Mely tételek számolhatók el CSOK-os bővítés esetén?

Kedves Hitelnet!

Családi ház tetőterének beépítésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Eredetileg szobák voltak tervezve ide, azonban az előző tulajdonos nem tudta ezt megvalósítani. Szeretnénk mi ezt megtenni.

Kérdésem, hogy a ház alapterületének 3 gyermek esetén bővítéssel, vagy anélkül is meg kell lennie 60 nm-nek?
Milyen költségek számíthatóak el a beépítésnél?

Jelenleg a tetőtérben nincs sem fűtés, sem víz, sem áram, ezek kiépítése elszámolható-e? A beépítés miatt a régi gázkazán már nem megfelelő, így új kondenzációs kazán kerülne a helyére, ennek ára elszámolható? Ablakok cseréje, tetőtéri ablakok behelyezése is lehet költség? Sajnos a bankban egyetlen kérdésemre sem tudtak válaszolni, csak annyit mondtak, hogy majd a bírálatkor eldöntik, hogy megfelelő-e a költségvetés.

Válaszukat előre is.
Köszönettel: Krisztina

Kedves Krisztina!

A CSOK rendelet tartalmazza, hogy milyen költségtételekre használható fel a kedvezmény bővítés esetén. Ezek a következők:

“Bekerülési költségnek minősül a ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyat nem tartalmazó alábbi költség:
a) a bővítés érdekében a lakás épületszerkezeteinek, közös használatra szolgáló helyiségeinek, tároló helyiségeinek – ide nem értve a különálló épületben megvalósuló tüzelőanyag-tárolót, a lomkamrát és központi berendezéseinek építési költsége -,
b) a lebonyolítási költségek, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés – ideértve a használatbavétel tudomásulvételét – és a műszaki ellenőrzés költsége,
c) a bővítéshez szükséges földmunka elvégzésének költségei,
d) a bővítés megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek.”

A kedvezmény a fűtés, a víz és az áram tetőtérben történő kiépítésére természetesen felhasználható. Minden olyan munkálatra igénybe vehető, amely közvetlenül kapcsolódik a bővítéshez. Így például a gázkazán cseréjére is, amennyiben azt a bővítés miatt szükséges cserélni. A tetőtéri ablakok behelyezésére szintén fordítható a CSOK, ellenben a meglévő épületrész nyílászáróinak cseréje nem valósítható meg a CSOK-ból.

Amit még fontos tudni, a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-áról kell majd számlát benyújtani. A támogatás a költségvetésből még hátralévő munkálatok finanszírozására használható fel.

A hasznos alapterületre vonatkozó feltétel 3 gyermek esetén, hogy a bővítést követően kell legalább a 60 m2-nek meglenni.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre. Amennyiben a bővítéshez kölcsönt is szeretnének igényelni, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! A bővítési hitelek törlesztő részletéről előzetesen online hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Charlie szerint:

2019-01-08 - 19:00

Tisztelt Hitelnet!
A tetőteret szeretnénk beépíteni, mert ott csak egy műszaki helyiség van. /Gázkazán és melegvíztároló./ A csok igénybevételével fogjuk megoldani a bővítést. Több helyen olvastam már – köztük Önöknél is -, hogy a pénzintézet által jóváhagyott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni.
Igaza van-e a barátomnak, aki azt állítja, hogy már meglévő építőanyagok esetében a felelős műszaki ellenőr 20%-ig igazolhatja ennek valódiságát. Megoldva nekünk azt a problémánkat, miszerint az előző tulajdonos nekünk itt hagyott, válaszfal ytongot és gipszkartonokat fel tudjuk használni a bővítéshez.
Maradok Tisztelettel: Charlie

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-09 - 09:05

Kedves Charlie!
A Pénzügyminisztérium által kiadott tájékoztató alapján amennyiben a lakás bővítése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, úgy ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig a számla benyújtási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem haladhatja meg a számlával igazolandó bekerülési költség 20 %-át.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések