Meglévő hitel előtörlesztésére vagy korszerűsítésre igényelhető szocpol?

Tisztelt Szakértő!

1998-ban új lakás vásárlásához egy gyermekünk után vettünk igénybe szocpolt. A vételhez felvett kölcsönbe a második gyermek születését követően (2002.) az utána járó szocpolt beszámították. Ezt a kölcsönt a lakás eladásakor visszafizettük. 2002-ben, a gyermek születése után egy használt házat vásároltunk kamattámogatásos (6%-os), 20 évre felvett jelzáloghitel segítségével. Harmadik gyermekünk is született 2008-ban.

Most a ház átalakítása, korszerűsítése lenne szükséges. Korábban ezzel nem foglalkoztunk, de most felmerült bennünk, hogy a harmadik gyermek után is igénybe vehetnénk a támogatást akár a fennálló hitelbe való beszámításhoz, akár a mostani építkezéshez.
Kérdésünk, hogy van-e erre lehetőség?

Előre is köszönöm válaszát.
Sándor

Kedves Sándor!

A 3. gyermek után a fennálló hitelbe való beszámításhoz a leírtak alapján véleményünk szerint nem igényelhető az utólagos szocpol. A támogatás csak az új lakás vásárlásához felvett hitel előtörlesztéséhez vehető igénybe, de azt Önök időközben visszafizették. Használt lakás esetén a később született gyermek utáni támogatás utólagos jóváírásának pedig feltétele, hogy a támogatott személyek a használt lakás vásárlásához legalább 1 gyermekük után fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) kaptak. Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítása egyébként a hitelnyújtó bank hatásköre.

Lakásátalakításhoz, korszerűsítéshez korábban sem és most sem igényelhető szocpol. Korszerűsítésre piaci kamatozású és állami kamattámogatású hitelt egyaránt nyújtanak a pénzintézetek. Hitelfelvételre akkor van lehetőségük, ha a korszerűsítendő ingatlan – jövedelmi helyzetük és a már felvett hitelösszeg alapján – még további terhelést is elbír. Ami pozitívum ennél a hiteltípusnál az az, hogy a maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításánál a bankok nem az ingatlan jelenlegi értékéből indulnak ki, hanem a jövőbeni, korszerűsítést követő ingatlanértéket veszik alapul.

Az államilag támogatott korszerűsítési hitelnél a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosított kamattámogatás a futamidő első öt évében jár, majd piaci kamatozású lesz a hitel. A támogatott és piaci lakáshitelek kamata jelenleg közel azonos szinten van. Erről online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva otthonról is meggyőződhet.

Ha érdeklik Önöket a korszerűsítéshez nyújtott hitelkonstrukciók is, akkor online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Hitelszakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot készítenek, ismertetve az aktuális hiteltörlesztéseket, hitelkamatokat és a hitelfelvétel járulékos költségeit.


Utolsó módosítás: 2014. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Lenke szerint:

2015-10-05 - 14:10

Unicredit Banktól vettünk fel lakáshitelt, 5 éve fizetem. 4 gyerekem van, akik után jogosult vagyok a CSOK-ra . Kérdésem a következő: hogyan tudok hozzájutni ehhez az összeghez? A lakáshitelbe betörleszthető vagy csak korszerűsítésre vehetem igénybe?

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-05 - 14:23

Kedves Lenke!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a 4 gyermeke után igényelhető CSOK-ot a meglévő hitel előtörlesztésére és korszerűsítésre sajnos nem tudja felhasználni.

Gréta szerint:

2014-10-17 - 22:04

Tisztelt Szakértő!
2009-ben vásároltunk új lakást a férjemmel, 2 gyermekre megelőlegező kölcsönt vettünk fel. 2010-ben megszületett az első gyermekünk, majd 2013-ban ikerlányaink. Az utólagos szocpolt elutasította a bank, mivel a hitelszerződést 2009. július 2.-án kötötték meg velünk. (Az ő hibájukból csúszott a szerződéskötés, nekünk elvileg 2009. június 30-ig már fizetnünk kellett volna.) Az volna a kérdésem, hogy tudok-e olyan helyre fordulni, ahol méltányosságot lehet kérni az esetünkre, mivel a Kincstár is visszautasított a törvényre hivatkozva, amit persze megértek, de igen bosszantó a dolog a körülményekre tekintettel.
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-10-20 - 13:25

Kedves Gréta!
Mivel szocpolügyben a Kincstár illetékes, sajnos irodánk sem tud egyéb intézményt javasolni, ahova méltányossági igényüket benyújthatnák.

Klára szerint:

2014-04-24 - 12:26

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy van jelzáloghitelünk és még nem igényeltük a gyermekeinkre a szocpolt. Az lenne a kérdésem, hogy beforgatható-e az összeg a hiteltörlesztésbe? Erste Banknál frank alapú hitelünk van. 2 gyermekünk van!
Köszönjük válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2014-04-24 - 12:27

Kedves Klára!
A vonatkozó kormányrendelet előírásait figyelembe véve a leírtak alapján sajnos nincs lehetőség szocpoligénylésre.

Natasa szerint:

2014-02-09 - 10:09

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy 3. gyermekemre fel tudom-e venni a szocpolt központi fűtésre? 2 gyermekemét már több mint 5 éve igényeltük, de most szeretnénk központit és arra fordítanánk, ha lehet.
Köszönettel.
Nati

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-10 - 10:31

Kedves Nati!
A szocpol korszerűsítéshez nem vehető igénybe, így a 3. gyermek után járó támogatást erre a lakáscélra nem tudja felhasználni. Ha 2 gyermeke után lakásvásárláshoz vagy építkezéshez kapta meg a szocpolt, amihez kapcsolódóan jelenleg is fennálló hitelük van, akkor az utóbb született gyermek után támogatás a fennálló tartozásból jóváírható, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultság megállapítása ügyében a hitelfolyósító bankhoz fordulhat. Ellenkező esetben sajnos nincs lehetőség az utólagos szocpol igénybevételére.

Gusztáv szerint:

2014-02-08 - 13:59

Üdvözlöm.
A bankomtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy igénybe vehetem a szocpolt a házam korszerűsítésére! 2 gyermek esetén!
Az volna a kérdésem, mennyi hitelt kell felvennem és mennyi szocpol jár?
Vagy számlákkal kell igazolnom?

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-10 - 10:21

Kedves Gusztáv!
Korszerűsítésre nem vehető igénybe a szocpol! Amit erre a lakáscélra igényelhet, az az államilag támogatott korszerűsítési kölcsön, mely esetén az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez kamattámogatást biztosít. Támogatott hitel esetén a költségvetés 70%-át számlával kell igazolni. Léteznek azonban piaci kamatozású korszerűsítési hitelek is, melyek hasonlóan kedvező feltételekkel érhetők el, mint az államilag támogatott hitelek és számlabemutatási kötelezettség sincsen.
Az, hogy mennyi hitelt kaphat, függ a korszerűsíteni kívánt lakóingatlan korszerűsítést követő értékétől, a költségvetés összegétől és az Ön jövedelmi helyzetétől. Személyre szóló, díjmentes korszerűsítési hitelajánlatunk megismeréséhez, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Ilona szerint:

2014-02-07 - 22:05

Érdeklődnék, hogy 1 gyermekre is fel lehet-e használni a félszocpolt és annak mennyi az összege? Nekem és férjemnek van saját lakásunk, de nincs korszerűsítve. Erre fel lehet-e használni? Például vizet, wc-t, végülis fürdőszobára.
Várom válaszukat.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ilona

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-10 - 10:45

Kedves Ilona!
Félszocpol igénybevételére 2009. július 1. óta nincs lehetőség. Szocpol korszerűsítésre nem jár, csak új ház építésére vagy újépítésű lakóingatlan vásárlására, de 1 gyermek után nem igényelhető. A jogosultság feltétele minimum 2 meglévő vagy vállalt gyermek.

Marianna szerint:

2014-01-28 - 11:24

Üdvözlöm!
Van lehetőség szociális támogatás igénylésére, már meglévő lakáshitel esetén ikergyermekek születésekor? A két gyermek 2013. november 26-án született. Lakáshitelünk kb. 9 év múlva jár le, megközelítőleg 2.5 millió Ft.
Ha van, milyen feltételeknek kell megfelelni, mi az igénylés módja, milyen célra lehet felhasználni az adott összeget, esetleg meglévő hitel törlesztésére felhasználható?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-28 - 11:30

Kedves Marianna!
Ha meglévő lakáshitel szerződésüket 2009. július 1. előtt új lakásra kötötték, akkor a később született gyermekek után jogosultak lehetnek utólagos szocpolra, melyet a hitelnyújtó bank állapít meg. E feltételek fennállása esetén az érintett hitelintézetet kell felkeresniük.
Mivel a szocpol jelenleg csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető, ezért ilyen jellegű lakástervek megvalósításához – a meglévő lakásuk eladását követően – használható ki még a szocpol, melynek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Sándor szerint:

2014-01-27 - 13:20

Tisztelt Szakértő!
2010. év végén foglalóztunk le egy épülő házat, amit 2011 tavaszán kifizettünk a kivitelezőnek lakáshitel felvételével. Az első gyerekünk 2011.7.27-én született, a második 2013.3.6-án.
A kérdésem az, hogy elvben felvehetjük-e a szocpolt, vagy félszocpolt a lakáshitelünk törlesztésére, vagy a házunk bővítésére? (Jelenleg kicsi a ház 2 gyerekre, még egy szobával bővítenénk).
A válaszát előre is köszönöm!
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-28 - 09:12

Kedves Sándor!
A leírtak alapján és a hatályos jogszabályok értelmében a szocpolt utólag nem vehetik igénybe lakáshitelük törlesztésére.
Bővítésre jelenleg nem igényelhető egy összegű vissza nem térítendő támogatás, ezért ez esetben sem élhetnek sajnos a gyermekek utáni kedvezménnyel.

Tamás szerint:

2014-01-24 - 14:08

2003-ban vettünk egy 1990-ben épített házat. Mostanra van 3 gyermekem, 6-3-1 évesek. Tudok-e szocpolt igénybe venni hiteltörlesztésre és kb. milyen összeg jár? Hitel: 6.200.000 Ft volt, 110 nm a ház. Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-24 - 14:35

Kedves Tamás!
A leírtak alapján sajnos nem jogosult utóbb született gyermekei után szocpoltámogatást igénybe venni a fennálló lakáshitel előtörlesztésére.

Tímea szerint:

2014-01-20 - 14:17

Tisztelt szakértő!
Vettünk egy házat, melyet fel szeretnénk újítani. Még nem múltunk el 40 évesek, van két gyermekünk, 75 négyzetméteres a ház, viszont most E energia besorolású. Ezt azonban lehetne javítani a fűtés korszerűsítésével és a nyílászárók cseréjével. Ezeket (főként a fűtést) muszáj is megcsinálni, hogy beköltözhessünk. Viszont azt olvastam, hogy legalább az energia besorolásnak B-nek kell lennie. Ez igaz? Így akkor elestünk a félszocpol lehetőségétől?
Válaszukat köszönöm: Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-21 - 14:04

Kedves Tímea!
Korszerűsítéshez sem jelenleg, sem korábban nem lehetett félszocpolt, szocpolt igényelni. E munkálatok elvégzéséhez lakáscélú jelzáloghitel igényelhető, melyekről Szakértőink online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése után készséggel tájékoztatják!

Annamari szerint:

2014-01-13 - 23:11

Az lenne a kérdésem, hogy ha felvenném a 3 gyermekemre a szocpolt, és kinéztünk egy házat, amin hitel van, akkor a szocpolból ki lehet-e fizetni azt?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-15 - 11:26

Kedves Annamari!
A szocpol használt ház vásárlásához nem vehető igénybe, így abból az azt terhelő kölcsön sem váltható ki.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések