Mennyi CSOK jár, ha 4 gyermekből 1 után már kaptunk félszocpolt?

Tisztelt Címzett!

Házat szeretnék vásárolni. Van 4 gyermek, a legnagyobbra 12 éve felvettem a félszocpolt, 450 ezer forintot. Ezért a banki ügyintézőnk javaslatára úgy döntöttünk, nem igényeljük meg 4 gyerekre, csak másik 3-ra a 2,2 millió forint CSOK-ot. A hitelkérelem után közölték velünk, mivel egyszer kaptunk 450 ezer forint félszocpolt, azt le kell vonni a 2,2 millió forintból.

Az lenne a kérdésem, hogy miért nem kapjuk meg a másik három gyerkőcre járó összeget?
Gyakorlatilag kétszer vonja le ugyanazt. Hiszen nem lehetett a 4-re járó 2,75 millió forintot, csak a 450 ezer forinttal csökkentett összeget. Illetve levonják a három gyerekéből is.

Várom válaszát, előre is köszönöm!
Mónika

Kedves Mónika!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezményre való jogosultságot és a kedvezmény mértékét a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani. A jogosultság feltételeinek meglétét az igénylő az előírt dokumentumokkal igazolja a hitelintézet számára, amit a kérelem benyújtásakor a támogatást folyósító hitelintézet köteles ellenőrizni.

Önöknek tehát nyilatkozniuk kell az eltartott gyermekekről. Ha Önök a háztartásukban 4 gyermeket tartanak el, a kedvezmény megszerzése érdekében nem állíthatják azt, hogy csak hármat. (A vonatkozó rendelet azt is rögzíti, hogyha az igénylő a hitelintézetnek vagy az igazolást kibocsátónak valótlan adatot tartalmazó nyilatkozatot tett, és ez alapján jutott a családi otthonteremtési kedvezményhez, akkor a támogatott személy a folyósított összeget az igénybevétel napjától a Ptk. szerint számított késedelmi kamattal köteles visszafizetni. Ha a támogatott személy visszafizetési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a hitelintézet tájékoztatja erről a járási hivatalt és megküldi az ügy iratait.)

Véleményünk szerint tehát a 3 gyermek után benyújtott támogatási kérelem nem felel meg a vonatkozó rendelet előírásainak. Önöknek az igénylést 4 gyermek után kell beadniuk, amennyiben 4 eltartott gyermek van, s az így igényelhető 2.750.000 Ft-os CSOK-ot szükséges csökkenteni a legnagyobb gyermek után korábban igénybe vett támogatás összegével (450.000), így 2.300.000 Ft igényelhető.

Abban az esetben, ha a legnagyobb gyermek utáni támogatás nem a jelenlegi, hanem korábbi házasság vagy élettársi kapcsolat során került igénybevételre, a korábban igénybe vett támogatási összeg felét szükséges levonni a CSOK összegéből. Ez esetben tehát a 2.750.000 Ft-ból 225.000 Ft-ot (450.000/2) kellene levonni és 2.525.000 Ft összegű kedvezmény lenne igényelhető.

Ha a legnagyobb gyermek már nem az Önök eltartottja, nem Önökkel egy háztartásban él és nem is költözik Önökkel, akkor valóban nem kell feltüntetni az igénylésnél, de az utána korábban kapott 450.000 Ft-ot (vagy annak felét a fent leírtak alapján) le kell vonni a 3 gyermek után járó 2.200.000 Ft összegű CSOK-ból. Az NGM állásfoglalása szerint ugyanis az igénylők által korábban igénybe vett valamennyi támogatást le kell vonni, függetlenül attól, hogy a gyermek, aki után a támogatást korábban igénybe vették, az újabb lakásba beköltözik-e vagy a jelenlegi igényléskor gyermeknek minősül-e.

Javasoljuk a bankkal – fentiek alapján történő – egyeztetést!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Júlia szerint:

2020-04-26 - 13:59

Az lenne a kérdésem, hogy 4 gyerekem van és csak 3-ra szeretném igénybe venni. A negyedik gyerekem nem egy lakcímen szerepel velünk és élettársi kapcsolatban van.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-28 - 17:38

Kedves Júlia!
3 eltartott gyermeke után igényelheti a CSOK-ot, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak. A CSOK feltételeit IDE, a falusi CSOK esetén előírt követelményeket IDE kattintva tekintheti meg.

Piroska szerint:

2018-03-18 - 10:26

Én már vásároltam egy lakást négy gyerekre, de van még négy gyerekem, akire szeretném még egyszer a támogatást felvenni.
Hogyan vásárolhatnék még egyszer?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-21 - 06:30

Kedves Piroska!
Az igénybe vehető CSOK összegével le kell vonni a korábban kapott támogatások összegé és a különbözetre lehet jogosult, ha minden további CSOK feltétel is teljesül.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések