Mely jelzálogjogok előzhetik meg a CSOK-ot? - Hitelnet.hu

Mely jelzálogjogok előzhetik meg a CSOK-ot?

Tisztelt Hitelnet!

Csok kérelmünket elutasították a következő indokkal: “a 23. § szerinti esetben a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A jelzálogjog ranghelyét kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás vásárlása vagy bővítése esetén a családok otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Tekintettel arra, hogy a bejegyezni kívánt jelzálogjogot nem a fenti jogszabály szerinti jelzálogjog előzi meg, Ön a kedvezmény igénybevételére nem jogosult.”

2016-ban vettünk fel jelzáloghitelt a tető felújítására, mert beázott és hogy később majd be tudjuk építeni a tetőcserével kell kezdeni. Most úgy néz ki, hogy ez miatt bukjuk a tetőtér bővítésre igényelt Csok-ot.

Van-e valami megoldás? A bankban azt mondták, hogy végtörlesszünk (ez most nem áll módunkba).

1. Lehetséges-e, hogy a csok-ból végtörlesszek?
2. Megkérem a bankot, hogy engedje maga elé az államot (nem tudom lehetséges-e ilyen).

Milyen megoldást javasol?
Köszönettel: Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!

Az idézett CSOK rendelet előírása alapján a kedvezményt biztosító jelzálogjogot valóban csak a célingatlan építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

Mivel Önök az ingatlanra bejegyzett kölcsönt nem fenti lakáscélok valamelyikére, hanem felújításra vették fel, így a kölcsönt biztosító jelzálogjog valóban nem maradhat az első ranghelyen, de nem feltétlenül csak a lehet megoldás. Adott esetben az Ön által is említett ranghely cserével is teljesíthető e feltétel, vagyis a bank hozzájárulását kell kérni, hogy a Magyar Állam javára a kedvezményt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom őket megelőző ranghelyen kerüljön bejegyzésére.

Információink szerint ez a lehetőség kivitelezhető, a bankok általában hozzájárulásukat szokták adni ehhez.

A tetőtér bővítéséhez igényelhető CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Utolsó módosítás: 2018. június 09. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések