Mely jelzálogjogok előzhetik meg a CSOK-ot? - Hitelnet.hu

Mely jelzálogjogok előzhetik meg a CSOK-ot?

Utolsó módosítás: 2018. június 09. szombat

Tisztelt Hitelnet!

Csok kérelmünket elutasították a következő indokkal: “a 23. § szerinti esetben a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A jelzálogjog ranghelyét kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás vásárlása vagy bővítése esetén a családok otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

Tekintettel arra, hogy a bejegyezni kívánt jelzálogjogot nem a fenti jogszabály szerinti jelzálogjog előzi meg, Ön a kedvezmény igénybevételére nem jogosult.”

2016-ban vettünk fel jelzáloghitelt a tető felújítására, mert beázott és hogy később majd be tudjuk építeni a tetőcserével kell kezdeni. Most úgy néz ki, hogy ez miatt bukjuk a tetőtér bővítésre igényelt Csok-ot.

Van-e valami megoldás? A bankban azt mondták, hogy végtörlesszünk (ez most nem áll módunkba).

1. Lehetséges-e, hogy a csok-ból végtörlesszek?
2. Megkérem a bankot, hogy engedje maga elé az államot (nem tudom lehetséges-e ilyen).

Milyen megoldást javasol?
Köszönettel: Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!

Az idézett CSOK rendelet előírása alapján a kedvezményt biztosító jelzálogjogot valóban csak a célingatlan építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Mivel Önök az ingatlanra bejegyzett kölcsönt nem fenti lakáscélok valamelyikére, hanem felújításra vették fel, így a kölcsönt biztosító jelzálogjog valóban nem maradhat az első ranghelyen, de nem feltétlenül csak a végtörlesztés lehet megoldás. Adott esetben az Ön által is említett ranghely cserével is teljesíthető e feltétel, vagyis a bank hozzájárulását kell kérni, hogy a Magyar Állam javára a kedvezményt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom őket megelőző ranghelyen kerüljön bejegyzésére.

Információink szerint ez a lehetőség kivitelezhető, a bankok általában hozzájárulásukat szokták adni ehhez.

A tetőtér bővítéséhez igényelhető CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink