Vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha orvosilag igazoltan nem teljesül a gyermekvállalás? - Hitelnet.hu

Vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha orvosilag igazoltan nem teljesül a gyermekvállalás?

Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem, ha akaratunk ellenére nem sikerül a teherbeesés és ezt orvosilag tudjuk igazolni, hogy szeretnénk, de nem sikerül.
Ilyen esetben hogyan kell visszafizetni a szocpolt?

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Köszönettel.
Kriszta

Kedves Kriszta!

Amennyiben a gyermekvállalást nem sikerül teljesíteni, úgy az igénybe vett megelőlegezett CSOK összegét – csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével – a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, a 10 milliós CSOK esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.

A visszafizetési kötelezettségre – ideértve az esedékes kamatokat is – a lakás fekvése szerint illetékes járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező igazolja, hogy a CSOK azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene.

Továbbá a a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat az illetékes kormányhivatalhoz. A kormányhivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb 5 évre fizetési halasztást engedélyezhet.

Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a CSOK szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert:
– az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti, az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 4. számú melléklet 13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a fiatal házaspár

a) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban – a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül – részt vett, vagy

b) a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, vagy a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas; vagy

– a fiatal házaspár számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

Az igazolás kiállítása során az egészségügyi szolgáltató az igazoláson feltünteti a kizáró ok megállapításának első időpontját, azzal, hogy az igazoláson a kizáró ok tényén és időpontján kívül egészségügyi adat nem tüntethető fel. Az igazolást a gyermekvállalásra biztosított határidő leteltéig lehet benyújtani. A járási hivatal és a kormányhivatal csak olyan igazolást fogadhat el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére irányuló szerződés megkötésének időpontja megelőzi a méltányossági döntést megalapozó ok megállapításának első időpontját.

Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a CSOK visszafizetésének elhalasztása tekintetében az, ha a visszafizetési kötelezettség a támogatott személy megélhetését ellehetetlenítené.

A legfeljebb 5 éves időtartam elteltével a támogatott személy kérelemére a kormányhivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a fizetési kötelezettséget részben vagy teljesen elengedheti, ha a támogatott személy életében neki fel nem róható okból nem várható olyan változás, amely a – halasztott – fizetési kötelezettség teljesítését lehetővé teszi.

Utolsó módosítás: 2016. november 03. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2019-01-24 - 09:57

Tisztelt Szakértő!
A feleségemmel le szeretnénk szerződni még egy gyermekre, így 2 gyermek után igényelnénk a CSOK-ot. Mi történik akkor, ha megkapjuk az összeget, de a gyermek születése valamilyen okból kifolyólag nem valósul meg? Gondolom a meg nem születet gyermek után kapott összeget vissza kell fizetni! Ennek van-e kamata?
Mennyi időn belül kell visszafizetni?
Válaszát előre is köszönjük.
Tisztelettel: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 11:04

Kedves Attila!
Ha nem teljesül a gyermekvállalás, akkor visszafizetési kötlezettségük keletkezik. A kamat mértéke az aktuális jegybanki alapkamat. Minderről részletes leírást fenti bejegyzésünkben olvashat.

Gábor szerint:

2017-04-12 - 15:30

Üdv!
Jelenlegi szabályozás szerint mikor nem kell visszafizetni a csok igényelt összegét? Gondolok itt arra, hogy ha pl. egyszerűen nem jön össze a baba, illetve kritikus lenne valamilyen betegség miatt.

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-13 - 07:32

Kedves Gábor!
Megelőlegező CSOK visszafizetésével kapcsolatban bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések