Már külföldi munkaviszonnyal is igényelhető CSOK!

CSOK-ot 2018. március 15. előtt kizárólag magyar társadalombiztosítási jogviszony fennállása esetén lehetett igényelni. Emiatt eleve kiestek a támogatottak köréből azok az otthonteremtés előtt álló személyek, akik külföldről kívántak hazatelepülni vagy ugyan Magyarországon éltek, de külföldi munkaviszonnyal rendelkeztek. A CSOK rendelet módosításának köszönhetően most már ők is jogosultak lehetnek a kedvezményre. Mutatjuk, milyen feltétellel!

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. előtt

A jogosultsághoz a támogatott személynek – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – a CSOK kérelem benyújtásakor Magyarországon fennálló TB jogviszonyt kellett igazolni.

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. után

A korábban érvényben lévő előírás az alábbi szabályozással egészült ki:

A kérelem benyújtásakor nem szükséges Magyarországon fennálló TB jogviszony igazolása, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – a kereső tevékenysége alapján valamely másik EGT állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, amit az illetékes külföldi hatóság igazol, és teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5.§-a szerint biztosítottá válik.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony tehát kiváltható, valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

FONTOS!

Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor fentiekre vonatkozóan tett kötelezettségvállalásának teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja! 

Milyen hosszú TB jogviszony szükséges a jogosultsághoz?

A 10 milliós támogatás esetében legalább 2 éves, a CSOK többi típusánál legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolása szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Mely dokumentummal igazolható a magyar és külföldi TB jogviszony?

A magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló jogviszonyról a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala állít ki igazolást.

EGT állambeli TB jogviszony esetén az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges.

Mennyibe kerül a TB jogviszony igazolás kiállítása?

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos eljárások tárgyi illetékmentességére tekintettel az igazolás kiállítása díjmentes.

További kérdése van?

Amennyiben további kérdése lenne a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolással kapcsolatban, tegye fel Szakértőnknek.


Utolsó módosítás: 2018. április 16. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ildikó szerint:

2019-06-05 - 21:40

Jó estét!
Érdeklődnék, mi 2018 jauárjában kaptuk meg a lakhatási engedélyt! A gyerekek után nem kaptunk semmiféle támogatást, mert külföldön dolgozunk! Ezt visszamenöleg nem lehet igényelni? 10M Ft-ról lenne szó! Már meglévő 3 gyerek!
Köszönettel: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-07 - 12:45

Kedves Ildikó!
A támogatás visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Zoltán szerint:

2019-05-26 - 22:41

Ūdvözletem!
Részmunkaidős tb jogviszony is elegendő a felvételhez otthoni munkaviszony esetén?
Ha van kūlföldi teljes idős állásom és vállalnék még egy magyarországi (kikūldetős) részmunkaidős állást is az lehetséges?
A támogatás kūlföldi ingatlanra is él, ha van magyarországi lakcímūnk?
A család minden tagjának a támogatásra felvett ingatlanra kell bejelentve lennie?
Köszönöm.
Várom válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 08:56

Kedves Zoltán!
Részmunkaidős állás is keletkeztet TB jogviszonyt. Arról, hogy teljes idős külföldi munkaviszony esetén létesíthető-e részmunkaidős magyarországi állás, az ebben illetékes egészségbiztosító tud pontos tájékoztatást adni.
A támogatás kizárólag Magyarország területén található ingatlanra vehető igénybe. Az igénylőknek és azon gyermekeknek, akikre tekintettel a támogatás igénybevételre kerül, a célingatlanban állandó lakóhelyet kell létesíteniük és életvitelszerűen ott lakni.

Dominik szerint:

2019-04-05 - 22:13

Üdvözletem!!
Én és a párom Angliában élünk és dolgozunk. Magyar állampolgárok vagyunk, rég tervezzük, hogy hazaköltözünk.
Meddig tartó munkaviszony szükséges a CSOK igénybevételéhez és mik a feltételek?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-05 - 23:56

Kedves Dominik!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves, a CSOK többi fajtájához legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. Erről részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat.
A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételeket IDE, az új lakás vásárlására vonatkozókat IDE kattintva ismerheti meg. A témában további bejegyzést ITT talál.
További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Katalin szerint:

2019-03-27 - 23:15

Üdvözletem!
3 gyermekem van, 14 éve dolgozom Írországban. Az itteni TB jogviszony igazolásához milyen nyomtatvány vagy igazolás szükséges?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 09:01

Kedves Katalin!
Az Írországban fennálló TB jogvisonyról szükséges hivatalos igazolás. Arról, hogy ezt Írországban milyen elnevezésű dokuemntummal tudják igazolni, sajnos nincs információnk. Ezzel kapcsolatban a területileg illetékes egészségbiztosító tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Pèter szerint:

2019-03-21 - 13:55

Jó napot!
Én és a feleségem 6 éve Ausztriában élünk. Én folyamatosan dolgoztam kisebb-nagyobb megszakításokkal, de Tb mindig volt. Én szezonmunkás vagyok a feleségemmel együtt Ausztriában. Nekem állandó lakcímem otthon és Ausztriában is van. Feleségem magyar, de kijelentkezett magyarországi lakcíméről.
Így is lehet igényelni Csokot? Mivel szezonos munkánk van, nincs állandó munkahelyem, viszont nekem a Tb folyamatosan fizetve van. A magyar banknak nem kell állandó munkahely az igényléshez? Amikor köztes szezon van, kapom az osztrák munkanélküli segélyt.
Ilyen esetben, ha hazaköltöznénk, tudnánk igényelni a csokot?
Van kezdő tőke, ami például egy 40 milliós háznál 20 milliót jelent.
Kèrem a segítslégét.
Köszönet.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-22 - 13:40

Kedves Péter!
A CSOK jogosultsághoz – a CSOK típusától függően – legalább 180 napos vagy 2 éves TB jogviszony (nem csak egészségbiztosítási jogviszony, hanem társadalombiztosítási jogviszony) szükséges. Ennek meglétéről az illetékes osztrák egészségbiztosító által kiadott nyomtatványból (Versicherungsdatenauszug) lehet pontos információt kapni.

Erzsébet szerint:

2019-03-11 - 09:30

Tisztelt Cím,
A kérdésem az lenne, mi megkaptuk az új lakásunkra a 3 gyerekes CSOK támogatást egy éve. Most a férjem szeretne külföldi munkát vállalni ingázással.
Lehet ezt, vagy van valami megkötés?
Köszönettel.
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:39

Kedves Erzsébet!
A CSOK igénybevételét követően nincs olyan korlátozás, amely ne tenné lehetővé a külföldi munkavállalást.

András szerint:

2019-03-09 - 17:10

“A CSOK szerződés aláírását követően a hitelintézet már nem vizsgálja a támogatott személyek TB jogviszonyát.”

“Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalmát, valamint a magyarországi TB jogviszonyra vonatkozó nyilatkozatban vállalt kötelezettség teljesülését valamennyi támogatott személynél a támogatási szerződés megkötésétől a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakának végéig hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.“

Akkor most ellenőrzik, vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-10 - 22:38

Kedves András!
Korábbi minisztériumi információk szerint külföldi munkaviszony esetén csak a magyarországi TB jogviszony 180 napon belüli teljesülését vizsgálják, azt követően a TB jogviszony fennállását már nem. Ezzel szemben a vonatkozó kormányrendelet értelmében a NAV a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakának végéig vizsgálja a magyarországi TB jogviszony létesítését. A gyakorlati oldalról egyelőre sajnos nincs tapasztalatunk.

Zita szerint:

2019-03-01 - 22:19

Jó Estét!
Azután érdeklődnék, hogy van-e eselyünk a csok-ot megkapni, ha mind a ketten külföldön dolgozunk, én magyar állampolgár vagyok, a férjem német és a gyerekünk magyar-német. Itthon van bejelentett lakcímem és fizetve van a TB folyamatosan.
Így is megigenyelhetjük?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel,
Zita

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 10:23

Kedves Zita!
A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a családi otthonteremtési kedvezmény a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
Ha csak egészségbiztosítást fizet Magyarországon, az nem azonos a társadlombiztosítással. A CSOK jogsoultsághoz a külföldi TB jogviszony is elfogadható, de legalább egyiküknek vállalnia kellene, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Richárd szerint:

2019-03-01 - 19:15

Volna egy kérdésem. Jelenleg canadában dolgozom. 1 éve készülünk Magyarországra haza.
Érvényes-e a canadai munkaviszony a csok igénylésére?
Köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-01 - 22:44

Kedves Richárd!
CSOK igénylésnél magyarországi TB jogviszonyon kívül csak EGT állambeli TB jogviszony fogadható el, így a kanadai TB jogviszony alapján sajnos nem lesz igényelhető a CSOK.

Kata szerint:

2019-02-26 - 17:40

Tisztelt Szakértő!
Tehát, ha jól értelmezem, 10 éven belül ellenőrizhetik visszamenően azt, hogy az igénylés adott pillanatában megfeleltek-e a felek a csok igénylés szabályainak, viszont azt nem zárja ki, hogy az igénylés után ismét külföldön vállaljon munkát a férj és a feleség is? Tételezzük fel, hogy valaki 180 nap TB jogviszony után igényel és kap is csokot, majd kimegy Ausztriába (ingázóként) dolgozni. Pl 6 év után csak azt nézheti a hatóság, hogy akkor volt-e TB jogosultsága (180 napja megvolt-e), vagy azt folyamatosan fenn kell tartani?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-20 - 14:56

Kedves Kata!
Véleményünk szerint ilyen esetben a hatóság azt vizsgálja, hogy a támogatott személynek az igényléskor volt-e jogosultsága, azt már nem, hogy azóta is folyamatosan fenntartja-e a magyarországi TB jogviszonyt.

Mária szerint:

2019-02-18 - 08:15

Üdvözlöm!
Párom jelenleg külföldön dolgozik és én is. Szeretnénk igényelni a csokot. Azzal tisztában vagyok, hogy egyikünknek válallni kell, hogy itthon létesit munkaviszonyt 180 napon belül, de arra senki nem tudott eddig választ adni, hogy ennek a magyar jogvisznynak meddig kell fennállnia?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:25

Kedves Mária!
Korábbi minisztériumi tájékoztatás szerint nincs arra vonatkozó előírás, hogy az így megszerzett magyar TB jogviszonyt mennyi ideig kell fenntartani, azonban a vonatkozó az alábbiak szerint rendelkezik: Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalmát, valamint a magyarországi TB jogviszonyra vonatkozó nyilatkozatban vállalt kötelezettség teljesülését valamennyi támogatott személynél a támogatási szerződés megkötésétől a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakának végéig hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Anna szerint:

2019-02-17 - 18:56

Jó napot kívánok!
Kérdezném, ha a férjem kint dolgozik én itthon és a férjem a fő kereső, de nem szeretne itthon dolgozni, jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:11

Kedves Anna!
Amennyiben a TB jogviszonyra vonatkozó előírást Ön is teljesíti, akkor férjének nem kell vállalnia magyarországi TB jogviszony létesítését.

Gábor szerint:

2019-01-29 - 19:18

Szép napot.
Érdeklödnék. Mi megkaptuk a csokot májusban. Viszont úgy alakult, hogy én kijöttem külföldre dolgozni. Ez jelenthet problémát? Hivatalos külföldi bejelentett munkahellyel rendelkezem, ahol fizetik utánam a külföldi tb jogviszonyt.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 14:09

Kedves Gábor!
A CSOK szerződés aláírását követően a hitelintézet már nem vizsgálja a támogatott személyek TB jogviszonyát.

Anasztázia szerint:

2019-01-24 - 23:52

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel 2016-ben építkeztünk hitelt és szocpolt igénybevéve. Párom már 1 éve kint dolgozik külföldön, majd ősszel mi is kijöttünk utána a gyerekekkel. Kérdésem kicsit összetett. A szocpol feltétele a 10 évig életvitelszerű bentlakás. Ha ez nem történik meg, elmarasztalhatnak vagy ahogy a magyar fogalmaz, megbírságolhatnak? Van-e arra lehetőség, hogy csak a szocpolt fizetjük vissza? A háztól nem szeretnénk megválni. Ha jól tudom, ilyenkor a szocpolt kamatos kamattal kell visszatéríteni. Részletfizetésre van lehetőség? Jó lenne elkerülni a szocpol szabta szigorú szabályokat, van-e erre egyáltalán lehetőség? Vagy csak a visszafizetés jöhet szóba már ilyenkor?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 09:42

Kedves Anasztázia!
A vonatkozó CSOK rendelet értelmében nem minősül az életvitelszerű bentlakás megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik. Minderről bővebb tájékoztatást IDE kattintva olvashat.

Helga szerint:

2019-01-23 - 10:56

Egy magyar napilapban olvastam, hogy Angliában élő és dolgozó magyar családok azt tervezik, hogy (a Brexit miatt) hazaköltöznek és CSOK-ot igényelnek, azután pedig elhagyják Magyarországot, és egy másik EU országban kezdenek el élni és dolgozni. A törvény szerint lehetséges ez? Én azt gondoltam, hogy a CSOK kézhezvétele után legalább 10 évig életvitelszerűen a megvásárolt lakásban kell lakni, azt nem lehet sem eladni, sem kiadni.
Mik az erre vonatkozó szabályok?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-23 - 13:49

Kedves Helga!
A CSOK igénybevételvel vásárolt lakásban 10 éves bentlakási kötelezettséget ír elő a vonatkozó kormányrendelet. Erről az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.), valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) kormányrendelet rendelkezik.

Márta szerint:

2019-01-22 - 14:17

Férjemmel mindketten több mint 10 éve Ausztriában dolgozunk, de Magyarországon élünk. Szeretnénk Magyarországon éptkezni. Ausztriában van egeszsegbiztositásunk. Hozza tudunk jutni a csokhoz? A 7000 forintos önkéntes egészségbiztosítás fizetését kell majd megoldanunk itthon? Vagy valamelyikünknek itt kell dolgoznia Magyarországon?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 14:37

Kedves Márta!
CSOK-ra külföldi munkaviszonnyal is jogosultak lehetnek. Egyiküknek legalább 180 napos EGT állambeli TB jogviszonyt kell igazolni a jogosultsághoz, s ugyanezen félnek vállalnia kell, hogy a CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Ez nem azonos az egészségbiztosítási jogviszonnyal, tehát társadalombiztosítási jogviszony nem keletkezik a 7.000 Ft-os egészségbiztosítás befizetésével.

Veronika szerint:

2019-01-07 - 11:37

Köszönöm az előző válaszát!
180 nap jogviszony az megvan a külföldi jogviszonnyal, de ha mi hazaköltözünk egyből nem vállalnánk munkát, továbbtanulni szeretnénk.
Tehát a kérdésem, hogy jogviszonynak szamít-e, ha először magam rendezem a TB-t, majd szeptembertől az iskola által leszek biztosított? Addig tartalékokból élnénk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-07 - 13:06

Kedves Veronika!
Használt lakás vásárlása esetén a jogosultsághoz sajnos nem elegendő, ha teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési-oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat. Ez új lakás vásárlása esetén fogadható el.
Az egészségbiztosítási jogviszony nem azonos a társadalombiztosítási jogviszonnyal, így sajnos az sem lehet megoldás, hogy az egészségbiztosítást saját maga után fizeti, ez által ugyanis nem válik társadalombiztosítottá.

Veronika szerint:

2019-01-06 - 13:44

Kedves Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne: én és a párom 3,5 éve élünk Svédországban. A páromnak 3 éve lesz, hogy biztosított itt februárban (3 éves bejelentett munkája van). Nekem 2 éves munkaviszonyom lesz meg áprilisban, amelyet jelentettünk a magyar állam felé. 2019 május elejen tervezzük a hazaköltözést, használt laksvásárlással, amelyre a CSOK-ot szeretnénk igényelni.
Segítséget szeretnénk kérni, hogy mi a helyes menete ennek. Szükséges-e meglévő jogviszony az igenylés alatt? Mivel mi először felmondanánk a jogviszonyt, majd költöznénk haza.
Köszönöm a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-07 - 10:56

Kedves Veronika!
TB jogviszonynak a támogatási kérelem benyújtásakor és az azt megelőző 180 napban kell fennállnia úgy, hogy a két TB jogviszony között legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

László szerint:

2018-12-28 - 12:57

Tisztelt Cím!
Mi is külföldön élünk feleségemmel és két gyerekemmel! Mi is szeretnénk házat venni és későbbiekben hazajönni!
Azt szeretném kérdezni, hogy munkaviszony is kell ahhoz a 180 naphoz vagy elég magamnak a Tb-t fizetni addig?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 13:11

Kedves László!
Munkaviszony is szükséges a CSOK jogosultsághoz, mivel az keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. Az egészségbiztosítási jogviszony nem elegendő a CSOK jogosultsághoz.

Roland szerint:

2018-12-25 - 15:36

Én kint dolgozom Ausztriában. Mi kell ahhoz, hogy igénybe vehessük? Mik a feltételek?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-28 - 14:01

Kedves Roland!.
Az igénylők legalább egyikének kell rendelkezni megfelelő TB jogviszony igazolással. 2018. március 15-től már nemcsak magyarországi, hanem a külföldi, EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, ha az érintett fél vállalja, hogy a CSOK szerződés aláírásától számított 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Arról, hogy a CSOK mely típusához milyen TB jogviszony igazolás szükséges, IDE kattintva tájékozódhat.
A lakáscélonkénti CSOK feltételekről honlapunkon részletes leírás olvasható. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

R-né szerint:

2018-11-30 - 17:50

Jó napot!
A kérdésem az, hogy júniusban vettünk házat 3 meglévő gyermekre csak csok + önerő használt ház. Férjemmek Magyarországon van munkahelye, most viszont lehetősége nyílt kimenni külföldre dolgozni.
Az érdekelne, hogy a csoknak van-e olyan kitétele, ami arról szól, hogy ha igénybe vette a csokot, 10 éven belül nem dolgozhat külföldön?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 11:02

Kedves Asszonyom!
Ilyen megkötése nincs a CSOK-nak.

Fruzsina szerint:

2018-11-26 - 22:09

Üdvözlöm!
Múltkori kérdésemre kapott válasza után felcsillant a fény végre az alagút végén, most viszont megint bánatos vagyok.. A kérdésem lényege az volt, hogy dolgozhat e a férjem egyszerre két országban azért,hogy itthon igényelhessük a CSOK-ot,(most Ausztria,emellé jönne itthon 2 óra alkalmazotti munkaviszony) mire azt a választ kaptam,hogy “ Információim szerint kinti munkaviszony mellett, itthon is létesíthető akár 2 órás munkaviszony, amely elfogadható lehet a CSOK-hoz.” DE egy másik cikkben most azt olvastam, hogy egy személy nem lehet egyszerre két országban biztosított?! Így gondolom ebben a formában akkor mégsem működik ez a felállás..—>
https://hitelnet.hu/csok/ha-a-kulfoldi-munkaviszony-mellett-magyarorszagi-allasom-is-lenne-jogosult-lennek-csok-ra/

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-27 - 08:26

Kedves Fruzsina!
Az említett cikk megjelenése óta legfrisebb információink szerint elvileg mégis működőképes lehet ez a fajta munkaviszony létesítés. Ezzel kapcsolatban mndenképpen érdemes lenne a területileg illetékes egészségbiztosítót felkeresniük, ahol az illetékesektől pontos tájékoztatást kaphat arról, miként működhet a bejelentés.

Katalin szerint:

2018-11-26 - 11:12

Tisztelt Cím!
A férjem szeretné megtartani az osztrák munkahelyét. Én vállalnék munkát Magyarországon. Az igénylés után 180 nappal kell elhelyezkednem, vagy már előtte is kell, hogy legyen munkaviszonyom? Ezt közösen kell igényelni, vagy a házas felek egyik tagja?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 12:52

Kedves Katalin!
Csak külföldi TB jogviszony igazolása esetén van lehetőség 180 napon belüli magyarországi TB jogviszony létesítésének vállalására. Ha férje nyújtaná be a kinti TB jogviszony igazolást, akkor csak neki lenne jogosultsága vállalni a magyar TB létesítését. Amennyiben ezt nem szeretnék, akkor Önnek már a kérelem benyújtásakor igazolnia kell a legalább 180 napos magyar TB jogviszony fennállását. Elegendő egyikük részéről az igazolás benyújtása. Magára a CSOK-ra viszont együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak.

Katalin szerint:

2018-11-25 - 13:33

Tisztelt Cím!
Férjem Ausztriában dolgozik ingázóként, én jelenleg 4 éves kislányunkat nevelem. A 10 milliós támogatást (tervezünk még kistesót) szeretnénk igényelni. Munkaviszonyom nincs, jelenleg levelező tagozaton tanulok (egyetem). Egy mentorprogramban veszek részt jelenleg, amihez nem jár fizetés.
Kérdésem pedig az lenne, hogy ebben a formában jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 08:59

Kedves Katalin!
Ha férje rendelkezik legalább 2 éves TB jogviszonnyal (ausztriai jogviszony is elfogadaható) és vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követőe 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, akkor jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK-ra. A levelező tagozaton végzett tanulmány és a mentorprogramban való részvétel információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt. További információ minderről ITT olvasható.

Fruzsina szerint:

2018-11-22 - 10:33

Üdvözlöm!
A férjem jelenleg Ausztriában dolgozik és jövőre szeretnénk igényelni a CSOK-ot 3 gyerkőcre (már van 2, nekem viszont nincs 2 év munkaviszonyom). Az lenne a kérdésem, hogy megtarthatja -e a kinti munkáját amellett, hogy itthon teljesíti előre a 180 napot? Mivel a tb rendszerbe már 2 órás munkaviszonnyal is bekerülne, csak nem tudom, hogy kizárólag itthoni munkavégzés engedélyezett-e ebben az esetben? Vagy ha 180 napom belül hazajön és elkezd itthon dolgozni, az mennyi ideig kell, hogy tartson, illetve milyen munkakörben kell történnie? Senki nem tudott eddig pontos választ adni a kérdéseinkre, köszönöm ha segítenek!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 13:23

Kedves Fruzsina!
Információink szerint a kinti munkaviszony mellett is létesíthető itthon akár napi 2 órás munkaviszony, amely elfogadható lehet CSOK-hoz. Ezzel kapcsolatban a területileg illetékes egészségbiztosító tud Önöknek tovcábbi, pontos felvilágosítást adni.
Elfogadható azonban az igényléskor fennálló külföldi TB jogviszony is, ha a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül férje magyarországi TB jogviszonyt létesít. Nincs kikötve, hogy milyen munkakörben kell elhelyezkedni és arra vonatkozó előírás sincsen, hogy meddig kell ezt a munkaviszonyt fenntartani. Utólag ezt már nem ellenőrzik.
További részletes tájékoztatás a témában ITT olvasható.

Linda szerint:

2018-11-19 - 14:40

3 gyermekem van és tervezünk hazamenni nyáron. 17 éve élek Angliaban.
Visszamenőleg lehet TB-t fizetni 2 évre?
Egyedülálló szülő is igényelheti?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-19 - 14:58

Kedves Linda!
Egyedülálló szülő is jogosult lehet CSOK-ra, ha a jogosutlság valamennyi feltétele teljesül. Ezekről honlapunkon tájékozódhat.
A TB jogviszony visszamenőleges megszerzésére nincs lehetőség.

István szerint:

2018-10-25 - 15:50

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Jelenleg Svájcban dolgozom, feleségem pedig jelenleg nem dolgozik, gyermeket nevel. Németországban élünk (onnan ingázom Svájcba).
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK esetében milyen feltételek vannak a TB igazolására?
Tehát ha én és felségem együtt igényeljük a CSOK-ot az én általam biztosított TB háttérrel (külföldi TB igazolás), akkor a 180 napos határidőn belül nekem kell a magyar TB-nél jogviszonyt létesítsek vagy az is megfelelő, ha feleségem hazaköltözik és munkát vállal én pedig maradok a külföldi állásomban?
Előre is köszönöm válaszát,
Üdv,
István

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 16:27

Kedves István!
A 180 napon belüli magyarországi TB jogviszonyt annak a támogatott személynek szükséges létesítenie, aki az igényléskor is igazolta a megfelelő TB jogviszonyt. Így sajnos nem fogadható el, hogy adott esetben felesége vállalja a magyar TB jogviszony létesítését.

László szerint:

2018-10-09 - 17:36

Üdvözlet!
Svájcban élünk és decemberben szeretnénk házat vásárolni Magyarországon! Majd ezt követően a tavasszal hazaköltözni!
Kérdésem az lenne, hogy felvehetjük-e a támogatást és ha igen, milyen feltételek mellett!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-12 - 06:47

Kedves László!
Svájci TB jogviszonnyal is jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha legalább egyik vállalja, hogy a CSOK szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Ádám szerint:

2018-10-02 - 22:14

Kedves Hitelnet.
Magyarországi állandó lakcímmel rendelkezem. Itt is élek feleségemmel és gyermekemmel. Munkavállalóként mind a ketten Ausztriában dolgozunk, jelenleg feleségem gyesen (Ausztriából jött el gyesre). Ingatlanvásárlás előtt állunk.
Jogosultak vagyunk-e CSOK-ra? Nem tervezünk Magyarországon munkát vállalni, továbbra is ingázóként szeretnénk Ausztriában dolgozni.
Köszönettel: Ádám

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-03 - 14:33

Kedves Ádám!
CSOK igénybevételére csak akkor lehetnének jogosultak, ha a szükséges – akár külföldi – TB jogviszonyt igazoló fél vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Ilona szerint:

2018-08-31 - 23:07

Összetett kérdéssel fordulok Önökhöz. Jelenleg Németországban élő családként szeretnénk megigényelni új ház építéséhez a CSOK 10+10-et. Azt értem, hogy a 10 milliós támogatás igénylésének nincs akadálya. Kérdés, hogy a külföldről származó jövedelemre igényelhető-e a 10 milliós hitel is? Ha igen, vajon van-e esély meg is kapni azt, mivel a jövedelem külföldről származik, a feltétel pedig ennek feladása. Az elbírálást követő 180 napon belül kell magyar tb jogviszonyt igazolni. Elég ezt csak a házaspár egyik tagjának megtenni? Kezdetben maradna a család másik fele Németországban. Jelenleg is van magyar állandó lakcímünk, ha megkapjuk a 10+10-et elég csak a lakcímet megváltoztatni, vagy szükséges minden főnek a magyar társadalombiztosítás igazolása is?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-03 - 08:09

Kedves Ilona!
A 10+10 milliós támogatás és hitel felvételénél elfogadható jelenlegi németországi jövedelmük. A támogatás folyósítását követő 180 napon belül elegendő az egyik félnek magyarországi TB jogviszonyt létesíteni. Továbbá a jogosultság feltételeként vállalniuk kell, hogy a folyósítást követő 90 napon belül mindannyian lakóhelyet létesítenek a célingatlanban, amit a lakcímkártya bemutatásával igazolni is kell.

Péter szerint:

2018-07-15 - 12:40

Üdvözlöm.
Az a kérdésem lenne, hogy mi történik, ha nem leszek biztosított a szerződés megkötését követő 180 napon belül? Például nem találok megfelelő munkát?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-16 - 06:25

Kedves Péter!
Ha a támogatási szerződésben vállalt feltételek valamelyikét nem teljesítik, akkor visszafizetési kötelezettségük keletkezik.

Szabina szerint:

2018-06-14 - 03:55

Jó napot kívánok!
A kérdésem a következő lenne: a mostani 2018. március 15-ei módosítás után milyen jogszabály vonatkozik az áfa visszatérítés TB jogviszony ára?
Párommal kint dolgoztunk Ausztriában. 2017.10.05-2018.05.20-ig megkaptuk innen az E104-es nyomtatványt, mely ezt a munkaviszonyt igazolja. Szükséges ezt nekünk az OFI fordító irodában lefordíttatni vagy elég a mostani magyar TB jogviszony igazolása az OEP-től?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-14 - 04:02

Kedves Szabina!
Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor minden esetben szükséges rendelkezni TB jogviszonnyal, tehát nem elegendő csak a korábbi jogviszonyról az E-104-es nyomtatvány benyújtása. Az OEP-től szintén ki kell kérniük az igazolást, miszerint legalább egyikük rendelkezik TB jogviszonnyal. A magyar és osztrák, legalább 180 napos TB jogviszonyban összesen legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Sándor szerint:

2018-06-02 - 12:35

Tisztelt cím.
Angliában dolgozok és élek már 9 éve, ott is vagyok biztosítva. A feleségem már lassan 3 éve itthon van a 2,5 éves kis gyermekünkkel. Napokban született meg második kislányunk is. 2 hónapja itthon vagyok, de a cégemmel ugyanúgy megvan a szerződésem, csak fizetetlen szabadságon vagyok. Szeptember végén megyek vissza Angliába.
Mik a feltételek, mikor kell véglegesen haza költözni, milyen kritériumoknak kell megfelelnünk?
Előre is köszönjük a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-04 - 04:18

Kedves Sándor!
Meghatározón kérdés, hogy hány gyermek után, illetve új vagy használt lakásra szeretnék igénybe venni a kedvezményt. Amennyiben a 3 gyermek után járó 10M Ft-os támogatást szeretnék igényelni, ahhoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, melyből az igénylést megelőző fél évnek keresőtevékenységnek kell lenni. Erről részletes leírást ITT talál. Az igényléskor vállalnia kell, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Rácz szerint:

2018-05-25 - 22:46

Kedves Éva!
Szeretném pontosan tudni, hogy mi a neve a nyomtatványnak, amivel tudjuk igazolni a külföldi jogviszonyt és el is fogadja a bank!
Köszönöm.

Reka szerint:

2018-05-18 - 18:13

Udvozlom!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy február végen megszűnt a férjem külföldi munkaviszonya, jelenleg munkanélküli ellátásban részesül, június 3.-aán viszont lesz magyarországi bejelentett munkahelye.
Kérdésem az volna, a Csok-ra van esélyünk? Ugyanis olvastam, hogy leigazolt külföldi Tb jogviszonnyal és nyilatkozatban vállalja, hogy 180 napon belül munkát vállal Magyarországon, akkor kaphatunk Csokot.
Köszönöm válaszát!
Réka

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-19 - 05:50

Kedves Réka!
Magyarországi TB jogviszony vállalásával azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak CSOK-ra, akik a kérelem benyújtásakor más EGT állambeli TB jogviszonnyal rendelkeznek. Mivel ez férje esetében sajnos nem áll fenn, ezért vállalással nem lehet jogosult CSOK-ra. A támogatás akkor lesz igényelhető, ha meglesz a 180 napos TB jogviszonya.

Rita szerint:

2018-05-07 - 05:52

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő: jogosultak vagyunk-e CSOKra (új vagy használt ingatlanra), ha a férjem külföldi (EU) állampolgár, munkaviszonya, lakcímünk is ott van, tehát TB-t is oda fizetünk. Én sem fizettem az utóbbi 5 évben Magyarországon TB-t. Jelenleg két gyerekünk van. Állandó lakcímként megtarthatnánk a külföldit, amelett, ha felvennénk a CSOKot?
Köszönöm,
Rita

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-07 - 14:37

Kedves Rita!
A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a családi otthonteremtési kedvezmény a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Balázs szerint:

2018-05-02 - 04:50

Szép napot!
Én külföldön dolgozok és jelenleg ott is van a tb-m fizetve (Szlovákia)! 8 hónapja dolgozok jelenlegi munkahelyemen. Használt lakás vásárlásra szeretnénk igényelni csok-ot! Ezt a tb igazolást csak személyesen én tudom kikérni valahol külföldön vagy Magyarországról is ki lehet kérni?
Válaszokat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-02 - 04:59

Kedves Balázs!
A külföldi TB jogviszonyról Magyarországon nem kérhető ki igazolás, azt az illetékes külföldi hatóság tudja Önnek kiállítani.

Adrienn szerint:

2018-04-27 - 14:45

Jó napot kívánok!
1 hónapja költöztünk haza a gyerekeimmel Angliából, férjem 3 hete. Végre sikerült minden hivatalos papírt elintéznünk. Jelenleg munkanélkülin vagyunk. Újépítésű házat szeretnénk venni csokkal, hitel nélkül.
Kérdésem az lenne, hogy megigényelhetjük-e a csokot? Ma beszéltem az egyik bankkal, ők azt mondták, hogy nem kaphatunk. Én úgy tudtam, hogy nagyban támogatják a külföldről hazaköltőzôket.
Válaszát előre köszönöm.
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-28 - 04:20

Kedves Adrienn!
A 10M-s CSOK jogosultsághoz 30 napnál nem régebbi okirattal szükséges igazolni, hogy az igénylő a kérelem benyújtásakor
•a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – VAGY
•a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési – oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és
legalább 2 éve folyamatosan:
•a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (az igénylést megelőző 180 nap kivételével a közfoglalkoztatási jogviszony által szerzett biztosítási idő is beleszámít), VAGY
•a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési – oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, VAGY
•kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával igazolja.
2018. március 15-től benyújtáskor szükséges, a magyar TB jogviszony kiváltható valamely másik EGT állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha a az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.
A benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben. Ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő, az álláskeresési támogatásban való részesülés, valamint a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányok folytatása alapján szerzett biztosítási idő.
Mindezek alapján sajnos megerősíteni tudjuk a bank által adott információt.

Viktor szerint:

2018-04-17 - 11:41

Külföldön dolgozunk, de használt lakás vásárlására szeretnénk igénybe venni a támogatást. Mik a feltételek, mikor kell véglegesen haza költözni, milyen kritériumoknak kell megfelelni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Viktor

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-18 - 05:50

Kedves Viktor!
A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézet részére a lakcímkártyát, miszerint a célingatlanban állandó lakóhelyet létesítettek. A támogatási szerződés követő 180 napon belül szükséges magyarországi TB jogviszonyt létesíteni legalább egyiküknek.

Éva szerint:

2018-04-17 - 11:35

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen papírok kellenek a külföldön dolgozóknak a CSOK igényléséhez? Az erkölcsi bizonyítványt szintén külföldön kell kikérni, lefordíttatva? Vagy azt otthon?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 13:18

Kedves Éva!
Az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges a külföldi TB jogviszonyról. A többi jogosultsági feltételt – így a büntetlen előéletet is – magyar dokumentummal vagy a CSOK kérelemben tett Nyilatkozattal szükséges alátámasztani.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések