Megjelent a CSOK rendelet módosítása

A február 15-ére ígért CSOK igénylésre vonatkozó változások egy hónapos csúszással, 2018. március 15.-étől válnak hatályossá. A mai napon kihirdetésre került a vonatkozó kormányrendelet, amely többek között – a korábbi tervezetnek megfelelően – csökkenti az igénylők adminisztratív terheit.

Lássuk a részleteket!

Módosított CSOK rendelet

2018 február 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben az új és használt lakásra vonatkozó módosított CSOK rendelet, amely a kihirdetést követő 15. napon, vagyis március 15.-én lép hatályba.

Változások

Adminisztratív terhek csökkentése

Bevezetésre kerül a nyilatkozati elv, vagyis a támogatott személyeknek nem kell minden dokumentumot benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. Így alapesetben CSOK igényléshez elegendő lehet a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TB jogviszony igazolás, adásvételi szerződés, illetve az építési napló, továbbá a szükséges nyilatkozatok.

TB jogviszony létesítésének vállalása külföldről hazatérők esetén

Azok a jelenleg külföldi TB jogviszonnyal rendelkezők is jogosultak lehetnek a jövőben CSOK-ra, akik – a külföldi TB jogviszony igazolása mellett – vállalják, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesítenek.

CSOK folyamatban lévő bővítés esetén is, akár a teljes bekerülési költségre

Már megkezdett bővítés esetén is igényelhető lesz a CSOK a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre, a gyermekszám alapján adható támogatás összegéig.

Gyorsabb bírálati idő

A hitelintézeteknek a CSOK kérelmet lakásvásárlás esetén 30 napon belül, építkezésnél, bővítésnél 60 napon belül el kell bírálniuk.

CSOK kérelem benyújtására vonatkozó határidő

Az adásvételi szerződés megkötésétől számítva 180 napjuk lesz az igénylőknek a CSOK iránti kérelem benyújtására.

Adóstárs bevonásának lehetősége

A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára pozitív változás, hogy a jövőben a CSOK igényléséhez adóstársnak bevonják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybevételének nem lesz időbeni korlátja.

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás eltörlése

Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek lakástulajdonnal. A meglévő lakástulajdon eddig csak új lakásra igényelt CSOK esetén nem jelentett kizáró okot.

ÁFA visszatérítés változása

Mindenki, aki építkezik és 27% ÁFA tartalmú számlát nyújt be, jogosult lehet adó-visszatérítési támogatásra 5 millió forintig. Az ÁFA visszatérítés lehetőségével a jövőben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is élhetnek.

CSOK összegének meghatározása

Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábbi támogatást vett igénybe. Ebben az esetben az új támogatásból nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.

További kérdése van?

A CSOK igényléssel kapcsolatban felmerülő további kérdéseit tegye fel online Szakértőinknek!


Utolsó módosítás: 2018. február 28. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kinga szerint:

2018-07-04 - 13:20

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy bruttó 84 nm2-es használt családi házra igénybe vehető-e a CSOK két gyerekre (1.430.000 Ft) úgy, hogy az ingatlan jelenleg egy szoba, konyha, fürdő, wc helyiségekből áll.
A kérdésem konkrétan az, hogy van-e feltétel a szobák számára vonatkozóan?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-04 - 13:51

Kedves Kinga!
A CSOK igénybevételével vásárolandó családi ház hasznos alapterületének 2 gyermek után igényelt támogatás esetén el kell érnie legalább az 50 m2-t.
Szobaszámra vonatkozó előírás nincsen, de kell lennie legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű szobának.
A témában további bejegyzést ITT és ITT talál.

Judit szerint:

2018-05-25 - 22:17

Csok igénybevételekor megterhelik-e a tulajdont, illetve van-e az esetleges újraértékesítésnél valami szankció vagy időkorlát?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 06:17

Kedves Judit!
A CSOk igénybevételével finanszírozott lakóingatlanra 10 éves időtartamra jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, de van lehetőség arra, hogy ezen időszakon belül is eladható legyen az ingatan és tovább tudják vinni a támogatást, ha helyette másikat vásárolnak. A támogatás továbbvitelére 5 év után van lehetőség, ha használt ingatlant vásárolnak az eladott helyett. Amennyiben újat, úgy 5 évnél korábban is élhetnek ezzel a lehetőséggel. További feltétel, hogy az újabb ingatlan hasznos alapterülete nagyobb legyen az eladott lakásénál és az eladásból származó bevétel továbbforgatásra kerüljön.

Illés szerint:

2018-05-04 - 19:24

Üdv.
Szeretném megkérdezni, hogy már felvett lakáshitelre (svájci frankos) lehet-e igényelni csokot? 3 kiskorú gyermekem van és semmit nem kaptunk! Most újra kezdem törleszteni. Kérdeztem a CIB Banknál és az ügyintéző kapásból rávágta, hogy nem kapok semmit!
Ez miért van így?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:20

Kedves Illés!
Egy, már megvalósult lakáscélhoz kapcsolódóan, visszamenőlegesen a CSOK sajnos valóban nem vehető igénybe. A támogatásra újabb lakáscél (új vagy használt lakásvásárlás, új lakóingatlan építés, meglévő lakóingatlan bővítés) megvalósítása esetén lehet jogosult.

Lívia szerint:

2018-05-03 - 15:49

Kedves Mihály!
Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy a múlt év őszén elkezdett új építésű ingatlannál (generálkivitelezős nettó 64 m2) 1 meglévő és egy vállalt gyermek után van még lehetőség CSOK igénylésére? Ebben a hónapban készül el a 3 lakásos lakóépület (sorház), lesz társasházi alapító okirat és albetétesítés, azonban most már ‘egylakásos lakóépületnek’ minősül (nem érnek össze a falak, csak a kocsibeálló teteje és külön bejárata van mindenkinek), így pedig már nincs meg a kellő hasznos alapterület.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-04 - 07:33

Kedves Lívia!
Amennyiben a kivitelezőtől vásárolják majd a kész lakást, úgy igényelhető a 2 gyermekre vonatkozó CSOK.
Ha a telek és az építési engedély az Önök nevén van, vagyis új lakóház építéséről van szó, akkor a CSOK a hitelintézet által elfogadott költségvetésből a még fennmaradó munkálatok finanszírozására vehető igénybe. Kérdés tehát az, hogy lesz-e hátra még ekkor értékű munkálat a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor.

Mihály szerint:

2018-04-23 - 14:04

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném önöktől kérdezni, hogy milyen költségekkel jár a csok intézése? Használt lakás vásárlásánál lennék rá kíváncsi. Úgy hallottam, hogy a banki ügyintézésért az értékbecslésért kell fizetni. Ezen kívül van még valami? Mennyi lenne ez összesen?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-24 - 14:28

Kedves Mihály!
A CSOK ügyintézés során felmerülő költségekről IDE kattintva tájékozódhat.

Vivien szerint:

2018-04-06 - 13:11

Üdvözlöm!
Három gyermeket egyedül nevelő édesanya vagyok. A gyerekek 7, 3 évesek és 3 hónapos, vagyis folyamatosan gyesen vagyok. A jelenlegi lakásban szívességi lakáshasználóként élünk, tulajdonomban még sohasem volt lakás, de ez a jelenlegi már 3 gyerekkel kicsi (60 nm). Szeretnék saját (használt) lakást vásárolni. CSOK-ot igényelhetem, ha nincs önerőm (vagyis az összeg fedezi a vételárat)?
GYES-re adnak-e valamilyen hitelt?
Segítségét köszönöm: Vivien

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 04:27

Kedves Vivien!
Ha a gyes mellett nincsen munkaviszony, akkor információink szerint a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás sajnos nem adható ki. Erről bővebb tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni. Gyesre hitel sajnos nem vehető fel bankpartnereinknél.

Mihály szerint:

2018-04-04 - 06:42

Tisztelt Hölgyem/Uram!
5 millió forintos áfa visszaigénylés esetében is elfogadják március 15.-ével a külföldi TB-t? Amennyiben igen, milyen vonzatai vannak?
Nem generálkivitelővel szeretnénk új házat építtetni, azonban párommal jelenleg külföldön élünk/dolgozunk. A ház elkészültekor (vagy rá pár hónapra) szeretnék hazaköltözni.
Segítségét előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-06 - 05:52

Kedves Mihály!
Amennyiben legalább egyikük rendelkezik valamely EGT államban minimum 180 napos TB jogviszonnyal, s ezt az illetékes hatóság igazolja, valamint vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, úgy jogosultak lehetnek ÁFA visszatérítésre. Az igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Kitti szerint:

2018-03-24 - 12:01

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne; hogy gyed extra esetén lehet-e igényelni a csok-ot?!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 18:10

Kedves Kitti!
Ha megvan a jogosultsághoz szükséges időtartamú TB jogviszony, akkor úgy tudjuk, igen. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni.

K-né szerint:

2018-03-21 - 13:49

Jó napot.
Én érdeklődni szeretnék, hogy Férjemmel kint élünk Németországban, de Magyarországon szeretnénk házat venni a közeljövőben. Csok 10+10-ről érdeklődnék.
Ezt mi is igényelhetnénk? Egyenlőre nincsen gyerekünk, de 3-at szeretnénk.
Illetve ha esetleg ezt tudnánk igényelni, milyen feltételekkel? Lehet használt lakást is venni belőle?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-21 - 14:10

Kedves Asszonyom!
Ha legalább egyikük rendelkezik minimum 2 éves TB jogviszonnyal Németországban és vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, akkor új építésű lakóingatlan vásárlása vagy új lakóház építése esetén jogosultak lehetnek a 10 milliós támogatásra. A feltételekről ITT és ITT olvashat részletes leírást. A 10 milliós kedvezmény használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe.

B-né szerint:

2018-03-18 - 18:29

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy 2018-tól a CSOK hogyan változott. 1 gyereket szeretnénk. 1 gyerek után mennyi igényelhető?
Mire használható fel? Már van házunk.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: B-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-19 - 04:09

Kedves Asszonyom!
A CSOK összege 1 gyermek után 600.000 Ft. Új és használt lakás vásárlásához, új lakás építéséhez és meglévő lakóingatan legalább egy szobával történő bővítéséhez használható fel.

Marika szerint:

2018-03-18 - 16:02

Tisztelt hitelnet.
Nincs a megvásárolni kívánt házban sem villanytűzhely, sem gáztűzhely. Beköltözés után vennénk gáztűzhelyet.
Így igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 17:59

Kedves Marika!
Ha az értékbecslő helyszíni szemléjekor a konyhában nem biztosított a főzési lehetőség, akkor információink szerint a CSOK kérelmük sajnos elutasításra kerül. Nem elegendő tehát a beköltözés után biztosítani a főzési lehetőséget.

Sz-né szerint:

2018-03-16 - 15:28

Kedves szakértő!
Van 4 gyermekünk. Már 1 gyermekre régebben kihasználtuk a “szocpolt” és most nem tudjuk igénybe venni a csokot, mert 62 nm-es a házunk. 2.350.000 Ft-ért nem lehet házat venni, ami 70 nm-es.
Maga szerint miért nem változtatnak a négyzetméteren? Szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Akkor ez a csok csak a gazdagoknak van?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-17 - 11:42

Kedves Asszonyom!
A CSOK célja az otthonteremtés elősegítése. A gyermekek után adható kedvezmény elsősorban a rendelkezésre álló önerő kiegészítésére szolgál.
CSOK-kal kapcsolatos további észrevételeivel kérjük az Emberi Erőforrások Minisztériumához forduljon!

Richárd szerint:

2018-03-14 - 12:54

Alaphelyzet: 2009-ben bevállaltunk 2 gyermeket a régi, abban az évben eltörölt szocpolra. Ezt teljesítettük, hisz 2010-ben az első, majd 2012-re már megszületett a 2. gyermekünk is. Ezután még kettő gyerek érkezett a családba.
Ha most mint 3-gyerekes szeretném megkapni a 10 milliós összeget új lakás/ház esetén, akkor a korábban felvett szocpol miatt 2,4 millióval kell csökkenteni a 10 milliót (a régi februárig érvényes szabály szerint igen) vagy a 4. gyerek megléte miatt (mivel 2 új is született a korábban bevállalt kettő mellé) csak 1 gyerekre jutó “régi” szocpol támogatás összegével kell a 10 milliós összeget csökkenteni (ami 900 ezer Ft volt 2009-ben 1 gyerekre).

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 09:51

Kedves Richárd!
Úgy tudjuk, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében adott esetben elegendő csupán az 1 gyermekre jutó szocpol összegével csökkenteni a 10 milliós CSOK összegét.

Adrienn szerint:

2018-03-12 - 06:02

Az lenne a kérdésem, ha 2016-ban vásároltunk egy használt lakást, s igénybe vettük a csok-ot két gyermek után, ha most vásárolnánk egy új építésű ingatlant, mert érkezik a 3. baba, milyen lehetőségeink vannak, mennyi összeget kaphatunk?
Köszönöm előre is válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 06:20

Kedves Adrienn!
Ebben az esetben a 10 milliós és a 2016-ban igénybe vett CSOK különbözetére lehetnének jogosultak.

Angelika szerint:

2018-03-11 - 14:44

Tisztelt Szakértő!
3 gyermeket nevelő magyar házaspár vagyunk. Már 2015-ben megkezdtük a bővítést, még az első CSOK rendelet hatályba lépése előtt. Ezért nem tudtuk felvenni a támogatást. A mostani változás szerint a már megkezdett bővítést is lehet finanszírozni. Időközben az építési munkálatok nagy része befejeződött, de használatba vételi engedély még nincs. Néhány belső és külső munka van még hátra. Használatba vételi engedélyünk még nincs. Van-e lehetőségünk igénybe venni a CSOK-ot?
Köszönettel:
Angelika

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-11 - 14:57

Kedves Angelika!
2018. március 15-től a CSOK ugyan igényelhető már folyamatban lévő bővítéshez, ám a támogatással kizárólag a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költség finanszírozható.

Bálint szerint:

2018-03-10 - 19:50

Tisztelt Hitelnet!
2011-ben élettársammal vásároltunk egy használt családi házat, amit bővítettünk, felújítottunk. 2 gyermekünk van (2010, 2013). Szocpolt, CSOK-ot nem vettünk igénybe. 2015-ben beköltöztünk.
Szeretnénk egy szobát kialakítani a tetőtérben. (Jelenleg csak padlásként használjuk.)
Kérdésem az lenne, hogy igényelhetjük-e a CSOK-ot. Ha igen, mekkora összegre számíthatunk, és azt milyen összegű számlával kell igazolni?
Köszönettel: Bálint

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 05:27

Kedves Bálint!
A tetőtérben történő bővítéssel (szoba hasznos alapterület minimum 8 m2) jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha a további CSOK feltételek is teljesülnek. 2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe, de a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költséget. Számlával a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-át kell igazolni.

Mihály szerint:

2018-03-10 - 19:32

Tisztelt hitelnet!
A lenti hozzászólásokból feltételezve csokkal vásárolt lakást is el lehet adni 10 Éven belül, ha másikat vesz a tulaj!
A kérdésem az lenne, hogy én vehetek ilyen házat csok-ra? Mármint amit előtte csok-ra vettek?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 05:35

Kedves Mihály!
CSOK igénylés olyan lakás vásárlása esetén is működhet, melyet korábban szintén a támogatás igénybevételével finanszíroztak.

Tamás szerint:

2018-03-10 - 15:56

Kedves Szakértő!
Most olvastuk, hogy a csok szabályai változtak a használt ingatlan vásárlását érintően a tekintetben, hogy lehet ingatlan tulajdonjog.
2018.01.05.-én kötöttünk egy adásvételi szerződést, melynek áprilisban lesz a birtokba vétele. Mind nekem, mind feleségemnek volt egy egy 1/1-es tulajdonjoga, így a támogatást nem tudtuk megigényelni. Időközben nejem lakását eladtuk, áprilisban lesz itt is a teljes anyagi rendezés és birtokba adás, az én tulajdonom fennáll.
Kérdésem az lenne, hogy a változtatással lehetőségünk nyílt a támogatás megigénylésére?
Válaszát köszönöm,
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:28

Kedves Tamás!
Március 15-től lesz hatályos az új CSOK rendelet, melynek értelmében nem lesz lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így meglévő lakása mellett is jogosultak lehetnek a kedvezményre. A felesége tulajdonában lévő lakás értékesítése kapcsán azonban továbbforgatási kötelezettségük lesz. CSOK igénylés esetén az adásvételi szerződést annak megfelelően módosítani szükséges.

József szerint:

2018-03-10 - 15:53

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy van hét gyermekem, ebből háromra felvettet a feleségem a szocpolt, de ez után házasságot kötöttünk és született még négy gyermek. Ha erre a négy gyermekre igényelném a csokot, akkor is levonnák a szocpolt?
Kérném mielőbbi válaszát.
Köszönöm.
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:18

Kedves József!
Amennyiben 4 gyermek után igényelnék a CSOK-ot, úgy nem kellene levonni a támogatás összegéből a korábban kapott szocpol összegét.

Tibor szerint:

2018-03-10 - 15:46

Üdvözletem!
Érdeklődnék hogy ez mit jelent:
Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábbi támogatást vett igénybe. Ebben az esetben az új támogatásból nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.
Mi 2006-ban felvettünk 2 gyerekre 2.000.000 Ft-ot, most 3 gyermekünk van. Új építésű ingatlannál milyen összegre vagyunk jogosultak?
Köszönöm.
Üdv.
Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:04

Kedves Tibor!
Az egyik számítási mód szerint 1 gyermek után 600.000 Ft-ra lennének jogosultak, a másik számítási mód szerint pedig a 10 milliós CSOK összegét csökkentve a korábbi támogatás összegével (2M Ft) 8M Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak. Az Önök esetében tehát célszerűbb azokat a gyermekeket is figyelembe venni az igénylésnél, akik után korábban kaptak már lakáscélú támogatás.

Csilla szerint:

2018-03-10 - 15:22

Meglévő lakás 1/1-es tulajdona esetén lehetséges-e csokot igényelni? Ha igen, mik a feltételek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:39

Kedves Csilla!
2018. március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén is megszűnik a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így 1/1 lakástulajdon esetén is jogosult lehet a CSOK-ra. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Csaba szerint:

2018-03-10 - 15:04

Üdvözletem!
Kérdezni szeretném: Igaz-e az, hogy a Kormány a 10 M Ft-os csokot kiterjesztette 03.15.-től a használt lakás vásárlására is? Ha igen, mi történik abban az esetben, ha 7 M Ft-os lakást vásárolunk? Megkapjuk és a 3 M Ft bent marad az Államkasszában, vagy elutasítják, mert 10 M Ft-ot kell érnie a lakásnak?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:08

Kedves Csaba!
A kormány használt lakás vásárlása esetén NEM tette elérhetővé március 15-től sem a 10 millió Ft-os CSOK-ot, csupán ettől a dátumtól számítva eltörli a meglévő lakástulajdonra vonatkozó korlátozást. Használt lakás vásárlásához a jelenleg is érvényes támogatási összegek lesznek elérhetők: 1 gyermek után 600.000 Ft, 2 gyermek után: 1.430.000 Ft, 3 gyermek után: 2.200.000 Ft, 4 vagy több gyermek után: 2.750.000 Ft.

Mária szerint:

2018-03-10 - 07:07

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a párom Ausztriában dolgozik! Szeretnénk ezt az új lehetőséget igénybe venni, hogy külföldi jogviszonnyal és itthon 180 napon belül magyar munkát vállalnánk! A külföldi TB igazolásnak elég a jogviszonyt igazolnia vagy pedig meg kell lennie egy határozott időnek?
Köszönöm!
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 16:13

Kedves Mária!
Információink szerint a 10 milliós CSOK jogosultság esetén meg kell lenni a 2 éves külföldi TB jogviszonynak, egyéb esetben elegendő a 180 napos külföldi TB jogviszony megléte.

Mónika szerint:

2018-03-10 - 07:06

Tisztelt Hitelnet!
2018.02.16-án kötöttük meg az adásvételi szerződést, amiben hitelfelvétel is rögzítésre került. A hiteligénylést most kedden 2018.02.26-án nyújtottunk be, CSOK igénylés nélkül, mivel férjem tulajdonában van 100%-ban egy ingatlan, így nem voltunk CSOK igénylése jogosultak.
Van-e mód mégis igénybe venni a CSOK-ot, adásvételi szerződés módosításával, hiteligénylési folyamat megszüntetésével.
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 14:56

Kedves Mónika!
Az adásvételi szerződés módosításával, a jelenlegi hiteligénylés megszüntetésével és március 15. után történő igényléssel működhet a CSOK igénybevétele is, ha az egyéb feltételek is teljesülnek.

Erzsébet szerint:

2018-03-10 - 06:49

Üdv!
Másfél éve igényeltem lakáshitelt és vásároltam ingatlant. Azóta született egy gyermekem, akire szeretném megigényelni a CSOK-ot olyan formában, hogy a hitel tőkéből kerüljön levonásra. Most értesültem a cikkükből, hogy március 15. után az adásvételi szerződés létrejöttétől számított 180 napon belül lehet igényelni a CSOK-ot.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne megigényelnem március 15. előtt?
Segítségüket köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 07:00

Kedves Erzsébet!
A CSOK a teljes vételár kifizetése után, visszamenőlegesen nem igényelhető. A támogatás iránti kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül – 2018. március 15-től 180 napon belül – a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe.

Erzsébet szerint:

2018-03-10 - 06:43

A Magyarországon élő, külföldön dolgozó (naponta ingázó) magyar állampolgár miért nem jogosult a Csok-ra? Ez is változik március 15-től vagy csak a hazatérőket “jutalmazzák”? Ez a kérdés rengeteg határmenti családot érint, akik itthon költjük el a kint megkeresett pénzt, és itthon szeretnénk otthont építeni a gyermekeinknek. Az 5 milliós Áfa visszatérítés is jól jönne.
Várható, hogy az adminisztráció csökkentésével mi is hozzájussunk ezekhez a támogatásokhoz?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 06:52

Kedves Erzsébet!
A 10+10 milliós CSOK-ra minden külföldön dolgozó magyar állampolgár jogosult lehet, aki vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Gábor szerint:

2018-03-10 - 06:11

Ezt olvastam a módosításokról szóló cikkben:
Mindenki, aki építkezik és 27% ÁFA tartalmú számlát nyújt be, jogosult lehet adó-visszatérítési támogatásra 5 millió forintig. Az ÁFA visszatérítés lehetőségével a jövőben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is élhetnek.
Szóval, ha felújítok egy lakást, visszakapom az áfát a költségekből?
Köszi.
G.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 06:39

Kedves Gábor!
Az ÁFA visszatérítés továbbra is kizárólag új lakóház építése esetén lesz igényelhető, de – a jelenleg érvényes rendelkezéssel szemben – nem lesz akadály olyan kivitelezési szerződés megkötése, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Erzsébet szerint:

2018-03-09 - 15:44

Tisztelt Szakértő!
Felvázolnám esetünket. Van egy tehermentes házunk. Mivel egy gyermekkel bővült a családunk, ezt a meglévő házunk szeretnénk eladni és egy nagyobb, szintén használt házat venni. Van önerőnk, illetve a család összefogott, hogy kölcsön adnak, hogy ki tudjuk a kinézett házat fizetni. Azt lakhatóvá tesszük és ha tudunk költözni, akkor meghirdetnénk eladásra ezt a házunkat, ahol lakunk (azért nem előbb, mert valahol laknunk kell, amíg a jövőbeni házat tatarozzuk). Majd ahogy sikerül ennek az eladása, visszaadnánk a család által kölcsönzött pénzt. Így mentesülnénk, hogy hitelt kelljen felvennünk.
Kérdésem lenne, hogy így is igényelhetjük férjemmel két gyermekünkre a kinézett házra a CSOK támogatást?
Tisztelettel köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 05:53

Kedves Erzsébet!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén 2018. március 15-től megszűnik a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így amennyiben minden egyéb CSOK feltételnek megfelelnek, a meglévő házuk megtartása mellett jogosultak lehetnek CSOK-ra a másik használt lakóingatlan vételárának kifizetéséhez.

Attila szerint:

2018-03-09 - 15:32

Jelenleg 100 százalékos tulajdonosa vagyok egy lakásnak. Jelent-e ez akadályt a CSOK igénybevételével kapcsolatosan?
Köszönöm válaszát: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 05:56

Kedves Attila!
Mivel 2018. március 15-től használt lakásra igényelt CSOK esetén is eltörlésre kerül a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, ezért 100% lakástulajdona nem fog akadályt jelenteni CSOK igénybevételnél.

András szerint:

2018-03-08 - 14:08

“Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek lakástulajdonnal.”
Lakást szereznék venni, de régit megtartanám, s kiadnám albérletnek. Akkor ezek szerint kaphatok meglévő gyermekem után csokot az újabb használt lakásra ahova költöznénk. Vagy csak ha eladom a régit utána??
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-09 - 15:11

Kedves András!
A meglévő lakástulajdon megtartása mellett, újabb használt lakás vásárlásához jogosultak lehetnek CSOK-ra március 15. után történő igénylés esetén, amennyiben a további CSOK feltételeknek is megfelelnek.

Reni szerint:

2018-03-08 - 14:08

Jó napot!
Olyan kérdésem volna, hogy az új jogszabályban lehet adóstársat is bevonni a csok igénylésnél, ez pontosan mit jelent? Én gyesen vagyok és ugye az nem számít TB jogviszonynak, akkor mondjuk a testvérem, ha neki van TB viszonya, segíthet felvenni a csokot?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-09 - 15:09

Kedves Reni!
A támogatott személyek egyikének kell megfelelnie a TB jogviszonnyal szemben támasztott követelménynek. Ezt a feltételt testvére nem támogatott személy hiteladósként nem teljesítheti Ön helyett.

Erika szerint:

2018-03-08 - 14:04

Üdvözlöm,
Jelen állás szerint a meglévő házunk csak az én nevemen van 100%-ban. Ha jól értelmeztem, akkor március 15.-e után már nem probléma, ha csak az én tulajdonom és a férjem nevén nincs. Így akkor lesz lehetőségünk használt lakás vásárlásra igénybe venni a CSOK-ot?
Köszönettel, Erika

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 14:13

Kedves Erika!
Igen, március 15. után már nem jelent kizáró okot használt lakás vásárlásához kapcsolódó CSOK igénylésnél az 1/1 tulajdoni arányú lakása.

Zsuzsi szerint:

2018-03-08 - 13:33

Érdekelne, hogy a CSOk új feltételei érintik-e azt a feltételt, miszerint ha valaki 5 éven belül adott el ingatlant, akkor annak a teljes összegét bele kell rakni az új ház vásárlásánál a vételárba ahhoz, hogy megkapható legyen a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:51

Kedves Zsuzsi!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén továbbra is megmarad az 5 éven belül eladott lakóingatlan árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség.

Ágnes szerint:

2018-03-08 - 12:56

Szóval ha van a nevemen ingatlan, attól még igényelhetem a CSOKOT?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:12

Kedves Ágnes!
Március 15-től a hitelintézetek használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén már egyáltalán nem vizsgálják az igénylők meglévő lakástulajdonát, tehát az Öb nevén lévő ingatlantól függetlenül igényelhető lesz a CSOK.

Kata szerint:

2018-03-08 - 12:55

Kedves Szakértő!
Egy éve igényeltünk és meg is kaptuk az CSOK-ot használt lakás vásárlására. Az adott lakást most felújítjuk, szeretnénk bővíteni is. Ez esetben is igényelhetjük a 27%-os ÁFA-visszatérítést?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:08

Kedves Kata!
Az ÁFA visszatérítés kizárólag új lakóház építése esetén vehető igénybe, bővítésnél erre nincs lehetőség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések