Mennyi önerőre lesz szükség, ha valóban megemelik a CSOK összegét?

Ha a jövőben valóban nem veszik figyelembe a CSOK összegének számításánál a célingatlan energetikai minősítését, s minden támogatott személy magasabb összegű CSOK-ra lesz jogosult, akkor csökkenhet a lakásvásárlás esetén elvárt önerő mértéke. Most annak néztünk utána, hogy mit jelent ez konkrét számokban!

1. Példa

Első példánkban azt vizsgáljuk, hogy egy viszonylag kisebb értékű lakás esetében hogyan változhat a csok-önerő aránya az energetikai minősítés figyelembevétele nélkül.

CSOK – önerő összehasonlítás jelenleg

A kinézett, 7 millió Ft-ba kerülő, 76 m2-es, „E” energetikai minősítésű lakásra 3 gyermek után 1,5 millió Ft CSOK jár. A példánkban szereplő lakásvásárlók együttes fizetése nettó 190 ezer Ft/hó, fennálló hiteltartozásuk nincsen. Az igazolt jövedelmük, valamint a lakás értéke és területi elhelyezkedése alapján 5,3 millió Ft lakáshitel felvételére jogosultak. A kölcsön és a CSOK együttes összege 6,8 millió Ft, ami nem fedezi teljesen a 7 milliós vételárat, így a vételár kifizetéséhez 200 ezer Ft megtakarítással kell rendelkezniük.

Picture1

CSOK – önerő összehasonlítás a tervezet alapján

Ha nem vesszük figyelembe a lakás energetikai minősítését, akkor a lakásvásárlók a 76 m2 hasznos alapterületű lakásra 3 gyermek után automatikusan a magasabb összegű CSOK-ot kaphatják meg, ami 1.950.000 Ft. Így a 7 millió forintos vételár kiegyenlítéséhez 5.050.000 Ft hiányzik, ami – adott ügylet esetén – felvehető hitelként. Összegezve tehát a CSOK emelkedésével megfelelő jövedelemfedezettség esetén önerő nélkül is megvalósulhat fenti lakásvásárlás.

Picture2

2. Példa

Második példánkban azt nézzük meg, hogy egy magasabb értékű lakás esetében hogyan alakul a CSOK-önerő aránya, ha nem kell figyelembe venni az épület energiahatékonyságát.

CSOK – önerő összehasonlítás jelenleg

A 17 millió Ft vételáru, 96 m2-es, „C” energetikai minősítésű társasházi lakásra 3 gyermek után 2 millió Ft CSOK vehető igénybe. Lakásvásárlóink együttes igazolt nettó jövedelme 380.000 Ft/hó, kölcsönük nincsen. Az igazolt jövedelmük, valamint a lakás értéke és területi elhelyezkedése alapján 13 millió Ft lakáshitelt kaphatnak. A kölcsön és a CSOK együttes összege 15 millió Ft, ami szintén nem fedezi a 17 milliós vételárat, így annak kiegyenlítéséhez 2 millió Ft megtakarítással kell rendelkezniük.

Picture3

CSOK – önerő összehasonlítás a tervezet alapján

Az energetikai minősítés figyelmen kívül hagyása esetén járó magasabb összegű támogatás 96 m2 hasznos alapterületű lakás vásárlásánál 3 gyermek után 2.600.000 Ft-ot jelent. Így a 17 millió forintos vételár megfizetéséhez 14,4 millió Ft-ra van szükség. Mivel adott esetben az ügyfelek 13 millió forint hitel felvételére jogosultak, ezért a hiányzó 1,4 millió Ft-ot kell saját erőből kiegyenlíteniük, tehát 600.000 Ft-tal kevesebb önerőre lenne szükség, mint jelenleg.

Picture4

Mint láthatjuk, a magasabb értékű ingatlan esetében az esetleges CSOK emelkedés nem váltaná ki az önerő szükségességét, de mindenképpen csökkentené a bankok által elvárt saját erő mértékét.


Utolsó módosítás: 2015. november 13. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

László szerint:

2018-07-09 - 00:39

Párommal saját telekre építkeznénk, friss házasok vagyunk, 3 gyermeket vállalnánk.
Az lenne a kérdésem, hogy CSOK igénylésekor a bank felé hogyan kell igazolnunk az önerő rendelkezésre állását?
Az építési költség kivitelezővel 30M Ft. Jelenleg 14M Ft áll rendelkezésre, emellé vennénk fel 10M Ft vissza nem térítendő támogatást + adóvisszatérítést. A fennmaradó összeget pedig a kettőnk fizetéséből fizetnénk be.
A pozitív elbírálás után hány hónap/év áll rendelkezésre az építkezés befejezésére?
Könnyűszerkezetes (ÉMI engedélyes) házat építtetnénk, erre is igényelhető a 10M Ft?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-09 - 05:14

Kedves László!
Az önerőt be kell építeni, amit a banki értékbecslő helyszíni szemle során ellenőriz a benyújtott költségvetés és tervdokumentáció alapján.
Az építkezés befejezésére a banki gyakorlat alapján általában két év áll rendelkezésre.
A kedvezmény könnyűszerkezetes ház építéséhez is felhasználható.

Hermina szerint:

2018-03-26 - 18:06

Az lenne a kérdésem, hogy ha egyik fél igényli a CSOKot, akkor is be kell mindkét félnek szerezni az igazolásokat?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:22

Kedves Hermina!
Élettársak, házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra. A feltételeket mindkét félnek teljesítenie kell, kivéve a TB jogviszony igazolást. Ennek beszerzése elegendő egyik fél részéről.

Edit szerint:

2016-05-05 - 17:24

Jó napot!
A férjemmel fel szeretnénk venni 3 gyerekre a csok-ot. Már 2 gyermekünk van és szeretnénk megvenni azt a házat, amiben most jelenleg albérletben lakunk. A házat 2.200.000. Ft-ért adnák és ha jól informáltak vagyunk csok ügyben, akkor pont ennyit adnak 3 gyermekre és azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben is szükség van önerőre?
Válaszukat előre is köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-06 - 09:19

Kedves Edit!
Amennyiben a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, akkor nem szükséges önerő a vásárláshoz.

Edit szerint:

2016-05-06 - 09:31

Köszönöm a válaszukat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések