Megelőlegező CSOK igényelhető használt lakásra úgy is, hogy még nincs gyermekünk? - Hitelnet.hu

Megelőlegező CSOK igényelhető használt lakásra úgy is, hogy még nincs gyermekünk?

Tisztelt Hitelnet Szakértő!

Párommal élettársi kapcsolatban élünk, van egy közös ingatlanunk, melyet el szeretnénk adni és elköltözni. Tehát önerő meglenne, hitelt nem akarunk felvenni, viszont gondolkodunk Csokban. Egyikünk 40 év alatti, viszont nem vagyunk se házasok, és még gyermekünk sincs.

Ilyen esetben is fel lehet venni a megelőlegező Csokot úgy, hogy még nincs egy meglévő gyermek sem? 2 gyerekre?
Ha igen, ilyenkor ennek is a maximálisan adható 1.430.000.- Ft az összege?
A magzat 12. hetes korától már egy meglévő gyermeknek számítana az igénylés során?
Illetve van minimum m2?

A kérdésem még az lenne, ha előre nem látható egészségi okokból nem sikerül a teherbe esés, és ezért nem lehet megvalósítani a bevállalt határidőt, akkor is vissza kell fizetni a megelőlegezett Csokot?

Az igénylő és azon gyermek, akire tekintettel a CSOK folyósításra került, a folyósítástól számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik kivéve az alábbi eseteket–
Ez számomra nem teljesen egyértelmű, tehát ha én szeretnék megelőlegezett Csokot 2 gyerekre, lakásmegvételhez, akkor azt a házat nem adhatom el?

Előre is köszönöm a válaszát!
Nóra

Kedves Nóra!

Megelőlegező CSOK igénylésének feltétele a házastársi kapcsolat, valamint az, hogy a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen. Használt lakás vásárlása esetén 2 gyermek vállalható akkor is, ha még nincsen meglévő gyermekük, de feltétel a házasság. A maximálisan adható támogatási összeg 1.430.000 Ft, melyet a hitelintézet a vételár utolsó részként utal az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára. A magzat a 12. terhességi hét betöltése után már meglévő gyermeknek számít.

A minimális hasznos alapterületnek használt lakás és 2 gyermek esetén el kell érnie az 50 m2-t.

Arról, hogy milyen következményei lehetnek az egészségügyi okból nem teljesült gyermekvállalásnak, IDE kattintva tájékozódhat.

10 évig elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a CSOK igénybevételével vásárolt lakásra. Ezen időszak alatt 5 éven belül akkor adható el a lakás a támogatás visszafizetése nélkül, ha újat vásárolnak helyette, 5 év eltelte után másik használt lakás is vásárolható, de mindkét esetben érvényes, hogy ha kisebb értékű, illetve kisebb hasznos alapterületű lakást vásárolnak, akkor a CSOK arányos részét vissza kell fizetni.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2017. október 13. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Annamária szerint:

2017-10-26 - 22:15

Tisztelt Hitelnet!
Az előző házasságomból született egy gyermek, és a mostani férjemmel még szeretnénk kettőt. 40 év alattiak vagyunk mindketten.
Jogosultak vagyunk-e a megelőlegező CSOK-ra? És felhasználhatjuk-e használt lakásvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-27 - 04:30

Kedves Annamária!
Használt lakás vásárlásához – a leírtak alapján – igényelhető a meglévő gyermek után a CSOK és a 2 vállalt gyermek után a megelőlegező CSOK, amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések