Mennyi megelőlegező CSOK-ot kell visszafizetni, ha részben nem teljesül a gyermekvállalás?

Tisztelt Szakértő!

2007-től 2012-ig 4 gyermek után igényeltünk összesen 4,6 millió Ft szocpolt építkezéshez. 2016-ban eladtuk házunkat, az összeget letéti számlára helyeztük, és kértük a visszafizetés felfüggesztését. Ez után ismételten építkezésbe fogtunk, jelenleg a CSOK felvétele előtt állunk.

Eddig a terv az volt, hogy a már felvett szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetét igényelnénk, de március 15-ével életbe lépett új szabályozás szerint kérhetnénk a teljes 10 milliós összeget is azokra a gyermekekre, akikre még nem vettünk fel ilyen fajta támogatást. Mivel 2016-ban megszületett 5. gyermekünk (és terveztünk még többet a CSOK-tól teljesen függetlenül), így jelenleg 2 gyermek bevállalásával kérhetnénk a teljes összeget az eddig felvett 4,6 millió szocpol mellett.

A kérdésem arra irányul, hogy ön szerint, amennyiben ezt megtennénk, de mondjuk a második bevállalt gyermek (vagyis a 7.) nem születik meg, akkor mi vonatkozna ránk az alábbiakból:
– a 10 millió és 2,6 millió (2 gyermek utáni támogatás) közötti különbözetet vissza kell fizetnünk kamattal növelten (tehát 7,4 millió + kamat),
– vagy a korábban felvett szocpollal csökkentett 10 milliós összeg (mintha most a különbözetet igényelnénk csak) és a másodjára igényelt teljes támogatás – tehát 10 millió – közötti különbség kamattal növelt összegét kellene visszafizetnünk (tehát 4,6 millió + kamat)?

Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel: Péter

Kedves Péter!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében ha az igénylő a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.

A leírt esetben Önök 1 meglévő és 2 vállalt gyermekre vonatkozóan vennék igénybe a 10 milliós támogatást, tehát ha a második vállalt gyermek nem születne meg, akkora a visszafizetési kötelezettség a 10 millió és a két gyermek utáni 2,6 millió forintos támogatás különbözete alapján terhelné Önöket, vagyis 7,4 millió forint + kamat.

A visszafizetési kötelezettségre – ideértve az esedékes kamatokat is – azonban a járási hivatal méltányossági eljárás keretében részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező igazolja, hogy a CSOK azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene. Továbbá a támogatott személy a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt szintén kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz. Erről bővebben ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2018. április 02. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Brigitta szerint:

2020-05-13 - 12:44

Szeretném megkérdezni, hogy saját 3 nagykorú gyermekem van. Szeretném felvenni a falusi csokot felújításra. A 3 gyermekemből 1 dolgozik, de 25 év alatti.
Megkaphatom 3 gyerekre a támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 14:41

Kedves Brigitta!
Amennyiben Ön úgy nyilatkozat, hogy dolgozó gyermeke is az Ön eltartottja, Önnel közös háztartásban él, akkor jogosultak lehetnek a 3 gyermek utáni támogatásra. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.
A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Anita szerint:

2019-02-27 - 18:49

Üdvözlöm!
Szeretnénk felvenni a használt lakásra járó csok-ot 3 gyerekre (2.200.000 Ft). 2 gyermekünk már van. Ha nem teljesül időben a 3. gyermek, akkor mekkora kamattal kellene visszafizetnünk a 800.000 Ft különbözetet?
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 15:03

Kedves Anita!
Az aktuális jegybanki alapkamattal növelt támogatási összeg fizetendő vissza a fenti esetben.

Ibolya szerint:

2019-01-17 - 16:00

Tisztelt hitelnet!
A kérdésem nem rám vonatkozik /mivel én egyedülálló vagyok/ az lenne, hogy olvasgattam itt a lenti hozzászólásokat.
Mi van olyankor, amikor nem teljesül a gyerekvállalás és a csok összegét sem tudják visszafizetni?
Milyen szankciókkal jár ez?
Milyen illetékes szerv jár el velük szemben?
A házból gondolom én nem teszik ki őket, nem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-18 - 09:58

Kedves Ibolya!
A gyermekvállalás nem teljesülése esetén méltányossági kérelem nyújtható be, melynek elbírálása teljesen egyedi. Kérelem nyújtható be a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt a területileg illetékes járási hivatalhoz. Minderről bővebb információ IDE kattintva olvasható.

Viktória szerint:

2018-10-25 - 18:07

Jó napot kívánok!
Aki például csokot akar felvenni 2 gyermek után és maximum 10 milliót lehet, akkor mennyit kell visszafizetni? Vagy például attól is függ, hogy mennyit szeretnék felvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:33

Kedves Viktória!
A CSOK összege két gyermek után új lakás esetében 2.600.000 Ft, használt lakás esetében 1.430.000 Ft. Ez vissza nem térítendő állami támogatás, tehát nem kell visszafizetni. Amennyiben vállalt gyermek után igénylik a kedvezményt és a gyermekvállalás nem teljesül, akkor az aktuális Ptk. szerinti kamattal növelten kell visszafizetni a támogatást.
A két gyermekes CSOK-hoz – kizárólag új lakás vásárlása vagy építése esetén – várhatóan igényelhető, 3%-os kedvezményes kölcsön havi törlesztő részlete – ha a maximális 10 millió forinttal kalkulálunk – 20 év esetén 55.460 Ft, 25 éves futamidő esetén 47.421 Ft.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Anna szerint:

2018-09-04 - 20:05

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne. 2 évvel ezelőtt felvettük a 10+10 milliót új lakás vásárlásra. 2 gyermekünk van. Úgy döntöttünk, hogy mégsem szeretnénk harmadik gyermeket, és a vásárolt lakást is el szeretnénk adni. Visszafizetnénk a 10+10 milliót. Ebben az esetben mennyi pénzt kellene visszafizetnünk? Számszerűsítve szeretném tudni, a jogszabályt én is olvastam.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-04 - 22:00

Kedves Anna!
A visszafizetendő összeg megállapítása a járási hivatal illetékessége. Javasoljuk az ügyben a területileg illetékes hivatal megkeresését!

Edit szerint:

2018-08-12 - 05:32

Jó napot!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy mi 2016-ban megkaptuk a csokot 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után. Ha netán nem születne meg a vállalt gyermek időben, csak az ő rá kapott részt kellene visszafizetni a 2m 200 ezer Ft-ból? És mint a fentiekben olvastam, lehet részlet fizetést is kérelmezni? És mi van akkor, ha valamilyen egészségügyi probléma miatt nem lesz meg a baba? Vagy az összeg visszafizetése után születik meg, visszakapjuk a befizetett ráeső összeget?
Elnézést a sok kérdésért és előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Edit

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-12 - 05:41

Kedves Edit!
A gyermekvállalás nem teljesülése esetén csak a meg nem született gyermekre eső rész után keletkezik visszafizetési kötelezettség. Részletfizetés kérhető. Egészségügyi probléma esetén szintén van lehetőség méltányosságra. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat. További pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes járási hivatal tud Önnek adni.

Magdika szerint:

2018-08-04 - 21:09

Szeretnék érdeklődni, hogy 1 gyerekem van és 2 éve vettem igénybe a szocpolt és nem jön a baba. Mennyi pénzt kell visszafizetnem, ha még egy babát vállaltam be? És hova kell fordulnom, hogy megkérdezzem mennyi pénzt kell visszafizetnem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-05 - 08:28

Kedves Magdika!
A támogatást nyújtó hitelintézethez vagy a területileg illetékes járási hivatalhoz (kincstár) fordulhat az ügyben pontos tájékoztatásért.
Bővebb információ fenti bejegyzésünkben olvasható.

László szerint:

2018-07-02 - 15:46

Tisztelt szakértő!
Kér és fél éve vettünk fel 2 gyermek vállalására megelőlegező támogatást. Az élet úgy hozta, hogy gyermekünk csak lombikprogram (mérhető eséllyel) segítségével lehet, jelenleg épp ebben a stádiumban vagyunk. Viszont feleségem számára, mint kiderült mentálisan ez nagyon megterhelő és egyelőre nem tudjuk, hogy sikertelenség esetén végig tudjuk-e újra csinálni. Emiatt merült fel bennünk a kérdés, ha úgy döntünk, hogy nem leszünk képesek végigcsinálni még egyszer a lombikot, érdemes-e (anyagilag) most jeleznünk a Kormányhivatal felé. A kérdés bennem nem az, hogy vissza kell-e fizetnünk, természetesen igen, hanem a kamat mértéke. Amennyiben a megfizetendő kamat ugyanannyi 3 év eltelte után is, mint a nyolcadik év végén, akkor bízva a kis eséllyel kecsegtető, de talán nem lehetetlen természetes fogantatásban, akkor nem szüntetnénk meg. Viszont, ha a megfizetendő kamat jelen időpillanatban kevesebb, akkor mi lehet ezt az utat választanánk. Röviden a kérdésem a kamat mértékére vonatkozik, van-e bármekkora különbség ebben, ha három év után döntünk másképp vagy megvárjuk a nyolc évet.
Válaszukat előre is köszönöm, László

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-02 - 15:48

Kedves László!
Úgy tudjuk, hogy nem szükséges megvárni a megelőlegező CSOK időtartamának lejáratát. Van lehetőség a korábbi visszafizetésre is, így kevesebb kamatot kell megfizetniük.
További pontos tájékoztatást a területileg illetékes kincstár tud adni Önöknek.

Edit szerint:

2018-05-28 - 11:43

2,4M forint megelőlegező kölcsönt vettünk fel az akkori férjemmel, amely házasságból csak 1 gyermek született meg. 2013-ban váltunk el, de a bank most kér tőlem 1,5M ,hogy fizessek vissza. 2017 februárban született meg a 2. gyermekem a 2. házasságból. Igénybe vehetek utána valamilyen összeget, hogy kevesebbet kelljen visszafizetnem? A volt férjtől miért nem kérik a visszafizetést? 1/2 tulajdonát árverezték! Nem pedig itt hagyta nekem az ingatlan részét! Az ingatlant nem hagytuk el, nem akarjuk bővíteni, csak szeretném tudni, hogy a 1,5M forintos visszafizetési kötelezettségből részemről van-e valamilyen kedvező megoldás!
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-28 - 11:51

Kedves Edit!
A korábbi megelőlegező kölcsöntartozás visszafizetéséhez a CSOK sajnos nem vehető igénybe.
Arról, hogy férjétől miért nem kérik a visszafizetést, az ügylet részleteinek ismeretében a területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud pontos tájékoztatást adni.

Brigitta szerint:

2018-04-26 - 15:09

Tavaly igényeltük meg férjemmel a CSOK-ot, vállaltunk két gyereket. Októberben megszületett a kisfiunk. A házasságunk tönkrement, szeretnénk elválni.
Ebben az esetben vissza kell fizetni a támogatást? Ha igen, mekkora összeg?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-26 - 15:52

Kedves Brigitta!
Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást a házasság felbontásának időpontjáig nem vagy csak részben teljesíti, köteles a házasság felbontásának tényét a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jogerős ítélet bemutatásával a hitelintézetnél igazolni. Az igénybe vett CSOK összegét csökkentve a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével, a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő naptól a bejelentés napjáig számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni.

Ágnes szerint:

2018-04-20 - 05:16

Szeretnék érdeklődni, hogy hogyan zajlik a CSOK visszafizetése, amennyiben különböző okokból (pl. 10 éven belüli költözés, vagy vállalt gyermek meg nem születése miatt) szeretnénk tőle megszabadulni.
Milyen kamatot kell ebben az esetben fizeti? Mekkora a különbség a normál és a büntető kamat között 2 gyermekes használt lakásra felvett CSOK esetén?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 05:13

Kedves Ágnes!
Visszafizetési kötelezettség esetén a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, a 10 milliós CSOK esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten kell visszafizetni. A késedelmi kamat mértéke az aktuális jegybanki alapkamat.

Kitti szerint:

2018-04-11 - 07:31

Tisztelt Szakértő.
2 éve lesz, hogy használt lakást vásároltunk 1 meglevő és 2 vállalt gyerekre. Azóta már megszületett a 2. gyermekem is. Van még bő 6 év a 3. babára. Ha az utolsó gyermeket nem vállalom, akkor ön szerint mennyit kellene visszafizetni? Vagy efelől hol lehet érdeklődni?
Persze 6 év alatt még bármi történhet.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-11 - 07:34

Kedves Kitti!
Használt lakás esetén az igénybe vett CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni. Pontos összeg majd csak a 6. év letelte után, az akkor érvényes jegybanki alapkamat ismertében lesz meghatározható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések