Más gyermekének szocpolját jogszerűen vonják le az általam igényelt CSOK-ból? - Hitelnet.hu

Más gyermekének szocpolját jogszerűen vonják le az általam igényelt CSOK-ból?

Életszerű, de a CSOK összegének meghatározása szempontjából mégis ellentmondásos eset az alábbi, melyet olvasói felvetés alapján mutatunk be.  Az igénylők közös és az egyikük saját gyermeke után igényelnek CSOK-ot. Kérdés az, hogy egy korábbi, de egyikük részéről sem saját gyermek után kapott támogatás összegével miért szükséges csökkenteni a CSOK összegét? Mutatjuk a részleteket!

Adott egy házaspár, akik az új lakásra vonatkozó CSOK feltételeknek megfelelnek. A 10 millió forintos kedvezményt új családi ház építéséhez szeretnék felhasználni 3 eltartott gyermekük után, melyből 2 gyermek közös, a legnagyobb gyermek pedig a férj előző kapcsolatából született. Ő is az igénylők eltartottja, velük közös lakcímen él és a célingatlanba is velük fog költözni.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A férj korábbi kapcsolatában akkori párjával már kapott 2,4 millió forint összegű lakáscélú támogatást újépítésű lakás vásárlásához e legnagyobb gyermek, valamint nem közös, hanem párja saját gyermeke után, amit végül az ingatlan eladása miatt vissza kellett fizetniü.

Több hitelintézetet is felkerestek CSOK igényléssel kapcsolatban. Már azt is kétkedve fogadták, hogy a banki ügyintézőktől kapott tájékoztatás nem egységes azzal kapcsolatban, hogy adott esetben mekkora összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak. Ami még ennél is jobban meglepte őket az volt, amikor az egyik pénzintézetnél azzal szembesültek, hogy a CSOK különbözet számításánál azt a támogatási összeget is figyelembe vették, amely nem saját gyermek után lett igénybe véve. 

Valóban szükséges csökkenteni a 10M CSOK összegét azon gyermek után kapott támogatással is, aki a férj volt párjának a saját gyermeke és nem közös gyermek? 

CSOK összegének meghatározása

A 2018. március 15-től módosult CSOK rendelet értelmében kétféle számítási mód alapján határozható meg a támogatott személyek által igénybe vehető kedvezmény összege, s a két módszere közül az választható, amely az igénylő számára kedvezőbb.

Jogszabályi háttér

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet a következőképpen rendelkezik a CSOK összegének számításáról:

„12. § (1) A családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni.

(2) Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

(2a) Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.”

FONTOS!

Minisztériumi tájékoztatás alapján a hitelintézeteknek a CSOK számítása során az új szabályokat úgy kell alkalmazni, hogy a 12. § (2) és (2a) bekezdése szerinti kedvezmény összegének meghatározása egymással nem keveredhet, vagyis vagy valamennyi korábban támogatott gyermek utáni összeget le kell vonni a CSOK összegéből, vagy egyik korábban támogatott gyermek sem vehető figyelembe a gyermekszám meghatározásánál.

CSOK számítása a 12. § (2) bekezdése alapján

Ennél a módszernél a CSOK összegének meghatározásakor a házaspár 3 eltartott gyermeke vehető figyelembe oly módon, hogy a támogatás összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott kedvezmény 50%-ával. (Korábbi házasság, illetve élettársi kapcsolat megszűnése után igényelt CSOK esetében a különbözet számításánál – függetlenül a lakásban lévő tulajdoni viszonyoktól – a korábban igénybevett támogatás felét kell figyelembe venni.)

Amennyiben tehát ezzel a módszerrel történik a számítás, úgy az igénylők hatályos CSOK rendelet szerint figyelembe vehető összes gyermekét szükséges alapul venni a kedvezmény összegének meghatározásánál és le kell levonni az igénylők által korábban igénybevett összegeket, ideértve a férj előző kapcsolatában, volt párja vér szerinti gyermeke után kapott támogatás összegét is.

A 3 gyermek után igényelhető 10 millió Ft CSOK-ból így le kell vonni a házastárs által korábban, 2(!) gyermek után kapott támogatás 50%-át. A 10 millió forintot tehát csökkentjük az 1,2 millió Ft-tal, így 8.8 millió Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak a támogatott személyek.

CSOK számítása a 12. § (2a) bekezdése alapján

Ez a számítási mód akkor alkalmazható, ha a CSOK igénylésnél van olyan eltartott gyermek, aki után még nem vettek igénybe korábban lakáscélú támogatást. Ekkor a gyermekszám meghatározásánál csakis azon gyermekek vehetők figyelembe, akik után korábbi támogatás igénybevétele nem történt.

Adott esetben ez azt jelenti, hogy a házaspár két közös gyermeke vehető figyelembe a CSOK összegének meghatározásánál, vagyis a családi ház építéséhez a támogatott személyek 2,6M Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak.

Összegzés

Mivel a kétféle számítási mód nem keveredhet egymással, ezért adott esetben az első számítási mód alapján kalkulált összegnél valóban csökkenteni szükséges a 10 milliós kedvezményt mindkét korábban támogatott gyermek kedvezményével akkor is, ha az egyik gyermek az igénylők egyikének sem saját gyermeke. Az ily módon csökkentett támogatási összeg is még mindig kedvezőbb, mintha a másik számítási módot választanák, ahol a korábbi támogatások ugyan nem kerülnek levonásra, de azon gyermekek egyike sem vehető figyelembe a gyermekszám meghatározásánál.

Kérje szakértőnk segítségét

Ha Ön is CSOK-ot igényelne, de nem biztos a számokban, kérje online Szakértőink segítségét! Kiszámoljuk Önnek, hogy a vonatkozó rendelkezések alapján mekkora összegű kedvezményre lehet jogosult! Tegye fel a CSOK számításra vonatkozó kérdését online. 

Amennyiben a CSOK igényléshez is kapcsolódik, online lakáshitel kalkulátorunk segítségével megismerheti az elérhető legkedvezőbb havi törlesztő részleteket. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat,

Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. július 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések