Méltányolható lakásigény megállapítása utólagos szocpol esetén

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A 2015. év végén nyújtottuk be számlavezető bankunkhoz 3. gyerekünk születése kapcsán (2015 eleje) utólagos szocpol kérelmünket, hiteltartozás csökkentése céljából. A szükséges feltételeknek megfeleltünk. Gondoltam én, mivel a bank jelezte, hogy a méltányolandó lakásigény alsó határának elvárásának nem felelünk meg.

A fellebbviteli hatóság (MÁK) első, majd másodfokon megerősítette ezt a következő hivatkozással:
Szobáink: 1 db 8 m2-es, 8,53 m2-es, 11,1 m2-es és 25 m2-es. Ebből a 8m2-es építési szempontból nem minősítették lakószobának (ablakméret nem megfelelő, kis méretű), a másik kettő pedig fél-fél plusz egy egész szoba, azaz 2 lakószoba, így a 2.5 szobás minimális lakásigénynek a 80 m2-es lakásunk nem felel meg (én ezt fellebbezésemben vitattam, mert a vonatkozó kormányrendelet nem rendelkezik az ablakméretről, csak az építésügyi jogszabályok, de nem fogadták el).

Kérdésem az lenne, hogy
1. A most (2016.08.01-es) időponttal hatályba lévő változások, melyek újrahatározzák a lakószoba fogalmát, illetve a méltányolható lakásigény felső határát, érvényesíthetőek-e ránk, az utólagos szocpol kérelmünkre?
2. Hogyan értelmezzem a minimális szobaszám esetén a 2,5 szobát (5 együtt költöző), ha a törvény megszünteti a félszoba fogalmát?
3. Csak az SZJA változik 08.01-től, vagy a vonatkozó kormányrendelet is?

Előre is köszönöm válaszát.
üdvözlettel
Lóránt

Kedves Lóránt!

A később született gyermekük utáni CSOK igénylés esetén alkalmazandó szabályokat a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos rendelet előírásai szerint kell figyelembe venni. Véleményünk szerint ennek megfelelően kell eljárni a méltányolható lakásigénynek való megfelelés vizsgálatakor is, vagyis a szobaszámot a 2015 elején érvényes előírások alapján kell meghatározni, mint ahogy az Önök esetében is történt, amit a MÁK álláspont is megerősít.

A jelenleg (2016. december) érvényes szabályok véleményünk szerint nem alkalmazhatók az Önök utólagos CSOK igénylésére.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erika szerint:

2017-01-24 - 20:33

Tisztelt Tanácsadó!
Sikerült a letétbe helyezés, melyet a lakás vételárából fedeztünk. A kézhez kapott határozatban (mely a felfüggesztésről szól) az áll, hogy a pénz visszautalásának feltétele, hogy a lakás vételárát teljes mértékben be kell forgatni az újba.
Ez valóban így van? Mit jelent ez? A letéti összeg levonható a vételárból? És ha visszakapjuk, azt is az új ingatlanba kell beépíteni?
Köszönöm.
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-26 - 16:00

Kedves Erika!
Igen, az eladott lakás eladási árát tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. A lakáseladásból származó összeg az alábbi tételekkel csökkenthető:
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.
A felfüggesztő számlára befizetett összeget a vételár utolsó részeként a kincstár fogja utalni az eladó bankszámlájára.

Erika szerint:

2016-12-13 - 22:18

Tisztelt Tanácsadó!
Utólagos lakásépítési kedvezményt kaptunk 2015 februárjában 3. gyermekünk után. A lakásunkat két hónapja eladtuk, így a kapott összeget a MÁK letéti számlájára kell helyeznünk, míg megkapjuk az épülő ingatlan használatbavételi engedélyét. A pénzt a vevőnk hitelező bankja utalja.
A kérdésem az, hogy mi a gyakorlat ez esetben? A bank a MÁK-tól vár igazolást a kedvezmény pontos összegéről, de ők nem állítanak ki semmilyen igazolást az ULÉK összegéről.
Köszönettel:
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-21 - 14:30

Kedves Erika!
A kapott összeg a támogatási szerződéssel igazolható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések