter lehet). A három gyerek, korosztály stimmel, ámbár van egy panellakás a tulajdonunkban.
  Másik kérdés, honnan derül ki, hogy új lakás, vagy új ház amit venni szeretnénk, ezt mivel lehet igazolni az eladónak.
  Köszönettel:
  Sándor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   Jelenleg nem, de februárban várhatóan módosulni fog a vonatkozó kormányrendelet és zártkertben is lehet majd építkezni CSOK igénybevételével. Ha a vonatkozó rendelet kihirdetésre kerül, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük, addig is kövesse új bejegyzéseinket!
   Arról, hogy mi minősül új lakásnak, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Egyik alapfeltétel, hogy az eladó nem lehet magánszemély.

 • Jani szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy ha van egy meglévő házunk és annak a tetőterét alakítanánk ki úgy, hogy ott egy külön közművel, külön külső lépcsőházzal és minden más a külön lakáshoz szükséges helyiséggel rendelkező lakásrész jönne létre, arra felehető volna-e a csok 10 millió forintja. Az ingatlan jelenleg a mi nevünkön van, mert a szülők ránk íratták, de most is együtt lakunk benne velük.
  Érdekelne, hogy ha korábban 2007-ben vettünk fel szocpolt, akkor is igényelhető-e a csok?
  A külön lakás kialakítása megtörténhet-e úgy, hogy a meglévő tetőszerkezet külső síkjain átalakítások történnek, vagy a meglévő ház külső részét nem lehet megváltoztatni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.: Jani

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Jani!
   Tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés révén létrejövő új lakás esetén 3 gyermek után a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére lehetnek jogosultak. Arról, hogy mi számít új lakásépítésnek tetőtér-beépítés esetén, IDE kattintva tájékozódhat. Nem jelent problémát, hogy a meglévő ház az Önök tulajdonában van.
   Arról, hogy a külön lakás kialakítása milyen módon történhet, a területileg illetékes építési hatóság tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

 • Zoltán szerint:

  Helló!
  Mi számít új háznak és mi számít használt háznak?
  Köszönöm a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoltán!
   Az új lakóingatlan fogalmáról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Az a lakóingatlan, amely nem felel meg a fent leírtaknak, használtnak minősül.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink