Megkaphatjuk a CSOK-ot, ha nem új ház építésére szól az engedélyünk?

Tisztelt Szakértő!

Két gyermeket vállaló párként szeretnénk igénybe venni a CSOK új építésű ingatlan esetén igényelhető támogatást (2,6M Ft). Az általunk megvásárolni kívánt telken azonban már van egy szerkezetkész ingatlan. A ház jelenlegi kb. 50%-os készültségi állapotát 2006-ban érte el, azóta ebben az állapotban áll. Tető alatt van, a nyílászárók be vannak építve. Sem közmű, sem gépészet nincs az építményben. Építési engedélye lejárt. Földhivatali nyilvántartásban nem szerepel.

Az ingatlan megvásárlása esetén új tulajdonosként új építési engedélyt kívánunk igényelni. A Miskolci Polgármesteri Hivatal Építési Osztályának tájékoztatása szerint ez az engedély új lesz (2016-os dátummal), de NEM ÚJ HÁZRA kapunk építési engedélyt.

Egyelőre a bank nem tud állást foglalni arról, hogy ebben az esetben a ház használtnak, vagy új építésűnek minősül-e, és igénybe vehetjük-e a támogatást. Természetesen az ingatlan használatbavételi engedéllyel nem rendelkezhetett, ezt új tulajdonosként mi igényelhetjük majd a munkálatok befejezése után. Az építési osztályon való tájékozódás közben felmerült a lehetőség, hogy nem szükséges új építési engedély, ha szerkezetbeli változtatás nem történik az eredeti tervhez képest. Ebben az esetben, mely szerint az építési engedély 2005-ös keltezésű, de új a használatbavételi engedély, új építésűnek minősül-e az ingatlan, tehát jár-e nekünk a támogatás?

Válaszát köszönöm!
Mónika

Kedves Mónika!

A CSOK rendelet értelmében építkezés esetén az engedélynek új lakóház/lakás építésére kiadottnak kell lenni. Ha tehát az építési hatóság által újonnan kiadott engedély nem új ház építésre, hanem továbbépítésre szól, akkor információink szerint sajnos nem vehető igénybe a CSOK.

Amennyiben az eredeti építési engedélyt nézzük, a vonatkozó kormányrendelet azt mondja, hogy használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező ház megszerzése esetén az új tulajdonos a befejezéshez abban az esetben igényelheti a CSOK-ot, ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra. Mivel adott esetben 2005-ben adták ki az eredeti építési engedélyt, ezért sajnos szintén nem igényelhető a kedvezmény.

A szóban forgó ingatlan finanszírozási lehetőségeiről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresi a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések