Megelőlegező CSOK esetén az adásvételi szerződés megköthető a házasság előtt?

Kedves Hitelnet!

A 10+10 CSOK-kal kapcsolatban vannak kérdéseim:

1. Jövőre szeretnénk összeházasodni. A kinézett lakás átadása előtt legalább három gyermeket szeretnénk vállalni – igaz, csak természetes úton. Viszont már most le kellene foglalni a lakást 10% előleggel. Ezt megtehetjük úgy, hogy házasságkötés után igényeljük a CSOK-ot? Vagy milyen megoldás van erre?

2. Amennyiben esetleg mégsem jönne össze 10 év alatt a 3 gyermek, akkor az esetlegesen felvett 10+10 millió Ft helyett mennyit kellene visszafizetnünk?

3. Ha valamiért (pl munkahely, vagy egyszerűen csak kinőjük a gyermekek miatt a lakást) mégis költöznünk kellene, akkor is vissza kell fizetnünk az összeget? Vagy van más megoldás – például a CSOK-os lakás helyett vehetünk máshol legalább ilyen adottságút, ahol nevelhetjük tovább a gyerekeket – és amire az állam ugyanúgy ráteszi a jelzálogot?

Válaszukat köszönöm.
Anna

Kedves Anna!

A lakás lefoglalásának, illetve előszerződés megkötésének nem feltétele a házastársi kapcsolat, tehát azt már most is megtehetik. A házastársi kapcsolat fennállása vállalt gyermekek utáni CSOK igénylésnek feltétele, így elegendő, ha a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor már házasok lesznek. További feltétel ez esetben, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

Amennyiben nem, vagy csak részben sikerül a gyermekvállalást a megjelölt határidőre teljesíteni, úgy a CSOK összegét – csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó támogatás összegével – a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni. Méltányossági eljárás keretében van lehetőség a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránti kérelemmel a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulni. Erről bővebben ITT és ITT olvashat.

Arra is van lehetőség a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt, hogy a támogatással vásárolt lakást eladják és a helyette vásárolt, az eladottnál nagyobb hasznos alapterületű lakásra a támogatást átjegyeztessék. Amennyiben használt lakóingatlant vásárolnának helyette, akkor erre 5 év eltelte után van lehetőség. További feltétel, hogy az eladott lakásból származó bevételt továbbforgassák a vásárolandó lakás vételárába.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések