Mi lesz a babaváró hitellel, ha a házastárs elhalálozik? - Hitelnet.hu

Mi lesz a babaváró hitellel, ha a házastárs elhalálozik?

Üdvözlöm!

Pár kérdésem lenne az extrém esetekkel kapcsolatban elméleti síkon.

1 gyerek esetén, ha 20 éves ciklusra veszem fel a babaváró hitelt és a 15. évben válás következik be, akkor a teljes futamidőre vissza kell fizetni a kamatot, vagy csak a fennmaradó 5 évre? Ilyen esetben a fennmaradó 5 évet ha előtörlesztem egy összegben, akkor a kamatvisszafizetés mely időszakra vonatkozik?

A felelősségteljes gondolkodás érdekében muszáj megkérdezni, hogy ha családi tragédia történik, akkor a másik félre rázuhan egy ~7 milliós kamat visszafizetés a nyilvánvaló gondjai mellé?

Olyan kérdésem is van, hogy ha 20 évre veszem fel a hitelt, de a 10. év után egy összegben kifizetem a fennmaradó részt (gondolom kamatmentesen), akkor a ezzel lezárul a szerződés és a feltételeknek sem kell teljesülni a továbbiakban?

Köszönöm a választ!
Laci

Kedves Laci!

Ha a házasságot a futamidő alatt felbontják, a jogerős bírósági ítélet dátumát követő törlesztési esedékesség napjától a megszűnik. A támogatott személyek a nélküli, aktuális ügyleti kamatot fizetik ezt követően.

Fenti esetben – legalább egy gyermek megszületett 5 éven belül – csak a hátralévő futamidőre vonatkozóan merül fel a kamattámogatás nélküli törlesztési kötelezettség. Az addig igénybe vett kamattámogatást nem kell visszafizetni, mivel teljesítették a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt. Előtörlesztésre is van lehetőség, tehát ebben az esetben akár végtörleszhetik is a kölcsönt.

Ha nem született gyermek és a házastárs 5 éven belül meghal, kamattámogatás az elhalálozástól számítva 6 hónapig nem szűnik meg. Ezen időtartam lejártáig a törlesztési kötelezettség szünetel. Továbbá az addig igénybevett kamattámogatás összegének utólagos felszámítására a kamattámogatással érintett időszak lejártát követően nem kerül sor.

Amennyiben a házastársa halálát követően a támogatott személy a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül a rendeletnek megfelelően újabb házasságot köt, az 5 éves időtartam számítása újrakezdődik. Ezen időtartamon belül teljesített gyermekvállalás esetén érvényesíthető a kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése, és a gyermekvállalási támogatás is.

Ha 5 éven belül születik legalább 1 gyermek, akkor az ezt követően teljesített végtörlesztés díjmentes. Ezzel lezárul a szerződés és a feltételeknek sem kell teljesülni a továbbiakban.

A babaváró hitel további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 26. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések