Nem kaphatunk CSOK-ot meglévő gyermekünk után, ha korábban egyikünk megelőlegező szocpolt vett igénybe? - Hitelnet.hu

Nem kaphatunk CSOK-ot meglévő gyermekünk után, ha korábban egyikünk megelőlegező szocpolt vett igénybe?

Tisztelt Szakértő!

2006 környékén 2 gyerek után megelőlegező szocpolt vettünk fel férjemmel. Azonban elváltunk és nem is született gyerek. A hitel vissza lett fizetve az államnak.
Tavasszal építkezni fogunk párommal. Jelenleg van egy 4 hónapos kislányunk és szeretnénk neki egy testvért is. Mire a hitelt intézni kell, sajnos még nem lehet bevállalni a következőt, császár miatt várni kell. A bankban még ősszel azt mondták, hogy nem vehetünk már igénybe megelőlegező csokot, csak az egy gyerek után kaphatunk 400.000 Ft-ot.

Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van? Az egyértelmű számomra, ahogy olvastam az oldalukat, hogy ha megvan a hitelszerződés, akkor utólag már nem vehetjük igénybe – majd ha meg lesz a 2. baba is – a csokot. Elég dühítő, mivel mi az előző szocpolt magas kamattal visszafizettük, tehát végül nem éltünk vele. Hirdetik itt, hogy milyen magas összeg jár 2-3 gyerek után, de ott van az a csak!

Köszönettel:
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet értelmében, amennyiben az igénylő gyermekvállalásra tekintettel a lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást megelőlegező kölcsönt vett igénybe korábban, az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezményre akkor köthet támogatási szerződést, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.
Továbbá a támogatott személyeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a CSOK kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül lakáscélú állami támogatás vagy ezt vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre nem kötelezte.

Fentiek értelmében a 2006-ban történt megelőlegező szocpol felvétele, majd annak nem teljesülése miatt sajnos valóban nincs lehetőségük arra, hogy vállalt gyermek után igényeljenek kedvezményt. Ha a korábbi megelőlegező támogatás visszafizetésére nem az elmúlt 5 évben került sor, úgy a meglévő gyermekük után ugyan jogosultak lehetnének CSOK-ra, melynek összege 1 gyermek esetén 600.000 Ft, de további előírások alapján az adható CSOK összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett támogatás összegével még akkor is, ha az a későbbiekben visszafizetésre került. Erről bővebben ITT olvashat.

Továbbá pontosítani szükséges, hogy korábbi kapcsolatban igénybe vett támogatás esetén annak felével kell csökkenteni a CSOK összegét. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg adható 600.000 Ft összegű CSOK-ból le kell vonni a korábbi megelőlegező szocpol (2,4M Ft) felét, vagyis 1.200.000 Ft-ot, így sajnos nem marad igénybe vehető támogatási összeg. Erről további részletek ITT találhatók.

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére új lakás építése, vásárlása esetén nincs lehetőség.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. február 15. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések