Mi a teendő a CSOK kérelem elutasítása esetén?

Tisztelt Címzett,

>Szeretnék igénybe venni CSOK támogatást családi ház vásárlásához. A megvásárolni kívánt házban a konyha részben nincs ablak, ezért jelezte az értékbecslő, hogy szükség van szellőzésre. Ezt követően beépítettem egy szellőző ventilátort.

A beépítést követően ismételten elkészült az értékbecslés, melyet a jelzálogbank nem fogadott el, a szellőzés nem megfelelősége miatt. A hitelügyintéző jelezte, ahhoz, hogy el tudják fogadni ezen megoldást, kormányhivatali állásfoglalást kell kérnünk, hogy a szellőző ventilátor kielégíti a szellőzést.

Kérem, le tudná írni ezen folyamatnak a lépéseit? Esetleg B tervként, ha beépítünk egy 600 x 600 mm-es ablakot, az elegendő-e?

Köszönettel: Viktor

Kedves Viktor!

CSOK elutasítása esetén a hitelintézetnek az igénylőt részletesen, írásban tájékoztatnia kell a kérelem elutasításának indokáról a nem teljesülő feltételek megjelölésével. A hitelintézetnek továbbá arról is tájékoztatást kell adnia, hogy ha az igénylő a kérelem elutasításával nem ért egyet, a CSOK feltételeknek való megfelelés megállapítását kérheti a kormányhivataltól. Erre az írásbeli elutasítás igénylő általi kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetősége.

Ha tehát megkapják a bank elutasító határozatát, 15 napon belül be kell nyújtaniuk fellebbezésüket a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályához.

A hivatal megkeresésére a hitelintézet 8 napon belül köteles megküldeni a kormányhivatalnak a kérelem elutasítását megalapozó iratok másolatát.

Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a CSOK kérelem hitelintézethez történő benyújtásakor az igénybevételi feltételek teljesültek, a hitelintézet e feltételek fennállásának hiányára hivatkozással a CSOK szerződés megkötését és a támogatás folyósítását nem tagadhatja meg.

Ha tehát a hivatal álláspontja szerint a beépített szellőző ventilátor teljesíti a szellőzéssel kapcsolatban előírt feltételeket, akkor igénybe vehető a támogatás. Ha nem, akkor a bank jogosan utasította el CSOK igényüket. Ebben az esetben más megoldást kell keresni a szellőzés megvalósítására.

A témában további információ IDE kattintva olvasható.

Abban a kérdésben, hogy egy 600 x 600 mm-es ablak beépítése megfelelő lehet-e, sajnos nem tudunk segíteni. Ebben a kérdésben a banki műszaki szakértő álláspontja lehet meghatározó. Az értékbecslővel kellene tehát egyeztetni azzal kapcsolatban, hogy milyen szellőzési módot tud elfogadni.


Utolsó módosítás: 2020. május 18. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések