Megkezdett bővítéshez milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

Tisztelt Szakértő!

Márciustól változott a jogszabály és elvileg megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a csokot, de segítség kellene, hogy kb. 80%-os készültségi fok esetén ez hogyan kivitelezhető? (Bankfiókban elég kevés hasznos infót tudtak mondani..)
A bekerülési érték 70%-ról kellene számla, ami csak az igénylés utáni lehet?

Ami nálunk még hátravan: festés, burkolás, külső szigetelés és színezés. 2 gyerekünk van, esetünkbe nem lehet-e csak a külső szigetelésre igényelni a csokot, ami kb. 2-2,5M lenne?

Ltp-s lakáshitelünk is van már a házra bejegyezve, a tartozás rendezésére esetleg a csokot nem lehetne igényelni?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Kedves Eszter!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2018. március 15-től már megkezdett bővítéshez is igényelhető a CSOK a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre. A költségvetést a bővítés teljes költségéről szükséges benyújtani. A költségvetésben meg kell bontani a munkálatokat a szerint, hogy melyek kapcsolódnak közvetlenül a bővítéshez és melyek nem. A támogatásból csak azok a munkálatok finanszírozhatók, melyek közvetlenül a bővítéshez kapcsolódnak. Festés, burkolás esetén például csak a bővített helyiségek festése, burkolása végezhető el a támogatásból.

Számlával a hitelintézet által elfogadott teljes bekerülési költség 70%-át kell igazolni. A folyósítás készültségi fokkal arányosan történik, s mindig az adott készültségi foknak megfelelő bekerülési költség 70%-áról szükséges a saját névre kiállított számlát bemutatni. Bővítést igazoló számlaként csak olyan számla fogadható el, amelyet olyan egyéni vállalkozó, gazdasági társaság állított ki, amely a számlakibocsátás időpontjában szerepel a NAV külön nyilvántartásában működő adóalanyként, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja. Azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében, ha a számlák ÁFA tartalma meghaladja a 2.000.000 Ft-ot, akkor a hitelintézet csak a számlát kibocsátó kivitelezővel kötött szerződés bemutatása mellett fogadhatja el ezeket a számlákat a számlakötelezettség teljesítéseként.

Banki információink szerint nemcsak a kérelem benyújtását követően, hanem a bővítési engedély kiadását vagy a bővítésre vonatkozó egyszerű bejelentést követően kiállított számlák is elfogadhatók.

A meglévő lakáshitel csökkentésére a kedvezmény sajnos nem használható fel.

A bővítésre vonatkozó további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések