Mely esetben jár a CSOK utóbb született gyermek után?

A CSOK rendelet lehetővé teszi utóbb született gyermek esetében is a kedvezmény igénylését. A támogatás azonban nem jár automatikusan minden utóbb született gyermek után. Mivel számos kérdést kapunk ebben a témában, most összefoglaljuk, milyen feltételekkel vehető igénybe a CSOK-nak ez a fajtája.  

CSOK utóbb született gyermek után

A leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogyha az igénylők az elmúlt években még gyermektelenül vásároltak használt lakást, akkor az azóta született gyermekük után megkaphatják-e a CSOK-ot oly módon, hogy annak összegét a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítják.

Utóbb született gyermekek esetén alkalmazandó szabályok

Az utóbb született gyermek utáni CSOK igénylésre a használt lakás vásárlásakor hatályos CSOK rendelet előírásai mérvadók. Amennyiben a vásárlás az elmúlt 2 évben történt, úgy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 23.§-ának rendelkezéseit kell alapul venni:

„23. § (1) Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Az utóbb született gyermek után igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a 19. § (3) bekezdésében meghatározott bekerülési költséget.

(2) Az (1) bekezdés szerinti családi otthonteremtési kedvezmény lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére vehető igénybe az utóbb született gyermek után, – a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában már meglévő gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől eltekintve – a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos jogszabályi feltételek mellett.

(3) Ha az utóbb született gyermek után igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény igénylése a 26. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, – a kedvezmény első igénybevételének időpontja szerinti feltételek szerint és összegeket figyelembe véve – a családi otthonteremtési kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

(4) Az (1) bekezdés szerinti családi otthonteremtési kedvezmény kizárólag a vételár megfizetéséhez, bővítés esetén a bekerülési költségek fedezetére a hitelintézet által az adásvételt vagy a használatbavételt megelőzően nyújtott és folyósított, a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában fennálló kölcsönszerződésből a családi otthonteremtési kedvezmény iránti (1) bekezdés szerinti kérelem benyújtásának időpontjában még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.”

Fentiekből következően tehát az utóbb született gyermek után járó, gyermekenként 400.000 Ft összegű támogatás kölcsöntartozásból történő jóváírására támogatott személyek lehetnek jogosultak. Támogatott személyek azok, akik már rendelkeznek támogatási szerződéssel, vagyis, akik a lakásvásárlási kölcsön felvételekor, az akkor  már meglévő gyermekükre tekintettel is megkapták a támogatást.

Nem jár a CSOK utóbb született gyermek után, ha az igénylő a vásárláskor nem kapott támogatást

Aki a használt lakás vételárának kiegyenlítéséhez, vagyis a vásárláskor csak kölcsönt vett igénybe és gyermek utáni vissza nem térítendő támogatást nem kapott, az sajnos később született gyermeke után sem lehet jogosult a kedvezményre. A jogosultsághoz lakáscélú hitelintézeti szerződéssel és támogatási szerződéssel egyaránt szükséges rendelkezni, s feltétel, hogy a gyermek, akire tekintettel az utólagos CSOK igénylése történik, e szerződések megkötését követően született.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben Önnek is lenne kérdése CSOK témában, tegye fel online Szakértőnknek!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erika szerint:

2019-01-15 - 15:44

Üdvözlöm!
2010-ben építkeztünk a férjemmel. A lakhatási engedélyt 2010. júliusban kaptuk meg. Lakáskölcsönt vettünk fel és megelőlegező szocpolt 2 gyermekre. Sajnos nem született gyerekünk a 8 év lejárta után, így elkezdődött a visszafizetés. Rá 3 hónapra teherbe estem.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e arra mód, hogy 1 gyerekre elengedjék a visszafizetést vagy legalább valamennyivel kevesebbet kelljen visszafizetni.
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-16 - 08:12

Kedves Erika!
Amennyiben a kölcsönszerződést 2009. július 1. előtt írták alá, úgy információink szerint van lehetőség utóbb született gyermek után támogatást igényelni. Ez ügyben a hitelfolyósító bankhoz fordulhatnak.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések