Mennyi a Családok otthonteremtési kedvezményének (szocpol) összege 3 gyerek esetén? - Hitelnet.hu

Mennyi a Családok otthonteremtési kedvezményének (szocpol) összege 3 gyerek esetén?

Utolsó módosítás: 2015. január 07. szerda

Tisztelt hitelnet!

Augusztusban tervezünk férjemmel egy 110 m2 használt házat venni. Jelenleg 2 gyermekünk van, 1 éves és 3 éves. Vállalnánk 3 gyereket is. Férjem 30, én 22 vagyok. Viszont egyedül én szeretném a hitelt felvenni, férjem nem vonnám bele. (vagyon nyilatkozattal)
Lehetséges a szocpol igénylése így is?

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Valamint vállalható a 3. Gyerek?
Mennyi szocpol várható ezekkel a feltételekkel?

Nekem 6 hónap munkaviszonyom van, határozatlan idejű munkaszerződéssel, nem állok próbaidő alatt. Valamint a legfontosabb, milyen iratokat kell vinnem az igényléshez?

Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel.
Petra

Kedves Petra!

Ugyan nem kötelező a kölcsönigénylő házastársát adóstársként bevonni a hitelügyletbe, ha közjegyző által hitelesített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirattal igazolják, hogy a kölcsönigénylő és házastársa között vagyonközösség nem áll fenn, ám a hitelügyletbe nem szereplő házastárs esetében is vizsgálja a pénzintézet a KHR státuszt.

A Családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK) való jogosultság egyik feltétele azonban, hogy a kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspárok esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont. Ezek alapján tehát amennyiben a férje nem szerez tulajdont a célingatlanban, akkor nem lehetnek jogosultak szocpolra.

A CSOK összege függ a gyermekek számától és a hasznos alapterülettől.
2 gyermek után 50-65 m2 közötti lakás vásárlásnál 800.000 Ft, 65,01-80 m2-es lakásnál 1.000.000 Ft, 80,01-160 m2-es lakásnál 1.300.000 Ft.
3 gyermek után 60-70 m2 közötti lakás vásárlásánál 1.200.000 Ft, 75,01-90 m2-es lakásnál 1.500.000 Ft, 90,01-160 m2-es lakásnál 2.000.000 Ft.

A 3. gyermek vállalásának lehetőségéről a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása után tudunk pontos felvilágosítást adni.

Az elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérhetik.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Laci szerint:

  T. hitelnet!
  2 gyermekünk van és most várjuk a 3.-at. 2016 január 4.-étől van folyamatos munkaviszonyom.
  Az lenne a kérdésem, hogy mekkora összegű támogatás jár 3 gyermek után használt lakás esetén.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Laci!
   3 gyermek után használt lakás vásárlásához 2.200.000 Ft összegű CSOK igényelhető. A jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Anita szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Kérdésem az lenne, hogy három gyermekre mennyi szocpol jár és lehet-e üdülőt venni a szocpolból?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   A CSOK üdülőként nyilvántartott ingatlan vásárlásához sajnos nem vehető igénybe.
   Használt lakás vagy lakóház vásárlásához 3 gyermek után 2,2 millió forint összegű CSOK vehető igénybe.

 • László szerint:

  Tisztelt szerkesztő!
  Rokkant nyugdíjas vagyok és 4 órában dolgozom. Az össz jövedelmem nagyobb mint a minimálbér.
  Így jogosult lehetek a csokra?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   4 órás munkaviszony is TB jogviszonynak minősül információink szerint. Ennek kiadásáról a területileg illetékes OEP tud pontos felvilágosítást adni.

 • Katalin szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Köszönöm előző válaszát. Ha fiamék (mivel a lakásuk eladásába és használt lakás vásárlásba még 2015. novemberben kezdtek) a jövőben élni kívánnak a 10 + 10 milliós kedvezménnyel úgy, hogy új lakást vásárolnak, lehetséges-e ez (a most 2016. februárban kapott 2 milliós CSOK levonásával?
  Tisztelettel: Katalin

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Igen, ha fiáék a jövőben vásárolnak új építésű lakást vagy építenek új házat, akkor a két támogatási összeg különbözetére jogosultak lehetnek.

 • S.Katalin szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Fiaméknak vagy egy 16 hónapos kisfiuk, a menyem várandós ikrekkel. Kicsi lett a lakás, eladták, lefoglaltak egy használt nagyobbat.
  Az a kérdésem, hogy igénybe vehetik-e az új (10 +10 milliós) támogatást ez esetben. Mikor lép életbe a rendelet? (Az idő sürget, mert hamarosan érkeznek az ikrek és március 15-ig kell kifizetniük a vásárolt lakás teljes összegét.)
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Katalin

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Az új CSOK rendelet 2016. január elsejétől lép hatályba. A 10+10 milliós támogatás használt lakóingatlan vásárlása esetén sajnos nem lesz igénybe vehető. Erre az összegre azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak, akik új építésű lakóingatlant vásárolnak vagy új házat építenek. A használt lakás vásárlása esetén elérhető támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhat.

 • kovács kitti szerint:

  Szép Napot.
  Érdeklődni szeretnék, hogy gyerekeként 1 millió 2? Vagy csak a 3 gyerekre ennyi? A 3 gyerek úgy áll föl, hogy van 3 éves és 23 hónaposak az ikrek.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kitti!
   A CSOK megadott összege nem gyermekenként, hanem 3 gyermekre együttesen vonatkozik.

 • Balázs szerint:

  Tiszteletem.
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a szocpol összege 2 millió forint, ha 100 m2 vagy a feletti ingatlant szeretnék vásárolni.
  A kérdésem, hogy a 2 millió gyerekenként értendő? Mivel 3 gyermekem van.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Balázs!
   A 2 milliós CSOK összeg nem gyermekenként értendő, hanem 3 gyermek után összességében ennyi.

 • varga emese szerint:

  Jó napot!
  Kérdezni szeretném, hogy 2 gyerekre 8 éve már kihasználtam a szocpolt, de azóta már született még 3 gyerek. Őrájuk ki tudom-e használni valamilyen formában a CSOK-ot?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Emese!
   Ha a korábbi lakáscél megvalósításához lakáshitelt is kapott, ami jelenleg is fennáll, akkor a később született gyermekek utáni szocpoligénnyel a hitelnyújtó bankot keresheti meg.
   CSOK-ra akkor lehet jogosult a 3 gyermek után, ha meglévő lakóingatlanát legalább egy szobával bővíti, vagy a meglévő helyett másikat vásárol. Ezek feltételeiről honlapunkon részletes leírást talál.

 • Helga szerint:

  Jó napot!
  Szeretném megtudni, hogy 3 gyermekre mennyi szocpol jár. A lakás, amit meg szeretnék venni, az használt és 100 m2. Nagyon szépen köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Helga!
   3 gyermek, 100 m2 hasznos alapterületű lakás esetén a támogatás alapösszege 2.000.000 Ft.

 • zoli szerint:

  3 gyermekünk van! Lakásbővítésre szeretnénk igénybe venni a szocpolt! Arra lennék kíváncsi mennyit kaphatunk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoli!
   A CSOK összege nemcsak a gyermekek számától, hanem a bővítést követő hasznos alapterülettől és az épület energetikai minősítésétől is függ. Továbbá fontos, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének maximum 50%-a érhető el. Ha mindezen információkat megadja, készséggel tájékoztatjuk a 3 gyermek után kapható CSOK összegéről.

 • Zsolt szerint:

  Van három kiskorú gyermekünk és szeretnénk megtudni, hogy mennyi támogatás jár és mik a feltételei használt és új építésű lakásra. Nincs a nevünkön semmi ingatlan.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsolt!
   Az újépítésű lakás vásárlásához igényelhető szocpol feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
   Használt lakás vásárlásához a szocpol július 1. után lesz igényelhető. Ennek feltételeiről ITT olvashat.
   A jelenleg új lakás vásárlásához és július 1.-től használt és új lakás vásárlásához egyaránt kapható támogatás összegéről IDE kattintva informálódhat.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Használt lakást szeretnénk vásárolni 12 millió forint értékben, három gyermekünk van. 10 millió forintunk van, megkaphatjuk-e a fennmaradó 2 millió forintot az új támogatási rendszer keretében? Szükséges-e valamilyen energiaosztálynak megfelelni? Valamint mikortól lehet végleges szerződést írni, csak júliustól vagy előtte is 120 nappal?
  Előre is köszönöm a választ!
  Tisztelettel: Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   3 gyermekük után akkor lehetnek jogosultak a 2 millió forint összegű kedvezményre, ha a vásárolandó lakás hasznos alapterülete 90,01 és 160 m2 között van. A lakásnak legalább “C” (követelménynek megfelelő) energetikai minősítésűnek kell lenni. Ezt energiatanúsítvánnyal kell igazolni. Amennyiben ennél kedvezőtlenebb, akkor az illetékes építési hatóságnak kell igazolnia, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Amennyiben “A” vagy “A+” minősítésű, akkor magasabb összegű támogatás jár. Erről honlapunkon tájékozódhat.
   Az adásvételi szerződés július 1. előtt is íródhat, de a CSOK kérelem benyújtására csak július 1. után lesz lehetőség és tudni kell, hogy az adásvételi szerződés megírását követően 120 nap áll rendelkezésre a kedvezmény iránti kérelem benyújtására.

 • Csilla szerint:

  Üdvözlöm.
  Azt szeretném kérdezni, hogy szeretnénk a párommal használt házat venni. Július elsejétől mennyi támogatásra számíthatunk, ha 3 gyermekünk van? Mekkora házat vehetünk? 160 négyzetméternél lehet nagyobb, vagy maximum ekkora lehet?
  Köszönöm, ha válaszol.
  Üdvözlettel, Csilla

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   A 3 gyermek után igénybe vehető kedvezmény összegéről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A vásárolandó ház hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 160 m2-t. Az igénylés további feltételeit ITT ismerheti meg.

 • Vera szerint:

  Szeretnék érdeklődni, hogy lakásbővítésre mik vonatkoznak, illetve használt lakás vásárlásra? 3 gyerek után menyi támogatás jár?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Vera!
   A lakásbővítésre igényelhető CSOK feltételeit IDE kattintva ismerheti meg. A lakásvásárlás esetén elérhető kedvezmény igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
   A 3 gyermek esetén elérhető kedvezmény összegét fenti bejegyzésünkben találja.

 • Horváth Eszter szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Mi 2008-ban építkeztünk, hitelt vettünk fel, és megkaptuk a két gyermekünkre a szocpolt. A kérdésem a következő: 2015-ben megszületendő harmadik gyermekre igényelhetünk-e szocpolt és az a meglévő hitelbe betörleszthető-e?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Eszter!
   Elvileg igen, de meg kell felelni a méltányolható lakásigény feltételeinek, vagyis 5 családtag esetén legalább 2,5 szobás kell, hogy legyen a ház. A jogosultság megállapítását a gyermek megszületése után kérhetik a hitelnyújtó banktól.

 • Enikő szerint:

  Tisztelt szakértök!
  Van három kiskorú gyermekem. Szeretném tudni, hogy egy gyermek után mennyi összeg jár, amit nem kell visszafizetni, és mik a feltéttelei a használt lakás vásárlásának?
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   A gyermekek után járó CSOK összege nem gyermekenként külön-külön, hanem adott gyermekszámtól és a célingatlan hasznos alapterületétől függően lett meghatározva. Erről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A használt lakás vásárlása esetén várható feltételekről IDE kattintva olvashat.

 • Erzsébet szerint:

  Milyen feltéttelekkel lehet igényelni a szocpolt 3 gyermek esetében?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   A 3 gyermek után kapható CSOK összegéről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Arról, hogy mely célra, milyen feltételekkel igényelhető a támogatás, honlapunkon részletes leírást talál.

 • Zoltán szerint:

  Menyi pénzt kaphatnák 3 gyerekre használt lakás vásárlásra és hány éves korig lehet igénybe venni a szülőknek?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoltán!
   A 3 gyermek után kapható CSOK összegéről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A szülők életkorára vonatkozó korlátozás nincsen.

 • Tamás szerint:

  Jó napot!
  Szeretnék venni egy 3 millió Ft-os házat. És azt szeretném kérdezni, hogy 2 gyerekre mennyi pénzt lehet kapni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   A 2 gyermek után használt lakás vásárlásához igényelhető kedvezmény összegéről IDE kattintva tájékozódhat. Arról is itt olvashat, hogy a vásárolandó ingatlannal szemben milyen elvárások vannak.

 • Kálmán szerint:

  6 gyermekkel rendelkező házaspár érdeklődik, hogy az új szocpol bevezetésével lakásépítésre mennyi az összeg, amit igénybe vehet és mik az építés feltételei?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kálmán!
   A szocpol összege 4 gyermekig növekszik, utána már változatlan. Arról, hogy minimum 4 gyermek esetén mekkora összeg lesz igénybe vehető július 1-től, IDE kattintva tájékozódhat. Ugyanitt megismerheti a jelenleg érvényes támogatási összegeket is, melyek a hasznos alapterülettől és az épület energetikai minősítésétől függően különböző mértékűek lehetnek.
   A feltételeket ITT olvashatja.

 • Renáta szerint:

  Érdeklődnék, hogy két gyermek után használt lakás vásárlásra milyen összeg jár. Én gyesen vagyok, az élettársam rokkant nyugdíjas.
  Előre is köszönöm.
  Renáta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   Akkor lehetnek jogosultak szocpolra, ha valamelyikül rendelkezik legalább 180 napos biztosítási jogviszonnyal. Ezt az egészségbiztosítási pénztárnak kell igazolnia. Információink szerint azonban gyes és nyugdíj esetén az OEP nem tud kiadni ilyen igazolást.

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2004-ben kötöttünk megelőlegező szocpol szerződést a bankkal új lakás építésére. 2012-ben született meg a 3. gyermekünk. Szocpol kérelmünket először a bank, majd az Államkincstár is visszautasította, végül másodfokon jelezték, hogy mégis jogosultak vagyunk a támogatásra. Közben eltelt közel 2 és fél év, amíg havi rendszerességgel törlesztettünk a hitelünket (2/3 részben kamatot) a bank felé. Kérdésem: Lehet-e érvényesíteni valamilyen kamatkövetelést a bank vagy az Államkincstár felé? (a szükséges papírokat azonnal benyújtottuk, de például a bank egy évig nem válaszolt a kérelmünkre)

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   Ebben a kérdésben nem tudunk állást foglalni, mivel ez nem irodánk hatásköre. Az üggyel esetleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat, melynek elérhetőségét az MNB honlapján megtalálja.

 • Klára szerint:

  T. Szakértő!
  Köszönöm, hogy válaszukkal megerősítették az én álláspontomat. Viszont akkor a következő kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok, ha bank állítása szerint 500.000 Ft-ra vagyunk jogosultak? Mi a teendő, hogy a megfelelő juttatást kapjam, mert sajnos a hitelintézet már nem először ad téves felvilágosítást.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Klára!
   Esetleg a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához fordulhat, ahol megfelelő felvilágosítást kaphat az utólagos szocpol összegét illetően.

 • Klára szerint:

  T. Szakértő!
  2008-ban vettünk fel lakásvásárlási hitelt 2 gyermek bevállalással, amit meg is kaptunk. Időközben született egy 3.gyermek, akire szeretném igényelni utólagosan is. A kérdésem az lenne, hogy mennyi összeg jár a 3. gyermek után, ha a ház alapterülete 78 m2.
  Köszönettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Klára!
   Az utóbb született gyermek utáni támogatás összege megegyezik a 2008-ban érvényben lévő támogatási összeggel. Ez a 3. gyermek után 1.400.000 Ft volt. Jogosultság esetén tehát ekkora összeget írhatnak jóvá a jelenleg is fennálló lakáshitel tartozásukból.

 • S-né szerint:

  Vásárlásra vagy építkezésre mennyi összeg jár 3 gyermekre? Mik a feltételek?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszony!
   A szocpol összege nemcsak a gyermekek számától, hanem az építendő vagy vásárolandó lakás hasznos alapterületétől és energiahatékonyságától is függ. A részleteket és az igénylés feltételeit ITT tekintheti meg.

 • Rita szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy új lakásépítés esetén a 3 gyermek után, 100 nm feletti házra 2.000.000 Ft gyerekenként vagy a 3 gyerekre együtt van ez az összeg?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Rita!
   Az adott 2 milliós összeg nem gyermekenként, hanem 3 gyermek után összesen értendő 100 négyzetméter feletti, “B” energiahatékonyságú ház esetén.

 • Szilvia szerint:

  Három gyermekem van. Gyermekenként jár az összeg /például 1,5 millió Ft/ vagy a három gyerekre összesen jár ennyi?
  Válaszát köszönöm!
  Szilvia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   A táblázatokban megadott összeg nem gyermekenként, hanem a gyermekre együttesen igényelhető szocpol összeget tartalmazza.

 • Hajnalka szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  Érdeklődnék, hogy 3 kisgyerekem után a jelenlegi törvények alapján milyen összegű szociálpolitikai támogatást tudok igénybe venni, használt lakás vásárlására, vagy esetleg meglévő lakás felújítása esetén? Amennyiben jogosult vagyok szocpol támogatásra, azt melyik szervnél, vagy szervezetnél tudom elintézni, hol vehetem igénybe?
  A szociálpolitikai támogatás mellé hitelt nem szeretnék felvenni.
  Köszönettel: Hajnalka

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Hajnalka!
   A hatályos törvények értelmében használt lakás vásárlásához vagy meglévő lakás felújításához szociálpolitikai támogatás nem vehető igénybe. E lakáscélokra jelenleg csak lakáshitel igényelhető. Amennyiben mégis érdekelnék a hitellehetőségek, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő űrlapunkat!

 • Zozo szerint:

  Mekkora most pontosan az összeg, amit ad az állam 3 gyereknél, lakásépítésnél, ha nagyobb mint 60 nm?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zozo!
   3 gyermek esetén a szocpol akkor vehető igénybe, ha az építendő ház hasznos alapterülete legalább 70 m2.
   A gyermekek számán és a lakás hasznos alapterületén kívül a támogatás összegét befolyásolja az épület energetikai minősítése is. Mindezek függvényében a szocpol összege 3 gyermek esetén 1,2-2,6 millió forint között lehet. A részletekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Gabriella szerint:

  Jó napot!
  Érdeklődnék, hogy van egy 4, egy 6, egy 19 éves gyerekem, aki nappali tagozatos. Arra kaphatnék-e szocpolt? Ha igen, az új szocpol szerint mennyit kapnék a három gyerekre?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gabriella!
   Ha új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol és megfelel a szocpoligénylés valamennyi feltételének (melyekről honlapunkon részletesen olvashat), akkor jogosult lehet a támogatásra. A 2012. január 1. óta hatályos kormányrendet szerinti szocpol összegét a gyermekek száma mellett befolyásolja az új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése is. A konkrét összegekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Erika szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy 3 gyerekre mennyi a szocpol?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Erika!
   A szocpol jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe. Az ehhez adható szocpol összege a gyermekek számán kívül függ az ingatlan hasznos alapterületétől és az épület energiahatékonyságától. 3 gyermek esetén az összeg 1,2-2,6 millió Ft között van. A további részletekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • enikő szerint:

  Üdvözlöm!
  Nekem 2 gyerekem van és szeretnék 3.-at vállalni, mert házat szeretnénk venni, csak nem tudjuk mennyit adnak egy 80m2-es házra Mennyi idős lehet a ház, hogy megadják rá a szocpolt?
  Várom válaszát.
  Tisztelettel: Enikő

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Enikő!
   A szocpol csak újépítésű lakásra vehető fel, használtra nem. Arról, hogy mi minősül új lakásnak szocpol szempontjából IDE kattintva olvashat.
   A támogatási összegekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Zsanett! szerint:

  Üdvözlöm!
  Én nemrégiben leírtam önnek, hogy 2006-ban és 2008-ban születtek a gyermekeink és akkor deviza alapú jelzáloghitelből vettük meg a kertes házunkat és a gyermekekre 2008-ban vettük igénybe a szocpolt, ami akkor bele fordítódott a hitelünkbe. Most 3. babát tervezünk a férjemmel és az lenne a kérdésem, hogy igénybe vehetjük-e a 3. picire is a szocpolt akkor is, ha ezt a házat használtan vettük?? Hisz a másik kettő gyermekünknél is az volt!! Nem értem, hogy ez az új szocpol hogyan működik. Kérem írja le nekem kicsit részletesebben, a házunk kb. 150 négyzetméter lakóterületű.
  Válaszát mihamarabb várom!
  Előre is köszönöm!
  Zsanett!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsanett!
   A használt lakás vásárlásakor 2 gyermekük után fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) kaphatták, melynek összege a szocpol összegének fele. Hogy a 3. gyermekük után jogosultak-e utólagos támogatásra, azt a hitelnyújtó bank állapítja meg. Ez ügyben tehát az illetékes pénzintézetet kellene felkeresniük.
   A jelenleg igényelhető lakásépítési támogatásról (szocpol) – mely 1 gyermek után nem jár – IDE kattintva olvashat bővebben.

 • Kitti szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a szocpolhoz kell-e saját önerő, ha lakást szeretnék vásárolni?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kitti!
   Mivel a szocpol összege nem fedezi egy újépítésű lakás vételárát, ezért saját erővel is kell rendelkezni. Ennek mértéke a vásárolni kívánt új lakás területi elhelyezkedésétől és az igénylők jövedelmi helyzetétől függ.
   Használt lakás vásárlásához nem jár szocpol.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt szakértő!
  2006-ban épített ingatlanunkhoz 2 gyermekre megelőlegező szocpolt vettünk igénybe, mely teljesült. A házra még van államilag kamattámogatott hitelünk. Tervezzük 3. gyerek vállalását. A 3. gyerek után járó utólagos szocpol igénybe vételének van-e felső korhatára, és mennyi a 3. gyermek után igényelhető összeg?
  Köszönettel:
  Andrea

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andrea!
   A 3. gyermekre megelőlegező szocpolt nem tudnak igénybe venni a 2006-os új lakásépítéshez kapcsolódóan. Ám ha a 3. gyermek megszületik, akkor jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, mely a fennálló hiteltartozásukból kerül jóváírásra. A jogosultság megállapítását a hitelfolyósító banktól kérhetik a gyermek megszületése után.

 • Ferenc szerint:

  2 gyermek esetén lakásvásárlásra mennyi szocpol jár? Mik a feltételek? Hogy lehet elintézni?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ferenc!
   A szocpol csak újépítésű lakás vásárlása esetén jár, használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe.
   Összege nemcsak a gyermekek számától függ, hanem az új lakás hasznos alapterületétől és energiaosztályától is. A pontos támogatási összegeket ITT találja.
   A lakásépítési támogatás (szocpol) igénylésének feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
   A szocpol ügyintézése a hitelintézeteknél történik. Amennyiben az új lakás vételárának finanszírozásához nemcsak szocpolt, hanem lakáshitelt is kíván igényelni, akkor kérjük, töltse ki online nyomtatványunkat, s Hiteltanácsadóink tájékoztatni fogják a hitellehetőségekről.

 • Győző szerint:

  1 gyermekünk van, a 2. most fog megszületni és szeretnénk még egy harmadikat. A kérdésem az lenne, hogy 3 gyermekre mennyi szocpolt kapnánk ha könnyűszerkezetes házat szeretnénk építtetni, melynek a besorolása A lenne.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel, Győző

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Győző!
   A szocpol összege nemcsak a gyermekek számától és az építendő ház energetikai besorolásától függ, hanem a hasznos alapterületétől is.
   “A” energiaosztály esetén 1,1-es szorzót kell használni, ez alapján – a hasznos alapterület figyelembevételével – a következő támogatási összeggel lehet kalkulálni 3 gyermek esetén:
   70,01 – 85 m2: 1.320.000.- Ft
   85,01 – 100 m2: 1.650.000.- Ft
   100 m2 -: 2.200.000.- Ft.

 • Robi szerint:

  Jó napot!
  Szocpolról érdeklődnék. Több helyen azt olvastam, hogy 3 gyermek esetén 2 millió forint a szocpol. De a szocpol.net-en azt írják, hogy új lakás vásárlás, építésnél B kategóriájú ingatlanra 3,8 millió. Új házat építtetnék könnyűszerkezetest A kategóriájút, 3 gyermekem van. Mennyit kaphatok?
  Köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Robi!
   Amit Ön olvasott az említett oldalon, az a 2009. július 1. előtt érvényben lévő támogatási összeg. Akkor volt ugyanis 3.800.000.- Ft a szocpol összege 3 gyermek esetén. Valószínűleg az oldalt azóta nem frissítették a jelenleg érvényes szocpolrendeletnek megfelelően.
   A támogatás összege jelenleg nemcsak a gyermekek számától függ, hanem a lakóház hasznos alapterületétől és energetikai osztályától. A pontos összegeket IDE kattintva olvashatja. (A táblázatban megadott összegek nem gyermekenként, hanem összesen értendők!)

 • Bea szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  A táblázatból kiindulva 3 gyermekre egy 101 nm-es háznál a 2 M Ft gyermekenként értendő vagy összesen?
  Ezt a gyermekek után járó összeget szorozzák a szorzóval attól függően, hogy milyen energetikai besorolású házat építünk?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Bea

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Bea!
   A 3 gyermek esetén megjelölt 2 millió forintos támogatási összeg nem gyermekenként, hanem összesen értendő.
   Ezt a 2 milliós összeget kell megszorozni az energetikai besorolásnak megfelelő szorzószámmal.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  érdeklődnék, hogy a 3. gyerek után járó összeg az érvényben lévő törvény szerint 1,4 millió Ft. Az új törvénytervezet szerint ez biztosan kevesebb lesz, ha jól gondolom. 2 gyerek után már igénybe vettük a támogatást, és most szeretnénk még a harmadikra is kérelmezni. A 3. gyermek 2010-ben született. Jól gondolom, hogy az érvényben lévő törvénnyel “jobban járnánk”?
  Köszönöm véleményét.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andrea!
   Az utóbb született gyermek után járó támogatás a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint igényelhető. Az utólagos szocpol igénybe vételére akkor van lehetőség, ha az új lakóingatlan megszerzésére 2009. július 1. előtt kötöttek hitelszerződést, s a méltányolható lakásigény feltételei teljesülnek. A támogatás, melynek összege a 3. gyermek esetében 1.400.000.- Ft, a fennálló lakáshitel összegének csökkentésére fordítható. Az igényléssel kapcsolatban kérjük keresse fel a hitelfolyósítót!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket