Mely gyermek után igényelhető a CSOK?

A CSOK rendelet ugyan rögzíti, hogy a kedvezmény mely gyermekek után igényelhető, ám a gyakorlatban mégis előfordul, hogy olyan gyermek után szeretnék a támogatást felvenni, aki a vonatkozó előírások valamelyikének nem felel meg, így utána nem igényelhető a CSOK.

Ki minősül gyermeknek a CSOK rendelet értelmében?

Gyermek:

  • A magzat vagy az ikermagzat a terhesség betöltött 12. hetét követően, valamint
  • Aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
  •   a 25. életévét még nem töltötte be,
  • a 25. életévét már betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy gyermekünk után CSOK-ot kaphassunk?

Meglévő gyermek után igényelt CSOK esetén fontos, hogy a támogatott személy a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített, bővített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke után lehet jogosult a támogatásra.

Nézzük e rendelkezések gyakorlati alkalmazását néhány példán keresztül:

Példa I.

A támogatott személyek 3 meglévő gyermekük után szeretnék igényelni a CSOK-ot. A legkisebb gyermek 17 éves, középiskolai tanulmányokat folytat, a középső 20 éves elmúlt és érettségire épülő 2 éves nappali képzésen vesz részt, a legnagyobb gyermek 24 éves és főiskola nappali tagozatán tanul.

Jogosultság: A támogatott személyek 2 meglévő gyermekük után lehetnek jogosultak a CSOK-ra. A középső gyermek már elmúlt 20 éves, de nem felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul, ezért utána nem igényelhető a támogatás.

Példa II.

A 40 év alatti egyedülálló támogatott személy korábban két élő gyermeke és egy vállalt, a terhesség 24. hetét követően halva született gyermeke után kapott szocpolt támogatást. Most e 3 gyermek után szeretné igényelni a korábban kapott támogatás és a 10 milliós CSOK különbözetét új lakásszerzéshez.

Jogosultság: Jóllehet 24. terhességi hetet követően halva született gyermek esetén a gyermekvállalás teljesítettnek tekinthető, egy újabb lakásszerzés esetén ez a gyermek nem vehető figyelembe a támogatás igénylésekor, hiszen a kormányrendelet fenti előírása alapján a CSOK kizárólag a CSOK kérelem benyújtásakor élő gyermek vagy 24. terhességi hetet betöltött magzat, illetve vállalt gyermek után igényelhető. Fenti esetben a 3. gyermek a CSOK kérelem benyújtása előtt elhunyt, így nem jogosít kedvezményre.

Példa III.

A támogatott személyeknek 2 meglévő gyermekük van, a második gyermek fogyatékosan született.  A 3 gyermekre vonatkozó kedvezményt úgy szeretnék érvényesíteni, hogy vállalnak 3. gyermeket, majd ezt követően benyújtanák a hitelintézethez a fogyatékosságot bizonyító dokumentumokat, mely alapján a 3. gyermek vállalását teljesítettnek tekintenék.

Jogosultság: fenti esetben az igénylők nem jogosultak a 3. gyermek utáni kedvezményre. Az említett szabályozás ugyanis kizárólag arra az esetre vonatkozik, ha a vállalt gyermek közül az egyik a meghatározott fogyatékosságok valamelyikével születik, akkor a szülők ezt követően dönthetnek úgy, hogy a másik gyermeket, akire megelőlegező CSOK-ot kaptak, nem vállalják. Ha azonban már van egy meglévő, fenti fogyatékosságok valamelyikével rendelkező gyermek, akkor a fentiek nem érvényesíthetők 3. gyermek vállalásakor.


Utolsó módosítás: 2019. január 15. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Timi szerint:

2020-04-06 - 23:17

Érdeklődnék,hogy a falusi csok egy gyermek után igénybevehető-e?15 éves a lányom!

Hitelnet szerint:

2020-04-08 - 21:33

Kedves Timi,
Egy gyermek után is igényelhető a Falusi CSOK. Bővebben a Falusi CSOK feltételeiről IDE és összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

Sziszi szerint:

2019-10-15 - 21:06

Szia!
Férjemmel nyáron igényeltük a CSOK-ot 2 meglévő gyermekünkre és aláírtunk harmadik babára. Teherbe is estem, most vagyok 13 hetes. Sajnos önhibánkon kívül nem tarthatjuk meg a babát (súlyos rendellenesség miatt).
Ilyenkor ez beleszámít már a 3. gyereknek vagy kockáztatnom kellene újabb terhességet, ami lehet meg sem valósítható egészségügyi okokból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-17 - 08:16

Kedves Sziszi!
A kormányrendelet nem teljesen egyértelmű számunkra kérdésével kapcsolatban, így javasoljuk a kérdésben illetékes Pénzügyminisztérium ügyfélszolgálatának megkeresését az ügyben.

Erika szerint:

2019-10-03 - 07:11

Két gyermekem van. A szocpolt vettük igénybe közel 20 éve, új ház építésére. 1.200.000 Ft-ot kaptunk. Az elsőszülött gyermekem 21 éves, egyetemen tanul, a második már dolgozik. Nyílászáró cseréjére igényelhetünk a falusi CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 14:02

Kedves Erika!
Nyílászáró cserére igényelhető a falusi CSOK, ha az ingatlan preferált településen található. Erről IDE kattintva tájékozódhat.
Mivel korábban már igényve vették a szocpolt, ezért falusi CSOK különbözet igényelhető. A 25 év alatti, dolgozó gyermek akkor vehető figyelembe a gyermekszám meghatározásánál, ha Önökkel közös háztartásban él és a CSOK kérelemben tett nyilatkozatuk alapján jelenleg is az Önök eltartottja. Ezzel kapcsolatban további információt ITT talál.

Gréta szerint:

2019-09-24 - 13:07

Nem most vettem fel a csok-ot, hanem 2 évvel ezelőtt. Viszont a babát most vesztettem el.
Előre is köszönöm válaszat.
Gréta

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-25 - 10:48

Kedves Gréta!
Amennyiben vállalt gyermek után igényelték a CSOK-ot, úgy a vonatkozó kormányyrendelet szerint a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a gyermek halva születik.

Gréta szerint:

2019-09-23 - 15:07

Tisztelt Hitelnet!
20 hetes magzatot vesztettem el, beleszámít a csok-ba?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-24 - 08:26

Kedves Gréta!
Egy jövőbeni CSOK igénylés során az elvesztett magzat sajnos nem vehető figyelembe a gyermekszám meghatározásánál.

Mónika szerint:

2019-09-06 - 14:47

Üdvözlöm, érdeklődni szeretnék, hogy hány gyerek után vagyunk a férjemmel jogosultak a CSOK-ra. A férjem első feleségétől 2002-ben elvált. Akkor a két fiukat a bíróság az édesanyjuk áll helyezte el, közös felügyelettel. Nekünk a férjemmel 2 közös gyermekünk született. A férjem idősebbik nagy fia 27 éves, külön él az anyjától. A kisebbik nagy fiú 23 éves, velünk él kb. 2 éve. Mi tartjuk el, bár dolgozik is. A 23 éves nagy fiú 3. gyermekként beszámolható-e a CSOK-nál a mi tekintetünkben attól függetlenül, hogy anno a bíróság nem a férjemnél helyezte el a gyerekeket?
Válaszát előre is köszönöm!
“Móni”

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:11

Kedves Móni!
Nagykorú eltartott gyermek esetében a jogosultság a közös lakcímkártyával igazolható.

Attila szerint:

2019-07-29 - 17:04

Üdvözlöm!
2 gyerekre már kihasználtuk a CSOK-ot, de szeretnénk a falusi CSOK-ot is igénybe venni idén.
Felvehető nem vérszerinti gyermek után is pl. ha kiskorú gyerkemek (testvér) nálunk van elhelyezve hivatalos úton, és mi vagyunk a GYÁMJA? Vagy csak saját vérszerinti már meglévő vagy születendő gyermek után lehetséges?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 12:12

Kedves Attila!
Gyámság alatt lévő gyermek után csak a gyermek szüleinek halála esetén jár a támogatás, ha a gyermek legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt áll, vele közös háztartásban lakik és vele együtt költözik.

Szilvia szerint:

2019-07-25 - 23:31

Üdvözlöm!
2 gyermekem van, 5 és 11 évesek. Meglévő családi ház bővítésére jár a CSOK?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 09:57

Kedves Szilvia!
Meglévő családi ház bővítésére is igényelhető a CSOK. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mária szerint:

2019-07-18 - 13:42

Üdvözlöm!
4 gyermekem van, korábban mind a 4-re a férjemmel igénybe vettük a szocpolt. Azóta elváltam, egyedül nevelem 3 gyermekem, a legnagyobb 28 éves és már külön él. A második 24 éves velem él, én tartom el, de jelen pillanatban dolgozik is, a két legkisebb 15 és 13 évesek.
Jogosult vagyok-e egyedülállóként és hány gyerek tekintetében csok-ra, illetve milyen összegben új, valamint használt lakás vásárlása esetén?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 09:16

Kedves Mária!
3 gyermeke után igényelhető a CSOK használt és új lakásra egyaránt – ha a további feltételek is fennállnak – oly módon, hogy a korábban kapott szocpol felét le kell vonni a CSOK összegéből. A támogatás összegét az is befolyásolja, hogy preferált településen kíván-e lakáscélt megvalósítani.
Konkrét választ bővebb információk ismeretében tudunk adni Önnek.

István szerint:

2019-07-08 - 09:11

Üdv,
Falusi CSOK esetén, ha házasok vagyunk, de a ház az én nevemen van és a páromnak van három gyermeke (5, 17, 19 évesek), amiből csak a legkisebb közös, akkor mely összeget tudjuk igénybe venni felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 14:25

Kedves István!
Alapfeltétel, hogy a ház preferált településen legyen és abban párja is rendelkezzen bármekorra tulajdonrésszel. Ez esetben a közös háztartásban élő mindhárom gyermek után igényelhető a támogatás, maximum 5M Ft összegben.

Nicole szerint:

2019-06-12 - 23:30

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni apukám nevében, hogy szeretne építkezésre, vagy lakás/telek vásárlásra a CSOK-ot szánni. De én két hét múlva 25 éves leszek. Ha most beadja a papírokat, az még belefér, vagy már elutasítják?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-13 - 07:58

Kedves Nicole!
Igényelhető a CSOK azon gyermek után, aki a CSOK kérelem befogadásokor még nem töltötte be a 25. életévét. Az nem jelent problémát, ha a kérelem befogadását követő 2 héten belül már betölti a 2. életévét. Építkezés esetén azonban szintén be kell nyújtani a teljes körű építési tervdokumentációt, lakásvásárlásnál az adásvételi szerződést.

Éva szerint:

2019-05-26 - 07:29

3 gyermeket nevelek egyedülállóként, de a 17 éves fiam nem jár iskolába.
Szeretném megtudni, hogy őrá igényelhető-e a csok? A másik két gyermekem iskolába jár, 15 és 12 évesek.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 15:18

Kedves Éva!
Azon 25 év alatti gyermek után is igényelhető a CSOK, aki nem jár iskolába, de az igénylő eltartottja.

Mária szerint:

2019-05-20 - 11:59

Szeretném megkérdezni, hogy már meglévő hitel kiváltható a (két gyermek) csok hitellel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-20 - 12:38

Kedves Mária!
Már meglévő hitel kiváltására a CSOK nem használható fel.

Gabi szerint:

2019-04-30 - 09:15

3 gyermekem van, a legnagyobb 22 éves egyetemista az idén júliusban államvizsgázik, a középső idén lesz 20 éves, jelenleg évet halaszt az egyetemen és szeptembertől újra tanul, a legkisebb pedig 16 éves gimnazista.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben hány gyerekre lehet igénybe venni a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-30 - 09:32

Kedves Gabi!
A CSOK minden, 25 év alatti, eltartott gyermek után igényelhető.

Alexandra szerint:

2019-04-26 - 08:40

Akkor is igénybe vehető a CSOK, ha a gyermekem a Nevelőszülőknél van, mert nem tudok biztos lakást biztosítani?
Erre van-e megoldás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-26 - 08:49

Kedves Alexandra!
A támogatás csak a saját háztartásban, a támogatott személy által eltartott gyermekek után igényelhető. Ha a gyermekek nevelőszülőnél vannak elhelyezve, akkor Ön a CSOK-ot sajnos nem tudja igénybe venni.

T-né szerint:

2019-04-09 - 10:31

Üdvözlöm.
Jár-e a csok, ha 3 gyermeknél a nagyobbik 18 éves és az igénylés benyújtása előtt már nem iskolás? Május végéig még nappali tagozaton tanul, de júniusban tudnánk benyújtani a kérelmet. Addigra lenne meg az összes papírunk az épitkezéshez!
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-09 - 15:05

Kedves Asszonyom!
25 év alatti eltartott gyermek után igényelhető a CSOK abban az esetben is, ha már nem tanul.

Nagymama szerint:

2019-03-29 - 12:13

Szeretném kérdezni:egy nagymamának mi jár, amikor egyedül neveli három árva iskolás unokáit? Szerettem volna segítséget kapni pl. CSOK vagy bármi, amiből felújíthatjuk a házat, amiben lakunk, mert ajtó ablak, tető, festés, minden kellene. De mivel nyugdíjas vagyok, de van 3 gyerek, nekünk semmi se jár? Ráadásul daganattal fognak műteni.
Köszönöm a válaszát!
Várom!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-29 - 12:26

Kedves Nagymama!
Gyámság alatt lévő gyermekek után igényelhető a CSOK a gyermekek szüleinek halála esetén, ha legalább egy éve fennáll a gyámság és közös háztartásban élnek. Lakáskorszerűsítésre azonban csak a falusi CSOK keretében lesz majd elérhető a támogatás, a tervezet szerint július vagy szeptember elsejétől. A falusi CSOK-ról bővebb információt ITT talál.

Gabriella szerint:

2019-03-27 - 10:14

Jó napot kívánok!
Gabi vagyok és érdeklődni szeretnék. Van 3 gyerekem. A legnagyobbik 25 éves lesz a nyáron. A csok bővítést szeretném igénybe venni a 3 gyerekemre. Úgy tudom, hogy 25 éves korig jár, viszont a 25 éves lányom teherbe esett.
A kérdésem az lenne, hogy így is jár utána még csok?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-27 - 10:18

Kedves Gabriella!
A CSOK az igénylő eltartott gyermeke után vehető igénybe. Egy 25 év alatti, várandós gyermek már valószínűleg nem az Ön eltartottja. Ez alapján véleményünk szerint nem lesz figyelembe vehető lánya CSOK igénylés során. A kérdésben állásfoglalást az illetékes minisztériumtól kérhet.

László szerint:

2019-03-23 - 15:39

Tisztelt hitelnet.hu!
Én 48 éves vagyok, a feleségem 45 éves. Van kettő gyerekünk, egyik 8 éves, a másik 3 éves. Ha a meglévő használt lakásunkat eladnánk és új építésű családi házat vásárolnánk, megkapnánk-e a 2.600.000 Ft-ot?
Azt hallottam, hogy akkor kapnánk meg, ha az elő gyerekem az én 40 éves korom előtt született.
Nos nálam amikor született, 40 éves és 1 hónapos voltam.
Ez kizáró tényező?
Soha semmilyen állami támogatást nem vettünk igénybe.
Üdvözlettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:13

Kedves László!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen a támogatott személyek életkorára vonatkozó felső határ. A leírt esetben jogosultak lehetnének CSOK-ra, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések