Megjelent a CSOK rendelet módosítása - Hitelnet.hu

Megjelent a CSOK rendelet módosítása

A február 15-ére ígért CSOK igénylésre vonatkozó változások egy hónapos csúszással, 2018. március 15.-étől válnak hatályossá. A mai napon kihirdetésre került a vonatkozó kormányrendelet, amely többek között – a korábbi tervezetnek megfelelően – csökkenti az igénylők adminisztratív terheit.

Lássuk a részleteket!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Módosított CSOK rendelet

2018 február 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben az új és használt lakásra vonatkozó módosított CSOK rendelet, amely a kihirdetést követő 15. napon, vagyis március 15.-én lép hatályba.

Változások

Adminisztratív terhek csökkentése

Bevezetésre kerül a nyilatkozati elv, vagyis a támogatott személyeknek nem kell minden dokumentumot benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. Így alapesetben CSOK igényléshez elegendő lehet a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TB jogviszony igazolás, adásvételi szerződés, illetve az építési napló, továbbá a szükséges nyilatkozatok.

TB jogviszony létesítésének vállalása külföldről hazatérők esetén

Azok a jelenleg külföldi TB jogviszonnyal rendelkezők is jogosultak lehetnek a jövőben CSOK-ra, akik – a külföldi TB jogviszony igazolása mellett – vállalják, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesítenek.

CSOK folyamatban lévő bővítés esetén is, akár a teljes bekerülési költségre

Már megkezdett bővítés esetén is igényelhető lesz a CSOK a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre, a gyermekszám alapján adható támogatás összegéig.

Gyorsabb bírálati idő

A hitelintézeteknek a CSOK kérelmet lakásvásárlás esetén 30 napon belül, építkezésnél, bővítésnél 60 napon belül el kell bírálniuk.

CSOK kérelem benyújtására vonatkozó határidő

Az adásvételi szerződés megkötésétől számítva 180 napjuk lesz az igénylőknek a CSOK iránti kérelem benyújtására.

Adóstárs bevonásának lehetősége

A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára pozitív változás, hogy a jövőben a CSOK igényléséhez adóstársnak bevonják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybevételének nem lesz időbeni korlátja.

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás eltörlése

Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek lakástulajdonnal. A meglévő lakástulajdon eddig csak új lakásra igényelt CSOK esetén nem jelentett kizáró okot.

ÁFA visszatérítés változása

Mindenki, aki építkezik és 27% ÁFA tartalmú számlát nyújt be, jogosult lehet adó-visszatérítési támogatásra 5 millió forintig. Az ÁFA visszatérítés lehetőségével a jövőben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is élhetnek.

CSOK összegének meghatározása

Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábbi támogatást vett igénybe. Ebben az esetben az új támogatásból nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.

További kérdése van?

A CSOK igényléssel kapcsolatban felmerülő további kérdéseit tegye fel online Szakértőinknek!

Utolsó módosítás: 2018. február 28. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kinga szerint:

2018-07-04 - 13:20

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy bruttó 84 nm2-es használt családi házra igénybe vehető-e a CSOK két gyerekre (1.430.000 Ft) úgy, hogy az ingatlan jelenleg egy szoba, konyha, fürdő, wc helyiségekből áll.
A kérdésem konkrétan az, hogy van-e feltétel a szobák számára vonatkozóan?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-04 - 13:51

Kedves Kinga!
A CSOK igénybevételével vásárolandó családi ház hasznos alapterületének 2 gyermek után igényelt támogatás esetén el kell érnie legalább az 50 m2-t.
Szobaszámra vonatkozó előírás nincsen, de kell lennie legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű szobának.
A témában további bejegyzést ITT és ITT talál.

Judit szerint:

2018-05-25 - 22:17

Csok igénybevételekor megterhelik-e a tulajdont, illetve van-e az esetleges újraértékesítésnél valami szankció vagy időkorlát?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 06:17

Kedves Judit!
A CSOk igénybevételével finanszírozott lakóingatlanra 10 éves időtartamra jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, de van lehetőség arra, hogy ezen időszakon belül is eladható legyen az ingatan és tovább tudják vinni a támogatást, ha helyette másikat vásárolnak. A támogatás továbbvitelére 5 év után van lehetőség, ha használt ingatlant vásárolnak az eladott helyett. Amennyiben újat, úgy 5 évnél korábban is élhetnek ezzel a lehetőséggel. További feltétel, hogy az újabb ingatlan hasznos alapterülete nagyobb legyen az eladott lakásénál és az eladásból származó bevétel továbbforgatásra kerüljön.

Illés szerint:

2018-05-04 - 19:24

Üdv.
Szeretném megkérdezni, hogy már felvett lakáshitelre (svájci frankos) lehet-e igényelni csokot? 3 kiskorú gyermekem van és semmit nem kaptunk! Most újra kezdem törleszteni. Kérdeztem a CIB Banknál és az ügyintéző kapásból rávágta, hogy nem kapok semmit!
Ez miért van így?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 04:20

Kedves Illés!
Egy, már megvalósult lakáscélhoz kapcsolódóan, visszamenőlegesen a CSOK sajnos valóban nem vehető igénybe. A támogatásra újabb lakáscél (új vagy használt lakásvásárlás, új lakóingatlan építés, meglévő lakóingatlan bővítés) megvalósítása esetén lehet jogosult.

Lívia szerint:

2018-05-03 - 15:49

Kedves Mihály!
Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy a múlt év őszén elkezdett új építésű ingatlannál (generálkivitelezős nettó 64 m2) 1 meglévő és egy vállalt gyermek után van még lehetőség CSOK igénylésére? Ebben a hónapban készül el a 3 lakásos lakóépület (sorház), lesz társasházi alapító okirat és albetétesítés, azonban most már ‘egylakásos lakóépületnek’ minősül (nem érnek össze a falak, csak a kocsibeálló teteje és külön bejárata van mindenkinek), így pedig már nincs meg a kellő hasznos alapterület.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-04 - 07:33

Kedves Lívia!
Amennyiben a kivitelezőtől vásárolják majd a kész lakást, úgy igényelhető a 2 gyermekre vonatkozó CSOK.
Ha a telek és az építési engedély az Önök nevén van, vagyis új lakóház építéséről van szó, akkor a CSOK a hitelintézet által elfogadott költségvetésből a még fennmaradó munkálatok finanszírozására vehető igénybe. Kérdés tehát az, hogy lesz-e hátra még ekkor értékű munkálat a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor.

Mihály szerint:

2018-04-23 - 14:04

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném önöktől kérdezni, hogy milyen költségekkel jár a csok intézése? Használt lakás vásárlásánál lennék rá kíváncsi. Úgy hallottam, hogy a banki ügyintézésért az értékbecslésért kell fizetni. Ezen kívül van még valami? Mennyi lenne ez összesen?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-24 - 14:28

Kedves Mihály!
A CSOK ügyintézés során felmerülő költségekről IDE kattintva tájékozódhat.

Vivien szerint:

2018-04-06 - 13:11

Üdvözlöm!
Három gyermeket egyedül nevelő édesanya vagyok. A gyerekek 7, 3 évesek és 3 hónapos, vagyis folyamatosan gyesen vagyok. A jelenlegi lakásban szívességi lakáshasználóként élünk, tulajdonomban még sohasem volt lakás, de ez a jelenlegi már 3 gyerekkel kicsi (60 nm). Szeretnék saját (használt) lakást vásárolni. CSOK-ot igényelhetem, ha nincs önerőm (vagyis az összeg fedezi a vételárat)?
GYES-re adnak-e valamilyen hitelt?
Segítségét köszönöm: Vivien

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 04:27

Kedves Vivien!
Ha a gyes mellett nincsen munkaviszony, akkor információink szerint a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás sajnos nem adható ki. Erről bővebb tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni. Gyesre hitel sajnos nem vehető fel bankpartnereinknél.

Mihály szerint:

2018-04-04 - 06:42

Tisztelt Hölgyem/Uram!
5 millió forintos áfa visszaigénylés esetében is elfogadják március 15.-ével a külföldi TB-t? Amennyiben igen, milyen vonzatai vannak?
Nem generálkivitelővel szeretnénk új házat építtetni, azonban párommal jelenleg külföldön élünk/dolgozunk. A ház elkészültekor (vagy rá pár hónapra) szeretnék hazaköltözni.
Segítségét előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-06 - 05:52

Kedves Mihály!
Amennyiben legalább egyikük rendelkezik valamely EGT államban minimum 180 napos TB jogviszonnyal, s ezt az illetékes hatóság igazolja, valamint vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, úgy jogosultak lehetnek ÁFA visszatérítésre. Az igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Kitti szerint:

2018-03-24 - 12:01

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne; hogy gyed extra esetén lehet-e igényelni a csok-ot?!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 18:10

Kedves Kitti!
Ha megvan a jogosultsághoz szükséges időtartamú TB jogviszony, akkor úgy tudjuk, igen. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni.

K-né szerint:

2018-03-21 - 13:49

Jó napot.
Én érdeklődni szeretnék, hogy Férjemmel kint élünk Németországban, de Magyarországon szeretnénk házat venni a közeljövőben. Csok 10+10-ről érdeklődnék.
Ezt mi is igényelhetnénk? Egyenlőre nincsen gyerekünk, de 3-at szeretnénk.
Illetve ha esetleg ezt tudnánk igényelni, milyen feltételekkel? Lehet használt lakást is venni belőle?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-21 - 14:10

Kedves Asszonyom!
Ha legalább egyikük rendelkezik minimum 2 éves TB jogviszonnyal Németországban és vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, akkor új építésű lakóingatlan vásárlása vagy új lakóház építése esetén jogosultak lehetnek a 10 milliós támogatásra. A feltételekről ITT és ITT olvashat részletes leírást. A 10 milliós kedvezmény használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe.

B-né szerint:

2018-03-18 - 18:29

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy 2018-tól a CSOK hogyan változott. 1 gyereket szeretnénk. 1 gyerek után mennyi igényelhető?
Mire használható fel? Már van házunk.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: B-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-19 - 04:09

Kedves Asszonyom!
A CSOK összege 1 gyermek után 600.000 Ft. Új és használt lakás vásárlásához, új lakás építéséhez és meglévő lakóingatan legalább egy szobával történő bővítéséhez használható fel.

Marika szerint:

2018-03-18 - 16:02

Tisztelt hitelnet.
Nincs a megvásárolni kívánt házban sem villanytűzhely, sem gáztűzhely. Beköltözés után vennénk gáztűzhelyet.
Így igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 17:59

Kedves Marika!
Ha az értékbecslő helyszíni szemléjekor a konyhában nem biztosított a főzési lehetőség, akkor információink szerint a CSOK kérelmük sajnos elutasításra kerül. Nem elegendő tehát a beköltözés után biztosítani a főzési lehetőséget.

Sz-né szerint:

2018-03-16 - 15:28

Kedves szakértő!
Van 4 gyermekünk. Már 1 gyermekre régebben kihasználtuk a “szocpolt” és most nem tudjuk igénybe venni a csokot, mert 62 nm-es a házunk. 2.350.000 Ft-ért nem lehet házat venni, ami 70 nm-es.
Maga szerint miért nem változtatnak a négyzetméteren? Szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Akkor ez a csok csak a gazdagoknak van?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-17 - 11:42

Kedves Asszonyom!
A CSOK célja az otthonteremtés elősegítése. A gyermekek után adható kedvezmény elsősorban a rendelkezésre álló önerő kiegészítésére szolgál.
CSOK-kal kapcsolatos további észrevételeivel kérjük az Emberi Erőforrások Minisztériumához forduljon!

Richárd szerint:

2018-03-14 - 12:54

Alaphelyzet: 2009-ben bevállaltunk 2 gyermeket a régi, abban az évben eltörölt szocpolra. Ezt teljesítettük, hisz 2010-ben az első, majd 2012-re már megszületett a 2. gyermekünk is. Ezután még kettő gyerek érkezett a családba.
Ha most mint 3-gyerekes szeretném megkapni a 10 milliós összeget új lakás/ház esetén, akkor a korábban felvett szocpol miatt 2,4 millióval kell csökkenteni a 10 milliót (a régi februárig érvényes szabály szerint igen) vagy a 4. gyerek megléte miatt (mivel 2 új is született a korábban bevállalt kettő mellé) csak 1 gyerekre jutó “régi” szocpol támogatás összegével kell a 10 milliós összeget csökkenteni (ami 900 ezer Ft volt 2009-ben 1 gyerekre).

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 09:51

Kedves Richárd!
Úgy tudjuk, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében adott esetben elegendő csupán az 1 gyermekre jutó szocpol összegével csökkenteni a 10 milliós CSOK összegét.

Adrienn szerint:

2018-03-12 - 06:02

Az lenne a kérdésem, ha 2016-ban vásároltunk egy használt lakást, s igénybe vettük a csok-ot két gyermek után, ha most vásárolnánk egy új építésű ingatlant, mert érkezik a 3. baba, milyen lehetőségeink vannak, mennyi összeget kaphatunk?
Köszönöm előre is válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 06:20

Kedves Adrienn!
Ebben az esetben a 10 milliós és a 2016-ban igénybe vett CSOK különbözetére lehetnének jogosultak.

Angelika szerint:

2018-03-11 - 14:44

Tisztelt Szakértő!
3 gyermeket nevelő magyar házaspár vagyunk. Már 2015-ben megkezdtük a bővítést, még az első CSOK rendelet hatályba lépése előtt. Ezért nem tudtuk felvenni a támogatást. A mostani változás szerint a már megkezdett bővítést is lehet finanszírozni. Időközben az építési munkálatok nagy része befejeződött, de használatba vételi engedély még nincs. Néhány belső és külső munka van még hátra. Használatba vételi engedélyünk még nincs. Van-e lehetőségünk igénybe venni a CSOK-ot?
Köszönettel:
Angelika

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-11 - 14:57

Kedves Angelika!
2018. március 15-től a CSOK ugyan igényelhető már folyamatban lévő bővítéshez, ám a támogatással kizárólag a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költség finanszírozható.

Bálint szerint:

2018-03-10 - 19:50

Tisztelt Hitelnet!
2011-ben élettársammal vásároltunk egy használt családi házat, amit bővítettünk, felújítottunk. 2 gyermekünk van (2010, 2013). Szocpolt, CSOK-ot nem vettünk igénybe. 2015-ben beköltöztünk.
Szeretnénk egy szobát kialakítani a tetőtérben. (Jelenleg csak padlásként használjuk.)
Kérdésem az lenne, hogy igényelhetjük-e a CSOK-ot. Ha igen, mekkora összegre számíthatunk, és azt milyen összegű számlával kell igazolni?
Köszönettel: Bálint

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 05:27

Kedves Bálint!
A tetőtérben történő bővítéssel (szoba hasznos alapterület minimum 8 m2) jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha a további CSOK feltételek is teljesülnek. 2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe, de a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költséget. Számlával a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-át kell igazolni.

Mihály szerint:

2018-03-10 - 19:32

Tisztelt hitelnet!
A lenti hozzászólásokból feltételezve csokkal vásárolt lakást is el lehet adni 10 Éven belül, ha másikat vesz a tulaj!
A kérdésem az lenne, hogy én vehetek ilyen házat csok-ra? Mármint amit előtte csok-ra vettek?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 05:35

Kedves Mihály!
CSOK igénylés olyan lakás vásárlása esetén is működhet, melyet korábban szintén a támogatás igénybevételével finanszíroztak.

Tamás szerint:

2018-03-10 - 15:56

Kedves Szakértő!
Most olvastuk, hogy a csok szabályai változtak a használt ingatlan vásárlását érintően a tekintetben, hogy lehet ingatlan tulajdonjog.
2018.01.05.-én kötöttünk egy adásvételi szerződést, melynek áprilisban lesz a birtokba vétele. Mind nekem, mind feleségemnek volt egy egy 1/1-es tulajdonjoga, így a támogatást nem tudtuk megigényelni. Időközben nejem lakását eladtuk, áprilisban lesz itt is a teljes anyagi rendezés és birtokba adás, az én tulajdonom fennáll.
Kérdésem az lenne, hogy a változtatással lehetőségünk nyílt a támogatás megigénylésére?
Válaszát köszönöm,
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:28

Kedves Tamás!
Március 15-től lesz hatályos az új CSOK rendelet, melynek értelmében nem lesz lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így meglévő lakása mellett is jogosultak lehetnek a kedvezményre. A felesége tulajdonában lévő lakás értékesítése kapcsán azonban továbbforgatási kötelezettségük lesz. CSOK igénylés esetén az adásvételi szerződést annak megfelelően módosítani szükséges.

József szerint:

2018-03-10 - 15:53

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy van hét gyermekem, ebből háromra felvettet a feleségem a szocpolt, de ez után házasságot kötöttünk és született még négy gyermek. Ha erre a négy gyermekre igényelném a csokot, akkor is levonnák a szocpolt?
Kérném mielőbbi válaszát.
Köszönöm.
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:18

Kedves József!
Amennyiben 4 gyermek után igényelnék a CSOK-ot, úgy nem kellene levonni a támogatás összegéből a korábban kapott szocpol összegét.

Tibor szerint:

2018-03-10 - 15:46

Üdvözletem!
Érdeklődnék hogy ez mit jelent:
Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábbi támogatást vett igénybe. Ebben az esetben az új támogatásból nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.
Mi 2006-ban felvettünk 2 gyerekre 2.000.000 Ft-ot, most 3 gyermekünk van. Új építésű ingatlannál milyen összegre vagyunk jogosultak?
Köszönöm.
Üdv.
Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:04

Kedves Tibor!
Az egyik számítási mód szerint 1 gyermek után 600.000 Ft-ra lennének jogosultak, a másik számítási mód szerint pedig a 10 milliós CSOK összegét csökkentve a korábbi támogatás összegével (2M Ft) 8M Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak. Az Önök esetében tehát célszerűbb azokat a gyermekeket is figyelembe venni az igénylésnél, akik után korábban kaptak már lakáscélú támogatás.

Csilla szerint:

2018-03-10 - 15:22

Meglévő lakás 1/1-es tulajdona esetén lehetséges-e csokot igényelni? Ha igen, mik a feltételek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:39

Kedves Csilla!
2018. március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén is megszűnik a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így 1/1 lakástulajdon esetén is jogosult lehet a CSOK-ra. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Csaba szerint:

2018-03-10 - 15:04

Üdvözletem!
Kérdezni szeretném: Igaz-e az, hogy a Kormány a 10 M Ft-os csokot kiterjesztette 03.15.-től a használt lakás vásárlására is? Ha igen, mi történik abban az esetben, ha 7 M Ft-os lakást vásárolunk? Megkapjuk és a 3 M Ft bent marad az Államkasszában, vagy elutasítják, mert 10 M Ft-ot kell érnie a lakásnak?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:08

Kedves Csaba!
A kormány használt lakás vásárlása esetén NEM tette elérhetővé március 15-től sem a 10 millió Ft-os CSOK-ot, csupán ettől a dátumtól számítva eltörli a meglévő lakástulajdonra vonatkozó korlátozást. Használt lakás vásárlásához a jelenleg is érvényes támogatási összegek lesznek elérhetők: 1 gyermek után 600.000 Ft, 2 gyermek után: 1.430.000 Ft, 3 gyermek után: 2.200.000 Ft, 4 vagy több gyermek után: 2.750.000 Ft.

Mária szerint:

2018-03-10 - 07:07

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a párom Ausztriában dolgozik! Szeretnénk ezt az új lehetőséget igénybe venni, hogy külföldi jogviszonnyal és itthon 180 napon belül magyar munkát vállalnánk! A külföldi TB igazolásnak elég a jogviszonyt igazolnia vagy pedig meg kell lennie egy határozott időnek?
Köszönöm!
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 16:13

Kedves Mária!
Információink szerint a 10 milliós CSOK jogosultság esetén meg kell lenni a 2 éves külföldi TB jogviszonynak, egyéb esetben elegendő a 180 napos külföldi TB jogviszony megléte.

Mónika szerint:

2018-03-10 - 07:06

Tisztelt Hitelnet!
2018.02.16-án kötöttük meg az adásvételi szerződést, amiben hitelfelvétel is rögzítésre került. A hiteligénylést most kedden 2018.02.26-án nyújtottunk be, CSOK igénylés nélkül, mivel férjem tulajdonában van 100%-ban egy ingatlan, így nem voltunk CSOK igénylése jogosultak.
Van-e mód mégis igénybe venni a CSOK-ot, adásvételi szerződés módosításával, hiteligénylési folyamat megszüntetésével.
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 14:56

Kedves Mónika!
Az adásvételi szerződés módosításával, a jelenlegi hiteligénylés megszüntetésével és március 15. után történő igényléssel működhet a CSOK igénybevétele is, ha az egyéb feltételek is teljesülnek.

Erzsébet szerint:

2018-03-10 - 06:49

Üdv!
Másfél éve igényeltem lakáshitelt és vásároltam ingatlant. Azóta született egy gyermekem, akire szeretném megigényelni a CSOK-ot olyan formában, hogy a hitel tőkéből kerüljön levonásra. Most értesültem a cikkükből, hogy március 15. után az adásvételi szerződés létrejöttétől számított 180 napon belül lehet igényelni a CSOK-ot.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne megigényelnem március 15. előtt?
Segítségüket köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 07:00

Kedves Erzsébet!
A CSOK a teljes vételár kifizetése után, visszamenőlegesen nem igényelhető. A támogatás iránti kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül – 2018. március 15-től 180 napon belül – a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe.

Erzsébet szerint:

2018-03-10 - 06:43

A Magyarországon élő, külföldön dolgozó (naponta ingázó) magyar állampolgár miért nem jogosult a Csok-ra? Ez is változik március 15-től vagy csak a hazatérőket “jutalmazzák”? Ez a kérdés rengeteg határmenti családot érint, akik itthon költjük el a kint megkeresett pénzt, és itthon szeretnénk otthont építeni a gyermekeinknek. Az 5 milliós Áfa visszatérítés is jól jönne.
Várható, hogy az adminisztráció csökkentésével mi is hozzájussunk ezekhez a támogatásokhoz?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 06:52

Kedves Erzsébet!
A 10+10 milliós CSOK-ra minden külföldön dolgozó magyar állampolgár jogosult lehet, aki vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Gábor szerint:

2018-03-10 - 06:11

Ezt olvastam a módosításokról szóló cikkben:
Mindenki, aki építkezik és 27% ÁFA tartalmú számlát nyújt be, jogosult lehet adó-visszatérítési támogatásra 5 millió forintig. Az ÁFA visszatérítés lehetőségével a jövőben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is élhetnek.
Szóval, ha felújítok egy lakást, visszakapom az áfát a költségekből?
Köszi.
G.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 06:39

Kedves Gábor!
Az ÁFA visszatérítés továbbra is kizárólag új lakóház építése esetén lesz igényelhető, de – a jelenleg érvényes rendelkezéssel szemben – nem lesz akadály olyan kivitelezési szerződés megkötése, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Erzsébet szerint:

2018-03-09 - 15:44

Tisztelt Szakértő!
Felvázolnám esetünket. Van egy tehermentes házunk. Mivel egy gyermekkel bővült a családunk, ezt a meglévő házunk szeretnénk eladni és egy nagyobb, szintén használt házat venni. Van önerőnk, illetve a család összefogott, hogy kölcsön adnak, hogy ki tudjuk a kinézett házat fizetni. Azt lakhatóvá tesszük és ha tudunk költözni, akkor meghirdetnénk eladásra ezt a házunkat, ahol lakunk (azért nem előbb, mert valahol laknunk kell, amíg a jövőbeni házat tatarozzuk). Majd ahogy sikerül ennek az eladása, visszaadnánk a család által kölcsönzött pénzt. Így mentesülnénk, hogy hitelt kelljen felvennünk.
Kérdésem lenne, hogy így is igényelhetjük férjemmel két gyermekünkre a kinézett házra a CSOK támogatást?
Tisztelettel köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 05:53

Kedves Erzsébet!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén 2018. március 15-től megszűnik a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így amennyiben minden egyéb CSOK feltételnek megfelelnek, a meglévő házuk megtartása mellett jogosultak lehetnek CSOK-ra a másik használt lakóingatlan vételárának kifizetéséhez.

Attila szerint:

2018-03-09 - 15:32

Jelenleg 100 százalékos tulajdonosa vagyok egy lakásnak. Jelent-e ez akadályt a CSOK igénybevételével kapcsolatosan?
Köszönöm válaszát: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 05:56

Kedves Attila!
Mivel 2018. március 15-től használt lakásra igényelt CSOK esetén is eltörlésre kerül a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, ezért 100% lakástulajdona nem fog akadályt jelenteni CSOK igénybevételnél.

András szerint:

2018-03-08 - 14:08

“Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek lakástulajdonnal.”
Lakást szereznék venni, de régit megtartanám, s kiadnám albérletnek. Akkor ezek szerint kaphatok meglévő gyermekem után csokot az újabb használt lakásra ahova költöznénk. Vagy csak ha eladom a régit utána??
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-09 - 15:11

Kedves András!
A meglévő lakástulajdon megtartása mellett, újabb használt lakás vásárlásához jogosultak lehetnek CSOK-ra március 15. után történő igénylés esetén, amennyiben a további CSOK feltételeknek is megfelelnek.

Reni szerint:

2018-03-08 - 14:08

Jó napot!
Olyan kérdésem volna, hogy az új jogszabályban lehet adóstársat is bevonni a csok igénylésnél, ez pontosan mit jelent? Én gyesen vagyok és ugye az nem számít TB jogviszonynak, akkor mondjuk a testvérem, ha neki van TB viszonya, segíthet felvenni a csokot?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-09 - 15:09

Kedves Reni!
A támogatott személyek egyikének kell megfelelnie a TB jogviszonnyal szemben támasztott követelménynek. Ezt a feltételt testvére nem támogatott személy hiteladósként nem teljesítheti Ön helyett.

Erika szerint:

2018-03-08 - 14:04

Üdvözlöm,
Jelen állás szerint a meglévő házunk csak az én nevemen van 100%-ban. Ha jól értelmeztem, akkor március 15.-e után már nem probléma, ha csak az én tulajdonom és a férjem nevén nincs. Így akkor lesz lehetőségünk használt lakás vásárlásra igénybe venni a CSOK-ot?
Köszönettel, Erika

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 14:13

Kedves Erika!
Igen, március 15. után már nem jelent kizáró okot használt lakás vásárlásához kapcsolódó CSOK igénylésnél az 1/1 tulajdoni arányú lakása.

Zsuzsi szerint:

2018-03-08 - 13:33

Érdekelne, hogy a CSOk új feltételei érintik-e azt a feltételt, miszerint ha valaki 5 éven belül adott el ingatlant, akkor annak a teljes összegét bele kell rakni az új ház vásárlásánál a vételárba ahhoz, hogy megkapható legyen a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:51

Kedves Zsuzsi!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén továbbra is megmarad az 5 éven belül eladott lakóingatlan árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség.

Ágnes szerint:

2018-03-08 - 12:56

Szóval ha van a nevemen ingatlan, attól még igényelhetem a CSOKOT?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:12

Kedves Ágnes!
Március 15-től a hitelintézetek használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén már egyáltalán nem vizsgálják az igénylők meglévő lakástulajdonát, tehát az Öb nevén lévő ingatlantól függetlenül igényelhető lesz a CSOK.

Kata szerint:

2018-03-08 - 12:55

Kedves Szakértő!
Egy éve igényeltünk és meg is kaptuk az CSOK-ot használt lakás vásárlására. Az adott lakást most felújítjuk, szeretnénk bővíteni is. Ez esetben is igényelhetjük a 27%-os ÁFA-visszatérítést?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:08

Kedves Kata!
Az ÁFA visszatérítés kizárólag új lakóház építése esetén vehető igénybe, bővítésnél erre nincs lehetőség.

Gy.-né szerint:

2018-03-08 - 12:50

Tisztelt Uram|Hölgyem!
Érdeklődni szeretnék, hogy várható-e a közeljövőben módosítás? A meglévő lakástámogatás a gyerekek után? 4 évvel ezelőtt vásároltunk lakást. Utána lett bevezetve a csok. 2 gyermekem van. 40 éves vagyok.
Csak hozzáépítés esetén lehet igényelni? Azt is mondogatták, hogy felújításra vagy tetőcserére is lehet igényelni.
Köszönöm válaszukat!
Gy.-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 12:52

Kedves Asszonyom!
A CSOK meglévő lakáshitel előtörlesztésére, felújításra, korszerűsítésre sajnos a március 15-től hatályos módosítást követően sem lesz igényelhető.

Brigitta szerint:

2018-03-08 - 08:10

Üdvözlöm!
Múlt hét pénteken tetten fel kérdést az oldalukon, eddig türelmesen vártam. A kérdés mellett fel volt tüntetve moderációra vár. Ma már a kérdést nem látom, de nem is írtak semmit, hogy várjak még vagy esetleg nem tudnak segíteni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 09:43

Kedves Brigitta!
Kérdése továbbra is moderációra vár. A CSOK rendelet módosítása miatt jelentősen megnövekedett az érdeklődések száma, ezért türelmét kérjük, megértését köszönjük.

József szerint:

2018-03-07 - 13:19

Üdvözlöm!
Tavaly vettük fel a CSOK-ot két gyermek után, használt lakásra, de mivel előző házasságomban, az ott született gyermekeim után már igénybe vettem a szocpolt, így 2,4M helyett csak 400.000 Ft támogatást kaptam.
Van lehetőség az utólagos újraszámolásra, vagy második házasságomból született gyermekeim maradnak másodrendű állampolgárok az állam szemében?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 06:21

Kedves József!
Már igénybe vett támogatás esetén a megvalósult lakáscél vonatkozásában különbözet érvényesítésére információink szerint sajnos nincs lehetőség.

Imre szerint:

2018-03-07 - 11:50

Kérdésem a következő: én 42 éves vagyok, a nejem 41 éves. Van 6 gyermekünk, 16-1,5 éves korig. Másfél éve folyamatos munkaviszonyom van a volánnál. A nejem gyeden van. 4 gyermekre már igénybe vettük a szocpolt. Igénybe tudnám-e venni valamilyen formában a csokot? Lakásvásárlás, bővítés, építkezés? Hitelt nem szeretnék felvenni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-07 - 12:39

Kedves Imre!
A március 15-től hatályos CSOK rendelet értelmében kétféle számítási mód is lesz a CSOK összegére. Ha minden a 6 gyermek figyelembevételre kerül az igénylésnél, akkor a CSOK összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott szocpol összegével. Ha csak azon két gyermeket veszik figyelembe az igénylésnél, akik után még nem kaptak támogatást, akkor meglévő lakás bővítéséhez vagy használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegtű támogatást kaphatnak.
Új lakás vásárlásához vagy építéséhez legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. Ez esetben érdemes azon gyermekeket is figyelembe venni, akik után kaptak szocpolt, mert ha a 10 milliós CSOK összegét csökkentjük a korábbi támogatással, akkor is magasabb összegű kedvezményre lehetnek jogosultak, mint a két gyermek után járó 2,6M Ft.

Árpád szerint:

2018-03-07 - 05:48

Üdv!
Négy kiskorú gyermekem van. Már kettőre kihasználtam a szocpolt lakásvásárlásra. Most el szeretném adni és nagyobb összkomfortosabb lakást szeretnénk venni. A csokot is ki szeretnénk használni, de nem vagyok vele tisztában, hogy most mind a négy gyerekre igényelhetem vagy csak a kettőre?
A választ előre is köszönöm!
Tisztelettel: Árpád

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-07 - 06:22

Kedves Árpád!
A március 15-től hatályba lépő változásokat követően kétféle számítási mód közül az Önök számára kedvezőbbet választhatják: vagy figyelembe veszik mind a 4 gyermeket és az így adható 2.750.000 Ft összegű CSOK-ot csökkentik a korábban kapott szocpol összegével vagy csak azon két gyermek után igénylik a CSOK-ot, aki után korábban még nem kaptak és így az 1.430.000 Ft-os támogatásra lehetnek jogosultak.

Tamás szerint:

2018-03-07 - 05:44

Tisztelt Hitelnet!
CSOK módosításokban nem olvastam a használt lakás vásárlásra vonatkozó felső értékhatárt. Ezek szerint használt lakásra vonatkozó 35 millió Ft-os felső értékhatárt nem törölték el?
Köszönettel: Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-07 - 06:10

Kedves Tamás!
A 35 milliós értékhatár továbbra is megmarad használt lakás vásárlása esetén.

Brigitta szerint:

2018-03-07 - 05:41

“Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábbi támogatást vett igénybe. Ebben az esetben az új támogatásból nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.”
Kedves Szakértők,
7 közös gyermekünk van. Ha felvettük új lakásra a 10 millió csok támogatást, akkor a többi gyerek vonatkozásában ismét igénybe vehetnénk?
Köszönöm szépen a választ, Brigitta

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 14:52

Kedves Brigitta!
Mivel az első igényléskor a meglévő 7 gyermekére tekintettel kapta Ön a 10 milliós CSOK-ot, s most is ugyanazon gyermekek után tudná igényelni, ezért újbóli új lakás vásárlása esetén nem tudna CSOK-ot, CSOK különbözetet érvényesíteni.

Mihály szerint:

2018-03-06 - 10:02

Tisztelt hitelnet!
A háznak amit csok-ra szeretnénk venni, van a bejárati ajtónál egy kb. 3 négyzetméteres kis helység /itt lehet bemenni a házba/, aminek a belmagassága kb. 2 méter. A többi helyiség magassága jó. Ha ez a kis helység szerepel a rajzon, gond lesz a magassága? És ha nem szerepel, de a minimum négyzetméter megvan 3 gyerekre, attól még probléma, hogy a házhoz tartozik, de nincs a rajzon?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 09:48

Kedves Mihály!
Véleményünk szerint nem fog gondot jelenteni a bejárati ajtónál lévő kis helyiség belmagassága, amennyiben a többi helyiség mérete megfelel az előírásoknak.

István szerint:

2018-03-05 - 14:41

Tisztelt Szakértő!
Olvastam a cikkükben, március 15-ével változnak a feltételek. Elkezdtem 2015-ben egy teljesen új egyedülálló házat építeni. A munkákról és az építőanyagról a számlák az én nevemre szólnak. A ház 100%ban készen van, használatbavételi engedély nincs. Eddig az volt a probléma, hogy nincs hátra lévő munka, így nem tudom mibe visszaforgatni a Csok-ot és az Áfát. Március 15-i változásokkal Ön szerint jogosult vagyok-e a Csok és Áfa visszaigénylésre?
Feleségemmel a tulajdoni hányad 4/5-öd 1/5-öd. Ez kizáró ok lehet-e valamelyik támogatásnál?
Segítségét köszönöm!
Tisztelettel: István

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-06 - 09:54

Kedves István!
Az adó-visszatérítési támogatás új lakóház építésénél a kérelem befogadásakor a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségből még fennmaradó költségekre lesz igényelhető továbbra is. 100% készültségi fokon lévő lakóingatlanra a támogatás már sajnos nem vehető igénybe.
4/5-1/5 lakástulajdonuk március 15. után már egyik támogatásnál sem lesz kizáró ok.

Ágota szerint:

2018-03-05 - 14:41

Tisztelt szakértő,
Az új módosítással nem kizáró ok lakástulajdon megléte.
Kérdés, hogy ha az egyik szülő 50%-os tulajdonrészét váltaná meg a CSOK segítségével a másik szülő, azt lehet-e.
Értelemszerűen a másik szülő jelenleg 50%-os tulajdonrésszel bír az érintett lakásban, tehát a fennmaradó 50% megvásárlásához venné igénybe a CSOK-ot.
Ez eddig nem volt lehetséges.
Változott az ügyben valami?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-05 - 14:55

Kedves Ágota!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához a módosítást követően sem lesz igénybe vehető.

György szerint:

2018-03-05 - 14:37

Tisztelt Szakértő!
Több kérdésem is lenne:
1. Ezt írták: “Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás eltörlése
Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek lakástulajdonnal. A meglévő lakástulajdon eddig csak új lakásra igényelt CSOK esetén nem jelentett kizáró okot.”
Kérdésem: Ez pontosan mit jelent? Ha van már lakásom, akkor is kérhetem a CSOK-ot, tehát nem kell az új házba költöznöm?
2. Az Áfa visszaigénylést minden magánszemély megteheti? Ha nem vállalkozó, akkor is?
3. 3 gyermekem van, amikor építkeztünk még csak kettő volt, de rájuk felvettük a szocpolt. Ezt levonják a CSOk összegéből?
Köszönettel.
György

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-05 - 14:49

Kedves György!
1. Ha van már lakása, akkor is jogosult lehet CSOK-ra újabb lakás vásárlása esetén, ám a 10 éves bentlakási kötelezettséget a CSOK igénybevételével szerzett, újabb lakásban kell teljesíteni.
2. ÁFA visszatérítést magánszemély is igényelhet új lakóház építése esetén maximum 5M Ft értékig a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségből még fennmaradó költségekre.
3. CSOK igénylésnél – amennyiben első két gyermeke is figyelembevételre kerül az igénylés során – úgy az utánuk korábban kapott szocpol összegével csökkenteni szükséges a CSOK összegét.

Anita szerint:

2018-03-04 - 18:45

Üdvözlöm!
A házhoz tartozik egy kb. 15 m2-es garázs (ugyanúgy téglaépítésű, a házzal egy tető alatt lévő helyiség). Ezt szeretnénk egy harmadik szobának kialakítani.
A jelenlegi változások értelmében ez kivitelezhető CSOK igénylésével 2 gyerekre? Vagy ha ez nem, akkor a ház teljes külső szigetelése? Az olvasottak alapján nem egyértelmű.
Köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-05 - 14:19

Kedves Anita!
A meglévő épületrész átalakítása a módosított CSOK rendelet értelmében sem minősül bővítésnek, így a garázs lakószobává alakításához a kedvezmény sajnos nem vehető igénybe. Korszerűsítéshez szintén nem használható fel a CSOK.
Az Ön által említett lakáscélok lakáshitelből finanszírozhatók. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önöknek az elérhető hitelkonstrukciókról! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

László szerint:

2018-03-04 - 18:34

Üdv
Tavaly nyáron kezdtünk építkezni, a saját tulajdonomban lévő kis kockaházra építettünk egy emeletet, vagyis a tetőteret beépítettük. Sajnos befejezni nem tudtuk, mert elfogyott a pénzünk. Közben a feleségem állapotos lett, 2-3 hét múlva születik a harmadik gyermekünk.
Kérdésem: Akkor megkezdett bővítésre is lehet igényelni?
Az összeget hogyan lehet felhasználni? Amit kapok, elég arról számlát vinni, vagy a duplájáról kell?
És a harmadik kérdésem: A ház az én tulajdonomban van 100%-ig, a feleségemnek nincs része benne papíron. Viszont van rajta 2 jelzálog, ami miatt nem egyszerű neki is részt adni benne.
Így is igényelhető?
Köszönettel.
László

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 18:37

Kedves László!
A CSOK március 15-től folyamatban lévő bővítés esetén is igényelhető a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre. A költségvetés 70%-át számlával kell lefedni. A jogosultságnak sajnos továbbra is feltétele lesz, hogy házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek rendelkeznie kell tulajdonrésszel a bővítendő lakóingatlanban.

Zoltán szerint:

2018-03-04 - 17:57

Külföldről hazatérőknek, akinek megvan már a 3 gyermek és nem Európai Gazdasági Közösségi országból érkeznek (Pl. Usa, Kanada, Ausztrália), nem elég a TB létesítés megígérése, hanem továbbra is 2 év kell a magyar rendszerben. Magadnak nem fizetheted, hanem munka által kell, hogy történjen. Sajnos ez nem változott, a nezetgazdagsági minisztérium szerint. Legalábbis nekem a napokban ezt írták. Gondoltam érdemes tisztázni, mert itt fent eléggé egyszerűen van fogalmazva, nem kitérve a részletekre.

Csilla szerint:

2018-03-04 - 17:52

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy párom külföldön dolgozik, ott fizeti a tb-t, de ingázik, nem külföldön lakik. Jelenleg nekem nincs munkaviszonyom. Három gyermekünk van. 15, 8, 2,5 évesek.
Mi is igénybe vehetjük a CSOK-ot új ház építésére?
Köszönettel: Csilla

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 18:03

Kedves Csilla!
Amennyiben párja EGT államban dolgozik legalább 2 éve, úgy jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK-ra, ha párja vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Mihály szerint:

2018-03-03 - 16:20

Tisztelt hitelnet!
A ház, amit csok-ra szeretnék venni 2.200.000 forint jelzáloggal terhelt. A szülei hagyták a jelenlegi tulajdonosra /elhunytak/. A vételár 2.500.000 Ft lenne. 3 gyerekre igényelnénk csok-ot, a többi önerő lenne. Lehetséges így jelzáloggal terhelt ingatlant venni?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:43

Kedves Mihály!
Jelzáloggal terhelt lakóingatlan CSOK-kal történő finanszírozása is lehetséges, ha teljesülnek az egyéb CSOK feltételek is.

Zoltán szerint:

2018-03-03 - 13:18

Tisztelt Szakértő!
Utólag van-e lehetőség a csok hitelbe való beforgatásába?
2011-ben vásárolt ingatlan utólag született két gyermek, 2013-ban illetve 2015-ben.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:40

Kedves Zoltán!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetőség arra, hogy fennálló hiteltartozásukat az utóbb született gyermek utáni kedvezménnyel csökkentsék, mivel a vásárláskor egy gyermek után sem kaptak támogatást.

Kitti szerint:

2018-03-03 - 09:17

Kedves Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy KHR listások igényelhetik-e a CSOK-ot hitel nélkül?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:31

Kedves Kitti!
A negatív tartalmú KHR nem zárja ki a CSOK jogosultságot, így kölcsön igénybevétele nélkül jogosult lehet a kedvezményre.

Lívia szerint:

2018-03-03 - 09:14

Üdvözlöm!
Egy gyermekünk van és szeretnénk még 1-et! 2 gyermek után szeretnénk felvenni a csok-ot bővítésre! A bővítésnek már nekiálltunk! Hogyan vagy mi után számolják ki mennyi csok-ot kaphatunk!?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:31

Kedves Lívia!
Bővítés esetén két gyermek után a CSOK összege 1.430.000 Ft, de a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költséget.

Kriszti szerint:

2018-03-03 - 07:02

Tisztelt Szakértők!
Meglévő lakás bővítésére 2017 decemberében igényeltünk 2 gyermekre csokot. Az építkezést elkezdtük, mely építési engedélyhez kötött. A költségvetésünk elég nagy. Sajnos az áfa visszaigénylésnél azt mondták, hogy mivel az építkezésünk “csak bővítés”, így nem vagyunk jogosultak arra. Majd megpróbáltuk a másik irányból is megközelíteni az állami támogatások piacát, mint régi épületrész felújítása- kazáncsere, szigetelés. Mellyel pedig az a probléma volt, hogy már újnak számított. (Elhelyezkedésileg a kazánunk átkerül az új építésbe.)
Most olvasom:
“Mindenki, aki építkezik és 27% ÁFA tartalmú számlát nyújt be, jogosult lehet adó-visszatérítési támogatásra 5 millió forintig.”
Kérdésem lenne, hogy akkor ezen esetben az építési engedélyhez kötött bővítésre is vonatkozna az áfa visszaigénylés?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:27

Kedves Kriszti!
Adó-visszatérítési támogatás továbbra is új lakóház építése esetén igényelhető, bővítés esetén sajnos nem.

Gàbor szerint:

2018-03-02 - 18:54

Igényelheti a csokot használt ingatlan vásárlására az, akinek az adott ingatlan háromnegyed része öröklés és ajándékozás útján szerzett saját tulajdona és az ingatlan fennmaradó részét családtagjától vásárolná meg?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:17

Kedves Gábor!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Az aktuális törlesztő részleteket online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerheti meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Gábor szerint:

2018-03-02 - 17:42

Miért kell vállalnom azt, hogy 10 évig nem adom el az ingatlant amit veszek akkor, ha nem a 10+10-es csok-ot veszem igénybe, hanem csak 1 vagy két gyerekre vonatkozót?
A lakástakaréknál sem azt vállalom, hogy 10 évig nem adom el, hanem azt, hogy az ingatlan fejlesztésére fordítom a támogatást. A csok-nál miért van így megszívatva a család?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:11

Kedves Gábor!
A CSOK igénybevételével vásárolt lakóingatlan 10 éven belül is eladható meghatározott feltételek mellett, s a támogatás átvihető a helyette vásárolt lakásra.

Diána szerint:

2018-03-02 - 16:16

Jó napot!
Csak érdeklődni szeretnék, hogy a minisztériumi rendeletben ugye 190-től van a belmagasság. És ugyebár nekünk a Budapest Bankban azt mondták, hogy 250-nek kell lennie a belmagasságnak. Elutasították a CSOK-ot, mert 244 volt egy helységben a belmagasság.
Most melyik az igaz? Mennyinek kell lennie valójában?
Köszönöm!
Tisztelettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 07:47

Kedves Diána!
Információink szerint kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5m megvan a belmagasság. (pl. nappali), többi helyen pedig 2,2m feletti kell, hogy meglegyen.

Sándor szerint:

2018-03-02 - 13:46

Szép napot.
Sándor vagyok. Vettünk egy házat tavaly, de van 4 gyermekünk. Nem használhattuk fel a csokot, mert külföldön dolgozunk. Ha eladjuk a házat, akkor felvehetjük a 10+10-et?
Előre is köszönöm.
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 07:09

Kedves Sándor!
Új lakóház vásárlása esetén jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK-ra a meglévő külföldi TB jogviszony igazolása mellett, ha vállalják, hogy legalább egyikük 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A két éves TB jogviszony megléte feltétel.

Krisztina szerint:

2018-03-02 - 12:46

Üdvözlöm!
Az ÁFA visszatérítés változása bejegyzésben szerepel, hogy mindenki aki építkezik és 27% áfa tartalmú számlát benyújt, az jogosult az adó-visszatérítési támogatásra. Nyugdíjas esetén áfa visszatérítésre.
Ha én az áfát szeretném visszaigényelni (nem nyugdíjasként), ami ezidáig csak új lakás építése esetén jöhetett szóba 5 millió forintig, arra már van-e lehetőség?
A csok módosítást erre is kiterjesztették? (Használt családi ház bővítésre igényeltük a csok-ot.)
Köszönettel.
Krisztina

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 07:03

Kedves Krisztina!
Az ÁFA visszatérítés csak új lakóház építésére vonatkozik, a meglévő bővítésére sajnos nem.

Éva szerint:

2018-03-01 - 22:11

Üdvözlöm!
Kérdéseim a következők lennének:
– Bővítésnél mennyi önerővel kell számolni?
– 3 gyermekem van, hány nm-t kell minimum bővítenem
– Mennyi összeget kaphatok?
– Tetőtér-beépítésre is felhasználható?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:29

Kedves Éva!
A bővítéshez szükséges önerő mértékét az határozza meg, hogy mekkora összegről szól a bővítésre vonatkozó költségvetés.
A kialakított lakás hasznos alapterületének 3 gyermek esetén el kell érnie a 60 m2-t. Legalább egy szobával szükséges bővíteni, melynek hasznos alapterülete minimum 8 m2.
3 gyermek után – a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség összegét is figyelembe véve – legfeljebb 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető.
A támogatás tetőtér-beépítéshez is felhasználható.

Anita szerint:

2018-03-01 - 22:11

Jó estét kívánok!
Március 15-től a Csokkal kapcsolatos változásoknál, esetleg abban nincs változás, hogy 5 èven belül eladott ingatlan vételárát teljes mértékben kell beforgatni?
Van egy kisfiúnk és a férjem is és én is adtam el ingatlant, és most használt lakást veszünk és nem forgatjuk be a teljes vételárat.
Jogosultak vagyunk a Csokra?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:24

Kedves Anita!
Az 5 éven belül eladott lakástulajdon árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség március 15-től sem változik, a továbbforgatási kötelezettség – a csökkentő tételek figyelembevételével – továbbra is fennáll.

Viktória szerint:

2018-03-01 - 21:03

Jó estét!
Viktória vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy a csokhoz a munkaviszony szükséges-e, mert nekem nincs munkaviszonyom, mert gyesen vagyok. Van egy 22 hónapos kicsim, akitől nem tudok dolgozni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:21

Kedves Viktória!
Csak gyes esetén sajnos Ön nem rendelkezik a CSOK igényéléséhez szükséges TB jogviszonnyal.

Eszter szerint:

2018-03-01 - 19:21

Szeretném megkérdezni, hogy két pici gyerekünk van és van egy 20 éves lányunk, de nem tanul felsőoktatási intézményben. Több helyen olvastam a CSOK rendelkezéseit, de ez még mindig nem világos. A mostani cikk szerint nem kell tanulnia sehol. Akkor most beszámíthatjuk őt is?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:14

Kedves Eszter!
A CSOK az igénylő minden, 25 év alatti, vér szerinti vagy örökbefogadott, eltartott gyermeke után igényelhető. Nem feltétel, hogy felsőoktatási intézményben tanuljon.

Ágnes szerint:

2018-03-01 - 19:00

Szeretném kérdezni, ha bővíteni szeretnénk, már akkor sem probléma Csok igénylésnél a meglevő lakástulajdon? Akkor sem, ha azt eladtuk, most már nem lesz kötelező beleforgatni annak az árát?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:12

Kedves Ágnes!
A meglévő lakástulajdonra vonatkozó korlátozás március 15-től eltörlésre kerül, de az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség továbbra is fennáll. A jogosultsághoz tehát be kell forgatniuk az 5 éven belül eladott lakás árát – tekintettel a továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételekre.

Zsuzsa szerint:

2018-03-01 - 06:48

Üdülőövezetben levő ingatlan bővítésére vagy új ingatlan építésére felvehető-e a támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 05:28

Kedves Zsuzsa!
A CSOK csak lakóingatlanként nyilvántartott vagy – új építés esetén – lakóházként, lakásként feltüntetésre kerülő ingatlan bővítéséhez, építéséhez vehető igénybe.

Reni szerint:

2018-02-28 - 21:19

Ha van meglévő ingatlanom, de nem használtam ki 3 gyermekem szocpolját, mire tudnám felhasználni? Érdekelne esetleg felújítás, bővítés.
Kköszönöm ellőre is!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 05:16

Kedves Reni!
Meglévő ingatlan esetén a CSOK annak legalább egy szobával történő bővítéséhez vehető igénybe.

Katalin szerint:

2018-02-28 - 19:19

Tisztelt Hitelnet!
A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel esetében, az igénylő házaspár, vagy csak -társ hitelképtelensége alatt a nem kielégítő jövedelmi viszonyokat érti a jogszabály, vagy a szülők hiteladósként történő bevonása, esetleg a jövőben a KHR aktív/passzív negatív státuszból adódó hitelképtelenséget is áthidalhatja? Úgy értem, az igénylés során kötelezően bevonandó házastárs negatív KHR státuszából adódó kockázatot ellensúlyozhatja-e az igénylő mellett további adóstársak (szülők) bevonása?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 05:48

Kedves Katalin!
Továbbra is feltétel, hogy az igénylőnek az otthonteremtési kamattámogatás igénylésének időpontjában nincsen nyilvántartott tartozása a központi hitelinformációs rendszerben vagy az igénylő a KHR-ben szereplő tartozását már legalább egy éve teljesítette.

Edina szerint:

2018-02-28 - 19:16

Kedves szakértő!
Külföldön élünk és dolgozunk párommal már 6 éve. Szeretnénk igénybe venni az 5%-os áfakulcsot a tavasszal elkezdődő újépítésű házunk építéséhez. Generálkivitelezővel építettünk. Eddig ez nem volt lehetséges, most mégis azt olvasom mindenkinek elérhetővé válik.
Így még nekünk is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 14:20

Kedves Edina!
Ha generálkivitelezővel építtetnek új lakást, akkor eleve 5% ÁFA tartalommal kerül kiállításra a generálkivitelezői számla.
A maximum 5 millió forint összegű adó-visszatérítés új ház építése esetén azon számlák után vehető igénybe, melyek 27% ÁFA tartalommal kerülnek kiállításra.

Niki szerint:

2018-02-28 - 18:24

Érdeklődnék, hogy továbbra sem lehet lakásrész vásárlásra igénybe venni?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 15:09

Kedves Niki!
Tulajdonrész vásárlásához a CSOK továbbra sem lesz igényelhető. Erre a célra lakáshitel vehető igénybe. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt a legkedvezőbb hitelkonstrukciókról, ha kitölti online adatlapunkat!

Ferenc szerint:

2018-02-28 - 17:08

Érdeklődnék, hogy ha külföldi dolgozóként CSOK-ot akarok igényelni, akkor mennyi időt kell igazolnom a külföldi TB-től?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 15:06

Kedves Ferenc!
Információink szerint egy vagy két gyermek után új lakás építéséhez vagy vásárlásához igényelt CSOK esetén legalább 180 napot, 3 gyermek esetén legalább 2 évet.

Csaba szerint:

2018-02-28 - 17:04

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem volna, (az új rendelet 2018.03.15.-től lép érvénybe), ha érvénybelépés előtt, 2018.03.07.-én megkötöm az ügyvédnél a csok-os adásvételit, tudom-e a hamarabb megkötött szerződéssel igényelni a banknál a csok-ot? Befolyásolja-e a hamarabbi szerződéskötés az eljárást?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 14:56

Kedves Csaba!
Az adásvételi szerződés a CSOK rendelet hatálybalépése előtt is megköthető. Az új feltételek mellett maga a CSOK kérelem viszont március 15. után lesz benyújtható.

Ibolya szerint:

2018-02-28 - 16:32

Jó napot kívánok!
A kérdésem az lenne, ha használt lakást szeretnék venni, akkor már nem kizáró ok a meglevő 100%-os lakástulajdonom? Mert ez eddig csak új lakás vásárlásánál volt így. Akkor megtarthatom a meglévőt is? Nem kell eladnom?
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm tisztelt hitelnet!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 14:53

Kedves Ibolya!
Március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén sem lesz akadály a meglévő, 100% tulajdonban lévő lakás. Ebben az esetben nem kell eladnia a lakását, így is jogosult lehet CSOK-ra.

Mihály szerint:

2018-02-28 - 15:26

Tisztelt hitelnet!
Fenti tájékoztatóban olvastam, hogy eltörlésre került a lakástulajdonra vonatkozó rendelet.
Ez pontosan mit takar?
Használt lakás vásárlásánál is lehet 100 százalék tulajdonom másik lakásban?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 14:22

Kedves Mihály!
Március 15-től lesz hatályos a rendelet, mely alapján a hitelintézetek használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén sem fogják vizsgálni az igénylő meglévő lakástulajdonát, vagyis akár 100% lakástulajdona is lehet a támogatott személynek.

Károly szerint:

2018-02-28 - 15:00

1: Munkaviszony szempontjából az, aki több éve már közfoglalkoztatásban van, az beleszámít vagy az egyáltalán nem?
2: Ha már van 2 meglévő gyerek és úton van a 3-dik, akkor már 3 gyerekre lehet meg igényelni a csok névre hallgató támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-02 - 14:18

Kedves Károly!
A közfoglalkoztatotti munkaviszony használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén vehető figyelembe.
Ha a magzat betöltötte a 12. terhességi hetet, akkor meglévő gyermeknek számít az igénylés során. Ha nem, akkor megelőlegező CSOK igényelhető utána.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések