Mennyi CSOK jár, ha korábbi házasságainkban volt visszafizetett megelőlegező szocpolunk? - Hitelnet.hu

Mennyi CSOK jár, ha korábbi házasságainkban volt visszafizetett megelőlegező szocpolunk?

Tisztelt Szakértő!

A párom és én is elváltunk, mindketten (külön-külön) visszafizettük (kamatostól) az igénybevett megelőlegezett szocpolt. A párom abban a házban maradt, amelyre már visszafizette a szocpolt. Időközben született két közös gyermekünk.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A kérdésem az volna, hogy mi már a meglévő gyermekeink után semmire sem volnánk jogosultak?

Köszönettel: A.

Kedves A.!

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben a a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Mivel a rendelet nem tér ki arra az esetre, mi az eljárás CSOK igénylés esetén akkor, ha a korábban kapott megelőlegező támogatást a fiatal pár időközben visszafizette, ezért erre vonatkozóan a Nemzetgazdasági Minisztérium értelmező rendelkezést adott ki, mely szerint:

Amennyiben a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtását megelőzően vállalt gyermekre tekintettel családi otthonteremtési kedvezményt vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást megelőlegező kölcsönt vett igénybe, úgy a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető, még akkor is, ha a korábban igénybe vett támogatás visszafizetésre került. Tehát például válás miatt visszafizetésre került esetén az igénybe vett, de már visszafizetett támogatást le kell vonni az igényelhető CSOK összegéből.

Továbbá korábbi házasságban igényelt támogatás esetén a korábbi támogatás támogatott személyre eső részével (a kapott támogatás fele) kell csökkenteni az igényelhető CSOK összegét.

Fentiekből következően tehát úgy véljük, hogy CSOK jogosultság esetén – a megelőlegező kölcsönök visszafizetését követő 5 év eltelte után – az adható CSOK összegét csökkenteni kellene a korábban Önök által külön-külön igénybevett támogatás felével és a különbözetre lehetnének jogosultak.

Utolsó módosítás: 2017. november 20. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések