Mennyivel kell csökkenteni a 10M CSOK-ot, ha volt korábbi támogatás? - Hitelnet.hu

Mennyivel kell csökkenteni a 10M CSOK-ot, ha volt korábbi támogatás?

Tisztelt Hitelnet!

2005-ben megelőlegező szocpol támogatást vettünk fel: két gyermeket vállaltunk, a támogatást az ő születésük előtt kaptuk. 2007-ben született egy gyermekünk, majd még a második gyermek születése előtt elköltöztünk. A bank kamatostul visszafizettette velünk az akkor még meg nem született második gyermekünk után adott támogatást – egy joghézag miatt ezt megtehették, az okot ma sem igazán értjük. Tehát a 2,4 millió forintnyi megelőlegező szocpol második gyermek után kapott részét visszafizettük (1,5 millió Ft-ot + kamatait).
Most már 3 gyermekünk van, és építkezni szeretnénk.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Önök szerint mennyi CSOK támogatásra vagyunk jogosultak?

Véleményem szerint 10M – 900 ezer Ft járna nekünk. (Ez a 900 ezer Ft az első gyermekünk után kapott támogatás összege, aki már megvolt, amikor költöztünk). Azért kérdezem, mert a bankok kissé tanácstalanok, és nem egységes álláspontot képviselnek ebben a kérdésben.

Érdeklődve várom a válaszukat, véleményüket!
Üdvözlettel:
Judit

Kedves Judit!

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10. ) Kormányrendelet 2018. március 15-től hatályos előírása alapján kétféle számítási mód van érvényben, amelyek azonban nem keveredhetnek egymással:

„12. § (2) Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

(2a) Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.”

Ennek megfelelően a kétféle számítási mód az Önök esetében az alábbi:

1. 12. § (2) bekezdés szerinti számítás:
A CSOK összegének meghatározása ez esetben a 3 meglévő gyermek figyelembe vételével történik oly módon, hogy a kedvezmény összegéből le kell levonni az Önök által korábban igénybevett támogatás összegét: a 3 gyermek után igényelhető 10 millió Ft-ot csökkenteni szükséges a korábban igénybevett 2.400.000 Ft összegű támogatással, így a 7.600.000 Ft összegű különbözetre lehetnek jogosultak, amennyiben az egyéb CSOK feltételek is teljesülnek. (A korábbi támogatás összegével akkor is csökkenteni szükséges a 10 millió forintot, ha annak egy része visszafizetésre került.)

2. 12. § (2a) bekezdés szerinti számítás:
Ebben az esetben csak azon gyermekeket lehet figyelembe venni, akik után Önök még korábban nem vett kaptak lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatást, vagyis csak a két kisebb, korábban még nem támogatott gyermekek után lehetnek jogosultak a kedvezményre, ami 2.600.000 Ft összegű támogatást jelent.

A két számítási mód közül az Önök számára kedvezőbbet vehetik igénybe, ami adott esetben a 12. § (2) bekezdés szerinti számítási mód.

A témában további információt ITT olvashat.

Utolsó módosítás: 2018. július 07. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

András szerint:

2018-07-11 - 10:35

Tisztelt Hitelnet!
2015 októberében felvettünk használt lakásra, 3 gyermek után 1.200.000 Ft CSOK-ot. Most új ház építésébe vágnánk a mostani lakás eladásával.
Az lenne a kérdésem, hogy az 1.200.000 Ft letétbe helyezésével (visszafizetés felfüggesztésével) jogosultak vagyunk-e teljes 10.000.000 Ft-os CsOK támogatásra? Nincs-e 5 éves időkorlát erre vonatkozóan?
Köszönettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-11 - 11:49

Kedves András!
Mivel a CSOK igénybevételével vásárolt használt lakás helyett most nem használt, hanem új építésű házra igénylik a kedvezményt, ezért nincsen 5 éves időkorlát.
A leírtak alapján 8,8M Ft összegű CSOK különbözet igénybevételére lehetnek jogosultak. A felfüggesztő számlára befizetett 1.200.000 Ft összegű CSOK-ot pedig a használatbavételi engedély megszerzése után utalja vissza a kincstár.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések