Mennyit kell visszafizetni a 10M-s CSOK után, ha nem teljesül a gyermekvállalás?

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg 2 kisgyermekünk van. Szeretnénk felvenni a 10+10 konstrukcióban a támogatást 3 gyermekre. A kérdésem az lenne, hogy ha 10 éven belül mégsem sikerül teljesíteni a 3. vállalt gyermeket (mondjuk, mert nem úgy hozza az élet és nem egészségügyi okok miatt), akkor kb. mennyit kellene visszafizetnünk? Azt tudom, hogy a jegybanki alapkamat (2-3 %) 5x-ét, de az mennyi lehet, pontosan hogyan kell számolni? Az esetleg időközben visszafizetett hitelre is vonatkozik a büntető kamat? A 2 gyermek után járó 2,6M Ft gondolom marad és a 7,4M Ft jogosulatlan támogatást kell visszafizetni évi 10-15%-os kamattal 10 évre számolva?

Erre eddig senki sem tudott válaszolni (a bankokban sem), Ön az utolsó reményem! Nem pontos összeget kérnék, azt nem is lehet (mivel a jegybanki alapkamat állandóan változik ugye), csak a kiszámítás elvét.

Köszönettel:
László

Kedves László!

Ahogy Ön is írja, a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogyha a fiatal házaspár a gyermekvállalást a támogatási szerződésben meghatározott határidőig nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével, a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.

Fenti esetben a 10 milliós CSOK összegét csökkenteni kell a meglévő 2 gyermek után járó támogatási összeggel, tehát a visszafizetendő összeg kiszámításának alapja a 7,4 milliós összeg. Próbáltunk információt kérni az érintett intézményektől, hogy ezen túlmenően miként történik a visszafizetendő összeg meghatározása. Eltérő információkat kaptunk. Az egyik válasz szerint a késedelmi kamat számításnál a 10 év után megfizetendő késedelmi kamatszázalék megállapítása, a késedelemmel érintett naptári félév első napján (évente kétszer) érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamat alapján lesz a legfeljebb féléves időszakokra meghatározva. Míg a másik tájékoztatás szerint a visszavonás napján érvényes jegybanki alapkamat 5×-ével kell visszafizetni.

A hitelhez kapcsoló kamattámogatással összefüggésben szintén van visszafizetési kötelezettség. Erről szintén a hitelintézetek tudnak pontos tájékoztatást adni.


Utolsó módosítás: 2017. május 18. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések