Márciustól az igénylő számára kedvezőbb módon számítják a CSOK összegét! - Hitelnet.hu

Márciustól az igénylő számára kedvezőbb módon számítják a CSOK összegét!

Többször írtunk már arról, hogy milyen változásokat hozott a CSOK rendelet márciusi módosítása. Az egyik ilyen változás a CSOK összegének számítási módja. Március 15-től kétféle számítási mód létezik és a a számára kedvezőbb mellett dönthet. Mutatjuk, melyik ez a kétféle lehetőség!

CSOK igénylés ugyanazon gyermek után egy alkalommal

A családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni.

CSOK különbözet igénylése

A jelenleg hatályos CSOK rendeletet megelőzően is volt már lehetőség azonban arra, hogy a támogatott személy CSOK különbözetet igényeljen akkor, ha korábban már kapott gyermeke után vissza nem térítendő lakáscélú támogatást.

CSOK különbözet számítása

A CSOK összegét ebben az esetben csökkenteni kell a háztartásában nevelt gyermeke után korábban folyósított támogatás összegével.

Példa.: a család korábban 2 gyermek után 1.200.000 Ft összegben a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) vette igénybe használt lakás vásárlásához. Jelenleg 3 eltartott gyermekük van, és új lakást kívánnak építeni.

3 gyermek után új lakásépítésre 10.000.000 Ft összegű CSOK igényelhető, melyet csökkentve a korábban kapott 1.200.000 Ft összegű támogatással, jelenleg 8.800.000 Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak.

CSOK összegének további számítási módja

A fenti számítási mód jelenleg is érvényben van, de a vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy amennyiben  az igénylő számára kedvezőbb, úgy a fenti számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vagy azt megelőlegező kölcsönt vett igénybe.

Nézzünk gyakorlati példát arra, hogy milyen élethelyzetben van e számítási módnak létjogosultsága!

Példa.: 2 gyermekes család szeretne CSOK-ot igényelni használt lakás vásárlásához. Az egyik szülő korábbi házasságában született 2 gyermeke után akkori házastársával 2.400.000 Ft összegű lakásépítési kedvezményt kapott új lakásra.

Mekkora összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak?

  • 1.Számítási mód

A család CSOK igénylése az első számítási mód alapján meglehetősen kedvezőtlenül alakulna:

Mivel az egyik fél korábban kapott már támogatást, ezért eleve CSOK különbözetet tudnak igényelni. Korábbi házasságban kapott támogatás esetén az akkori összeg felével kell csökkenteni a CSOK összegét, ezért 1.200.000 Ft-ot le kell vonni a 2 gyermek után használt lakás vásárlásához adható 1.430.000 Ft összegű CSOK-ból. Ezek után mindösszesen 230.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak annak ellenére, hogy a háztartásukban nevelt két gyermek után még soha semmilyen támogatást nem vettek igénybe.

  • 2.Számítási mód

A számításnál figyelmen kívül hagyhatók azok a gyermekek, akik után az igénylő korábban már kapott vissza nem térítendő állami támogatást, így a család 2 gyermeke után megkaphatja az 1.430.000 Ft összegű CSOK-ot csökkentés nélkül.

Mivel a család számára kedvezőbb a második számítási mód, így március 15. óta ez alapján kérhetik a támogatás összegének számítását.

További példa: a 4 gyermekes család korábban 1 gyermek után 900.000 Ft összegű szocpolt kapott új lakásvásárlásra. Most új lakóházat építenek.

  • 1.Számítási mód

4 gyermek után új lakásépítésre 10 millió forint CSOK igényelhető, melynek összegét csökkenteni kell a korábban kapott 900.000 Ft összegű szocpollal, így 9.100.000 Ft igényelhető.

  • 2.Számítási mód

Azon gyermeket, mely után a szülők korábban 900.000 Ft szocpolt kaptak, nem vesszük figyelembe a számításnál. 3 gyermek után 10.000.000 Ft CSOK igényelhető. Mivel az első gyermek nem kerül figyelembevételre, ezért a CSOK összegét az ő utána kapott támogatási összeggel nem kell csökkenteni.

Az új számítási mód alapján szintén kedvezőbben alakul a család CSOK igénylése, hiszen csökkentés nélkül megkapják a teljes összeget.

FONTOS!

Banki információink szerint – az NGM-től kapott szakmai iránymutatás alapján – az igénybe vehető CSOK összegének meghatározásakor a két számítási mód nem keveredhet egymással.

A kedvezmény összegének meghatározása során tehát:

  • vagy a figyelembe vehető összes gyermekét szükséges alapul venni és le kell levonni az igénylők által korábban kapott összegeket,
  • vagy ha az újabb igénylésnél van olyan eltartott gyermek, akire tekintettel még nem vettek igénybe lakáscélú állami támogatást és így a második számítási mód alapján kívánják meghatározni a számukra kedvezőbb támogatási összeget, akkor a gyermekszám meghatározásánál csak azon gyermekeket lehet figyelembe venni, akik után az igénylők vagy más személyek nem kaptak korábban ilyen jellegű támogatást – ideértve a lakásépítési kedvezményt , és az utólagos kedvezményt is –.

Példa: többször feltett olvasói kérdés, ha egy 4 gyermekes család korábban első gyermeke után 900.000 Ft, második gyermeke után 1.500.000 Ft szocpolt kapott és most a 10 milliós kedvezményt igénylik, megteheti-e, hogy a CSOK különbözet számítása során csak az egyik, már támogatott gyermeket hagyják figyelmen kívül és így az egyik korábbi támogatás összegével csökkentik a CSOK összegét a kedvezőbb támogatási összeg elérése érdekében? 

  • 1.Számítási mód

Mind a 4 gyermek figyelembevételével a 10.000.000 Ft CSOK és a korábban folyósított 2.400.000 Ft összegű támogatás különbözete: 7.600.000 Ft igényelhető.

  • 2.Számítási mód

A 4 gyermek helyett csak a két legkisebb, korábbi támogatással nem érintett gyermek vehető figyelembe e számítás során, akik után az új lakásra adható 2.600.000 Ft összegű CSOK igényelhető.

Mivel a két számítási mód nem keveredhet egymással, arra nincs lehetőség, hogy a korábban támogatást kapott 2 gyermek közül csak az egyik kerüljön figyelembe vételre, és az új igénylésnél 3 gyermek figyelembevételével a 10 milliós CSOK összege csak a korábban kapott kisebb támogatási összeggel legyen csökkentve, ezáltal magasabb CSOK különbözetet elérve.

CSOK-ot igényelne, de nem tudja, mekkora összegre lehet jogosult?

A támogatási összeg meghatározásával kapcsolatban online Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. június 01. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ági szerint:

2019-02-07 - 13:42

Kedves Szakértő!
Új lakást kívánunk vásárolni 3 gyermek után járó CSOK összegének igénybevételével. 2017-ben már igénybe vettük a CSOK-ot használt lakás vásárlására egy gyerek tekintetében, de 2018 októberben ezt az összeget visszafizettük az Államkincstárnak.
Igénybe vehetjük most a teljes 10 millió forintot vagy levonják a korábban igénybe vett egy gyermek után járó összeget?
Köszönettel:
Ágota

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-12 - 14:59

Kedves Ági!
A leírtak alapján az új építésű lakás vásárlásához a 10 milliós CSOK és a korábban kapott CSOK különbözetére lehetnek jogosultak.

Terézia szerint:

2018-10-18 - 10:03

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, van két gyermekem (7 és 5 év) és most várjuk a harmadikat.
Van-e lehetőségünk (támogatást igénybe venni) lakásfelújításra vagy lakásbővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-18 - 12:14

Kedves Terézia!
A CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető igénybe, bővítésre azonban igényelhető. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mária szerint:

2018-07-26 - 07:32

Kedves Szakértő!
1998-ban három gyermek után igénybe vettünk 2 200 000 Ft SZOCPOLT. Azóta született még két gyermekünk. Most van három 25 évnél fiatalabb gyermek. Egyéb feltételeknek a CSOK felvételéhez eleget teszünk.
Kérdésem, hogy mekkora összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak, tekintettel arra, hogy a most számításba jövő gyermekek közül csak egy került “beszámításra” a SZOCPOL felvételekor.
Köszönettel a válaszért: Mária

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-31 - 06:21

Kedves Mária!
Ha a korábban már támogatott, és jelen igénylésnél szintén figyelembe vehető 25 év alatti és két újabb gyermekük, vagyis 3 gyermek után után szeretnék igénybe venni a támogatást, akkor a 3 gyermek után igényelhető támogatási összegből le kell vonni az Önök által korábban már igénybevett támogatás teljes összegét, függetlenül attól, hogy a két korábban támogatott gyermek nem kerül figyelembevételre. A leírtak alapján tehát a 10 millió Ft-ot csökkenteni kell a 2,2M Ft-tal és így 7,8M Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Kriszti szerint:

2018-06-12 - 05:39

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy Csok-ot szeretnénk igénybe venni, viszont mi van akkor, ha én 3 gyerekre szeretném igénybe venni, viszont a ház ára kevesebb lenne mint a felvett szocpol, például mondjuk csak 1,2 millió.
Olyankor is a teljes csok összeget kapjuk a három gyerekre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-12 - 05:53

Kedves Kriszti!
A támogatás összege nem haladhatja meg a vételárat. Ha 1,2 millió forint a vételár, akkor a CSOK összege is legfeljebb 1,2M Ft lehet.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések